torstai 1. maaliskuuta 2018

Lomailun "anatomia"

Oliko hyvä sää? Siinä varmasti yleisin kysymys lomalta palaajalle. Kesäloma-aikoja suunnitellaan ja päätetään parhaillaan varmasti monilla työpaikoilla. Sää, etenkin Suomessa, vaikuttaa paljon kesäsuunnitelmiin ja usein myös loman onnistumiseen. Pitäisikö lomailla alkukesästä, heinäkuussa kun kesäinen Suomi on tapahtumia täynnä, elokuussa vai kenties joskus muulloin. Entäpä pitäisikö varata varmuuden vuoksi ulkomaan loma, jotta saisi edes viikon verran aurinkoa ja lämpöä? No, onneksi loma on paljon muutakin kuin sää. Vaikka kyllähän se yleensä lomafiilistä nostaa :-) 

Ainahan loman ajankohta ei voi itse edes päättää. Esim. omalla puolisolla lomat valitaan vuorotellen työkavereiden kanssa ja valintajärjestys menee edellisen vuoden lomien mukaan eli jokaisella viikolla on oma pistemääränsä ja sitten yhteenlasketut pisteet määräävät seuraavan vuoden valintajärjestyksen. Eli jos tänä vuonna olet saanut lomailla parhaimpaan aikaan suurimman osan lomista niin ensi vuonna todennäköisesti ole valikoimassa lomia viimeisenä ja voit sanoa hyvästit joululomalle, pääsiäisviikolle sekä kesän parhaimmille viikoille. Ja yleensäkin he saavat vain valita kerrallaan 1-2 viikkoa, ensin valitaan 2 viikkoa, seuraavilla kierroksilla 1 viikko kerrallaan. Eli käytännössä koskaan ei ole mahdollisuutta lomailla kahta viikkoa pidempää aikaa yhtäjaksoisesti. Toisille tämä sopii erinomaisesti koska näin lomia on mahdollisuus jakaa pitkin vuotta ja näin tekee myös oma puoliso. Mutta esim. monet tutkimukset ovat todenneet, että lomaa pitää olla vähintään 3 viikkoa että todellakin pääsee töistä irti ja lomailun makuun. Varsinkin kun on kyse työstä, joka on henkisesti kuormittavaa. Meillä aikaisemmin lomailtiin siis aina kun puolisolla oli lomaa. Mutta nykyään pikkuneidin lomat koulusta vaikuttavat omalta osaltaan loma-ajankohtiin sekä -suunnitelmiin. Koulusta kun ei kauhean mielellään saisi olla pois pidempiä aikoja.Tosin ainakaan tänä vuonna ongelmia ei ole vielä ollut vaikka muutaman ylimääräisen lomapäivän pidimme joulukuussa, helmikuun alussa olimme hiihtoreissun takia 8 päivää pois ja taas pääsiäisenä tulee pari ylimääräistä lomapäivää. 

Jos puoliso sitten onnistuu saamaan lomaa yhtä aikaa pikkuneidin kanssa niin tietysti aina parempi. Mutta esim. nyt pääsiäisenä joudumme suuntaamaan Suomeen jälleen kerran pikkuneidin kanssa kaksin. Tosin eipä siellä näin keväällä kauheasti ole edes sellaista näkemistä ja tekemistä että puoliso kannattaisi mukaan "raahata". Ei vaan, hän tykkää käydä Suomessa tosi paljon ja odottaa jo kovasti, että pääsee kesällä sitten mukaan Suomireissulle. Tosin silloinkin olemme pikkuneidin kanssa ensin kaksin pari viikkoa ja sitten puoliso liittyy vasta seuraan. 

Meidän Suomi-lomaamme sää ei ole vielä koskaan pilannut. Välillä on lomailtu hienossa kesäsäässä, välillä on lomailtu vähän kosteammissa keleissä. Mutta aina on hauskaa ollut ja loma on tuntunut lomalta. Luonnollisesti lomakohteen ja matkustusajankohdan valinta vaikuttaa tietysti paljon loman onnistumiseen. Jos siis suuntaa vaikkapa Kreikkaan heinä-elokuun helteillä eikä yhtään siedä hellettä niin loma voi tietysti olla aika negatiivinen kokemus. 

Sää onkin yksi niistä tekijöistä, joka vaikuttaa etenkin suomalaisten loman onnistumiseen. Tämä on tietysti ymmärrettävää maassa, jossa auringosta ja lämmöstä päästään nauttimaan aika vähän vuoden aikana. Täällä Kanarialla kun taas elää ja aurinkoa & lämpöä riittää käytännössä vähintään 10 kk vuodesta niin lomalla sitä ei niin välttämättä tarvitse aurinkoa ja lämpöä. Mieleen ei esim. tulisi lähteä ns. rantalomalle - sitä saamme ihan riittävästi täällä kotosalla. Mutta toki ymmärrän, että jos Suomen talvesta lähdetään kauan odotetulle lomalle vaikkapa tänne Kanarialle ja sitten sattuukin pilvinen & sateinen viikko (joita on yleensä onneksi vain muutama vuodessa) niin kyllähän se varmasti harmittaa. Mutta toki nämä sääjutut kannattaa ottaa huomioon, jos se on tärkeä asia loman onnistumisen kannalta eli ei ehkä kannata lähteä Kanarialle tammi-helmikuussa, jos haluaa lomalla maata rannalla ja uida altaalla / meressä. Silloin kannattaa ehkä säästää vähän enemmän ja suunnata vähän jonnekin kauemmas. Tai vaihtaa loman ajankohtaa. 


Itsellä sää ei siis yleensä kauheasti vaikuta lomafiilikseen - paitsi, jos esim. olemme lumilomalla ja kohteessa ei ole lunta. Se luonnollisesti harmittaisi aika paljon. Mutta silloin todennäköisesti emme edes lähtisi matkaan tai tekisimme jonkun viime hetken plan b:n. Toistaiseksi yhtään lomaa ei ole kuitenkaan mennyt pilalle sään vuoksi. Toki joskus on ollut huonompaa säätä mutta niistäkin päivistä on otettu aina kaikki irti ja meidän lomat ovat onneksi aina olleet onnistuneita. Joskaan eivät missään nimessä aina täydellisiä. Esim. Egyptiin suuntautuneesta kitesurf-lomasta kolme päivää meni rannalla kiviä potkien (kun ei ollut tuulta) mutta 1.5 päivää täydellistä tuulta korvasi sitten nuo kolme "hukattua" päivää helposti. Hukattua siitä syystä, että olimme paikassa jossa ei 100 km säteellä ollut mitään muuta kuin hiekkaa, erämaata ja merta. Mutta silti olisimme valmitaa vielä palaamaan samaiseen paikkaan :-) Hotellin illallinen oli nimittäin aika onnistunut ja kruunasi aina lomapäivän. 


Tutkimuksen mukaan toinen suomalaisten lomaan vaikuttava tekijä onkin hyvä ruoka. Sikäli aika mielenkiintoinen tekijä koska ainakin monille suomalainen kesälomaruoka koostunee pääasiassa grillissä valmistuvasta lihasta, uusista perunoista ja muista sesonkijutuista. Eikä suomalaiset pääasiassa lomallakaan kauheasti yleensä juokse gourmet-kokemusten perässä. Toki varmasti sellaisiakin on mutta aika yleensä suomalainen tyytyyn ihan niiden perusravintoloiden tarjontaan tai hotellin all inclusive-valikoimaan. Jotka aika harvoin tarjoavat mitään suurempia makuelämyksiä. Mutta makuja on tietysti monia ja niinhän se menee, että hyvä ruoka -> parempi mieli. Ja hyvä ruoka kyllä vaikuttaa meidän lomailufiilikseen. Yksi päivän kohokohdista on aina sopivan lounas- ja illallisravintolan etsiminen ja valinta. Yritämme itse asiassa löytää yleensä jo ennen reissua muutaman sellaisen "high light" -paikan, jossa pitää loman aikana käydä. Ja koska yleensä näihin paikkohin pitää pöytävaraus tehdä jo paljon aikaisemmin niin lomasuunnitelmat saattavat hyvinkin riippua juuri näistä pöytävarauksista. 
Lomasuunnitelmat ovat myös aika tärkeitä meidän loman onnistumisessa. Yleensä emme tosin tee mitään kovin tarkkoja tai aikataulultaan tiukkoja suunnitelmia koska yleensä niissä on vaikea pysyä ja ne vain aiheuttavat turhaa lomastressiä. Joillekin tuollainen tarkkaan suunniteltu loma varmasti sopii hyvin - silloin yleensä saa eniten paikasta irti. Mutta itse koen miellyttävämmäksi valita vain muutaman pääjutun ja loput suunnitelmat tehdään sitten ex tempore paikan päällä. Tosin joskus lomanvietto on mennyt meilläkin vähän suorittamiseksi ja sitten kun palaa kotiin niin fiilis on vähän sellainen, että "I need a holiday".

Mutta onneksi tästäkin on päässyt vähän eroon ja tarvittaessa sit osaa myös ottaa rennosti. Esim. viime kesän kiertomatkalla (3 maata, 10 päivää) tuli jo jossain vaiheessa sellainen olo, että nähtävyydet riittää ja niinpä vietimmekin Dubrovnikissa kaksi päivää rannalla maaten. Mitä emme yleensä harrasta edes täällä kotona! Mutta sillä hetkellä se tuli tarpeeseen. 


Nykyään yritämme varata lennot, hotellit, kuljetukset ym.o etukäteen koska lapsen kanssa homma sujuu näin mukavammin. Mutta ennen lapsen syntymää teimme paljonkin reissuja ilman sen kummempia valmisteluja. Nykyään kuitenkin majapaikka on itsellä sen verran tärkeä mukavuustekijä, että mieluusti varaan ja valitsen sen jo etukäteen.

Hyvä majapaikka onkin mielestäni itse asiassa yksi hyvin tärkeä tekijä loman onnistumisessa. Mikään ei ole niin varma loman pilaaja kuin esim. äänekäs remontti tai muu meteli majapaikan vieressä. Tai jopa niin yksinkertainen asia kuin vaikkapa huono sänky. Ei ole todellakaan kiva palata lomalta, jos on huonon sängyn takia saanut selkänsä jumiin loman aikana. 

Mutta ainahan kaikenlaisia yllätyksiä ja yllättäviä kuluja voi tulla loman aikana. Joskus esim. loman onnistumisen takia voi olla vaikkapa oleennaista vaihtaa majapaikkaa kesken loman. Silläkin kustannuksella että etukäteen varatusta ei saisi rahoja takaisin. Mutta parempi kuitenkin ne ylimääräiset kulut kuin täysin pilalle mennyt loma. Me onneksi emme yleensä joudu lomailemaan tarkan markan budjetilla eli ylimääräiset kulut lomalla eivät ole totaalinen katastrofi ja vakuutukset ovat myös aina voimassa. Mutta niin paljon tuli opasaikana nähtyä niitä tapauksia, että lomalle lähdettiin suurin piirtein 5 € tarkkuudella olevalla budjetilla ja ilman matkavakuutusta ja sitten kun sairastui niin koko loma meni pilalle. Eikä kyseessä tarvinut olla kuin pari käyntiä yksityisellä lääkäriasemalla - niihin helposti menee satoja euroja ja se saattaa tuntua monenkin lomabudjetissa hyvin ikävänä lovena. Saatikka sitten se, että esim. joutuisi sairaalaan tmv. Eli pieni ennakointi saattaa pelastaan loman - vähän ylimääräistä lomakassaa, matkavakuutus jne. 

Ja tietysti onnistuneen loman sitten kruunaavat jotkut muutamat jutut kuten se, että saa viettää aikaa yhdessä perheen/ystävien/läheisten kanssa. Seura onkin yksi tärkeä tekijä onnistuneella lomalla.Mutta kuitenkin myös niin, että tarvittaessa on sitä omaa aikaa myös tarjolla - oli se sitten aamulenkki rannalla, sohvalla makailua, mietiskelyä, päiväunet, lukeminen riippumatossa tmv. 


Onnistuneen loman kriteerit ovat varmasti hieman erilaiset jokaiselle. Tärkeintä onkin lomailla juuri sinulle sopivalla tavalla. Niin että loma tuntuu lomalta, mieli saa levätä ja sen jälkeen on mukava palata taas arkeen. 
Onnistuneita lomia kaikille vuonna 2018! 

                                           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti