maanantai 15. marraskuuta 2021

Gran Canarian monet kasvot

Monilla suomalaisilla on edelleen aika suppea käsitys Gran Canariasta ja yleensäkin Kanarian saarista lomakohteena. Monille tämä on edelleen se tylsä pakettilomakohde, jonne mennään käristämään talvisin nahkaa ja viettämään halpislomaa.  No, toki täällä edelleen voi lomansa viettää myös tuolla tavoin (jos sitä haluaa ja se kaikille tietysti suotakoon). Mutta onneksi Gran Canaria on nykyään myös paljon muuta! 

Tässä Gran Canariaa siis vähän eri vinkkelistä eli mitä muuta tällä saarella on tarjolla kuin  surkeita huoneistohotelleja, krääsäkauppoja ikivanhoissa ostoskeskuksissa ja turistien täyttämiä kuppiloita. 

Gran Canaria aktiivilomailijalle

Monille ihmisille liikunta on tärkeä osa arkea mutta yhä useammat haluavat myös liikkua lomillaan. Tämä on huomattu myös täällä Gran Canarialla ja nykyään aktiivilomailijat ovat yksi tärkeä asiakaskunta. Etenkin pyöräilijät käyvät täällä talvisin treenaamassa sillä kelit ovat kohdillaan ja vuorilla löytyy haastetta kokeneemmallekin polkijalle. Myös erilaisia urheilutapahtumia on jatkuvasti lisääntyvässä määrin. Pelkästään nyt marraskuun loppupuolella täällä järjestetään mm. täyspitkä Gran Canaria-Maspalomas marathon sekä Salobre bike&run-tapahtuma, jossa on mahdollisuus testata maastojuoksu- ja pyöräilytaitoja. Vuoden aikana järjestetään paljon vastaavia tapahtumia ja vuoden huipentuma on tietysti Transgrancanaria, jossa juostaan saaren toiselta puolelta toiselle läpi vuoriston. 

Luonnollisesti vesiurheilun harrastamiseen täällä riittää kelejä ympäri vuoden ja käytännössä lähes kaikki vesiurheilun eri muodot ovat täällä mahdollisia. Voi uida avovesissä, olympiamittaisissa altaissa, sukeltaa, snorklata, kalastaa, purjelautailla, leijalautailla, lainelautailla jne. 

                                        

Tietysti saari myös mukava kohde esim. patikoinnin ystäville - tosin sitä varten autonvuokraus on lähes välttämättömyys koska suurin osa parhaista reiteistä sijaitsee vuoristossa, jonne ei julkisilla oikein sujuvasti pääse kulkemaan. Mutta toki täältä löytyy myös järjestettyjä patikointiretkiä, jolloin itse ei tarvitse välittää edes kuljetuksista. 

                                            

Luonnollisesti täältä löytyy myös erittäin hyvin varustettuja kuntosaleja, jos niitä lomallaan kaipaa. Eli mahdollisuudet on loistavat ja monipuoliset. Ja kaiken lisäksi esim. yksityiset valmennustunnit ovat täällä merkittävästi edullisempia kuin vaikkapa Suomessa! 

Muutenkin saari tarjoaa tietysti valtavan hyvät mahdollisuut eri lajien harjoitteluun. Melkeinpä voisi sanoa, että vain talvilajien harrastajille en voi kohdetta suositella. Muuten loistavia harjoittelumahdollisuuksia löytyy lajin kuin lajin parista. 

                                  

Gran Canaria gourmetlomailijalle 

Ruokamatkailu on myös yksi jatkuvasti kasvava matkailun muoto ja myös tämän tyyppiselle lomalle Gran Canaria sopii loistavasti. Saarelta löytyy pari yhden michelin-tähden ravintolaa, joissa molemmissa on varsin kohtuulliset hinnat ja varauksetkin onnistuvat melko lyhyellä jonotusajalla. Nopeasti tsekattuna molempiin ravintoloihin olisi voinut tehdä varauksen 10 päivän päähän! 

Molemmat ravintolat sijaitsevat Gran Canarian eteläosassa - Los Guayres Moganissa ja La Aquarela Patalavacassa. Molemmissa ravintoloissa yhdistetään loistavasti paikallisia, kauden aineksia kansainvälisellä tavalla.


Näiden lisäksi löytyy valtavasti todella laadukkaita ravintoloita. Esim. Las Palmasissa on useampia Michelin-oppaassa mainittu ravintola ja lisäksi loistavia ravintoloita kannattaa bongata Guia Repsolin sivuilta, joka on Espanjan oma Michelin-versio. Eli sinne pääsevät vain ravintolta, jotka ovat ansainneet paikkansa siellä. Gran Canaria luksusmatkailijalle 

Gran Canaria ei välttämättä kuulosta luksus-lomakohteelta mutta kyllä täältäkin löytyy paikkoja, joissa voi lomailla vähän paremman kaavan mukaan. Tarjolla on niin isoja, laadukkaita 4-5 tähden hotelleja kuin myös pienempiä boutique-tyylisiä hotelleja sekä yksityisiä huviloita. 

  

Esim. RIU Gran Canaria -hotellissa on tarjolla huoneita, joissa on oma pieni uima-allas. Samanlaisia on tarjolla myös Lopesan Baobab-hotellissa. Näin voi yhdistää hotellielämän helppouden mutta laadukkaan lomakokemuksen. Toisaalta myös yksityiset luksusvillat tarjoavat tilaa, rauhaa ja laadukasta lomailua. 

Lentokenttäkuljetukset voi hoitaa ykstyisellä luksus-autolla ja omalla kuljettajalla. Ja ahtaan lomalennon sijaan voi tietysti aina matkustaa bisnesluokassa.

Täältä löytyy useampiakin laadukkaita kylpylöitä, joissa voi rentoutumisen lisäksi nauttia laadukkaista hoidoista. Esim. Lopesan-ketjun kylpylät ovat vain aikuisille tarkoitettuja, laadukkaita kylpylöitä. 

Shoppailut taas voi hoitaa vaikkapa Melonerasin merkkituotteita myyvissä liikkeissä tai sitten Las Palmasissa, Trianan alueella, josta löytyy yksilöllisempiä luksustuotteita tarjoavia putiikkeja. Mukaan ostoksille voi ottaa vaikka oman personal shopperin, joka osaa viedä juuri oikeisiin paikkoihin. 


Myös retkien suhteen on tarjolla laadukkaampia vaihtoehtoja eli voit vuokrata yksityisen retken omien toivomusten mukaan ja mukaan voi ottaa vaikkapa yksityisen valokuvaajan, joka ikuistaa sinut ja seurueesi päivän aikana. 

Mitään ökyluksusta ei täällä tietenkään tarjolla ole - sitä varten on sitten ihan toiset kohteet. Mutta kuitenkin laadukasta 5tähden lomaa täällä on taatusti mahdollisuus viettää.

Gran Canaria luonnonystäville

Gran Canarian sanotaan olevan minimanner eli tältä 1560 km2 kokoiselta saarelta löytyy monet eri kasvot. Rannikon matkailukeskukset ja upeat, hienohiekkaiset uimarannat, suurkaupugin sykettä Las Palmasissa, pohjoisrannikon kylien kivirannat isoine aaltoine ja sisämaan jylhä vuoristo pienine kylineen ja mäntymetsineen. Gran Canaria on siis muutakin kuin pelkkä Playa del Ingelsin betoniviidakko, josta vihreää ei löydy kuin tekonurmikosta. 

Luonnonystävän kannattaa valita majapaikka sisämaan pienistä kylistä, josta löytyy hyvinkin erilaisia vaihtoehtoja. On edullisempia paikallisten vuokralle tarjoamia asuntoja ja toki myös laadukkaampaa hotellimajoitusta. Ehdottoman ainutlaatuinen paikka on Redondo de Guayedra -ekohotelli länsirannikolla. Se sijaitsee länsirannikon jylhien vuorien suojassa, ns. keskellä ei mitään. Siellä vietetty loma on taatusti rauhoittava kokemus. 

                                      

                                                                  kuvat: redondodeguayedra 

Myös Cruz de Tejedan kylän Parador- hotelli on varsin hyvä paikka, jossa pystyy nauttimaan upeista vuoristomaisemista. Paradorin spa-osaston ulkoallas on myös mahtava kokemus. 

                                         

Eikä Parador-hotellin huonenäköalastakaan voi oikein valittaa... 

                                   

Parador sijaitsee myös patikoinnin kannalta keskeisellä paikalla, lähes saaren keskiosassa. Eli sieltä käsin on loistavat mahdollisuudet tehdä patikkaretkiä vuoriston upeissa maisemissa. 

                                    

Luonnonystäville on tarjolla myös toisenlaisia liikuntaelämyksiä kuin pelkkä patikointi. Miltä kuulostaisi esim. canyoning eli rotkoa pitkin laskeutuminen tai kiipeily merestä nousevalla kallioseinämällä? Tällaisia elämyksiä järjestää mm. Mojo Picon Aventura-seikkailuyritys. 

Gran Canaria uusien elämyksiä etsiville 

Gran Canarialla on laaja valikoima erilaisia majoitusvaihtoehtoja tarjolla sekä erilaisia aktiviteetteja, niiden perinteisten bussiretkien sijaan. Yksityiset vuokranantajat ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosien aikana ja tämän ansiosta on mahdollisuus majoittua hyvinkin erikoisissa paikoissa. 

                                        

Miltä kuulostaisi esim. majoitus purjeveneessä? Tai vaikka muovisessa tekoiglussa vuoristossa. Tai ehkäpä luola-asunnossa? Näitä kaikkea on tarjolla ja koko ajan tulee lisää. 

Ja retkeksi voi valita vaikkapa yöllisen astronomia-retken vuorille. Kanarian saaret ovat nimittäin yksi parhaimmista paikoista tarkkailla tähtitaivasta ja yöllinen vuoristo on jo itsessään ainutlaatuinen kokemus.  Tai saarikierroksen ystäville erilainen kokemus voisi olla avokuplavolkkareilla tehty kierros ympäri saaren itse ajaen. Las Palmasiin voi puolestaan tutustua vaikkapa tuk-tuk taksin kyydissä. Perinteisen pyöräretken voi puolestaan toteuttaa nykyään sähköpyörällä. Täällä on myös mahdollisuus järjestettyyn piknikkiin, jossa valitulle paikalle taiotaan upea piknikelämys herkkuruokien kera. Vaihtoehtoja on nykyään moneen makuun!
                                                                           kuvat: specialmoments.gc

Eli nyt on viimeistään aika unohtaa Kanarian saaret vain tylsänä pakettimatkakohteena sillä nämä perinteiset lomasaaret tarjoavat nykyään myös paljon muuta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti