torstai 11. marraskuuta 2021

Lomasuunnitelmia

Espanjalaiset ovat melko kuuluisia siitä, että asioita ei suunnitella kauheasti etukäteen ja monesti homma meneekin enemmän tai vähemmän improvisoinniksi ja viime hetken järjestelyiksi. Ja tämä koskee usein myös niitä lomasuunnitelmia ja järjstelyistä. 

Jokainen tietysti tekee päätöksiä omien mahdollisuuksiensa mukaan. Monihan ei edes halua suunnitella etukäteen vaan haluaa mennä improvisoiden ja fiilisten mukaan. Toisille taas improvisointi on pakko koska monilla työntekijöillä, etenkin täällä Espanjassa, tilanne on se että harva tietää lomiensa ajankohtaa kovinkaan paljon etukäteen. Suurin osa kun ei välttämättä tiedä vielä edes ensi viikon työvuoroja! 

Toisaalta taas etukäteen suunnitteleminen on joskus välttämätöntä eri syistä riippuen. Näin on juuri meillä ja tämä johtuu täysin puolison lomista. Hänen lomansa menevät tasan sen mukaan mitä töissä on lyöty lukkoon ja ne on esim. tämän vuoden osalta päätetty jo vuosi sitten eikä niissä ole juurikaan joustovaraa. 


Tiesimme siis jo viime vuoden marraskuussa, että puolisolla ei ole lomaa tänä jouluna. Ja tiedämme myös sen, että hänellä ei tule olemaan lomaa myöskään jouluna 2022. Työporukasta kun vain yksi voi olla jouluna lomalla ja samaa rajoitus koskee montaa muutakin ajankohtaa vuoden aikana. Tiedämme siis päivälleen jo puolison loman vuoden 2022 loppuun asti eli yli vuoden päähän. 

Eli sikäli olemme onnekkaita, että meillä on mahdollisuus suunnitella lomia etukäteen. 

Toki suunnitelmien tekoa vaikeuttaa se fakta, että suurin osa lomista (yhteensä 5 viikkoa vuodessa) jakautuu pitkin vuotta ja yleensä vain kaksi viikkoa on sellaisia, joita on itse päässyt valitsemaan. Muut ovat sitten aika random-viikkoja - viikko siellä, toinen täällä ja kolmas tuolla.Puolisolla myös kahden lomaviikon saaminen peräkkäin on melkoisen harvinaista herkkua eli lomat ovat yleensä lyhyitä - käytännössä max. 11 päivää kerrallaan (lomaviikko + vapaapäivät).  

Aikaisemmin tämä ei ollut niin iso ongelma kun neiti oli pienempi ja ylimääräiset lomat koulusta eivät olleet mikään ongelma. Mutta nyt joudumme menemään pitkälti koulun lomien mukaan ja aika harvoin koulun lomat osuvat yhteen puolison lomien kanssa.  Mutta minkäs teet.  Näin meillä on menty jo vuosia joten tähänkin ollaan jo totuttu. 

                                       

Meillä on nyt siis tiedossa puolison lomat ensi vuoden loppuun asti ja niiden pohjalta lähdemme rakentamaan ensi vuoden lomasuunnitelmia. Mitä pystymme tekemään, milloin ja miten. Lomista tosin vain kaksi viikkoa on sellaisia, joita lähdimme hakemaan eli sellaisia, jotka osuvat yhteen koulun lomaviikkojen kanssa. Ja nämäkin molemmat kesällä eli viikko heinäkuussa ja toinen elo-syyskuun vaihteessa. 

Nuo ajankohdat oli puolisolla lomaa myös tänä kesänä ja koimme ne todella hyviksi. Heinäkuun loma mahdollistaa sen, että pystyn viettämään pikkuneidin kanssa hieman pidemmän suomiloman kun puoliso pääsee siellä myös käymään lomallaan. 

         

Toinen kesälomaviikko elo-syyskuun vaihteessa on sitten juuri sopivasti ennen koulujen alkamista. Ja tuo loma pitää sitten viettää jollakin tapaa puolison perheen kanssa koska emme näe heitä kovinkaan usein vuoden aikana. 

Lähes joka kesä olemme suunnanneet pohjois-Espanjaan, jossa puolison perheellä on kakkosasunto.  Tuon loman suunnittelu jää kuitenkin lähemmäksi ajankohtaa koska suunnitelma riippuu paljon myös puolison veljien sekä heidän puolisoidensa aikatauluista & toiveista. Ja he eivät todellakaan tässä vaiheessa vielä tiedä, että mitä ensi kesän lomillaan tekevät... 

Jos emme muuta keksi niin onneksi takataskussa on aina varasuunnitelmana tuo pohjoinen eli voimme tarvittaessa suunnata jälleen kerran sinne eikä sekään niin kauheasti harmittaisi. Tuolla pohjois-Espanjassa on kuitenkin kaikkea sitä, mitä yleensä lomalta kaipaamme eli luontoa, vehreyttä, liikuntamahdollisuuksia, raikasta ilmaa jne. 

                                       

Vuoden muut lomaviikot ovatkin sitten ihan satunnaisia viikkoja pitkin vuotta, joita tuskin pystymme kovin paljoa höydyntämään. Paitsi jos otamme vähän sitä ns. "omaalomaa" koulusta. Ja näin olemme suunnitelleet tekevämme - tosin opettajille emme ole vielä asiasta maininneet mitään.  

Olemme useampana vuonna käyneet kevättalvella jossain vaiheessa laskettelemassa mutta ongelmana on se, että täällä ei tunneta mitään hiihtolomia. Eli jos haluamme mennä niin asiasta pitää neuvotella koulun ja opettajien kanssa - täällä kun ylimääräisiä lomia ei katsota kovinkaan suopeasti. Mutta toivotaan, että lupa heltyy ja pääsemme lumilomalle - se on nimittäin meille aina yksi vuoden kohokohdista! 

Oman mausteensa tähän lomasuunnitelmasoppaan tuo tietysti se, että molempien perheet asuvat muualla eli heitä pitää pystyä myös tapaamaan vuoden aikana. Tällä hetkellä monet reissuista suuntautuvat siis käytännön syistä joko manner-Espanjaan taikka Suomeen. Toki yritämme näilläkin reissulilla nähdä ja kokea myös aina jotain uutta. Eli nämä reissut eivät ole pelkästään sukulointia vaan yritämme järjestää aina uusia kokemuksia ja aktiviteetteja. 

Meillä oikeastaan lomapaikkaa tärkeämpi tekijä on se, että mitä siellä paikassa (tai läheisyydessä) pystyy tekemään. Emme ole ollenkaan mitään altaalla / rannalla makailijoita vaan ihan puhtaasti aktiivilomailijoita - tekemistä pitää riittää! 

 

Onneksi korona ei ole kauheasti vaikuttanut meidän lomasuunnitelmiin - ainakaan tähän asti. Toki viime talven reissut Suomeen jäivät väliin koska karanteenien takia ne eivät olisi olleet järkeviä. Mutta muuten olemme kyllä reissanneet - niin täällä Espanjassa kuin Suomessa. Ja tällä linjalla siis jatketaan pitkälti myös tästä eteenpäin. 

Tämän vuoden lomista on puolisolla pitämättä vielä yksi viikko ja se olisi nyt marraskuun lopussa. Meidän neidillä osuu siihen ajankohtaan kuitenkin juuri koeviikko eli mitään pitkää reissua emme voi tehdä. Yhden päivän ajattelimme kuitenkin "lintsata" koulusta (toki luvan kanssa) ja näin pääsisimme viettämään pitkää viikonloppua Madridiin.  

Tarkoituksena on käydä katsastamassa Madrid Horse week-tapahtuman tarjontaa, käydä jossain kulttuuritapahtumassa, käydä illallisella puolison kanssa kaksin (kun on kerrankin lastenhoitaja tarjolla) ja tietysti näemme samalla myös puolison äitiä eli abuelaa koska majoitumme hänen luonaan. Puoliso menee todennäköisesti Madridiin jo aikaisemmin ja ehtii näin näkemään myös ystäviään sekä hoitokodissa olevaa isäänsä. 

Joulukuun alussa täällä on puolestaan pitkä viikonloppuvapaa (espanjaksi puente) koulusta sillä 6.12. ja 8.12. ovat pyhäpäiviä ja niiden väliin jäävä päivä on myös vapaata koulusta eli neidillä olisi la-ke vapaata koulusta. Puolisokin sai järjestettyä töistä yhden ylimääräisen vapaapäivän normivapaiden lisäksi eli hänelläkin olisi neljä päivää vapaata. Tämä pitää siis ehdottomasti hyödyntää jotenkin! 

Harkinnassa on joko entinen kotisaari Fuerteventura - jossa emme ole tänä vuonna käyneet vielä lainkaan!  

                                              

Tai toinen vaihtoehto olisi La Palman saari, jossa tulivuori purkautuu edelleen. Onhan se sen verran harvinainen juttu että pitäisi ehkä käydä katsastamassa.

Emme ole kuitenkaan varanneet vielä mitään koska emme osaa oikein päättää. Joten menee todennäköisesti viimehetken järjestelyiksi ja improvisoinniksi. Huonolla tuurilla emme pääse kohta enää minnekään sillä tuo joulukuun alun pitkä viikonloppu on yksi vuoden suosituimpia lomailuajankohtia ja silloin kaikki kynnelle kykenevät suuntaavat jonnekin reissuun. Ja nyt kun tänne Kanarialle ovat palanneet myös ulkomaalaiset lomailijat ihan täydellä voluumilla niin majapaikat alkavat olla kohta kortilla. Eikä noita Kanarian sisäisiä lentojakaan ihan kauheasti ole tarjolla joten kohta pitää alkaa varailemaan jos johonkin haluamme päästä. 

Joulua vietämme tänä vuonna Espanjan perheen seurassa Malagassa koska puolison vapaapäivät osuvat sopivasti juuri joulun tärkeimmille päiville. Sieltä me jatkamme sitten pikkuneidin kanssa Suomeen viettämään joululomaa ja puoliso taas palaa kotiin töihin.  

Saa nähdä, että pääsemmekö Suomessa nauttimaan valkeasta joulusta vai pitääkö meidän odotella sitä ensi vuoden laskettelureissua, että pääsemme nauttimaan lumesta. 


Kyllähän noita lomasuunnitelmia on mukava tehdä koska onhan se nyt kivaa kun on jotain mitä odottaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti