lauantai 9. lokakuuta 2021

Kanarian syksy 2021

Täällä Kanariallakin eletään virallisesti jo syksyä vaikka ehkä siltä ei kauheasti tunnukaan. Lämpötilat ovat nimittäin edelleen hyvinkin kesäiset ja päivällä mittarit kohoavat helposti 30 asteeseen. Jopa yöt ovat vielä melkoisen lämpimiä. Syksy antaa siis edelleen odottaa itseään ja rantakelit jatkuvat! 

Toki matkailijoiden kannalta on varmasti ihan kivaa, että on lämmintä. Itse kuitenkin toivoisin lämpötilojen jo vähän laskevan. Näitä kesäisiä lämpötiloja kun on ollut jo maaliskuusta lähtien niin nyt alkaisi jo riittämään... Mutta ainakaan vielä ennusteet eivät lupaa syksyisempiä kelejä. 

No, miltä näyttää sitten muuten elämä täällä Kanarialla tällä hetkellä? No, rehellisesti sanottuna aika lailla samalta kuin ennen koronaa. Vielä vuosi sitten kadut olivat aika autioita, monet paikat suljettuina ja turisteja oli kourallinen. Mutta nyt väkeä on jo merkittävästi enemmän, lähes kaikki paikat ovat taas avoinna ja kaduilla on elämää. Olemme palanneet koronan jälkeiseen melko normaaliin elämään. 

                                            

Tällä hetkellä Kanarialla eletään siis varoivaisen positiivisissa tunnelmissa. Hotellien varauskirjat näyttävät hyviltä tämän talven osalta, lentoyhtiöt ovat aloittaneet pikkuhiljaa säännölliset lentonsa ja niitä lisätään jatkuvasti, väkeä virtaa taas saarille kaikkialta maailmasta. Täytyy myöntää, että tuntuu vähän oudolta - sitä ehti jo tottua siihen, että täällä oli niin hiljaista ja rauhallista. Mutta toki saarten taloudelle turismin palaaminen on ehdoton edellytys. 

                              

Tartunnat täällä ovat laskeneet tasaisen varmasti ja rokotukset edenneet. Tästä syystä kaikenlaisia rajoituksia on vähitellen poistettu. Toki jotain on vielä olemassa kuten maskipakko kaikille yli 6-vuotiaille julkisissa sisätiloissa, kulkuvälineissä jne. Tämä koskee kauppoja, ostoskeskuksia, hotellien sisätiloja, busseja, takseja jne. Ulkona maskia ei tarvitse käyttää jos 1.5 metrin turvaetäisyys muihin on mahdollista. Ja tätä maskinkäyttöä myös valvotaan eli kyse ei ole pelkästä suosituksesta vaan maskin käyttö on pakollista. Eikä tähän ole tiettävästi tulossa helpotusta vielä tämän talven aikana. 

Ja tietysti voimassa on yhä edelleen vaatimus, että kaikkien yli 12-vuotiaiden pitää Espanjaan saavuttaessa esittää joko koronatodistus tai vaihtoehtoisesti etukäteen tehty testi sekä täyttää etukäteen terveystietolomake. 

Tartuntoja täällä koko Kanarian alueella on tällä hetkellä n. 60-100 / päivä - siis yhteensä kaikki saaret mukaanlukien. Eilen ilmoitettiin 62 uutta tartuntaa. Viimeisten 7 päivän luku on 20,50 tapausta 100.000 asukasta kohden, 14 päivän lukema on 46,97 tartuntaa / 100 000.  Sairaaloissa on tällä hetkellä 101 ihmistä osastohoidossa ja 28 tehohoidossa.  Täyden rokotussarjan on Kanarialla saanut n. 74 % väestöstä eli yli 12-vuotiaista, koko Espanjan mittakaavassa luku on hieman korkeampi.  Iäkkäät laitoshoidossa olevat saavat parhaillaan kolmansia rokotteita ja sen jälkeen tarkoituksena on jatkaa yli 70-vuotiaiden rokottamista. Uutisissa mainittiin myös, että alle 12-vuotiaiden rokotukset tulevat ohjelmaan ilmeisesti tämän vuoden lopussa. 

                                          

Toki on asioita, jotka ovat muuttuneet. Monessa paikassa (hotellit, ravintolat jne) henkilökuntaa on vähemmän kuin mitä oli ennen koronahärdellin alkamista. Vaikka väkeä on otettu takaisin töihin niin välillä tuntuu siltä, että koronaan vedoten on väkeä vähemmän töissä. Eli paikoitellen palvelu saattaa tökkiä koska väkeä ei ole ehkä riittävästi. Tämä huomattiin monesti ainakin kuluneen kesän aikana. Mutta toivottavasti talven aikana siihenkin tulee muutos. Myös monin paikoin aikatauluja on saatettu muutella, asiakasmääriä rajoittaa jne. Koronaan on niin helppo vedota.... Ja kyllä, välillä säännöt tuntuvat täysin käsittämättömiltä - miksi esim. väki saa ravintoloiden sisätiloissa juhlia klo 03:00 miten haluaa mutta esim. kouluissa lapset joutuvat edelleen istumaan paikoillaan maskit naamalla ja käyttämään niitä jopa välituntien aikana ulkona? 

Myös siihen kannattaa tällä hetkellä varautua, että vuokra-autojen kanssa on monin paikoin ongelmia - ihan koko maassa. Vuokraamot joutuivat myymään ison osan autokannastaan koronakriisin aikana koska autoja ei kannattanut seisottaa vailla käyttöä. Mutta nyt sitten autoja ei olekaan riittävästi kysyntään suhteutettuna eli hinnat ovat paikoitellen korkeammat kuin ennen ja autoja vähemmän tarjolla eli vuokra-autot kannattaa varata ajoissa ettei jää ilman. 

Toisaalta hyvää on taas se, että useampi hotelli on kuluneen koronakriisin aikana käynyt läpi pienemmän tai suuremman remontin. Kun paikat olivat joka tapauksessa kiinni niin tämä tarjosi loistavan mahdollisuuden remontteihin joihin ei ole ollut ehkä vuosikymmeniin aikaa / mahdollisuutta. Myös uusia juttuja on ilmestynyt katukuvaan - kuten Melonerasin rantakadun Starbucks ulkoilmakahvila. 

Ja aika yllättävää on se, että hyvin monet paikat näyttävät selvinneen tästä koronakriisistä. Vaikka monet ravintolat olivat kiinni jopa 1.5 vuotta niin tänä syksynä toiminta on jatkunut ja ovet avautuneet. Elämä jatkuu. 

Nyt sitten vain odotellaan sitä syksyn saapumista... En muista, että milloin olisi viimeksi satanut (muutakin kuin hiekkaa) joten aika kuivaa ja karua alkaa olla. 

                              Mutta on meillä vähän syksyn sävyjä - tosin johtuu kuivuudesta...  

                                                 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti