tiistai 10. huhtikuuta 2018

Murkinaa lennoilla ja lentokentillä

Kaikki lentomatkustajat ovat varmasti törmänneet siihen ilmiöön, että hinnat lentokentillä ovat yleensä paljon kalliimpia kuin mitä kentän ulkopuolella. Oli sitten kyse vesipullosta, sämpylästä tai muista eväistä. Itseäni eivät ne hinnat niin harmita vaan enemmänkin se, että laatu ei ole kohdallaan. Maksan mielelläni 8  € laadukkaasta sämpylästä kuin 4 € jostain viikon pakkauksessa ostajaa odottaneesta. No, onneksi nykyään lentokentillä on tämä jo ymmärretty aika hyvin.

Esim. Pariisissa jopa Orlyn pienellä kentällä oli tarjolla tämännäköisiä herkkuja kahvilassa.

 

Mutta ovatko lentokenttien hinnat sitten rahastusta? Ei minun mielestäni. On ymmärrettävää, että hinnat ovat keskimääräistä korkeammat koska lentokenttä on kuitenkin rajattu tila eikä kilpailua ole kauheasti tarjolla ja vuokratkin varmasti toisenlaisia kuin vaikkapa normi-ostoskeskuksessa. 

Lisäksi jokainen voi itse valita, että syökö etukäteen, ottaako eväät mukaan vai syödäkö kentällä kalliisti vai kenties lentokoneessa. Itse yritän yleensä varautua matkaan niin, että syön etukäteen tai otan eväät mukaan, jos tiedän että tulossa on pitkä lento eikä koneessa välttämättä ole tarjolla kunnon syötävää. Eikä aina voi edes olla varma siitä, että onko koneessa ruokaa tarjolla ja onko sitä riittävästi. Itselle on ainakin sattunut useamman kerran niin, että tarjolla ei ole ollut minkäänlaista ruokaa koska sitä ei ole saatu toimitettua, koska kone on vaihdettu viime hetkellä, koska se on loppu tmv. Tästä syystä pyrin aina varautumaan siihen, että mukana olisi jotain purtavaa. Itse kestäisin kyllä varmasti vuorokaudenkin syömättä enkä nälkään kuolisi mutta lapsen kanssa kun matkustaa niin kiukku-nälkä ei ole kiva asia. Joten paras siis aina varautua niin, että evästä on riittävästi mukana.

Eikä sen välttämättä tarvitse olla edes mitään terveellistä normisapuskaa. Ei lapsi siihen kuole, jos elää yhden päivän hätätapauksessa muroilla ja kekseillä. Niinpä meillä on usein sämpylän lisäksi mukana pieniin pusseihin pakattuja pikkukeksejä, muroja, pähkinöitä jne. Helppo kuskata eivätkä mene pilalle. 

Mutta tietysti jos haluaa syödä kunnolla ja terveellisemmin niin silloin tilanne saattaa olla lentokentällä hankalampi. Esim. gluteenittomia juttuja ei juurikaan löydy ainakaan täältä Gran Canarian kentältä eikä niitä kauheasti ole muuallakaan tullut vastaan. Ja jos haluaa tervellisesti syödä niin sekin saattaa joskus tuottaa hankaluuksia -sillä aika usein ensimmäinen vastaantuleva ruokapaikka lentokentällä on joku pikaruokaravintola. Taikka sitten niitä sämpylöitä tarjoavia kahviloita. Mutta jos sitten kaipaa vaikka kunnollista salaattia tai jotain muuta terveellisempää niin sitten jo etsiä vähän enemmän eikä silti välttämättä sopivaa löydy. Toki varmasti jotain salaatteja aina löytyy mutta mitään gourmeeta on turha yleensä odottaa. Mutta tietysti jos ruoka-allergiat vaivaavat niin silloin on ehkä parempi varautua ihan niillä omilla eväillä. 

Lentokentiltä löytyy yleensä myös aina joku sellainen edullisempi ravintola, jossa esim. henkilökunta käy syömässä. Yleensä nämä ovat ennen turvatarkastusta mutta jos aikaa on riittävästi niin pyrimme näitä hyödyntämään. Esim. Gran Canarian kentältä löytyy tällainen ja siellä alkuruoan, pääruoan, pienen jälkkärin + juoman saa n. 10  eurolla. Ja esim. Helsinki-Vantaalla on pohjakerroksessa on Cesar´s little Italy -niminen ravintola, josta saa aamiaisbuffetin 11  eurolla (lapset 6.50 €), aamupuuron parilla eurolla,  lounasbuffetin 12.50 €  (lapset 6.50 €) tai päivän keiton 7.50 €. Mielestäni ihan kohtuuhinta - etenkin kun ollaan Suomessa ja lisäksi lentokentällä. Ja mikä parasta niin paikka on sen verran syrjässä että siellä on yleensä suht rauhallista ja iso osa ruokailijoista on kentän työntekijöitä. Ei tarjolla mitään gourmet-sapuskaa ole mutta reilua ja rehellistä kotiruokaa. Ja mikä parasta niin paikalle mahtuu menemään vaikka matkalaukkukärryjen kera! Eli edullisestikin voi lentokentällä syödä - ei siis ole ole pakko ostaa sitä 10 euron täytettyä sämpylää. Toki joskus sekin on ihan ok vaihtoehto. Mielummin ostan kentältä ihan rehellisen sämpylän kuin ostan koneesta jonkun kamalan täyteleivän tai sämpylän, jossa on enemmän E-koodeja kuin täytteitä. Muistan muutama vuosi sitten ostaneeni Norwegianin lennolla sämpylän, jonka tuoteluettelosta löytyi lähes 20 erilaista e-koodilla varustettua tuotetta. No, onneksi näitä ei viime aikoina ole tullut vastaan. 

