sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Lasten synttärit

Lasten synttärit ovat monesti vähän sellainen "kaksipiippuinen" juttu - lapselle itselleen niillä on suuri merkitys ja niitä odotetaan pitkään & hartaudella mutta aikuisille ne saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia monellakin tapaa. Missä järjestetään, ketä kutsutaan, mitä ohjelmaa järjestään, mitä tarjotaan syömiseksi jne. Järjestetäänkö erikseen lasten synttärit ja sitten sukulaisille synttärit? Kotona vai jossain muualla?  Omassa lapsuudessa se kotona leivottu kakku riitti yleensä ihan ohjelmaksi eikä tarvittu teemajuhlia, aarteenetsintää, sisäleikkipaikkoja, herkkupöytiä tmv. Ja juhliin kutsuttiin yleensä ihan muutama paras kaveri, ei koko luokkaa. Täällä tapana on kutsua koko koululuokka, ainaki omien kokemuksieni perusteella. Ja tämähän meidän pikkuneidin tapauksessa esim. tarkoittaa lähes 40 lasta koska heitä on kaksi rinnakkaisluokkaa ovat luokat ovat hyvin tiivis ryhmä eli ei voisi edes kuvitella, että kutsuisi vain toisen luokan synttäreille. 

                                            

Täällä Espanjassa kotona järjestetyt synttärit ovat aika harvinaisia. Ainakin kun lasten koulusynttäreitä tmv. järjestetään. Lähes aina synttärit järjestetään jossain sisäleikkipaikassa, teemapuistossa tai vähintään jossain puistossa. Yksilläkään koulusynttäreillä en ole ollut perheen kotona näiden viiden kouluvuoden aikana. Mutta kaikissa muissa mahdollisissa paikoissa on kyllä juhlittu.. Toki omassa ystäväpiirissä olemme juhlineet lasten synttäreitä pääasiassa ihan kotona eli juhlapaikka riippuu varmasti paljon juhlavieraista. En ehkä itsekään kutsuisi lapsen koulukavereita meille kotiin juhlimaan. Täällä aika usein vanhemmat tulee laskea mukaan vieraihin koska tapana ei ole jättää lapsia vain juhlimaan ja hilpaista itse paikalta. Vanhemmat viettävät paikalla koko synttäreiden ajan - heille on yleensä omat tarjottavat (suolapalaa, olutta ja virvoitusjuomia) ja aika kuluu seurustelemalla, ei puhelimia räpläämällä. Tässä espanjalaiset synttärit poikkeavatkin suomalaisista. Vanhempien odotetaan osallistuvan synttäreihin ja vanhemmat taas odottavat, että tarjolla on myös syötävää ja juotavaa myös heille. Ja tarjolla on oltava virvoitusjuomien lisäksi vähintään olutta. Se kuuluu tapoihin. 

Tällaiset teemasynttärit ovat ilmeisesti lisäämässä suositaan myös Suomessa. Nykyään sielläkin on jos jonkinlaisia synttäripaketteja tarjolla erilaisissa sisäleikkipuistoissa, huvipuistoissa, urheilutiloissa ja ravintoloissa. Onhan se toki ymmärrettävää, että moni mielummin maksaa siitä että juhlat järjestää joku toinen - pääsee helpolla kun ei tarvitse itse tarjottavia valmistaa (tai ostaa), ei tarvitse itse esittää mitään merirosvoa eikä siivota jälkiä. 
Sen kun vain luottokorttia vähän vilauttaa :-) Vähän sellaiseksi kilpavarusteluksi ovat tainneet nämä lasten synttärit nykyään mennä... 

Meilläkin on jo 7 vuoden ajalta kokemusta näistä lasten synttäreistä - sekä omista että muiden. Me emme ole vielä yksiäkään pikkuneidin synttäreitä juhlineet missään sisäleikkipaikoissa tai teemapuistoissa mutta kaverisynttäreillä ollaan kyllä niissä käyty ahkerasti. Kaikki teemapuistot ja sisäleikkipuistot tulee taatusti koluttua vähintään kerran vuoden aikana synttäreiden merkeissä :-) 

Mutta miten meillä sitten on juhlittu? Pääasiassa kotona, kerran pikkuneidin koululla ja kerran puistossa. Välillä on juhlittu ihan vain yhdet synttärit mutta muutamana vuonna synttäreitä on juhlittu useampaan otteeseen - ensin koulukaveiden kanssa, sitten omien ystäväperheiden kanssa ja sitten vielä sukulaisten kanssa. Veikkaisin, että parin vuoden sisällä meno muuttuu ja silloin meilläkin todennäköisesti joudutaan siirtymään noihin kodin ulkopuolisiin synttäreihin kun ikää alkaa tulla enemmän ja ne omat koulukaverit muodostuvat koko ajan tärkeämmiksi. 

Tässäpä kooste meidän synttäreistä vuosien mittaan:

7-vuotissynttärit vuonna 2018

Tänä vuonna juhlittiin synttäreitä kahteen otteeseen. Itse syntymäpäivänä kävimme pikkuneidin toiveesta illallisella hänen lempiravintolassaan, Samsarassa. Mukana olivat myös isovanhemmat sekä pikkuneidin paras kaveri tästä naapurustosta. Meillä oli tuuria ja saimme pöydän varattua lauantai-illalle sillä ravintolaan pitää pahimmillaan varata pöytä jopa kuukausia aikaisemmin. Kakkua ei ollut mutta tilatuista jälkiruoka-annoksista ravintola teki melkoisen taideteoksen. Pikkuneiti oli onnessaan. 


Itse synttäripäivänä neiti sai avata muutaman paketin - ystävältä hän sai kasan upeita vaatteita sekä korvikset (siis varmaan joku 80 € paketti vähintään!!!!), isovanhemmilta toiset korvikset, sedältä ja serkulta toivotun lelun, meiltä vanhemmilta barbien parturisetin ja bodyshopin hajuveden sekä Suomen isovanhemmilta vaatteita. Mieluisia olivat kaikki lahjat!
Neiti ei tänä vuonna vielä kysellyt koulukaverisynttäreide perään joten sellaisia ei järjestetty mutta veikkaisin, että ensi vuonna emme niistä pääse luistamaan. Ystäväperheille järjestimme sitten perinteiseen tapaan koko päivän pippalot. Meillä on tiivis ystäväporukka ja ja käytännössä olemme tunteneet toisemme jo lasten syntymästä lähtien eli lapsikatras on kasvanut yhdessä. Jo pikkuneidin 1-vuotissynttäreillä oli samaa porukkaa juhlimassa! Tällä porukalla on siis vietetty monet synttärit, karnevaalit, halloweenit ja muut juhlat. Ja myös lomailemassa on käyty yhdessä. Niin parasta! 

Pikkuneidin toiveesta järjestettiin VIP discobileet. Ekana toivomuksena oli pyjamabileet mutta ne eivät onnistuneet aikataulusyistä joten ehkäpä niiden vuoro on sitten ensi vuonna :-) Mutta tänä vuonna mentiin siis bilehile-tunnelmissa. Sisustukseen tuli käytettyä jonkin verran rahaa - discopallo maksoi n. 20 euroa, lamppu 8 € ja muut koristeet yhteensä ehkä 50 €. Ruokaan ja juomiin meni ehkä 150 euroa.  Mutta eipä ne sisäleikkipuisto- tai teemapuistosynttäritkään ilmaisia ole... 

                Pikkuneidin toiveesta suklaakakku, jonka koristelun hän suoritti itse

                                                 VIP-passit valmiina jakoon... 
 

                            Ulkona meillä oli terrace & lounge -alue, porealtaineen... Alunperin paikalle piti tulla oikea DJ mutta hänen laitteensa hajosivat eikä vierailu onnistunut. Mutta näppärä äiti fiksasi pahvilaatikon kannesta DJ mixerin, teki valmiin soittolistan tuoreimmista hiteistä ja ei kun poppi soimaan... Jokainen sai toimia DJ:nä!              Yksi vierashuoneista koristeltiin VIP disco-huoneeksi - mikä menestysidea!


  


Lounaaksi oli meksikolaista, pikkuneidin toiveesta. Eli tortilla-lettuja kana/kasvi/lihatäytteellä sekä tietysti muut lisäkkeet päälle. Helppoa ja maukasta. Kaikki valmistelut tein edellisenä päivänä joten ennen ruokailua ei tarvinut kuin vähän lämmittää ja ruoka oli valmista. 

 

Jälkiruokana jäätelöä ja kakkua. Mitään muita makeita herkkuja ei ollut tarjolla, ei karkin karkkia! Eikä kukaan niitä edes kaivannut. Toki suolapalaa oli tarjolla ennen lounasta, sipsejä, nachoja, pähkinöitä jne. Ja luonnollisesti terassin jääkaappi oli täytetty juomilla - tarjolla oli virvoitusjuomien lisäksi olutta, sitruunalla maustettua olutta eli radleria, alkoholitonta olutta, puna- ja valkoviiniä jne. Itsepalvelu :-) 
Juhlat olivat niin onnistuneet, että edes lahjoja emme muistaneet avata juhlien aikana. Niinpä neiti avasi lahjat vasta jälkikäteen vieraiden lähdettyä klo 19 aikoihin. Ystäviltä lahjaksi mm. imukupeilla toimiva jousipyssy + maalitaulu, jättikokoisia ja uudelleen täytettäviä vesi-ilmapalloja sekä flamingo-uimapatja. Kaikki neidin mieleen, totta kai! 


 


Meillä onneksi vieraat ovat aina mukana siivoamassa juhlien jälkiä joten omaksi järjestämiseksi jäi vai vierashuoneen palauttaminen alkuperäiseen asuunsa. 

Mitä - onko täällä muka ollut tänään jotkut juhlat?? 

 Illan pimeydessä vain led-valoilla varustetut ilmapallot muistuttivat juhlista. 

6-vuotissynttäreitä vietettiin peräti kolmeen otteesee - ensin ihan vain pienimuotoisesti kotona isovanhempien kera, sitten ystäväperheiden kera ja lopuksi vielä yhdessä kahden koulukaverin kanssa. Koulusynttäreille kutsuttiin koko luokka vanhempien kera ja niitä vietettiin puistossa piknikin parissa. 
http://mylifeingc.blogspot.com/2017/06/lasten-synttarit-espanjalaiseen-tapaan.html

5-vuotissynttäreistä vietettiin Barbie-teemalla ja niistä voi lukea täältä:
http://mylifeingc.blogspot.com/2016/06/barbie-synttarit.html

4-vuotissynttäreitä vietettiin ensin pikkuneidin koululla yhdessä kahden luokkakaverin kanssa ja paikalla taisi olla 20 lasta ja vanhemmat päälle. Myöhemmin juhlimme vielä ystäväperheiden kanssa kotona Frozen-teemalla koska tuohon aikaan prinsessat olivat "se" juttu.  Näistä synttäreistä juttua täällä
http://mylifeingc.blogspot.com/2015/06/vauhdikas-viikonloppu-synttarit-vol3-ja.html

3-vuotissynttäreitä vietettiin prinsessa-teemalla ja ihan kotosalla ystäväperheiden ja isovanhempien kera. Tarjolla oli erilaisia suolapaloja, lounasta, makeita herkkuja ja kakkua. Melkoinen buffet-pöytä :-)  
http://mylifeingc.blogspot.com/2014/05/kian-3-vuotissynttarit-juhlittu.html

2-vuotissynttärit olivat samalla meidän läksiäiset Fuerteventuralta eli väkeä paikalle melkoisesti - päivän aikana taisi käydä pitkälti yli 50 ihmistä juhlimassa ja juhlat kestivät iltaan asti. Tarjolla oli lounas sekä myöhemmin iltapalaa. Ja kaiken huipuksi valmistin itse kaiken! Siis n. 150 minihampurilaisleipää & hampurilaispihviä, pikkupizzoja saman verran, salaatteja, täytettyjä kolmioleipiä, nakkikääröjä, pizzarullia, täytekakku, kolmea eri lajia minikuppikakkuja, peppa pig-pipareita jne. Synttärit vietettiin tosiaan Peppa Pig eli Pipsa possu-teemalla.  


Kuppikakkuja tein muistaakseni 100 kpl jokaista lajia eli yhteensä 300 kpl. Arvatenkin niitä jäi n. 200 syömättä joita sitten lahjoitettiin eteenpäin kotiinviemiksi vieraille :-) 

                           Lapsille oli ohjelmana onginta sekä jumpparata
  


1-vuotissynttäreitä vietetiin vuonna 2012 silloisessa kodissa Fuerteventuralla ja vieraana oli meidän ystäviä ja ystäväperheitä. Juhlat kestivät koko päivän, aamupäivällä aloitettiin ja pimeällä lopetettiin. Ei siis ihan perinteiset 1-vuotissynttärit :-)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti