lauantai 7. huhtikuuta 2018

Juhlintaa koulussa: olympialaiaset

Meidän pikkuneidin koululla on ikää 25 vuotta ja yhtä monta kertaa on koulussa juhlittu olympialaisia. Eikä kyse ole mistään yleisurheilukisoista oppilaille vaan vanhemmille suunnatusta päivästä, jota valmistellaan kuukausia. Jokainen luokkaryhmä valmistaa esityksen vain ja ainoastaan tätä päivää varten. 

                                            

Joka vuosi juhlitaan myös eri teemalla, jonka mukaisesti esitykset on valmistettu. Esim. tänä vuonna teemana oli "un dia en el colegio" eli yksi päivä koulussa. Tarjolla oli siis esityksiä eri oppiaineiden mukaan - urheilua, musiikkia, historiaa, biologiaa, kirjallisuutta, robotiikkaa, taidetta, englantia jne. Meidän pikkuneidin luokalle osui "yhteiskuntaoppi" ja teemana oli kierrätys. 

Miksi tällaista sitten järjestetään? No, ensinnäkin tämä on yksi tapa lisätä yhteistyötä oppilaiden välillä. Esim. kaikki lavasteet valmistuvat oppilaiden toimesta mm. taidetunneilla. Ja upeita töitä olikin tarjolla
Mutta ennen kaikkea tapahtuman tarkoituksena on kai nostattaa yhteishenkeä koulussa ja luokissa. Oli tosi mielenkiintoista nähdä, että jopa yläaste- ja lukioikäiset olivat esityksissä mukana. Tosin jotain huhua kuulin, että toiminta tämän projektin parissa vaikuttaisi isommilla myös liikuntanumeroon eli jos ei esiintyminen kiinnosta niin numerokin on sen mukainen. Mielestäni kuitenkin ihan ok - näin oppivat, että elämässä, varsinkin työelämäss, tulee todennäköisesti tilanteita vastaan, jotka eivät välttämättä ole niin mieluisia, mutta ne on vain hoidettava. Joten parempi hoitaa kunnolla ja olla ylpeä tuloksesta. 

Mukana esityksissä olivat siis koulun kaikki lapset - nuorimmat 2-vuotiaita ja vanhimmat olivat "lukion" viimeistä luokkaa käyviä eli heitä, joille nämä olympialaiset ovat ne viimeiset. Ja monet heistä ovat aika monet nähneet kouluvuosien aikana - suurin osa on nimittäin koulussa aloittanut jo guarderiassa tai päiväkodissa ja nyt ovat sitten täysikäisiä tai sen kynnyksellä. Näiden oppilaiden vanhemmat oli kutsuttu myös erikoisvieraina paikalle ja nämä vanhimmat saivat myös kantaa olympialaisten lipun ja hoitaa avajaiset. Lisäksi yksi oppilaista toimi tapahtuman "juontajana" ja yksi vanhemmista piti puheen tapahtuman alussa. 


Esitykset olivat lyhyitä, noin 5 minuuttia eli tapahtuma meni sujuvasti eteenpäin. Kaikki oli selvästi harjoiteltu viimeisen päälle eli homma toimi todella loistavasti - kaikki tiesivät, että mitä pitää tehdä, minne pitää mennä jne. Jopa pienimpien esitykset menivät hyvin sillä mukana oli isompia oppilaita opettajien apuna, jotta kaikki suju ongelmitta. 

                                 

 Myös koulun kuoro esiintyi yhden laulun verran. Normaalisti myös koulun kilpavoimisteluryhmät esiintyvät mutta tällä kertaa ryhmät olivat juuri samaan aikaan Espanjan mestaruus-kisoissa joten heidän esiintymiset jäivät väliin. 


 Tapahtuma kesti n. 2.5 tuntia ja päättyi olympiasoihdun sytyttämiseen ja ilotulitukseen. 


Väkeä oli paikalla melkoisesti mutta silti istumapaikkoja riitti kaikille. Eli varsin hyvin koulu oli varautunut ja selvästi kokemuksesta jo tietävät, että paljonko paikkoja tarvitaan. Tosin parhaat paikat oli varattu jo klo 8 aikaan aamulla kun puoliso suuntasi paikalle istumapaikkoja varaamaan. Mutta saimme kuitenkin ihan hyvät paikat ja kahden tunnin odottelu kannatti :-) Itse en kyllä ehkä olisi jaksanut paria tuntia odottaa ja istua... Tuuria oli myös siinä, että sattui pilvinen päivä. Viime vuonna oli ollut todella kuuma ja aurinko oli porottanut kirkkaalta taivaalta - oli kuulemma ollut aika tukalat oltavat. 


Kivoja esityksiä saimme seurata ja vahvistui kyllä tunne siitä, että olemme valinneet meidän pikkuneidille varsin hyvän koulun. 
            


 

   
 

1.luokkalaisten teemana oli siis kierrätys ja heillä oli tanssiesityksen lisäksi myös erilaisia hyppyjä esityksessä. Jokainen tietysti taitojensa mukaan. 
Pikkuneiti valittiin mukaan myös hyppyesitykseen. Eli siinä lapset esittivät trampoliineilta erilaisia hyppyjä. Koululta tuli tietysti etukäteen jo ohjeet, että miten pitää mihinkin esitykseen pukeutua ja miten pitää hiukset laittaa. Meilläkin letitettiin pää täyteen pikkulettejä eilen illalla, jotta saatiin esitykseen mahdollisemman krepatun näköiset hiukset kun kreppirautaa nyt ei satu kotoa löytymään. Hiukset piti laittaa sitten yläponkkareille molemmin puolin päätä - hiuslenkkien piti olla paitojen värisiä ja lisäksi hiuksiin geeliä ja kimallehilettä :-) Meikkinä vaaleanpunainen luomiväri ja punaista huulipunaa. Melkoisen tarkkaa puuhaa! Lisäksi piti olla mustat trikoot. Me selvisimme siis luokan esityksestä varsin pienellä budjetilla: t-paita maksoi 5 €, hiuslenkit euron, legginssit löytyi omasta takaa kuten myös meikit. Hyppyesitykseen piti laittaa mustat shortsit / trikoot ja musta toppi - sitä varten piti käydä toppi ostamassa pari päivää sitten ja maksoi 4 €. Mutta eiköhän sille kesällä riitä käyttöä eli ei ihan hukkaan mene nuo ostokset. Toisilla luokilla on sen sijaan mennyt esityspukuihin jopa useita kymmeniä euroja - se on mielestäni aika paljon yhden päivän käytöstä... 

Mutta kaiken kaikkiaan siis hieno kokemus ja näitä on siis luvassa myös tulevina vuosina. Saa nähdä, että olemmeko me jonain päivänä siellä "kunniavieraina" ja meidän pikkuneiti päättämässä kouluaan. Jotenkin toivon, että olisimme silloin jossain muualla. Vaikka elämää täällä Kanarialla hyvää onkin niin silti mielessä elää edelleen se toive, että jonain päivänä voisimme asua mantereella. Jossakin Malagan läheisyydessä.. Saa nähdä... 

                                       

Siihen on kuitenkin vielä aikaa. Nyt keskitytään tähän hetkeen. Ensi viikolla urheiluteema jatkuu koululaisilla eli joka päivä on luvassa jotain urheilutapahtumaa koululla ja sen ulkopuolella. Tiistaina pääsen taas itsekin osallistumaan kun vuorossa on koulun hyväntekeväisyys juoksukilpailu. Rahaa kerätään niin Unisefille kuin paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Eli kaipa sitä itsekin pitää käydä juoksemassa vähän rahaa hyvään tarkoitukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti