torstai 5. toukokuuta 2022

Suomen matkailualan näkymät

Juuri ennen koronaepidemian alkamista suomalainen matkailu eli huippuvuosiaan ja ulkomaalaisia matkailijoita virtasi maahan ennätysmäärä. Etenkin talvinen Lappi oli todella vetovoimainen mutta myös muina aikoina Suomeen tuntui riittävän ulkomaalaisia matkailijoita. Suomen luonto oli tekijä joka veti puoleensa. 


Mutta sitten iski korona ja ulkomainen matkailu Suomeen tyrehtyi tietysti lähes täysin. Tämä aika olisi voinut olla katastrofi matkailualan yrittäjille mutta onneksi kotimaan matkailu vilkastui merkittävästi. Pari hyvää, lämmintä ja aurinkoista kesää on tarjonnut suomalaisille mahtavat lomailukelit matkailla Suomessa ja väki on ottanut näistä kesistä kaiken irti. Itsekin Suomessa lomailleena nautin valtavasti siitä miten paljon väkeä oli liikkellä.  

Onneksi myös viime talvet ovat olleet runsaslumisia ja houkutelleet ihmisiä talviharrastusten pariin. Näin Lappikin on saanut vähän apua kotimaan matkailijoista. Vaikka siellä ulkomaisten matkailijoiden puutetta on kyllä vaikea korvata sillä suomalaiset eivät kovin helposti maksa palveluistaan tähtitieteellisiä hintoja. Mutta ainakin majoittajille kotimaan matkailijat ovat tuoneet tärkeitä tuloja näiden vuosien aikana.  

Viime talvena ulkomaalaiset matkailijat alkoivat kuitenkin taas löytämään tiensä Lappiin eli elämä näytti jatkuvan.  Elämähän täällä Euroopassa on palaamassa K:n suhteen vähitellen "normaaliksi" ja lukuisat maat ovat jo poistaneet kaikenlaiset rajoitukset.


Mutta uusi uhka on kuitenkin jo nurkan takana. Nimittäin sota. Kaukaa katsottuna Suomi on nimittäin hyvin lähellä Venäjää ja se saattaa aiheuttaa turvattomuuden tunnetta matkailijoissa. Eikä tilannetta paranna yhtään se, että Suomessa sotahysteriaa on lietsottu jo siihen malliin että itänaapurin voisi olettaa olevan rajan takana valmiina hyökkäykseen. Joditabletit myytiin kaikkialta loppuun jo kuukausia sitten ja media on kehottanut kansaa valmistautumaan hyökkäykseen monin tavoin. Monilla on median suosittelema 72-tunnin survival kit pakattuna jo valmiiksi. Ja kun Suomen Nato-hakemus tässä kuussa lähtee eteenpäin niin se varmasti saa monet harkitsemaan maahan saapumista. Itse en ainakaan ihan ensimmäiseksi olisi suuntaamassa lomalle maahan, joka on jo täysin valmis (ainakin tiettyjen poliitikkojen mielestä) lähettämään väkeä rajalle. 

Jo nyt Ukrainan sota on vaikeuttanut Suomeen matkustamista koska Venäjän ilmatilan sulkemisen takia Aasian lentoliikennettä on vähennetty merkittävästi joten sieltäkään suunnasta ei ole varmastikaan matkailijoita luvassa. Ja tietysti Venäjältä saapuvien matkustajien poissaolo vaikuttaa varmasti tietyillä alueilla merkittävästi. 

                                

Matkailu-, majoitus- ja ravintola-alalla on tällä hetkellä varmasti tukalat oltavat. Matkailijamäärät vähenevät ja yleisesti kaikki hinnat jatkavat nousuaan. Myös kotimaan matkailjoiden houkutteleminen on tänä kesänä merkittävästi vaikeampaa kun Euroopassa on muutakin tarjolla ja monet suuntaavat tänä kesänä varmasti jo kotimaan ulkopuolelle kesäloman viettoon. Etenkin jos kesän surkea sääennuste pitää paikkansa. 

                                               

Täällä Espanjassa olen jutellut monien ulkomaalaisten matkailijoiden kanssa ja kaikilla tuntuu olevan sama mielipide - juuri nyt Suomeen matkustaminen ei houkuttele. Miksi mennä kun muitakin vaihtoehtoja on. Moni on keskusteluissa nostanut esille sen, että Suomi on hullu jos haluaa Natoon ja moni on selvästi seurannut tarkkaan tilannetta. Mutta toki sitä toivoo, että tapahtumilla itänaapurissa ei olisi vaikutusta Suomeen matkailuun koska matkailu on muutenkin elinkeinona kärsinyt viime vuosina melkoisesti. 

Mutta kyllä varmasti matkailijat miettivät kaksi kertaa, että lähteäkö Suomeen vai suuntautuuko loma kenties jonnekin muualle. Jos/kun ei ole pakko Suomeen mennä niin todennäköisesti lomat suuntautuvat tänä kesänä muualle. Jopa moni ulkosuomalainen tällä hetkellä pohtii, että uskaltaako Suomeen kesälomalla matkustaa. Moni on vetkutellut lippujen ostamista ja odottaa viime hetkeen, jotkut taas ovat siirtäneet kesälomavierailun suosiolla loppukesään ajatuksella että siihen mennessä tilanne ehkä saa jotain selvyyttä. Monet meistä taas ovat menossa kaikesta huolimatta. 

                              

Itselläni liput on jo ostettuna kesäkuulle ja kesälomasuunnitelmat ovat pitkällä. Toki jos itäinen naapuri hermostuu tuosta Nato-päätöksestä ja julistaa sodan niin sitten tilanne onkin toinen mutta sitä en halua edes miettiä. Ja siinä vaiheessa vaakalaudalla on jo muutakin kuin pelkkä Suomen matkailun maine ja vetovoima. Mutta tässä vaiheessa me mattimeikäläiset emme voi oikeastaan mitään muuta kuin toivoa parasta ja seurata tilannetta sillä meiltähän ei mitään kysytä. 

                                            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti