maanantai 25. kesäkuuta 2018

Mitä tehtäis?

Koulut ovat täällä Espanjassakin loppuneet (tai loppumassa tällä viikolla) ja alkaa kauan odotettu kesäloma. Ehkä hieman kauhullakin odotettu... Sillä lapsillehan pitää keksiä jotain tekemistä! Helpoimmalla toki pääsee jos pistää ne jollekin leirille, ainakin kuukaudeksi, niin onpahan jotain tekemistä ja omanikäistä seuraa. Taikka sitten lähetetään ne isovanhempien luokse lomailemaan. Koska täällä fakta on se, että lapset eivät todellakaan vietä päivää yksin kotonaan kun vanhemmat ovat töissä. Ei välttämättä edes vanhemmat, yläkouluikäiset lapset. Saatikka, että lasten annettaisiin vapaasti lähteä kodin ulkopuolelle. 

Tästä asiasta tietysti voidaan olla montaa mieltä. Suomessa ollaan totuttu siihen, että lapset ovat 7-vuotiaasta (jopa aikaisemmin) lähtien yksin kotona ja that´s it. Mutta täällä niin ei vain tehdä. 

Eli jos ne lapset ovat kotona niin jotain ohjelmaa niille pitää kehittää. Yksi vaihtoehto on tietysti se, että antaa niiden pelata tai surffailla netissä rajattomasti. Mutta tämäkään ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto. Eli tässäpä jotain vinkkejä, jos haluatte viettää lasten kanssa laatuaikaa. Näihin ei tarvita mitään suuria satsauksia vaan aika pienellä rahalla ja vaivalla saa aikaiseksi. Kunhan vain on valmis käyttämään omaa aikaansa ja energiaansa!

1. askartelu
Askarteluun ei välttämättä tarvita mitään hienoja materiaaleja askartelukaupasta tai valmiita ideoita netistä vaan meillä ainakin parhaat jutut syntyvät ihan kierrätysroskiksen antimista ja omaa mielikuvitusta käyttäen. Siis kaikki pahviroskat ja putsatut muovijätteet vaan lattialle laitetun muovisen pöytäliinan päälle, kuivaa pastaa eri muodoissa, nappeja ja muuta sälää. Ja ei kun rakentamaan. Kuumaliimapyssy on hyvä apuväline mutta sen kanssa tarvitaan aikuisen apua. Ja jos kaapista löytyy lopuksi esim. kultaista sprayta niin lopputulos on taatusti upea. Tätä on testattu menestyksellisesti Suomi-koulussa ja jopa isoimmat pojat olivat innolla mukana. 

 


 

2. leipominen
Meidän pikkuneiti rakastaa leipomista ja on aina valmis puuhaan. Hän rakastaa selailla leivontakirjoja ja hänellä on myös lukuisia lasten leivontakirjoja. Sieltä sitten etsimme hänelle mieluisen reseptin (ei siis niin, että aikuinen valitsee) ja ei kun leipomaan. Toki tämä vaatii sitä, että leivontavarastot on kotona aina täynnä tai että lähikauppa löytyy vierestä. Suttua syntyy mutta sen jälkeen sitten siivotaan yhdessä! 

 

 


3. ruoanlaitto
Tähän pätee sama kuin tuohon leivontaan  eli lasten ehdoilla. Kummasti lapset innostuvat ruoanlaitosta kun saavat vastuuta. Ja sen jälkeen ehkä lounaskin maistuu paremmalta kun se on itse saanut valita ja valmistaa! 

 

 

3. piknik
Jos sää suosii niin piknik puistossa on mitä mukavin tapa viettää aikaa. Hyvät eväät mukaan, iso piknik-peitto, tarvittaessa kirjoja/lehtiä/leluja. Aika usein puistosta löytyy myös leikkiseuraa lapsille joten hyvällä tuurilla äitikin (tai isä) saa hetken olla rauhassa. Tai jos lapsi/lapset kaipaavat puuhaa niin heille voi kehittää etukäteen vaikkapa jonkun tehtävälistan tyyliin: kerää jotain punaista, kerää 5 erilaista kiveä, kerää jotain pehmeää, kerää jotain yököttävää, kerää jotain suloista, kerää jotain keltaista ja kaunista, kerää jotain haisevaa, kerää jotain kesältä tuoksuvaa, kerää jotain syötävää jne. Näin on ainakin hetkeksi jotain puuhaa :-) Ja kerätyistä jutuista voi sitten vaikka kehitellä ympäristötaideteoksen. 4.patikointiretki
Metsäretket ovat ihan huippuja eikä välttämättä tarvita edes hyvää säätä jos vain varusteet ovat kohdillaan. Merkittyjä patikointireittejä on nykyään tarjolla valtavia määriä ja monista paikoista löytyvät makkaranpaistopaikat, laavut ja jopa uimapaikka. Isompien lasten kanssa voi vaeltaa pidemmänkin matkan mutta pienien kanssa lyhyempikin retki metsässä on taatusti antoisa. Meidän pikkuneiti ei tykkää ollenkaan kävelystä, jos pitää kävellä esim. tylsästi kaupungissa eikä ole mitään "tekemistä" mutta metsässä kävelee vaikka kuinka pitkiä reittejä kun saa seikkailla, tutkia, kiipeillä jne. 
5. uiminen
Uiminen on lapsille yksi kesän must-juttuja. Eikä lapsia niin haittaa vaikka vesi olisi vähän kylmää. Jos vedessä ei tarkene uida niin siellä tarkenee ainakin harrastaa vesileikkejä. Ja sadesäällä itse asiassa vesi tuntuu yleensä paljon lämpimämmältä kuin aurinkoisella säällä. Tietysti on mukavampaa, jos rannalta löytyy sauna. Maauimala on sadesäällä myös kiva paikka - eipä ole yleensä ruuhkaa :-)  

6. vesileikit
Vesileikkejä voi toki harrastaa myös ihan kotona jos rantaa tai maauimalaa ei löydy läheltä. Nurmikon kasteluun tarkoitettu laite on lasten mielestä tosi hauska vempain. Myös ihan vedellä täytettä isokokoinen saavi kelpaa hätätapauksessa vesileikkeihin. Hauska puuha kesäkuumalla on myös jääleikit - itse teen valtavia jääpaloja (niin iso kulho kuin pakastimeen mahtuu), jotka täytän kaikilla pienillä leluilla ja härppäkkeillä. Niitä sitten neiti saa kaivertaa irti jääpalikan sulaessa samalla. Jäätä voi myös maata esim. vesiväreillä. 

 


7. majan rakentaminen
Valtaosa isommistakin lapsista rakastaa majojen rakentamista. Eikä sitä välttämättä tarvitse rakentaa puuhun vaan melkeinpä minne tahansa voi peitoista, varapatjoista, sohvatyynyistä, pahvilaatikoista jne. rakentaa majan. 8. Tyttöjen kanssa tyttöjen leikit (pukeutuminen, meikkaaminen) 
Erilaiset pukeutumis- ja meikkausleikit ovat ainakin meidän pikkuneidin mieleen. Tyyliin, että saavat mennä minun vaatekaapilleni hakemaan vaatteita tai että saa valita minulle vaatteet. Ja kun pääsee meikkamaan niin sehän vasta hauskaa onkin - meikata voi itsensä, äidin tai vaikka pappan :-) 

 

9. minidisco 
Ostin 8 eurolla pistorasiaan kiinnitettävän disco-lampun, jolla saa hetkessä aikaiseksi hienon discohuoneen. Musiikki soimaan ja bileet ovat pystyssä! 

10. tutustu omaan kaupunkiin 
Retket omassa kaupungissa eivät välttämättä kuulosta kovin eksoottisilta mutta varmasti omasta kaupungistakin löytyy sellaisia seutuja, jotka eivät ole tuttuja. Ei muuta kuin kartta käteen ja tutustumaan paremmin omaan kaupunkiin. Tai jos on auto käytössä niin retki ihan vaikka naapurikaupunkiin voi olla lapselle elämys. Omasta lapsuudestani muistan viikonloppuisin tehdyt ex-tempore ajelut lähiseudulla eikä kohteena tarvinut olla mitään sen eksoottisempaa vaan ihan kahvittelu jossain uudessa paikassa oli sekin mukavaa vaihtelua arkeen. Ainakin kesällä Suomesta löytyy mitä upeampia maaseutukahviloita. 


Isommille lapsille, jotka saavat jo kulkea kaupungilla omatoimisesti, voi järjestää esim. kaupunkisuunnistuksen. Niin, että tulee erilaisia kirjallisia vihjeitä, joiden perusteella pitää suunnistaa pitkin kaupunkia tehtäviä tehden. Esim. käy ottamassa kuva xx-patsaasta ja lähetä se minulle. Sen jälkeen saat seuraavan vihjeen. Käy juoksemassa stadionin portaat ja lähetä minulle kuva, sen jälkeen saat seuraavan vihjeen. Käy ostamassa xx-kaupasta pussillinen kardemummaa ja ota ostoskuitista kuva niin saat seuraavan vihjeen. Homma voi päättyä vaikka siihen, että viimeinen vihje on joku kahvila/jäätelöbaari tmv. jossa tavataan. 

11. Omatekoiset olympialaiset
Yhdessä voidaan kehitellä erilaisia lajeja, joista kisataan. Kaikkea erikoista kuten saappaan heittoa, kännykän heittoa, nurmikolla hiihtoa, keppihevosella ratsastusta, mölkkyä, potkulautailu - mitä ikinä keksitäänkin. 

 
12. Sporttailu yhdessä
Talvella harvemmin on aikaa harrastaa yhdessä kun jokaisella on omat menot ja harrastukset. Joten kesällä on hyvä hetki lähteä yhdessä harrastamaan tai kokeilemaan jotain uutta lajia. Päivittäin liikunta tuo myös hyvää säännöllisyyttä lomaelämään eikä loma mene vain löhöilyksi. Meillä ainakin pikkuneiti rakastaa näitä kesäkuukausia kun pääsee crossfit-salille kanssani treenaamaan. 

 
Voisin veikata, että yhteisen puuhailun jälkeen lapset ovat paljon mukavammalla tuulella ja nämä ovat myös niitä hetkiä, jotka taatusti jäävät positiivisina muistoina lasten mieleen vuosien ajaksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti