maanantai 19. maaliskuuta 2018

Ensimmäinen Crossfit open -kisani

Reilu sitten kirjoittelin siitä, että miten päädyin aikoinani harrastamaan Crossfittia. Jutun voi lukea täältä: http://mylifeingc.blogspot.com.es/2018/02/miksi-crossfit.html

Kirjoittelin myös siitä, että ensimmäistä kertaa tänä keväänä osallistuisin open-kisoihin, jotka siis ovat kaikille lajin harrastajille tarkoitettu "kilpailu", jossa viiden viikon ajan tehdään yksi kisasuoritus viikossa. Pisteet ladataan järjestelmään ja sieltä voi sitten verrata omia saavutuksiaan vaikkapa lajin huippuihin taikka sitten vain siihen naapurin Pirkkoon, joka myös harrastaa lajia. 
Takana on nyt tuo viiden viikon urakka ja kyllä voi urakasta puhua sillä kisat ovat olleet mielessä käytännössä joka päivä. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen ikään kuin elänyt "urheilijan" elämää ja kisapäivä (itsellä aina perjantai) on ollut se viikon high light-hetki, johon on tähdätty. Miten tämä kisapäivä on sitten vaikuttanut normaaliin elämääni - no, lähinnä sen verran että on pitänyt miettiä viikon harjoitukset hieman normaalia tarkemmin, ottaa torstai treenien kautta vähän kevyemmin ja valmistellen sekä kiinnittää myös ehkä ravintopuoleen normaalia enemmän huomiota. Ja torstaisin otin tavaksi nauttia normaalia enemmän hiilihydraatteja aterioilla ja esim. joka torstai on lounaaksi ollut pastaa. Mitä en normaalisti syö juurikaan lainkaan. Ja myös torstai-iltaisin on nauttinut illallisen yhteydessä hiilihydraatteja, jota en yleensä iltaisin syö juuri lainkaan. Mutta näin olen saanut energiavarastot täysiksi perjantaita varten eikä "kisasuoritus" ole ainakaan ollut energianpuutteesta kiinni. Onneksi olen pysynyt koko viiden viikon ajan terveenä joten senkin puolesta tämä kisajakso on ollut onnistunut. 

Esim. viime viikolla valmistamani kurpitsa-pinaattipasta oli torstain lounasruokana. 
http://mylifeingc.blogspot.com.es/2018/03/kurpitsa-pinaattipasta.htmlMitä nämä kisat ovat sitten pitäneet sisällään? No, joka to-pe välisenä yönä julistettiin kisalaji, jonka suorittamiseen oli aikaa ma-iltaan asti. Päivää, paria aikaisemmin kisojen "pääguru" Dave Castro yleensä päivitti Instagramiin jonkun "vihjekuvan", jota sitten koko maailma yritti analysoida. Ja yleensä niillä ei kyllä ole mitään tekemistä loppujen lopuksi koko lajin kanssa mutta hauskahan niitä on aina arvailla, että mitä mikäkin viikko tuo tullessaan. 

Esim. ensimmäisellä viikolla vinkki oli tällainen. Kyseessä oli ilmeisesti jonkun pyhimyksen patsas erään kirkon edustalla. Muistaakseni joku kertoi, että tämä herra aikoinaan seilasi ympäri maailmaa joten joku arvasi, että ehkäpä pääsemme mekin soutamaan :-) Ja sen osalta piti paikkansa. Tehtävänä oli 20 minuutissa toistaava seuraava setti mahdollisimman monta kertaa:
8 toes -to-bar (varpaat tankoon suomeksi?)
10 hang clean & jerk käsipainolla (rinnalleveto ja työntö suomeksi?), käsipaino naisilla 15 kg ja miehillä 23 kg

Itse sain tehtyä yhteensä 258 toistoa ja sillä irtosi ekalla kisaviikolla sija 58 sarjassa naiset 40-45 vuotta, etelä-Eurooppa ja Espanjassa oli samassa sarjassa sijalla 13. 


Itse tein kisasuorituksen aina heti perjantaina. Ja lähes aina aamulla, jolloin muutenkin treenaan. Suoritus pitää tuomaroida eli joku tuomarikurssin käynyt varmistaa sen, että kaikki liikkeet tehdään kunnolla ja standardien mukaisesti. Jokaisesta kisalajista tulee siis erikseen tarkat ohjeet, että miten pitää tehdä, millä painoilla ja minkälaiset liikkeet ovat sallittuja ja mitkä eivät. 

Ainoastaan yhden lajin tein hieman poikkeuksellisesti perjantai-iltapäivällä, joka on salillamme yleensä se hetki, jolloin suurin osa tekee ensimmäisen kisasuorituksen ja lisäksi kisan "avaa" aina joku pari kaksintaistelun merkeissä. Ja toisella viikolla lupauduin kaksintaisteluun valmentajaani vastaan. No, todellisuudessa emme edes kisaa samassa sarjassa koska hän on huomattavasti nuorempi joten molemmat tekivät siis omaa kisasuoritustaan omassa sarjassaan. Mutta liikkeet ja painot toki olivat molemmille samat. Eli ei ole väliä, että oletko 20-vuotias vai 50-vuotias - liikkeet ja painot ovat kaikille aina samat. Itse en ole koskaan kisannut lajissa enkä muutenkaan tottunut siihen, että väkeä on katsomassa suoritusta ja kannustamassa. Eli kokemus oli sen puolesta mielenkiintoinen vaikka suoritus ei ihan nappiin mennytkään. Olin selvästi normaalia hermostuneempi ja tämä vaikutti ensimmäiseen osuuteen paljon. 

                                                                    3-2-1-go
                                      

Toisen viikon kisasuoritus oli seuraavanlainen:
1 double dumbbell squat (käsipainoilla kyykky)
1 barfacing burbee (burbee kasvot tankoa päin, jonka jälkeen hyppy toiselle puolelle tankoa)
tämän jälkeen 2 toistoa, sitten 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ja 10. 

Tämän jälkeen loppuaika 12 minuuttiin asti oli aika tehdä yksi max. clean (rinnalleveto). 


Itse selvitin 1.osuuden ajalla 8:39 eli aikaa jäi reilut 3.5 minuuttia toista osuutta varten. 

                                        

                                         

Toisessa osudessa tangossa oli valmiiksi laitettu avauspaino (jonka jokainen tietysti itse sai valita) ja sitten jokaisen onnistuneen suorituksen jälkeen lisättiin painoja niin kauan kunnes aika loppui tai ei saanut enää enempää kiloja nostettua. Itsellä tuli aika ja taidot vastaan 55 kg kohdalla. Siihen tulokseen olin ihan tyytyväinen sillä isot painot ovat minulle olleet aina hankalia ja tuokin suoritus oli uusi ennätykseni. 

                                               

Itse en siis ollut tuohon ensimmäiseen osuuteen kovin tyytyväinen ja uskon, että normaaleissa olosuhteissa olisin pystynyt ajasta ottamaan pois ehkä jopa minuutin. Mutta en kuitenkaan lähtenyt tekemään kisasuoritusta uudelleen - ja se onkin ehkä ainoa asia, joka näistä kisoista jäi hampaankoloon. 


 

Toisella viikolla sijotuksetkin hieman tippuivat eli eteläisen Euroopan sarjassa olin sijalla 89 ja Espanjassa sijalla 20. 

Kolmatta viikkoa pelättiin jo etukäteen koska tuohon mennessä ei vielä ollut  ohjelmassa mitään ns. vaativampia liikkeitä. Castron vinkkikuva toi monille mieleen ympyrät eli renkaat ja ring muscle-up (suomeksi nimi taitaa olla palomiespunnerrus renkailla?) 


Ja niitähän olikin sitten luvassa. Moni hieraisi silmiään pariin kertaan kun näki kolmannen viikon kisasuorituksen. Aikaa 14 minuuttia ja suorita kaksi kierrosta seuraavia liikkeitä (tai niin monta kuin ehdit /pystyt). 

100 double-unders (tuplanaruhyppy)  
20  overhead squat, naiset 36 kg ja miehet 52 kg (valakyykky suomeksi) 
100 double-unders
12 ring muscle ups  (suomeksi palomiespunnerrus renkailla?) 
100 double-unders
20 snatch käsipainoilla, naiset 15 kg, miehet 23 kg (suomeksi tempaus ?) 
100 double-unders
12 bar muscle ups (sumeksi palomiespunnerrus tangolla ?) 

 

Itse tiesin jo etukäteen, että nuo ring muscle up-liikkeet tulevat olemaan täysi mahdottomuus joten oma suoritukseni koostui siis ensimmäisestä kolmesta osuudesta eli 100 tuplanaruhyppyä, 20 valakyykkyä ja 100 tuplanaruhyppyä mahdollisimman nopeassa ajassa. Nopeasti siksi, että saman tuloksen saaneilla aika ratkaisisi sijoituksen. Sain tehtyä nuo ajassa 5:06 ja tämän avulla sijoitus taas hieman parani koska omassa sarjassani aika harva pystyy noita ring muscle up-liikkeitä tekemään. 

Kolmannen viikon jälkeen oli eteläisen Euroopan sarjassa sijalla 73 ja Espanjassa sijalla 15. 

Mitä pidemmälle kisa sitten etenee niin sitä helpommaksi käy tulevien liikkeiden arvaaminen. Yleensä siis tietyt liikkeet toistuvat aina joka vuosi. Castron vihjekuvan perusteella (tai ilman sitä) arvasin, että handstand push-up ja deadlift olisivat varmasti neljännen viikon kisaohjelmassa. 


Ja niinhän ne olivatkin. Mutta kukaan ei kyllä tainnut arvata sitä, että minkälaisia painoja tullaan nostamaan. Ja, että lisäksi oli ohjelmassa käsilläkävelyä - ensimmäistä kertaa kisahistorian aikana. Tämäkin liike tosin oli vähän arvattavissa koska taso nousee joka vuosi ja uusia haasteita pitää kehittää. 

Neljännen viikon kisasuoritus oli seuraava: suorita seuraava setti mahdollisimman nopeasti tai 9 minuutissa mahdollisimman monta liikettä. 

21 deadlifts (suomeksi maastaveto) , naiset 70 kg ja miehet 102 kg 
21 handstand push-ups (suomeksi käsilläseisonta punnerrus) 
15 deadlift 
15 handstand push-ups
9   deadlift
9   handstand push-ups
-> tämän jälkeen painot nousivat eli naisilla 93 kg ja miehillä 138 kg
21 deadlift
15 m käsilläkävely
15 deadlift 
15 m käsillä kävely
9 deadlift
15 m käsillä kävely

 
Tämä oli tosi monelle haastava setti koska painot olivat jo melkoisia ja lisäksi käsilläseisonta punnerrukset piti tehdä todella haastavalla tavalla, jotta suoritus oli hyväksyttävä. Itselle käsilläseisontapunnerrukset ovat aina olleet yksi helpoimmista liikkeistä joten se ei tuottanutkaan ongelmia ja lisäksi yllätin itseni noiden maastavetojen suhteen eli laji meni paremmin kuin osasin odottaa. Tein yhteensä 107 toistoa.


Tämän ansiosta myös kokonaissijoitus koheni hieman. 


Viimeinen kisaaji jäikin suoritettavaksi Suomessa sillä suuntasimme sinne pääsiäisloman viettoon. Etukäteen aavistin että kyseessä olisi thrusterit ja leuanvedot. Sen verran kuitenkin saatiin twistiä että torstaina julkistettiin kolme mahdollista kisatreeniä joista lajin harrastajat saivat äänestää suosikkinsa. Loppujen lopuksi lajina oli:
7 minuuttia aikaa ja siinä ajassa mahdollisimman monta toistoa:
3 thrusteria ja 3 chest to bar-liikettä (suomeksi taitaa olla rinta tankoon leuanveto)
Tämän jälkeen 6 molempia, sitten 9, sitten 12, sitten 15, 18, 21, 24 jne niin paljon kuin ehtii 7 minuutissa 

Kävin tekemässä normaaliin tapaan kisasuorituksen perjantaina paikallisessa urheiluhallissa mutta 16 asteen lämpötila oli sen verran hurja minulle että hengitys ei kulkenut kunnolla. Sain tehtyä 15 thrusteriin asti mutta en ollut tyytyväinen. Niinpä eilen kävin vielä tekemässä toisessa paikassa uudelleen ja sain tehtyä 15 chest to bar-liikettä lisäksi. Siihen olin jo ihan tyytyväinen.

Lopputulos 5 viikon jälkeen sarjassa 40-45 vuotta: 11 Espanjassa ja 46 eteläisen Euroopan sarjassa. Ja sija 1590 koko maailmassa. 


Ihan tyytyväinen olen suoritukseen. Tein kaikki kisalajit RX- vaatimusten mukaan eli vaativamman suoritustavan mukaan. Siis samat liikkeet, toistot, painot jne kuin maailman huippunimet yleisessä sarjassa. Mielenkiintoinen kokemus ja opetti paljon uutta. Vähän jäi hampaankoloon yksi suoritus eli toisen viikon kisawod. Se olisi ehdottomasti pitänyt tehdä uudelleen sillä en ollut tyytyväinen suoritukseen. Mutta ens kerralla sitten muistan, että jos en ole tyytyväinen niin pitää tehdä uudelleen. Vaikka mielummin kyllä yritän kerralla tehdäkseen verran hyvin ettei tarvitsisi tehdä uudelleen.

Nyt myös tiedän paremmin, että mitä pitää treenata tästä eteenpäin. Eli kisat antoivat taas uutta potkua treeneihin. Vaikka tällä hetkellä onkin vähän sellainen ”takki tyhjä” olo. Että tässäkö se nyt oli... Mutta ehdottomasti positiivinen kokemus ja ensi vuonna taatusti uudelleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti