torstai 28. toukokuuta 2020

Voiko tästä korona-kriisistä seurata jotain positiivista?

Olen aikaisemmin kirjoittanut pariinkin otteeseen siitä millaisia seurauksia tällä korona-kriisillä on ollut täällä Kanarialla. Täältä voi esim. lukea juttua:
http://mylifeingc.blogspot.com/2020/05/milta-nayttaa-matkailun-tulevaisuus.html

Mutta jos unohdetaan nuo negatiiviset ja taloudelliset vaikutukset niin voisiko tästä korona-kriisistä olla myös jotain positiivisia seurauksia? Vaikka ne näkyisivatkin vasta pidemmällä aikavälillä ja sitä ennen pitää ehkä kärsiä näistä negatiivisista vaikutuksista. 

Matkailun muuttuminen maailmanlaajuisesti 

Toivon, että tämä maailmanlaajuinen koronakriisi muuttaisi ehkä hieman matkustus- tottumuksia. Matkailuhan on aina ollut tietyn ryhmän etuoikeus eli ne ovat matkustaneet, joilla on ollut siihen aikaa ja rahaa. Tämä ryhmä on kasvanut valtavasti vuosikymmenien aikana ja näin ollen matkailu on lisääntynyt valtavasti. Sitä harrastetaan yhä useampien
ihmisten toimesta, yhä useammin ja yhä eksoottisempiin paikkoihin. Ihmisten liikkuvuus on ollut suurempaa kuin koskaan aikaisemmin ja tämä mahdollisti myös korona-viruksen äärettömän nopean leviämisen eri puolille maailmaa. Matkailun vähentymisellä ei ehkä pelasteta maapalloa ilmastonmuutokselta mutta tietyissä paikoissa voitaisiin ehkä päästä takaisin ns. normaaliin tasapainoon. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, että maailmassa on paljon sellaisia kohteita joista on viime vuosina tullut aivan liian ylikuormitettuja ja tämän seurauksena on tullut paljon negatiivisia vaikutuksia. Ei pelkästään ympäristölle vaan myös paikallisille asukkaille. 

Monissa matkailijoiden suosimissa paikoissa asuntojen hinnat ovat kohonneet pilviin ja paikalliset ovat joutuneet muuttamaan kauemmas edullisimmille asuinalueille, paikallisten elämänlaatu on huonontunut (enemmän ruuhkia, meteliä jne), ympäristö on kuormittunut kun liikenne on lisääntynyt, vedenpuhdistusjärjestelmät, jätehuolto ja sähköverkot ovat olleet äärirajoilla. Eivätkä nämä ole pelkästään mitään kehitysmaiden ongelmia vaan ihan arkea myös täällä Kanarialla - täällä infrastuktuuri on rakennettu vuosikymmeniä sitten eikä sitä ole tehty nykypäivän vaatimuksia ajatellen. Ja tähän kun vielä lisätään se fakta, että ruokaa ja juomavettä on roudattu yhä lisääntyvässä määrin mantereelta koska saarten oma tuotanto ei riitä edes paikallisten tarpeisiin, saatikka sitten kaikkien matkailjoiden ruokkimiseen ja juottamiseen.  

Nyt kun matkailu ja liikkuminen on vähentynyt niin sillä on ollut ympäristölle paljon positiivisia vaikutuksia monissa paikoissa. Myös täällä Gran Canarialla: ilmansaasteet vähenivät kun liikenne väheni, Maspalomasin dyynit ovat palautuneet "alkuperäiseen" muotoonsa, kun ihmiset eivät ole enää kävelleet siellä ja rannat ovat puhtaimmillaan vuosikymmeniin. Yleensäkin hiljaisuus ja vähäinen liikenne ovat olleet jotain todella ainutlaatuista. 


Toki matkailua täällä tarvitaan myös tulevaisuudessa mutta toivottavasti se voisi pysyä järkevissä mittasuhteissa. 

Mitä muita positiivisia vaikutuksia voisi tällä kriisillä olla esim. täällä Gran Canarialla? 

Lowcost massaturismin loppu? 

Nyt näyttäisi siltä, että tämä korona-kriisin myötä ns. lowcoast massaturismi on saattanut tulla tiensä päähän. Tai ainakin se on hetkellisesti loppunut täysin. Tilanne, jota ei ole nähty koskaan matkailun historian aikana. Kukaan ei osaa sanoa kauanko tämä tulee jatkumaan, palataanko takaisin entiseen vai onko tämä jonkun isomman muutoksen alkua. Itse toivon, että tämä ajanjakso olisi ohi lopullisesti. Siitäkin huolimatta, että se on tarjonnut rahavirtaa ja työtä näille paikallisille vuosikymmenten ajan. Ilman matkailua nämä saaret olisivat edelleen köyhä periferia keskellä Atlanttia kuten nämä saaret olivat ennen matkailun saapumista. 

Sun, sea, sand and sex ovat olleet massaturismin kantavia voimatekijötä ja niiden avulla täällä on pötkitty näinkin pitkälle. Ja tämä on toki ymmärrettävää sillä nämä rantaloma- kohteet täyttävät monen matkailjan toiveet lomasta ja näitä on Gran Canarialla ollut tarjota lähes rajattomasti Mutta toivon, että tulevaisuudessa rantaloma voisi onnistua myös astetta vastuullisemmin. Eli se määrä vaan se laatu. 

Toki massaturismi saa jatkua ja se on tietysti ihan toivottavaa mutta toivottavasti tämän kriisin myötä siirrytään askel kohti kestävämpään matkailua ja vastuullisempaa turismia. Kohti laadukkaampaa massaturismia. Siitä low cost-imagosta on jo aika luopua. 

Paikalliset eivät tähän asti ole kovinkaan innokkaasti olleet kiinnostuneita kestävän kehityksen ja matkailun teemoista koska asiakaskunta ei ilmeisesti sitä ole vaatinut tai ollut valmis siitä maksamaan. Mutta toivottavasti nyt ollaan siinä tilanteessa, että näihin asioihin pystytään ja joudutaan kiinnittämään enemmän huomiota. Nyt ainakin olisi "sopiva" hetki muutoksille. 

Eli ei se määrä vaan se laatu - on eri asia, että tuoko yksi turisti 100 euroa vai 100 turistia jokainen yhden euron. Asennemuutokset  

Täällä Kanarialla on aina eletty vähän sillä asenteella, että muutoksia tai parannuksia ei tarvitse tehdä koska matkailijat tulevat joka tapauksessa. Tähän asti monet paikalliset ovat ajatelleet, että

a) ei tarvitse opiskella koska matkailun parissa riittää aina töitä

b) Kanarialla riittää aina turisteja koska täällä paistaa aurinko eli paikasta ei tarvitse tehdä houkuttelevaa koska turistit tulevat muutenkin

c) turisteille ei tarvitse välttämättä tarjota mitään luksusta koska suurin osa tyytyväisiä all inclusiven ala-arvoiseen tarjontaan, halvimpiin alkoholijuomiin jne kunhan niitä saa vain riittävän halvalla 

d) turisteille voi syöttää mitä tahansa lihapalaa/juustoa/viiniä kunhan väittää sen olevan jotain ihan muuta (olen törmännyt liian monta kertaa siihen, että sisäfile ei ole sitä lihanpalaa nähnytkään, manchegona tarjoillaan jotain halvempaa kypsää juustoa, laatuviininä tarjoillaan halpisversiota jne). Toki en väitä, että näin tehtäisiin kaikkialla vaan toki mukaan mahtuu paljon hyviäkin paikkoja, joissa satsataan laatuun ja luonnollisesti on paljon matkailijoita, jotka vaativat laatua ja tasoa. Mutta valitettavasti tällaiseen massaturismirysään mahtuu kaikenlaista. Toivon kovasti, että näistä päästäisiin nyt eroon kun lähiaikoina ei kauheasti turisteja ole tarjolla ja pääosa asiakkaista tulee varmasti olemaan paikallisia ja espanjalaisia. 

Myös matkanjärjestäjillä on edessä muutosten ajat. Kukaan ei osaa sanoa, että milloin ns. pakettimatkoja taas pystytään järjestämään suuremmissa määrin. Vai voidaanko sellaiseen enää edes palata?  Tulevaisuuden pakettimatkalla olevia asiakkaita ei toivottavasti tarvitse käsitellä enää kuin kasvotonta massaa vaan tulevaisuudessa huomoioitaisiin paremmin yksilölliset tarpeet ja mahdollisuudet esim. pienryhmissä toteutettuihin aitoihin kokemuksiin.
Toisaalta pakettimatkat tuovat asiakkaille tietynlaista luottamusta eli jos sinut on viety jonnekin niin hyvin todennäköisesti sinut firman toimesta myös toimitetaan takaisin kotiin jos jotain sattuu. Tämä koronakriisi toi matkailuun paljon epävarmuustekijöitä kun lentoja alettiin perumaan ja monet omatoimisesti maailmalla lomailleet jäivät jumiin mitä erikoisempiin paikkoihin. 


Majoituskannan päivittäminen 

Kanarialla on ollut jo käynnissä melko laajamittainen hotellien ja huoneistohotellien perusparannuskausi ja tämä on tullut todella tarpeeseen. Mutta valitettavasti vieläkin löytyy näitä 2-3 tähden majapaikkoja, joissa remonttia on tehty viimeksi joskus 90-luvun alussa. Jos silloinkaan. Ei ehkä ole ollut tarvetta uudistuksiin koska asiakkaita on riittänyt hyvin tähänkin asti eikä remonttiin ole ehkä ollut mahdollisuutta, koska täällähän matkailukausi ns. päällä läpi vuoden eli ei ole erillisiä low season-aikakausia. 

Ei kaiken tarvitse missään nimessä olla luksusta mutta toivottavaa olisi, että tarjolla oleva majoituskapasiteetti olisi laadukasta, siistiä ja nykyajan vaatimukset täyttävää. Itse olen nähnyt, että miten vastaava täysimittainen majoituskapasiteetin päivittäminen on muuttanut paljon asiakaskuntaa. 

Nyt kun ei ole niitä asiakkaita niin olisi hyvä hetki korjauksiin ja uudistuksiin. Eri asia on tietysti se, että onko näillä paikoilla varoja tällaiseen? 

Mutta ainakin olen huomannut, että muutamissa paikoissa on selvästi herätty tähän mahdollisuuteen ja nyt kun remonttimiehet saavat taas työskennellä niin on lähdetty tekemään korjauksia, joihin ei ole ollut mahdollisuuksia aikoihin koska hotellit ovat yleensä ympäri vuoden täynnä eikä täällä ole erikseen hiljaista matkailukautta kuten esim. monissa Välimeren lomakohteissa. Eli paras mahdollinen hetki remonteille ja uudistuksille! 

                      
Etätyö
Espanja on ollut etätöiden suhteen todellinen takapajula mutta tämä kriisin myötä monissa yrityksissä on havahduttu siihen, että etätyö on mahdollista ja jopa täysin toimivaa. Tämä on parantanut monien elämänlaatua valtavasti sillä turhat liikkumiset kodin ja työpaikan välillä ovat poistuneet ja tämän myötä aikaa on vapautunut muihin asioihin. Meillä on valtavasti ystäviä, jotka ovat siirtyneet joko kokonaan tai osittain työskentelemään kotoa käsin ja ovat kokeneet elämänlaadun parantuneen moninkertaisesti kun ei ole mennyt aikaa työmatkoihin, ei turhiin kahvitaukoihin ja pitkään lounastuntiin saatikka sitten ylimääräisiin jutteluhetkiin työkavereiden kanssa. 

                               Telework, Office, Entrepreneurs, Plants

Toivon, että tämä on yksi niistä asioista, jotka jäävät ihmisten elämään myös tämän kriisin jälkeen. Toki on ihmisiä, joilla tällainen ei ole sopinut lainkaan mutta toivoisin, että halukkaille järjestyisi tähän etätyöskentelyyn mahdollisuus myös tulevaisuudessa. Tämä helpottaisi varmasti myös asuintilannetta monissa paikoissa kun ei töiden takia tarvitse välttämättä asua enää kaupungissa vaan voi muuttaa vähän kauemmas, jossa on edullisempaa. 

Kodin arvostus
Useille espanjalaisille koti on tähän asti ollut paikka, jossa on käyty nukkumassa ja vietetty yleisesti aika vähän aikaa. Eli siihen ei välttämättä ole kauheasti panostettu. Ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa töissä, harrastuksissa kodin ulkopuolella, kahviloissa, baareissa, ravintoloissa, puistoissa jne. Mutta nyt koronaviruksen myötä koko maan asukkaat lukittiin kotiseinien sisälle viikkokausiksi - kotoa ei saanut poistua kuin töihin (ne, jotka edelleen kävivät töissä), kauppaan, apteekkiin tai lääkäriin. Ihmiset pakotettiin siis viettämään aikaansa kotona, koko päivän ja joka ikinen päivä. Voitte vain kuvitella, että minkälaista on viettää aikaa pienessä asunnossa ilman parveketta ja jos vielä perheessä on lapsia. 

                             Balcony, Person, Standing, Sunshine

Tämän kriisin myötä on siis herännyt espanjalaisillakin arvostus omaa kotia kohtaan. Tämä näkyy myös siinä, että asuntojen myynti- ja vuokrausmarkkinoilla ovat kärkisijoilla nyt asunnot, joissa on jonkinlainen ulkotila eli piha, terassi tai edes parveke. Isossa osassa espanjalaisia kerrostaloja ei nimittäin ole edes parveketta! 

Loma-asuntomarkkinoiden hiipuminen 
Viime vuosina asuntomarkkinat ovat monissa matkailjoiden suosimissa paikoissa kokeneet melkoisen muutoksen kun ennen asumiskäytössä olleita asuntoja on muutettu loma-asunnoiksi, joita on lyhytaikaisesti vuokrattu turisteille. Tämä on aiheuttanut sen, että asuntojen hinnat ovat monissa paikoissa nousseet aivan järjettömiksi ja paikalliset ovat joutuneet muuttamaan kauemmaksi edullisimmille asuinpaikoille. 

Mutta nyt on näillä markkinoilla hiljaista. Ainakin toistaiseksi. Monet näille markkinoille sijoittaneet ovat nyt menettäneet melkoisen määrän rahaa kun asunnot seisovat tyhjillään. Toivottavasti tämä tilanne vähän nyt hidastaisi näitä markkinoita - tai että niiden määrä ei nyt ainakaan enää kauheasti lisääntyisi. Ehkäpä sieltä jokunen asunto palaa myös takaisin perinteisille markkinoille eli pitkäaikaisille vuokralaisille. 

                                                     Airbnb, App, Apple, Book, Coffee

Toisaalta pieni pelko on siinä, että ihmiset alkavat nyt suosia näitä yhä enemmän koska pelätään hotellissa ja isojen ihmismäärien joukossa olemista. Mutta silloin toivon, että toiminnasta tulee tarkemmin valvottua koska myös näitä paikkoja pitäisi koskea yhtä tarkat hygieniamääräykset kuin esim. hotelleja. 


Ja jos tästä ei nyt kauheasti mitään hyvää lopulta seuraa niin onpahan tämä ainakin ollut pysäyttävä tilanne ja varmasti laittanut monen miettimään, että miten tästä eteenpäin.  Miten voisi omaa tilannetta parantaa sen varalta, että vastaava tilanne tulee eteen myös tulevaisuudessa. Itse en ainakaan omalle tyttärelle suosittelisi mitään matkailualan opintoja vaan ehkä kannattaa suunnata tulevaisuuden ajatukset muille aloille. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti