sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Kesäloma kolkuttaa ovella - mitä tehdä?

Täällä Espanjassa koulut loppuvat yleensä kesäkuun loppupuolella, juhannuksen tienoilla. Tänä vuonna pikkuneidin koulussa viimeinen koulupäivä on 22.kesäkuuta, joka on vielä ihan normaali koulupäivä myös aikataulujen puolesta. Koulua on siis jäljellä enää kolme viikkoa. Syksyllä koulut jatkuvat syyskuun alkupuolella, yleensä joskus ensimmäisellä viikolla. Tarkkaa päivää pikkuneidin koulun alkamisesta ei ole vielä ilmoitettu. Joka tapauksessa lomaa on koulusta siis yhteensä n. 10 viikkoa. Miten ihmeessä siitä selvitään?Monille espanjalaisille vanhemmille koulujen loma-ajat ovat melkoisia painajaisia. Minne laitetaan lapset sillä kenelläkään ei ole 10 viikkoa kesälomaa. Onnellisimmilla on ehkä neljä viikkoa, joillakin pari viikkoa ja monilla ei yhden yhtä viikkoa. Esim. monilla mantereen matkailualueilla kesä on parasta sesonkia ja silloin ei todellakaan pysty lomailemaan. Taikka sitten kaikilla on loma yhtä aikaa esim. elokuussa kuten on esim. monissa sisämaan isommissa kaupungeissa, joissa firmat sulkevat ovensa koko kuukaudeksi. Mutta silloinkin pitää sitten keksiä joku ratkaisu esim. heinäkuulle. 


Täällähän ei ole tapana jättää lapsia yksin kotiin, ei ainakaan alakouluikäisiä. Kaikki eivät halua jättää edes yläasteikäisiä pitkän työpäivän ajaksi yksin kotiin. Mitän sitten tehdä? Jotkut onnekkaat hyödyntävät isovanhempia. Eikä haittaa vaikka he asuisivat vähän kauempana, lapset lähetetän sitten vaikka toiselle puolelle Espanjaa heidän luokseen heinäkuuta viettämään. Näin tekevät esim. naapurit, jotka lähettävät lapset koulun loppuessa pohjois-Espanjaan isovanhempien luokse koko kesäksi ja itse menevät sitten elokuun alussa aperässä. Kaikilla ei kuitenkaan ole edes tällaista mahdollisuutta. Seuraava vaihtoehto ovat sitten tädit, sedät, serkut, kummit ja vaikka naapurit. Tai tietysti jos rahaa riittää niin sittenhän vain palkataan lastenhoitaja tai otetaan au pari. Etenkin ns. kesä aupairien suosio on lisääntynyt viime vuosina. Monissa perheissä on tästä positiivisia kokemuksia - aikuisten ei tarvitse huolehtia lastenhoidosta kesän aikana, lapset oppivat englantia, saksaa tai mahdollisesti jotain muuta kieltä ja tietysti jollekin nuorelle tarjotaan mahdollisuus oppia espanjaa ja viettää kesä Espanjassa ennen opiskelujen alkamista. Ei hullumpi idea! 

Tai sitten on aina olemassa plan b: kesäleirit. Ne ovatkin moneen perheen pelastus. En tiedä, että onko muissa maissa tällaisia kesäleirejä lapsille mutta ainakin täällä Espanjassa niitä riittää ja ne ovat myös todella suosittuja. Niitä on tarjolla kesäkuun lopusta aina syyskuun alkuun asti eli käytännössä läpi koulujen loma-ajan. Eivätkä nämä leirit ole tarkoitettu pelkästään isommille lapsille vaan niihin osallistuvat kaikki yli 3-vuotiaat. Täällä kun ei ole päiväkoteja yli 3-vuotiaille vaan he ovat jo "koulussa" eli koulujen loma-ajat koskevat kaikkia yli 3-vuotiaita.

Leirejä on olemassa hyvinkin erilaisia monenlaisia. On ns. päiväleirejä, joissa lapset ovat vain päivällä, esim. klo 8-18, myös puolta päivää on tarjolla eli esim. lounasaikaan eli klo 13 asti. Näitä päiväleirejä järjestävät mm. koulut, urheiluseurat, järjestöt jne. ja hinnat vaihtelevat ihan sisällön ja järjestäjän mukaan. Edullisimmat ovat n. 50 € / viikko (ilman ruokailua) mutta kalleimmat maksavat jopa useita satoja euroja viikossa (surf-leiri). 


Tarjontaa on siis ihan laidasta laitaan. On yleisleirejä, joissa leikitään, pelataan, askarrellaan jne ilman mitään erikoisempaa teemaa. Nämä ovat yleensä niitä edullisimpia leirejä. Mutta tarjolla on myös esim. surf-leiriä, koripalloleiriä, kielileiriä, teknologialeiriä, tanssileiriä jne. Näihin voi osallistua ihan vain viikoksi taikka sitten kahdeksi kuukaudeksi.  Pääosa on päiväleirejä mutta myös sellaisia löytyy, joissa yövytään. Näitä on enemmänkin tarjolla mantereella mutta myös täällä Kanarialla jonkin verran. 

         

Jos rahasta ei ole pulaa, niin voi ilmoittautua vaikkapa Masterchef-leirille, joka maksaa reilut 800 €/ viikko (sisältää majoituksen leirintäalueen mökissä).Tai vaikkapa Real Madridin leirille, joka maksaa n. 1100 € / viikko. Tosin tuolla hinnalla ei sentään joudu mihinkään telttamajoitukseen vaan lapset majoittuvat yliopiston campuksella. 
Leirien ohjelma riippuu sitten paljolti siitä, että minkälaisesta leiristä on kyse. Jalkapallo- leirillä tietysti pääasiassa pelataan jalkapalloa ja koripalloleirillä korista mutta toki aina muutakin oheisohjelmaa on aina tarjolla. Yleisleireillä ohjelmaa on sitten laidasta laitaan mutta ohjelmassa voi olla esim. urheilua, askartelua, erilaisia vierailuja, uintia, leikkejä, pelejä jne. Eli kaikenlaista mukavaa puuhaa, ei siis mitään kesäkoulua. 

Monissa perheissä lapset osallistuvat kesäleireille vaikka vanhemmat olisivatkin lomalla. Eivät ehkä koko kesän ajan mutta jonkun viikon kuitenkin. Tämä lähinnä siitä syystä, että lapsilla olisi mukavaa puuhaa ja seuraa. Eli aika tyypillistä kesäpuuhaa nämä leirit täällä. Myös puolisoni on nuoruudessaan viettänyt lukuisia kesiä leireillä - niin päiväleireillä kuin myös useamman viikon telttaleireilläkin. Ja hauskaa oli kuulemma aina! Meidän pikkuneitimme osallistui kaksi vuotta sitten ensimmäistä kertaa päiväleirille ja silloin kyseessä oli tanssileiri. Sen järjesti sama opettaja, jossa neiti käy tanssitunneilla. Neiti tykkäsi kovasti.

    

Viime kesänä hän olisi halunnut mennä samaan paikkaan mutta valitsimme kuitenkin  tulevan koulun kesäleirin. Ihan siitä syystä, että paikka tulisi tutuksi ja neiti saisi uusia ystäviä jo ennen koulun alkua. Sielläkin neiti viihtyi ihan hyvin ja tärkeintä tietysti oli, että paikka ja henkilökunta tulivat jo tutuiksi ennen koulun alkamista. Leirillä oli eri teema joka viikko - ekalla viikolla oli teemalla "building future" eli tulevaisuutta rakentamas- sa. Silloin ohjelmassa on ollut mm. Legorobot -juttuja, robottien rakentamista, ohjelmoinnin alkeita ja retki Las Palmasin tiede- ja teknologiamuseoon. Toisella viikolla oli puolestaan teemana merirosvoseikkailu ja kolmannella viikolla tutkittiin unversumia. Sen jälken olisi ollut vuorossa urheiluviikko ja viimeisenä näytelmäviikko mutta ne jäivät meidän pikkuneidiltä väliin koska suuntasimme jo Suomeen kesälomalle. 

Tänä kesänä mennään ilmeisesti aika samoilla teemoilla.


Leikkien, pelien, askartelun ja muiden aktiviteettien lisäksi lapset käyvät melkeinpä päivittäin uimassa koska koululla on oma uima-allas ja lisäksi kerran viikossa on ohjelmassa retki. Noita teemapuistoja kun tältä saarelta löytyy ihan kiitettävästi... Ja tietysti rantapäiviä viettävät aina kerran viikossa. Leirin aikataulu on klo 8-16 ruokailun kanssa ja ilman ruokailua klo 13.30 asti. Viiden viikon päiväleiri maksaa noin 550 € ruokailun kanssa. 

Tänä vuonna pikkuneidiltä jäävät leirit todennäköisesti väliin koska heinäkuun puolessa välissä suuntaamme jo Suomeen. Tai ehkäpä hän osallistuu heinäkuun ekoilla viikoilla tanssileirille koska päivät käyvät tylsiksi kotosalla kun naapuruston lapsetkin ovat omilla reissuillaan. Katsotaan... Mitään suunnitelmia ei ole vielä tehty koska kesän suunnitelmat ovat muutenkin vielä vähän avoinna. Puolison lomista kun ei ole vielä mitään tietoa eivätkä ne selviä ennen kesäkuun loppua. Siihen asti meidän kesälomasuunnitelmat ovat jäissä. Varmaa on vain se, että heinäkuun puolessa välissä suunnataan Suomeen ja ainakin kolmeksi viikoksi. Ihan mielenkiinnosta katselin, että minkälaisia leirejä on tarjolla Suomessa ja sieltähän löytyi myös ihan mukavasti tarjontaa. Tosin leirit vaikuttivat aika yleisluontoisilta eli Espanjan kaltaisia erikoisleirejä oli tarjolla selvästi vähemmän. Mutta näyttivät olevan siitä huolimat- ta aika suosittuja koska monissa luki, että leirit ovat jo täynnä. Eli enemmänkin tällaista toimintaa saisi varmasti olla tarjolla koska kaikilla ei todellakaan ole mahdollisuutta lomailla heinäkuussa. Etenkin päiväleirit toisivat varmasti monen lapsen arkeen mukavaa puuhaa ja yhdessäoloa muiden lasten kanssa. 

 


Hyvää kesän odotusta kaikille! Ja tietysti hyvää kesälomaa niille, jotka ovat sen jo aloittaneet! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti