sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Asumisen kustannukset Kanarialla

Viime postauksessa kirjoittelin siitä, että mitä ruoka ja muu eläminen maksaa täällä Kanarialla. Ja nyt sitten vähän päivitystä asuntojen hinnoista. Olen tästä aiheesta kirjoittanut aikaisemminkin mutta parissa vuodessa on tapahtunut paljon muutoksia. Tai ainoa muutos on oikeastaan se, että hinnat ovat nousseet ja tarjolla olevia asuntoja on entistä vähemmän. 

Tein pikaisen vilkaisun Idealista-sivustolle, joka on yksi maan suurimpia välityssivustoja ja sieltä löytyy myynnissä olevia asuntoja mutta myös vuokra-asuntoja. Tein vertailua lähinnä Gran Canarian eteläosan asunnoista koska itse asun täällä. 

Kyseessä on saaren päämatkailualue, joka tekee tästä alueesta sikäli erikoisen että täällä on paljon työpaikkoja mutta asuntoja ei ole kaikille työntekijöille tai ne ovat yksinkertaisesti liian kalliita reilun 1000 euroa kuukaudessa tienaaville matkailu- ja palvelualan työntekijöille. Niinpä monet asuvat kauempana ja käyvät sitten vain töissä täällä saaren eteläosassa - tosin bensan hinnannousu on vaikeuttanut tätäkin melkoisesti. Bussit toki kulkevat mutta esim. hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden työajat ovat monesti sellaiset että julkiset aikataulut eivät sovi heidän työaikoihinsa joten omalla autolla kulkeminen on välttämättömyys jos asuu kauempana. Mutta asuntojen hinnat ovat matkailualueilla monille paikallisille liian kalliita. 

Ensimmäisenä tarkistin vuokra-asuntojen tarjonnan ja kuten vähän arvelinkin niin tarjontaa on todella vähän ja hinnat pilvissä. Täällä matkailualueella ei saa käytännössä vuokrattua vapailta markkinoilta minkäänlaista yhden makuuhuoneen asuntoa alle 550 eurolla kuukaudessa. Studioita eli pikkuyksiöitä oli muutama tarjolla 500 eurolla. 

700 euron hintaluokassa oli useampia asuntoja ja nämä edustivat käytännössä kaikki samaa tyyppiä eli asunto huoneistohotelli-kompleksissa. Osa näistä on sellaisia, että kaikki asunnot toimivat jo vakituisina asuntoina mutta monissa on sekä että eli osa huoneistosta on aikoinaan myyty yksityisille ja osa taas toimii normaaleina hotellihuoneistoina matkailijoille. Eli eivät välttämättä ole mitään kovinkaan rauhallisia asuinpaikkoja. No, espanjalaiset ovat toki tottuneet elämän ääniin. 

Näissä asunnoissa on yleensä minimaalinen keittonurkkaus ja sen yhteydessä pieni olohuone sekä lisäksi sitten pieni makuuhuone ja kylpyhuone. Jonkinlainen parveke tai terassi löytyy myös yleensä. Toki plussana on se, että näissä taloyhtiöissä on useimmiten uima-allas. 

Tarjolla oli lähinnä tällaisia:

    

Isompia, kahden makuuhuoneen asuntoja oli tarjolla vähemmän ja niiden hinnat olivat alkaen 900 euroa / kk, useimmat pitkälti yli 1000 euroa /kk eikä tuolla hinnalla saa todellakaan mitään luksusta. 

900 € / kk - 2 makuuhuonetta1200 € / kk - 2 makuuhuonetta

Loogisesti voisi ajatella, että kun menee matkailualueen ulkopuolelle niin asuntojen hinnat ovat edullisempia. No, toki hinnat ovat alhaisempia mutta esim. pienempiä vuokra-asuntoja ei tällä hetkellä näkynyt tarjolla ollenkaan naapurikaupunki Vecindariossa, joka on lähin "normi" kaupunki tässä lähellä eli se ei ole mikään matkailukohde. Sieltä löysin vain isompia, 3 mh asuntoja. Näiden vuokrat olivat alkaen 650 € / kk eli selvästi edullisempaa kuin matkailualueilla. Mutta ei näitäkään kovinkaan montaa ollut tarjolla ja nämä Vecindarion asunnot ovat pääasiassa pienissä kerrostaloissa eikä niissä ole välttämättä esim. parveketta / terassia, uima-altaasta puhumattakaan. Monille paikallisille tämä on kuitenkin ainoa mahdollinen vaihtoehto koska matkailualueilla hinnat ovat karanneet käsistä. Vuokra-asunnot sisältävät usein käyttöveden ja monesti myös sähkön mutta toki riippuu ihan sopimuksesta. Mitään varastoja ei asuinnoissa yleensä ole eikä edes parkkipaikkaa. 

Pitkäaikaisia vuokrasopimuksia on ollut täällä aika vaikea tehdä koska moni suosii mielummin lyhytaikaisia vuokrauksia (niistä saa paremmin rahaa) tai airbnb-vuokrauksia. 

Täällä on ollut jo pitkään meneillään buumi, että ihmiset ostavat sijoitusasuntoja ja vuokraavat niitä sitten laittomasti airbnb-sivuston kautta matkailijoille. Laittomasti sanon siksi, että suurimmalla osalla ei ole vuokraamiseen vaadittavaa paikallista vivienda vacacional -lisenssiä.  Tämä lomavuokraus-bisnes on vaikeuttanut asuntomarkkinoita täällä melkoisesti ja nostanut hintoja. Niin vuokrien hintoja kuin myös myytävien asuntojen hintoja. 

Myynnissä olevia asuntoja on niitäkin selvästi vähemmän kuin mitä ennen ja pääasiassa yhden makuuhuoneen asunnot ovat niitä samanlaisia kuin vuokralla olevatkin eli matkailukäyttöön rakennetuissa komplekseissa olevia huoneistoja. 

Huoneistot ovat yleensä pieniä ja monet remontin tarpeessa. Hinnat alkaen 119 000 euroa ja siitä ylöspäin. 

                                     

           

Ja jos on vähän enemmän valmis panostamaan niin löytyy vaikkapa tällaisia asuntoja / taloja myynnissä:

174 000 euroa - yhden makuuhuoneen 40 m2 asunto mutta jotain pintaremonttia tehty197 500 € - 2 makuuhuoneen 60 m2 asunto

450 000 € - 2 makuuhuoneen asunto 


Tämä puolestaan on meidän taloyhtiössä myynnissä oleva asunto

720.000 € - 4 makuuhuonetta 

                  

Omistusasunnoissa täällä maksetaan myös vastiketta mutta ne ovat yleensä melko paljon pienempiä kuin Suomessa. Meidän asunnossa se on 140 € kuukaudessa ja sillä summalla saamme käyttää taloyhtiön uima-allasta ja puutarhuri pitää yleisistä alueista huolta. Jokainen maksaa sitten sähköt ja vedet oman kulutuksensa mukaan. Ja kuten edellisessä postauksessa jo mainitsin niin sähkön hinta on vuodessa noussut todella paljon. 

Asuntoa ostettaessa täällä pitää myös tarkasti katsoa se, että missä kunnossa on esim. sähköt, putkistot, viemärit ja onko asunnossa kosteusvaurioita. Näiden uusimiset tulevat nimittäin asunnon omistajan maksettavaksi - ei taloyhtiön. 

Jos sitten haluaa ostaa vaikkapa omakotitalon niin ne ovat jo valtaosan ulottumattomissa - käytännössä hinnat alkaen 500 000 euroa.  Ja jos vaikkapa unelmoi talosta omalla pihalla ja uima-altaalla niin alle miljoonan on turha unelmoida. 

Tässä pari esimerkkiä myynnissä olevista omakotitaloista:

655 000 € - 3 makuuhuonetta 2.200.000 € - omakotitalo 2 makuuhuonetta 

                                                   Lähimmässä kaupungissa eli Vecindariossa, matkailualueen ulkopuolella asuntojen myyntihinnat ovat tietysti myös edullisemmat. Tarjolla on vaikkapa tällaisia:

298 000 € - kerrostalo, 3 makuuhuonetta 

 


98 500 € - kerrostalo, 1 makuuhuone 

 
 

Ja tämä kaikki pitää tietenkin suhteuttaa siihen, että keskipalkka Kanarialla on 1700 euroa (brutto) ja täällä ei tunneta mitään asumistukia tmv. eli kaikki jää ihan itselle maksettavaksi - oli tulot miten pienet tahansa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti