tiistai 7. elokuuta 2018

Suomen kesä 2018

Joskus kohdalle sattuu sellaisia juttuja, jotka muistaa taatusti koko loppuelämän. Voisin väittää, että kesä 2018 Suomessa tulee olemaan monelle sellainen. Myös itselle! En ainakaan itse muista yhtään samanlaista kesää Suomessa. Suomen kesä näytti parastaan!

Meillä oli ilo viettää Suomessa heinä-elokuussa yhteensä 4 viikkoa ja koko ajan lämpötilat pysyivät käytännössä 25 asteen paremmalla puolella. Voisin melkein sanoa, että 30 asteen paremmalla puolella. Eikä aina öisinkään lämpötilat laskeneet alle 20 asteen. Enpä muista koskaan kokeneeni Suomessa tällaista. En edes silloin kuin siellä asuin... 

                               

Eikä nämä heinäkuun helteet edes riitä. Ilmeisesti jo toukokuun alusta lähtien on Suomessa saatu nauttia Kesästä isolla K-kirjaimella. Aurinkoa ja lämpöä on riittänyt. Mitä nyt perinteisesti juhannuksena satoi ja oli kylmää... Mutta muuten on helle hellinyt. Tai eivät toki kaikki näistä keleistä ole kyllä nauttineet. Voin vain kuvitella, että minkälaista elämä on esim. sairaaloissa tai pienessä kerrostaloasunnossa, jossa ei ole kunnon tuuletusta saatikka ilmastointia. Ja jos vielä sattuu olemaan vauva, pieni lapsi, vanhus tai sairas. Ei taatusti ole ollut mukavaa näillä keleillä.  Eli heilläkin tämä kesä jää taatusti mieleen - ei ehkä nautinnollisena vaan painajaismaisena. Moni taitaa jo unelmoida syksyn saapumisesta... 

Itseä eivät lämpimät kelit niin haitanneet. Vaikka menimmekin Suomeen sillä ajatuksella, että ihanaa kun pääsee raikkaaseen ilmastoon ja pikkuneiti pääsee hyppimään vesilätäköissä jne. Ei päästy juurikaan nauttimaan näistä mutta ei voi valittaa - loistavien säiden ansiosta tuli nimittäin tehtyä ihan hirmuisen paljon kaikenlaista. Ja muutenkin  - tätä hellettä meillä on kotonakin melkein 3/4 vuodesta joten näihin ilmoihin on totuttu.  
  
Kun ei satanut vettä niin ei päässyt hyppimään vesilätäköihin. Mutta ei hätää - vettä        
                          puutarhaletkulla trampoliinille ajaa saman asian :-) 
                                        

                                                      Kyllä täällä tarkenee... 

No, kotona meillä on sentään nykyään ilmastointi joten sen puolesta on mukavampi olla. Tarvittaessa voi viilentää kodin ennen nukkumaan menoa. Suomessa ei tuota luksusta ollut vaan sisälämpötilat olivat pahimmillaan lähes 30 astetta päivin ja öin. Mutta sekään ei haitannut minua - nukuin nimittäin peitto päällä koko Suomi-loman ajan :-)  

Mutta monet ovat kärsineet kuumuudesta ja se on myös haitannut monien yöunia. 
Mutta muuten ovat kyllä suomalaiset saaneet nauttia kesästä ihan 100 %. Myös vedet ovat lämmenneet ja joissain paikoissa on päästy jopa 25 asteen paremmalle puolelle - siinä kelpasi jo vilukissankin uida. En muuten muista, että koska edellisen kerran olisi tullut Suomessa uitua...  Toki tälläkin ilmiöllä on se toinen puoli eli sinilevätilanne on kai monin paikoin ollut pahin vuosikymmeniin. No, Porin seudulla ei niistäkään ole ollut riesaa toistaiseksi eli saimme pulikoida ihan rauhassa ilman leviä. 

Ja uimassa tuli käytyä - uitiin maauimalassa, meressä, järvessä ja joessa.  Ja monta kertaa! Viimeisellä viikolla meriveden lämpötila Yyterissä oli varmaan 28 astetta - edes täällä Kanarialla ei ole niin lämmintä merivettä.  Saatikka, että Suomessa olisi koskaan uitu noin lämpimissä vesissä... Itse pakkasin matkatavarat siihen malliin, että lämpötilat ovat varmaan jossain 20 asteen tuntumassa eli farkkuja oli mukana 5 kpl, pitkähihaisia paitoja vähintään yhtä monta, neuletakkeja pari kpl, farkkutakki jne. Pikkuneidillä aika lailla samanlainen varustus. No, eipä tullut  kauheasti käyttöä noille vaatteille. Farkut vedin tulopäivän jälkeen jalkaan seuraavan kerran vasta 4 viikkoa myöhemmin :-) 

Hellevaatteet jätin siis tarkoituksella kotiin - eihän niitä nyt Suomessa tarvita... En uskonut vaikka ennusteet lupasivat lämmintä ja jopa helteistä heinäkuuta. Mukaan otin tasan kaksi toppia ja kahdet shortsit enkä yhtään hellemekkoa. No, onneksi näin heinäkuussa on kaupassa ollut kesä-alennusmyynnit, joten parit topit ja hellemekko on löytynyt edullisesti. Eli parilla mekolla, neljällä topilla ja kahdella parilla shortseilla on vedetty tämä loma. Ja onneksi aika usein voi vetää päälle myös sporttivermeet, näin kesällä nekin ovat ihan sopiva asu. Myös treenitoppeja on tullut hankittua reilusti sillä mukaan en ottanut kuin yhden. Ajattelin jotenkin, että t-paidassa pitää täällä treenata. Heh... No, onneksi löysin kasan treenitoppeja ihan älyttömän halvalla ja niille on käyttöä kotipuolessakin joten hyviä hankintoja oli. Yhteensä olen ostanut 5 toppia ja hintaa niille kertyi 45 euroa eli ei todellakaan pahan hintaisia kun yleensä treenitopeista saa pulittaa helposti 20 euroa kappale. Tämä kesä tulee jäämään kyllä meidän mieleen varmasti pitkäksi ajaksi. Tämän kesän 2018 muistamme sinä huippukesänä, jolloin saimme nauttia Suomesta täysillä joka hetki. Teimme niin valtavasti erilaisia juttuja kun ei tarvinut miettiä, että mitenköhän suunnitelmat onnistuu jos / kun sataa vettä. Teimme kaikki ne asiat, joista etukäteen haaveilimme ja monta muuta, joista emme edes etukäteen unelmoineet. Yksi huippujutuista oli melontaretki, jonka teimme ystävien kera kun puolisokin oli Suomessa lomalla. 

Loman kruunasi Porispere-festarit, jossa kävin kavereiden kanssa. Siellä oli käyttöä jopa sille sadetakille, jonka raahasin mukanani Espanjasta asti! Tosin kuuro kesti n. 10 minuuttia eli ihan kertakäyttösadetakillakin olisi varmaan pärjännyt... Eikä ollut edes kylmä vaan sateesta huolimatta lämpötila oli illallakin yli 20 astetta. Tämä kesä Suomessa on ollut niin ikimuistoinen. Ei pelkästään käsittämättömän loistavien kelien ansiosta vaan myös sen ansiosta, että elimme Suomen kesää sataprosenttisesti. Ja tietysti kaiken kruunasi loistava seura.  Kiitos ja kumarrus! 

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti