lauantai 17. maaliskuuta 2018

Suomi-koulussa tänään: pääsiäinen

Näin pääsiäisen kynnyksellä (ensi viikolla täällä Espanjassa on kouluista koko viikko pääsiäislomaa) meilläkin tietysti oli Suomi-koulussa teemana pääsiäinen. Tosin emme käsitelleet sitä uskonnolliselta kannalta vaan tietysti suomalaisten perinteiden kannalta. Täällähän pääsiäisen traditiot eroavat tosi paljon suomen vastaavista eli lapsille rairuohot, pääsiäismunat, tiput, virpomisoksat ja pääsiäisnoidat ovat aika lailla vieraita juttuja. Mämmistä puhumuttakaan!  Aikaisempina vuosina olemme käyneet pääsiäisteemaa läpi joka kerta hieman eri tavalla. On istutettu rairuohoa, askarreltu tipuja, askarreltu virpomisvitsoja, on harjoiteltu virpomista, tanssittu tiputanssia, etsitty piilossa olevia suklaamunia, kilpailtu munankuljetusviestissä, on luettu pääsiäisaiheisia loruja, koristeltu munia jne. 

Aikaisempien vuosien juttuja voi lukea täältä:Tämän vuotinen ryhmäni eli isojen ryhmä on siis kokenut jo nuo kaikki aikaisempina vuosina joten tälle vuodelle piti kehitellä jotain uutta. Kehittelin siis hauskan pääsiäisaarteen metsästyksen. Se olikin jymymenestys ja samanlaista toivottiin myös toteutettavaksi joskus tulevaisuudessa. 

Tein siis etukäteen kortteihin erilaisia lorumuotoisia vihjeitä seuraavan vihjelapun sijainnista. Niitä oli piilotettu 12 kpl sisälle ja ulkotiloihin, osa helpompia ja osa vaikeampia. 

1.vihje kuului:                              Pääsiäispupu täällä käynyt on
edessä aarteenetsintä verraton.
Pupun kori pitää ensin löytää
joten kiertäkää ympäri pyöreää pöytää.


Pyöreitä pöytiä on sisällä ja ulkona, oikea pöytä löytyi lopulta ulkoa ja sieltä seuraava vihje:
Seuraavaksi pitää tipu etsiä
mutta missä se mahtaa piileksiä.
Etsikää koulun kuumin paikka
ehkä se siellä lymyää vaikka. 

Vähän aikaa meni ennen kuin keksivät, että keittiössä on uuni ja sieltä sisältä löytyi siis tipu ja seuraava vihje. 


Seuraava vihje kuului näin:
Tämä kukka kuuluu kevääseen
sekä myös pääsiäiseen. 

Ensin lapset siis miettivät, että mitkä ovat keväisiä kukkia ja lopulta yhdestä kukkapurkista löytyi narsisseja. Seuraavaksi etsittiin pientä pupua koska vihje kuului näin:

Pieni pääsiäispupu on mennyt piilosalle

joten kurkkaa pehmeän esineen alle. 

Ja sieltähän se pupu löytyi tyynykasan alta seuraavan vihjeen kera. Tämä vihje kuului:

Pääsiäiseen kuuluu myös noita-akka
mutta ensin pitää löytää sen piilopaikka.
Lentää se osaa korkealle,
joten suuntaa ulkosalle. 


Suurella innolla etsittiin ensin puista ja sitten leikkialueen telineistä. Noita löytyi lopulta liukumäen huipulta seuraavan vihjeen kera. Se kuului näin:

Rairuohoa pitää ajoissa istuttaa
jotta se pääsiäisenä ilahduttaa.
Nyt pitää sisälle rientää

ja etsiä jotain millä Alladin lentää. 

Lapset ymmärsivät heti, että matosta on kyse ja rairuohopussi löytyikin yhden maton alta seuraavan vihjeen kera.  

Höyhenet virpomisoksia koristaa
ja pajunkissat jo oksissa orastaa.
Seuraava vinkki löytyy sellaisesta paikasta
josta löytyy tietoa koko maailmasta.Suomessa suklaamunat tuo kukko
eikä mikään joulu-ukko.
Seuraava vihje paljastuu
jos tehtävässä joukko onnistuu.
Pyytäkää tehtävä opettajalta,
muistakaa näyttää hauskalta.

Tehtävänä oli muodostaa pääsiäis-aiheinen ihmispatsas niin että patsaassa on 10 jalkaa ja 10 kättä maassa. Tämä vaatikin pientä miettimistä mutta lopulta se saatiin valmiiksi. 


Näin siis jatkettiin erilaisten vihjeiden perässä kunnes viimeinen vihje kuului näin:

Viimeinen vihje vie aarten luo,
suklaamuna pääsiäisen tuo.
Nyt täytyy käyttää päätä,

missä vedestä tulee jäätä. 

Ja suklaamunayllätys löytyi koulun jääkaappi-pakastimesta :-) 

Toki muutakin päivän aikana tehtiin. Aluksi suomalaisen seurakunnan pappi + rouva pitivät viimeisen tuokionsa. Takana on kolme vuotta yhteistyötä ja lapset ovat tykänneet kovasti. Kiitokseksi annoimme valokuva koululaisista sekä kortin. Isompien ryhmässä katsoimme ensin pääsiäisaiheisen videon, joka löytyi Ylen sivuilta:  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/01/10/paasiainen

Sen jälkeen luimme pääsiäisaiheine tekstin, joka oli jaettu pienempiin osiin. Jokainen sai lukea pätkän. Kaikki isompien ryhmän jäsenet osaavat lukea, osa sujuvammin ja osa vähän hitaammin. Mutta hienosti kaikki suoriutuivat. 

 

Ja tämän jälkeen teimme vielä pääsiäis-aiheisen sokkelotehtävän. 
 

Lopuksi tietysti askarreltiin ja tällä kertaa pääsiäiskukkoja. Lapset saivat värittää tai päällystää silkkipaperilla muovirasian, jonka päälle kukko liimattiin. Rasian sisälle voi sitten piilottaa vaikka pääsiäisnameja tai suklaamunan. Hienoja tuli! 


                   Pienten ryhmässä tehtiin myös samalla aiheella mutta vähän erilaisia. 


Aika moni perhe suuntaa pääsiäiseksi Suomeen (tai jonnekin muualle reissuun) sillä monissa kouluissa on lomaa koko pääsiäistä edeltävä viikko eli 24.3. alkaen ja koulu jatkuu vasta 2.4. Mekin suuntaamme ensi keskiviikkona Suomeen 10 päivän pikavisiitille :-) 

 


2 kommenttia:

  1. Oikein mukava juttu. Kiitos inspiroivista runoista ja kuvista. Meillä arkarreltiin tänään peri tuntia kartongista ruohikkoa ja pääsiäismuniä ja tulppaaneja. pakalla kolme poikaa ja ope. :-) Viimevuonna askartelimme samalla viikolla pääsiäistrullit Wc-papru-rullista...

    VastaaPoista
  2. Itsekin mietin kukkien (narsissien) askartelua mutta päädyimme kuitenkin tällä kertaa kukko-teemaan. Ehkäpä ensi vuonna sitten tulppaaneita tai narsisseja.

    Tuo aarteenetsintä oli kyllä tosi pidetty - jopa vanhimmat olivat ihan innolla mukana. Ensi kerralla pitää kehitellä vielä vähän haastavampia tehtäviä ja vihjeitä :-)

    VastaaPoista