Ja jos eväät ovat unohtuneet niin monilta lentokentiltä löytyy nykyään myös jonkinlainen ruokakauppa. Gran Canarialla on tuloaulassa SPAR-ruokakauppa, joka on avoinna iltaisin ainakin klo 21 asti. Myös Helsingissä voi eväät edullisesti ostaa 2.terminaalin tuloaulasta, jossa on Alepa -myymälä. Sieltä löytyy varsin hyvä valikoima kaikenlaista syötävää ja paikka on avoinna 24 h. Mekin nappasimme viime kerralla mukaan uunilämpimiä karjalanpiirakoita sekä kotiinvietäväksi pari pakettia ruisleipää.  Sieltä on siis näppärä ostaa myös viime hetken herkkutuliaiset kotiin vietäväksi. Oma lukunsa ovat myös sitten lentoyhtiöiden tarjottavat. Toisilla lentoyhtiöillä tarjonta rajoittuu muutamaan vaihtoehtoon mutta toisilla taas tarjontaa on enemmän. Itse olen viime aikoina lentänyt paljon Norwegianilla ja heidän tarjontansa ei ole kummoinen mutta on sentään parantunut tässä vuosien aikana. Välillä tarjolla on ollut jopa pizzoja mutta ainakaan nyt maaliskuisella Suomen lennolla niitä ei ollut. Yksi lämmin ruoka oli kuitenkin tarjolla, yksi salaatti ja lisäksi sitten leipiä ja joku nuudelikuppi. Paljon parjatulla Ryanairilla valikoima on yleensä hyvinkin kattava vaikka muuten ehkä sitten palvelussa saattaa olla parantamisen varaa. Joskus olen jopa lennoilla nähnyt myynnissä jäätelöitä - näin oli pari vuotta sitten kesällä Espanjan sisäisellä lennolla. Oli muuten aika mahtava idea. 

Itse en juurikaan lennä business-luokassa eikä noita ruokaa tarjoavia lentojakaan ole viime aikoina kauheasti tullut vastaan. Eli maksuttomien tarjoiluiden kokemukset ovat viime aikoina jääneet vähiin :-) 

Viimeisimmät kokemukset lentokenttien ja lentojen murkinoista on parin viikon takaa kun lensimme Suomesta takaisin tänne kotisaarelle. Ja siinä lennon aikana kuuntelin juurikin tuota mutinaa, että miksi on niin kallista. Kauhea nälkä mutta sitten ei malteta ostaa sitä 6 euron sämpylää. Olutta on kyllä rahaa ostaa. Ja sitten rutistaan koko lento hinnoista... jep.

Enkä sitäkään oikein ymmärrä, että aikuiset ihmiset valittavat lennon myöhästyessä sitä, että ollaan kärsitty nälkää ja janoa. Tai mikä hurjinta, että on päädytty nestehukassa sairaalaan. Ihan oikeasti. Silloin voi syyttää kyllä ihan itseään. Jos reissuun on lähdetty niin matkakassaa ei kannata vetää ihan niin tiukalle, että paluumatkaa varten ei ole varattu yhtään rahaa ja sitten joudutaan kärsimään nälkää ja tyytymään lentoyhtiön tarjoamiin kuponkeihin. 

Ja muuten ihan vinkkinä, että nykyään monilta kentiltä löytyy myös ihan vesipullojen täyttöpisteitä. Meillä Gran Canarialla on, Fuerteventuralla on, Madridissa on ja Helsingissäkin on monia vessoja, joissa pystyy täyttämään. Eli omat tyhjät pullot mukaan niin täyttäminen onnistuu helposti ja ilmaiseksi kentällä. Itsellä on näppärät Tupperwaren pikkupullot aina mukana - mahtuu jopa pieneen käsilaukkuun! 

                                          


Ja hätätapauksessa, jos ei mikään kuppila ole auki, niin nykyään näitä automaattejakin löytyy lentokentiltä. Jos ei siis mitään muuta ole tarjolla ja nälkäkuolema odottaa niin ehkä sitten ostan kiltisti vaikka suklaapatukan, sipsipussin ja kolmioleivän - maksoi mitä maksoi. Ja maistui miltä maistui. Ei se fitness-ihmisenkään dieetti yhteen katastrofiin kaadu.  


Ja nykyään muuten Espanjan lentokentille on tullut sääntö, että vesipullojen hinta automaateissa ja kaupoissa saa olla max. yhden euron. Sääntö ei kuitenkaan koske kahviloita ja ravintoloita. Myös Helsinki-Vantaalla on näitä euron pulloja ollut tarjolla tietyissä paikossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti