maanantai 7. toukokuuta 2018

Mitä vielä haluaisin nähdä / kokea Suomessa?

Itsellä on Suomen matkailu jäänyt todella vähäiseksi. Helsingin lisäksi tietysti Turku ja Tampere ovat tulleet tutuiksi ja joskus lapsuudessa kävimme luokkaretkellä Ahvenanmaalla. Lapissa olemme sentään käyneet useamman kerran - on testattu Ylläs, Ruka ja Levi sekä tietysti Rovaniemi ja sen nähtävyydet on nähty ja koettu. Myös erilaiset huvipuistot ja tietysti Muumi-maailma on tullut käytyä. 

 
                                        


Mutta paljon olisi vielä nähtävää... ja ehkäpä olisi aika vähitellen nähdä myös Suomea vähän laajemmalti. Tein siis ihan listaa siitä, että mitä paikkoja pitäisi käydä katsastamassa seuraavan 10 vuoden aikana. Pitkä armonaika tietysti siitä syystä, että käymme Suomessa kuitenkin vain 2-3 kertaa vuodessa ja näistäkin yleensä vain kesän vierailu on vähintään kolme viikkoa. Muuten Suomi-lomat ovat lähinnä 10 päivää - 2 viikkoa eikä siinä tietysti kauheasti malta lähteä seikkailemaan kun pitää kotipuolessakin viettää aikaa ja tavata ystäviä, tuttavia & sukulaisia. 


Yleensähän lomat Suomessa tulee vietettyä pääasiassa Porissa, jossa asuvat lähes kaikki sukulaiset, tuttavat ja ystävät. Toki joka kesä yritämme tehdä jonkun reissun - pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku + Ruotsin risteily jne. Mutta pääasiassa siis homma pyörii Porin ympärillä eikä sieltä välttämättä ihan helpolla tule lähdettyä esim. pohjoiseen tai Itä-Suomeen vaikka auto meillä yleensä onkin käytössä. Mutta ehkäpä nyt täytyy ottaa tavoitteeksi, että kiertelemme Suomea myös vähän laajemmalti. Tässäpä tämä tulevien vuosien top 10 - lista. Paikkoja ei ole listattu mitenkään sen mukaan, että miten niitä arvostan tai miten nopeasti niitä pitäisi päästä katsomaan. Kaikki riippuu tietysti aina muista suunnitelmista eli sinne mennään, mikä aikatauluun ja ohjelmaan sopii. 

1. Porvoo 
Tämä on ollut to do-listalla jo pitkän aikaa. Viime kesänä melkein lähdimme sinne kun olimme Helsingissä useamman päivän mutta sitten muut suunnitelmat ajoivat ohitse. Porvoossa tietysti kiehtoo vanha kaupunginosa. Myös Runebergin kodissa varmasti piipahtaisimme sekä Brunbergin suklaaatehtaan myymälässä.  

Vanha Porvoo muistuttaa ehkä paljon Vanhaa Raumaa, joka itselle tuli tutuksi siellä asuttujen vuosien aikana. Porvoossa vaikuttaisi olevan viihtyisä jokialue, Raumalla kanaali mutta se ei ehkä ole yhtä viehättävä :-) Joka tapauksessa Porvoossa olisi kiva joskus piipahtaa ja se on varmasti helppo toteuttaa jonkun Helsingin reissun yhteydessä. 

                                       

2. Turun saaristo 
Ahvenanmaa ei jostain syystä itsessään houkuttele minua mutta Turun saaristoa olisi mielenkiintoista nähdä laajemmalti. Ehkäpä saariston rengastie voisi olla sellainen, joka olisi kiva joskus ajellan ihan ajan kanssa ja yöpyä kivoissa pikkupaikoissa matkan varrella. Ehdottomasti lähivuosien listalla koska sinne on helppo Porista käsin lähteä - ei tarvitse toiselle puolelle Suomea ajella. 

                             

3. Järvi-Suomen alue
Itäinen Suomi on jäänyt itsellä aika tuntemattomaksi. Joskus nuoruudessa siellä tuli käytyä lähinnä ringette- ja jääkiekkopelien takia mutta eipähän niillä reissuilla paljon muuta nähnyt kuin jäähallin ja hotellin. Etenkin puolisolle olisi joskus mahtavaa näyttää tuota seutua koska järvet ovat espanjalaisille hyvin eksoottisia elementtejä. Koska matkaa on kuitenkin Porista aika paljon niin ehkäpä toteuttaisimme tuon reissun asuntoautolla - pikkuneiti on nimittäin unelmoinut asuntoautoilusta jo parin vuoden ajan. 

Kunhan puoliso joskus saa kesällä lomaa niin että pääsemme taas yhdessä Suomeen niin silloin todennäköisesti tämä reissu pääsee heti toteutukseen. Koska puolison seuraavasta Suomi-lomasta ei sitten taas olekaan tietoa... 
    
                                

4. Pohjois-Karjala ja Koli 
Jostain syystä Pohjois-Karjalan maisemat ovat sellaisia, jotka haluaisin nähdä. Etenkin Kolin laelta avautuva maisema olisi mahtava kokea. Osittainhan alue kuuluu myös tuohon Järvi-Suomen alueeseen eli samaan reissuun voisi ehkä yhdistää molemmat alueet. Tosin sitten pitäisi aikaa varata jo melkeinpä viikko koska alue on niiiiin kaukana eikä ne etäisyydetkään tuolla alueella ole mitään pieniä. Mutta ehkäpä siitä kivan asuntoautoreissun saisi aikaiseksi. 

                                      

5. Ähtärin eläinpuisto 
Itse muistan lapsuudestani vierailun Ähtärin eläinpuistoon. En tiedä, että miksi se on jäänyt niin voimakkaasti mieleen sillä eihän se nyt mikään kummallinen paikka ole kun vertaa maailmalla nähtyihin eläinpuistoihin. Mutta jostain syystä siellä olisi kuitenkin kiva käydä myös pikkuneidin kanssa. Sinne onneksi ehkä jaksaa ajaa Porista ihan päiväreissulle koska ajomatka ei ole kuin 2.5 tuntia suuntaansa eikä perillä taida eläinpuiston lisäksi olla muuta nähtävää. 

                                           

6. Rovaniemi 
Vaikka Rovaniemellä on tullut käytyä jo useamman kerran niin sielläkin olisi kiva vielä päästä käymään koska pikkuneiti on ollut sen verran pieni siellä käydessä että hän ei niistä vierailuista muista mitään. Meillä on unelmana ollut, että pääsisimme joskus Lappiin meidän espanjalaisen ystäväperheporukan kanssa (yhteensä meitä on 5 perhettä) ja tietysti reissu olisi "pakko" aloittaa Rovaniemeltä. Joulupukin maa on niin must kaikesta krääsästä ja kaupallisuudesta huolimatta :-) 

       

7. Lappi
Tuohon edelliseen liittyen olisi tietysti mahtavaa käydä vielä ainakin kerran Lapissa. Eiväthän ne laskettelukeskukset siellä kummoisia ole mutta kyllä niissä pari päivää laskee. Ja parasta siellä on tietysti se ainutlaatuinen tunnelma sekä ne maisemat. Myös eksottiset aktiviteetit olisi mahtavaa antaa ystävien kokea - moottorikelkka-ajelu, poroajelu, huskysafari, Lapin kaste ja muut perinteiset turistihoukuttimet. Myös jäähotelli on hieno nähdä mutta sinne en toista kertaa menisi yöksi...  Puolisolla on myös edelleen revontulet näkemättä ja kokematta joten pakkohan sinne Lappiin on vielä suunnata :-)  Tähän mennessä meidän suosikkimme on ollut Levi joten sinne todennäköisesti suuntasimme seuraavalla Lapin kerralla. 

                              

8. Helsinki
Helsingissä on toki tullut käytyä useasti ja siellä on nähty ja koettu jo melkeinpä kaikki. Mutta yksi paikka on vielä näkemättä: Seurasaari. Eli sinne pitäisi vielä joku kesä suunnata. Meidän pikkuneiti rakastaa kaikkia "ennen vanhaan" -asioita ja hän tykkäsi tosi paljon esim. Turun Luostarinmäen alueesta. Joku vihjaisi joskus, että Seurasaari on hyvin samanlainen alue joten sinnepä siis seuraavalla Helsingin reissulla. Helsingissä meidän pakollisia pysäkkejä ovat aina myös lasten museo, jonne neiti haluaa ehdottomasti joka kerta. Ja myös Heurekasta on tullut uusi suosikkimme. 

                                      


9. Satakunta 
Vaikka Porissa ja lähiseudulla tulee joka kerta pyörittyä enemmän kuin tarpeeksi niin siitä huolimatta paljon on näkemistä myös ihan lähialueella. Vanha-Rauma on pikkuneidiltä ja puolisolta vielä näkemättä. Myös saaristoalue on ihan kaunis - esim. yö Kylmäpihlajan majakalla voisi olla kiva kokemus. Ja tietysti erilaiset luontoretkikohteet ja -reitit ovat sellaisia, joita pitäisi enemmän hyödyntää. 

                                   
                     
Sekä tietysti joka kesäinen must-setti Porissa on: Jazzit, Porispere, Yyteri, Porin maauimala, Kirjurinluoto (monta kertaa!!!), Porin tori ja museo - niihin pitää päästä :-) 

                                   

                                    


10.  Joku muu, mikä ?
Listani ei taida olla kovinkaan kummoinen mutta jos nyt noista aloitetaan. Ja vastaanotetaan tietysti vinkkejä siitä, että mitä muuta näkemisen ja kokemisen arvoista Suomesta löytyy. Vinkkaa siis omat salaiset kohteesi! 

                                 

4 kommenttia:

 1. Kesäinen Hämeenlinna! Myös hyvä festarikaupunki. Tori, Linna, pyöräillen Vanajavettä ympäri, Ahveniston lähdejärvi, Aulangon näkötorni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä Hämeenlinna on yksi niitä kaupunkeja, jotka on vain aina tullut ohitettua. Ehkpä pitäisi antaa kaupungille mahdollisuus.

   Poista
 2. Savonlinnan oopperajuhlat, se Turun saaristo ja Ahvenanmaa. Nostalgiakàynti Hesan Santahaminassa, ja tietty Suokissa. Lànsirannikon pikkuiset kaupungit. Noita teemapuistoja ei mjnun aikanani vielà ollut, mutta enpà niità juuri haikaile.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun saaristo vetää kyllä vahvasti puoleensa - seuraavaksi kun puolison saan mukaan Suomeen niin sinne taikka sitten Järvi-Suomeen taitaa viedä tie..

   Poista