sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Suomi-koulussa suomalaisen urheilun päivä

Meidän piti aikaisemmin jo talvella viettää urheilupäivää mutta silloin suunnitelmat menivät vähän penkin alle kun aamulla satoi vettä kaatamalla. Eli silloin dyyneille suunniteltu hiekkahiihto- ja laskettelupäivä ei onnistunut. Mutta nyt sitten pääsimme viettämään urheilupäivää - tällä kertaa koululla ja teemana oli erikoiset suomalaiset urheilulajit :-)


Mukana oli kaikki lapset niin pienet kuin isot - tarvittaessa lajia vähän soviteltiin aivan pienimmillekin sopivaksi. Lajeja oli yhteensä seitsemän ja esillä vanhoja sekä uusia erikoisia suomessa harrastettavia lajeja. Tarkoituksena on, että nyt kun lajit tulivat tutuiksi niin näistä kehitellään myös kevätjuhlaan yksi ohjelmanumero :-) On suomalaista ja siinä mielessä helppoa, että kenenkään ei tarvitse opetella vuorosanoja. Kaikille löytyy sopiva "rooli" ja opettaja (tai joku isommista lapsista)  toimii lajiesittelijänä :-) 

Keppihevoskilpailut
Uusin tulokas suomalaisessa urheilumaailmassa ja sitä harrastavat pääasiassa nuoret tytöt. Vaikka aikuisiakin on kepin varressa nähty. Lajissa on eri variaatioita – kisata voi niin koulu- kuin esteratsastuksessa. Keppihevoset eli kepparit on yleensä itse valmistettuja mutta niitä voi myös ostaa – väri ja rotu on helposti valittavissa.

Nyt on sopiva hetki aloittaa treenailut sillä seuraavat keppihevosten estekilpailut järjestetään Suomessa ensi vuoden tammikuussa. Ja vaikka ei kilpailu kiinnostaisi niin laji on erinomainen tapa yhdistää käsityöt, liikunta ja ulkoilu. Ja mikä parasta niin sitä voi harrastaa melkeinpä missä tahansa! Ehkäpä siksi kepparit ovat saavuttamassa menestystä myös maailmalla! 

Tehtävänä oli "ratsastaa" meidän kepparilla esterata läpi. Aika mitattiin kuten muutkin päivän suoritukset mutta ketään emme palkinneet parhaana vaan päivän paras tsemppari sai erikoispalkinnon ja kaikki osallistujat palkittiin reilusta pelistä. 

 

Toisena lajina oli saappaan heitto - pienillä heitettävänä lasten saapas, isommilla aikuisten saapas. 

Saappaan heitto
Kyllä, taas yksi kiehtova urheilulaji johon voi osallistua Suomessa. Ja itse asiassa muuallakin maailmassa sillä lajissa otellaan myös world cup, jossa on kisoja Suomen lisäksi Ruotsissa, Saksassa, Virossa, Italiassa ja Venäjällä.  Laji on levinnyt tiettävästi ympäri maailmaa ja sitä harrastetaan mm. Sudanissa, Mongoliassa, Uudessa-Seelannissa ja jopa Dominikaanisessa tasavallassa. Miehet heittävät koon 43 saapasta, naiset 38-koon saapasta. 

 

Kolmantena lajina oli kanarialaisittain varsin eksoottinen laji eli pilkkihiihto. Tosin oikeasti emme päässeet pilkkimään mutta 

Pilkkihiihto
Kuten nimikin kertoo niin tämä laji on pilkin ja hiihdon yhdistelmä. Myös tämä laji on ideoitu 70-luvulla ja erityisen suosion laji on saavuttanut itä-Suomessa. Kisaa varten jäälle tehdään pyöreä 1 km pituinen hiihtolatu ja kilpailijat hiihtävät sitä yhteen suuntaan. Jokaisella kierroksella tulee kilpailijan onkia yksi kala ja tuoda se hiihtäen maaliin. Voittaja on se, joka on saavuttanut eniten kierroksia 2 tunnin aikana. 

 

                              

Neljäntenä lajina oli kännykän heitto. Nokialaista ei valitettavasti tähän hätään löytynyt mutta heitettiin vanhaa iphonea. Osa lapsista oli hieman hämmentyneitä, että saavatko he todellakin heittää kännykkää - ihan luvalla? Hienosti lensi eikä mennyt edes näyttö rikki :-)

Kännykän heitto

Kuten tunnettua, Suomi on matkapuhelimien kotimaa ja suomalaiset ovat aina olleet tunnettuja kännyköistään. Matkapuhelin on oleellinen osa meitä. Vuosien ajan Suomessa kilpailtiin myös kännykänheiton maailmanmestaruudesta ja laji oli todella suosittu.  Mutta ilmeisesti Nokia alamäki vei suosion kyseiseltä lajilta eikä valitettavasti kisoja enää järjestetä Suomessa. 


Neljäntenä lajina oli frisbee golf eli tarkkuusheitto. Jokainen sai heittää viisi erilaista frisbeetä, pienimmät heittivät hernepusseja. 

Frisbeegolf 
Frisbeegolf ei itse asiassa ole alunperin suomalainen laji vaan lähtöisin Yhdysvalloista jossa se kehitettiin jo 60-luvulla. Mutta tällä hetkellä lajin johtomaihin kuuluvat Suomi ja Ruotsi. Kenttiä löytyy Suomesta nykyisellään yli 600 ja pohjoisin kenttä löytyy Utsjoelta! 

Laji muistuttaa golfia mutta pallo korvataan frisbeekiekolla ja reikä maalikorilla. Laji on etenkin suosittu perheharrastus mutta lajissa voi myös kilpailla. Parasta on, että valtaosa kentistä on ilmaisia eli lajin harrastus ei vaadi paksua lompakkoa kuten normaalissa golfissa.

  

Kuudentena lajina meillä oli mölkky. Jokainen sai heittää kaksi kertaa ja pisteet laskettiin yhteen. 

Mölkky
Mölkky on yksinkertainen ja hauska peli sekä myös hyvin ympäristöystävällinen. Jopa pelivälineet on valmistettu luontoystävällisesti puusta! Mölkky on yksi Suomen ja nykyään myös Euroopan suosituimmista ulkopeleistä - ota mukaasi rannalle, lomalle, puistoon ja pistä peli pystyyn vaikka takapihalla. Ja mikä parasta, kun pelivälineet ovat liian huonokuntoisia - ne voi uusiokäyttää vaikkapa saunan lämmittämiseen! 

 

Viimeisenä extralajina meillä oli vuorossa eukonkanto - tosin sitä pääsivät testaamaan vain isommat. 

Eukonkanto
Tarinan mukaan tämän urheilulajin juuret ulottuvat vuosisatojen taakse jolloin ryöstöretket lähikyliin ja toisten vaimojen olalle heittäminen olivat maan tapa. Jos haluat osallistua tähän kilpailuun, matkusta Sonkajärvelle heinäkuun alussa ja osallistu kilpailuun. Kaappaa vaimo (ei välttämättä omaasi), heitä hänet olallesi ja pistä juoksuksi. Radan pituus reilut 200 metriä ja siinä on erilaisia esteitä selvitettäväksi. 

Näistä kootaan siis vielä hauska esitys kevätjuhlaan ja silloin esitellään myös pari extralajia, joita ei ollut tällä kertaa mukana. Näitä ovat pororavit (vetäjälle sarvet päähän ja perään yksi oppilaista sukset jalassa) sekä sauvakävely. Näin saamme varmasti jokaiselle sopivan lajin ja tarvittaessa osassa voi tietysti olla mukana useampiakin lapsia. 

Pororavit

Emmekä saa myöskään unohtaa pororaveja. Lajin mestari valitaan viiden osakilpailun perusteella ja lopuksi on vuorossa porokuninkuusajot.  Tässä kisassa ovat mukana vain kaikista kuumimmat ja nopeimmat kilpaporot.  Ajajilla ei saa olla päässään tonttulakkia vaan suojakypärä on pakollinen varuste.

Sauvakävely
Tämä laji tunnetaan myös nimellä dementiahiihto. Sauvakävely tarkoittaa riuskaa kävelyä keppien kanssa, jotka muistuttavat hiihtosauvoja.  Se voi näyttää hieman oudolta – tai totta puhuen se näyttää oudolta – mutta jos se tehdään oikeaoppisesti niin se on erittäin tehokas liikuntamuoto. Kilpailuja ei tässä lajissa tiettävästi vielä harrasteta mutta lajia on kyllä harrastettu jo 20 vuoden ajan Suomessa. Ja itse asiassa laji on levinnyt jo maailmanlaajuisesti. Joten ei muuta kuin excelin sauvat käteen ja lenkkipolulle! 

Päivä oli hauska ja lapset tykkäsivät todella paljon! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti