maanantai 23. huhtikuuta 2018

Lastenohjelmia ja -elokuvia ennen ja nyt

Meillä piti olla viime kerralla Suomi-koulussa vuorossa elokuvapäivä mutta lasten toiveesta se vaihdettiin urheilupäiväksi, joka aikaisemmin talvella jäi huonon sään vuoksi pitämättä. Siinä kun vanhempien kanssa juteltiin näistä tämän hetken elokuvista, sarjoista sekä omista lapsuuden suosikeista niin oli hauska huomata, että miten kaikilla oli aika lailla samanlaiset lapsuuden lempiohjelmat. Tosin olemme kaikki aika lailla 70-luvulla syntyneitä, joten ihmekös tuo silloin kun ei valinnanvaraa ollut samoin kuin nykypäivänä :-) 

Itse muistan lapsuudesta ehkä parhaiten:
Tao Tao (pieni pandakarhu, jonka äitimuorilta löytyi aina opettavainen tarina)
Maija Mehiläinen (pyörii tv:ssä edelleen, tosin huomattavasti parempana versiona...) 
Histamiini (tämä liittyi etenkin jouluihin, jolloin histamiinin joulukalenteri oli ihan ykkönen)
Matka maailman ympäri 80 päivässä (kukapa ei haluisi kiertää maailmaa ympäri...) 
Sirkuspelle Hermanni (yksi Pikku Kakkosen suosikeista, oli joskus jopa vähän pelottava..)
Nalle Luppakorva (toinen Pikku Kakkosen suosikeista) 
Tohtori Sykerö
Karhuherra Paddington (tämä oli yksi lemppareista, omistin jopa itseäni isomman nallen, jonka nimi oli Paddington) 
Katto-Kassinen (se ihan näytelty versio, tosin en muista että oliko elokuva vai tuliko sarjana)
Barbababat
Peukaloisen retket
Peppi Pitkätossu (se ihan alkuperäinen näytelty versio)
Myöhemmin tulivat sitten smurffit, fragglit, my little ponyt jne. 

Oman pikkuneidin kanssa olemme katselleet uusia versioita Maija Mehiläisestä jotakin vuosia sitten, Histamiini dvd- ostetttiin yksi vuosi Suomesta ja se katsottiin läpi pariinkin kertaan. Ja tietysti uusimmat versiot Paddingtonista on käyty katsomassa elokuvateatterissa. On se vaan edelleen aika ihana nalle :-) Pari Paddington kirjaakin meiltä tietysti löytyy...  Oman pikkuneidin kanssa olemme katselleet pienestä pitäen lastenohjelmia. Rajallisesti tietysti mutta toki niitä on tullut katseltua. Lähinnä siksi, että ovat esim. olleet pelastus lukuisilla matkoilla, joita olemme tehneet. Ipad on todellakin ollut hintansa arvoinen sillä se on pelastanut monta auto-, juna- ja lentomatkaa. Silloin emme ole koskaan laskeneet, että montako tuntia nyt tuli katsottua tässä matkan aikana. Toki kotioloissa pidämme rajoituksista kiinni. 


Ja täytyy myöntää, että aika pienestä pitäen neiti pääsi tutustumaan Ipadin maailmaan. Ei ehkä kaikkein suosituksien mukaista mutta eipä siitä näytä hänelle haittaakaan olleen. Edelleen päivässä ruutuaikaa tulee max. tunnin verran ja ikää on kuitenkin jo kohta 7 vuotta. 

Aivan pienenä laitoimme pikkuneidille Baby Einstein-ohjelmia. Eiväthän ne ole varsinaisesti mitään lastenohjelmia vaan enemmänkin stimuloivia ohjelmia joissa taustalla soi klassinen musiikki ja koko väri- sekä kuvamaailma on kehitetty lasten mieltä kehittävälllä tavalla. Hahmoina näissä toimivat pääasiassa eläimet. Hyvin simppeleita mutta meidän pikkuneiti seurasi niitä hyvinkin mielenkiinnolla. Vasta myöhemmin siirryimme sitten varsinaisten lastenohjelmien pariin. Ensimmäisiä lastenohjelmia, joita pikkuneiti seurasi oli Pocoyo, Peppa Pig (Pipsa Possu suomeksi), Little Kingdom of Ben & Holly, Caillou (Suomeksi Kaapo), Mickey Mouse Clubhouse, Dora the Explorer jne. Näitä pikkuneiti seurasi lähes vallan englanniksi, joskus suomeksi. Ja näin on itse asiassa edelleen  - pääasiassa pikkuneiti katsoo esim. elokuvat englanniksi. Toki suomi ja espanjakin käyvät mutta yleensä järjestys menee: englanti, suomi, espanja. Ja hyvä näin koska tämä on ollut kielen kehitykselle hyväksi. Sanavarasto on karttunut vuosien mittaan todella laajaksi ja paikoitellen neiti osaa sanoja englanniksi, joita en edes itse tiedä. 

Ensimmäisiä kokopitkiä elokuvia neiti katseli joskus 3-4 vuotiaana. Alussa lähinnä Disneyn klassikkoja ja esim. Helinä-keiju elokuvat taisimme katsoa kaikki useampaan otteeseen. Myös ensimmäinen elokuvissa nähty elokuva oli Pirate Fairy eli Helinä-keiju ja merirosvokeiju.


Tämän jälkeen tulikin sitten prinsessa-aikakausi ja Frozen. En tiedä, että montako kertaa katsoimme elokuvan. Veikkaisin, että kymmenen ei riitä. Onneksi tuo prinsessavaihe meni parissa vuodessa ohi ja sen jälkeen suosikeiksi kiilasivat Lego Friendsit ja Barbiet, myöhemmin Monster High ja Descendants. 
Myös kotimaiset elokuvat ovat aina olleet neidin mieleen - Heinähattu & Vilttitossu dvd on katsottu läpi varmaan yli 10 kertaa, kaikki Risto Räppääjät on nähty, Onneli ja Anneli -elokuvat ja muutama muukin kotimainen. Kaikki löytyvät dvd:nä tuolta kaapista ja aina tarvittaessa niitä kaivetaan esille. Aika harvoin enää kotona tulee elokuvia katseltua mutta toki joskus viikonloppuna saatamme kaivaa lounana jälkeen jonkun elokuvan esille ja rauhoittua hetkeksi sen pariin. 

Uusin suosikki kotimaisista on ikisuosikki Ella ja Pate. Molemmat ilmestyneet elokuvat on tietysti hankittu ja katsottu sekä kirjoista lähes kaikki löytyy jo kaapista ja ne ovat tällä hetkellä lukuvuorossa. Niistä pikkuneiti tykkää tällä hetkellä tosi paljon. 


Elokuvissa käymme ehkä noin kerran kuukaudessa - pääasiassa ihan normaalissa elokuvateatterissa mutta ns. loma-aikoina myös tuossa lähellä olevassa ulkoilmateatterissa, jossa aina satunnaisesti näytetään myös lasten elokuvia. Ongelma on, että näin kesällä ne alkavat varsin myöhään - ensimmäinen näytös joskus klo 20 ja toinen klo 22. Mutta ei siellä viikolla yleensä olekaan lapsille sopivia elokuvia vaan ne on keskitetty viikonloppuihin ja loma-aikohin. Tuolla hyvä puoli on se, että elokuvat näytetään alkuperäiskielellä eli yleensä englanniksi. 

 

Viimeisin elokuvailta oli pari viikkoa sitten ja silloin kävimme katsomassa Peter Rabbit- elokuvan. Se oli tosi hyvä ja sellainen, jota itsekin jaksoi seurata mielenkiinnolla loppuun asti. Ovathan nuo lasten elokuvat nykyään aika erilaisia kuin omassa lapsuudessa... Onneksi nykyään pystyy esim. Katsomon ja Yle Lasten Areenan kautta katsomaan ohjelmia. Tämä tekee tosi hyvää suomenkielelle sillä näin moderni puhekieli tarttuu automaattisesti. Pikkuneiti ei kauheasti enää mitään pikku kakkosta seuraa vaan nykyään katsotaan ohjelmia Galaxista eli selvästi olemme siirtyneet lastenohjelmista ja nuorten puolelle. Ja normaaleista tv-ohjelmista tällä hetkellä suosikki on Suomen ihanimmat häät :-) Niitä pikkuneiti jaksaa seurata uusintoinakin monta kertaa ja uusin suosikkiammatti on kuulemma hääsuunnittelija :-) Myös Putous oli neidin suosikki ja sitä hän seurasi ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Tosin samalla piti katsoa sitten myös viime vuoden jaksot... 

Tällaisia ohjelmia meillä siis katsotaan tällä hetkellä. Ja katsojana on kohta 7-vuotta täyttävä pikkuneiti. Mitenköhän samanikäisten poikien suosikit mahtavat mennä? Entäpä suomalaislasten suosikit samassa iässä? Tai lasten suosikit muissa maissa? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti