perjantai 1. heinäkuuta 2022

Meidän uusi koti

Meillä on uusi koti ja se löytyi yllättävän helposti ja nopeasti. Olimme toki etukäteen seuranneet jo pidemmän aikaa Madridin asuntomarkkinoita, joten tiesimme aika hyvin että minkälaisia asuntoja, missä ja mihin hintaan on tarjolla. 


Alkuvaiheessa etsimme modernia taloa, jossa olisi iso oma piha mutta huomasimme, että näitä oli tarjolla melkoisen vähän ja jos niitä oli niin hinnat olivat useamman miljoonan luokkaa tai ne sijaitsivat ihan liian kaukana. 

Yhtenä vaihtoehtona oli myös uuden talon rakentaminen ja tontteja katselimme jo sillä silmällä ja kävimme myös paikan päällä katsomassa. Mutta loppujen lopuksi tulimme siihen tulokseen, että tämä ajankohta ei ole paras mahdollinen talon rakentamiselle koska kustannukset ovat nousseet niin valtavasti eikä ole mitään tietoa, että miten paljon ne vielä nousevat ja onko esim. kaikkea tarvittavaa materiaalia tarjolla.

Ja aika samoista syistä luovuimme myös nopeasti niistä taloista, jotka olisivat vaatineet perusteellista remontointia koska jopa pätevistä työntekijöistä on tällä hetkellä kova pula Espanjassa. 


Oli siis järkevää etsiä sellainen koti, joka ei vaadi suurempia remontteja tässä vaiheessa eli olisi muuttovalmis vaikka ei ehkä ihan täysin meidänlainen ja tyylinen. Mutta sen voisi sitten myöhemmin remontoida sellaiseksi. Aloimme myös katselemaan paritaloja koska loppujen lopuksi tulimme siihen tulokseen, että tietynlainen yhteisöllisyys on kyllä ihan hyvä asia. 

Olimme varautuneet siihen, että sopivaa ei välttämättä löytyisi kovinkaan nopeasti ja helposti sillä kaikki vähänkään potentiaaliset myytiin käytännössä samana päivänä kun ne tulivat markkinoille. Ja me emme ole vielä fyysisesti Madridissa niin nämä asunnot olivat meidän ulottumattomissamme. 

Idealista-asuntomyyntipalvelun sivujen kautta etsimme kuitenkin ne asunnot, jotka meitä eniten kiinnostivat ja otimme yhteyttä välittäjiin / omistajiin. Meillä oli Madiridissa aikaa 2.5 päivää ja niiden aikana kävimme katsomassa 7 asuntoa. Kaikki olivat vähän eri puolilla mutta yhteistä kaikille oli se, että ne olivat paritaloja ja niissä oli kaikissa vähän omaa pihaa & nurmikkoa, uima-allas (joko oma tai taloyhtiön) sekä vähintään 4 makuuhuonetta ja oma autotalli. Hinnat vaihtelivat 480 000 - 650 000 euron välillä. Näistä oikeastaan vain yksi oli ihan muuttovalmis, muut olisivat vaatineet pienempää tai vähän isompaakin remonttia. 

Ensimmäiset viisi asuntoa olivat ihan ok ja yksi oli itse asiassa sellainen jota harkitisimme ihan vakavasti vaikka se oli asunnoista pienin (vain kolme makuuhuonetta) mutta siinä oli kulmatonttina eniten omaa pihaa. Mutta siinä epäilytti talon rakennusvuosi (90-luvun lopussa) sillä näissä taloissa pitää jo ehkä tehdä vähän isompaakin remonttia (putket, mahdollisesti sähköt, eristys jne). 

Kahden päivän jälkeen olimme jo valmistautuneet siihen, että tällä reissulla sopivaa asuntoa ei löydy ja etsintä jatkuisi. Viimeiseksi päiväksi olimme sopineet vain yhden näytön ja se oli se talo, johon olimme laittaneet kaikista vähiten odotuksia koska kuvien perusteella piha ei näyttänyt riittävän isolta. 

Mutta niin siinä kävi, että sehän valloitti meidät samantien vaikka se ei missään nimessä ollut ihan sitä mitä haimme ensisijaisesti. Mutta asunnon sijainti oli meille loistava, taloyhtiö vaikutti kivalta & perhekeskeiseltä ja sieltä löytyi kaksi todella laajaa puutarha-aluetta jossa oli isot uima-altaat sekä koris&tenniskenttä). Alue oli todella rauhallinen eikä siellä ole läpikulkuliikennettä. Ja tietysti paljon vaikutti myös se fakta, että asunto oli sellaisenaan muuttovalmis vaikkakaan ei ihan meidän tyylinen. Mutta joka tapauksessa talo oli valmis asuttavaksi. Ja talon pohja on sellainen että siitä saa meille mainion ja todella tilavan kodin pienellä remontilla. Talo oli myös kivan valoisa, mikä ei aina Espanjassa ole itsestäänselvyys. Mietimme vajaan viikon, teimme tarjouksen ja se hyväksyttiin lähes sellaisenaan. 

Puoliso kävi katsomassa talon vielä arkkitehti-ystävänsä kanssa jotta saimme varmuuden siitä, että mitään suurempia yllätyksiä ei pitäisi olla luvassa. Hän myös tarkisti, että talon rakenteet kestävät ne suunnitelmat joita meillä oli mielessä (väliseinien poistaminen, ikkunoiden muuttaminen lasiliukuoviksi jne). 

Nyt meillä on siis kiva 4-kerroksinen 300 neliöinen paritalon puolikas Cobeñan -pikkukaupungissa 20 km Madridin keskustasta koilliseen. Matkaa on puolison töihin 20 minuuttia, pikkuneidin kouluun saman verran, puolison äidin kotiin ehtii samassa ajassa ja Madridin keskustaankin pääsee n. 40 minuutissa silloin kun sinne on tarvetta mennä. Lähin metropysäkki on 20 min ajomatkan päässä myös. Tuo Cobeña vaikutti myös muutenkin tosi kivalta alueelta. Ympärillä avautuvat viljapellot ja käytännössä täysin maaseutumaisemat vaikka ollaan noin lähellä Madridia. Maastopyörillä on valtavasti reittejä tarjolla ja 10  km säteellä laskin oleva noin 10 erilaista hevostallia ja tuolla hevosilla pääsee ratsastamaan jopa maastoon! Ihan mahtavaa! Itse kylä on pieni mutta kävelymatkan päässä on kuitenkin kaikki tarvittavat peruspalvelut eli pankki, apteekki, muutama ruokakauppa, muutamia ravintoloita jne. Ja asuinalue vaikuttaa kaiken kaikkiaan rauhalliselta.

Myös hintansa puolesta asunto oli meidän budjetin mukainen eli meille jäi vielä vähän pohjakassaa tuleviin remontteihin. Tässä vaiheessa emme aio sisällä sen enempää remontoida vaan jätämme isommat remontit ensi kesään. Nyt syksyllä ohjelmassa on lähinnä aurinkopaneelien asennus sekä vesi-ilmalämpöpumpun hankinta. Myös tyttären huone remontoidaan todennäköisesti heti alkuvaiheessa ja hänelle yhdistetään kahdesta huoneesta yksi isompi huone. Tämä on asia jonka hänelle lupasimme kun muutosta Madridiin ilmoitimme. Hän saa isomman huoneen, jossa on isot ikkunat ja hän saa sisustaa huoneensa täysin omien toiveidensa mukaan. 

Onneksi asunto on muuten muuttokunnossa. Se on valoisa, siisti ja vaalea pinnoiltaan eli sellaisenaan ihan ok. Ei nyt tosiaan ihan meidän näköinen mutta remontoimalla saamme siitä täysin meidänlaisen. On kuitenkin ihan hyvä, että pääsemme siellä ensin asumaan jotta näemme että ovatko meidän suunnitelmat loppujen lopuksi sellaisia, että ne kannattaa toteuttaa vai tuleeko mahdollisesti asumisen myötä muita tarpeita esiin. 

Kaikenlaisia suunnitelmia on toki jo olemassa mutta saa nähdä, että mitkä sitten loppujen lopuksi päätyvät to do-listalle. Mielessä on mm. koko alakerran avaaminen yhdeksi isoksi tilaksi, olohuoneen ikkunoiden muuttaminen koko seinän kokoisiksi lasioviksi,  Velux-kattoikkunan asentaminen mahdollisesti jopa parvekkeen kera, yhden lisäkylpyhuoneen rakentaminen (nyt niin on kaksi), sauna sekä oma pieni uima-allas pihaan. Mutta tässä vaiheessa nyt vain ideoidaan ja sitten paremmalla ajalla remontoidaan. Ja ihan ekana pitää suunnata huonekaluostoksille koska ihan kaikki meidän huonekalut jäävät vanhaan kotiin. 

Olemme tosi innoissamme ja on ihanaa päästä laittamaan uutta kotia! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti