keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Kun Gran Canarialla satoi lunta

Mitä tapahtuu Gran Canarialla kun alkaa satamaan lunta. Siis kyllä, lunta. Täällä Euroopan eteläisimmässä kolkassa. Eihän tuo nyt mikään täysin vieras ilmiö ole vaan aina parin vuoden välein tuota kylmää ja valkeaaa ainetta sataa myös täällä. No, nyt saimme vieraaksi taas kylmän ilmamassan joka yhdistyi sateisiin niin mitä on tuloksena, kaaos.

                              
                                                          kuva: La Provincia 

Lunta kuulemma satoi sen verran paljon että ainakaan 20 vuoteen ei ole saatu. Näin ainakin joku lähde tiesi kertoa. Itse en lähtenyt katsomaan. Me näemme lunta ihan riittävästi parin päivän päästä kun olemme Andorrassa.

Täytyy myöntää, että ei sitä lunta siis ihan täällä meillä asti satanut. Vaan tuolla vuorilla. Mutta toki kylmää oli täällä etelässäkin, eilen päivällä sellaiset 15 astetta ja vettä satoi pitkästä, pitkästä aikaa kunnolla. Sateen aikana lämpötila laski hetkeksi jopa 12 asteeseen ja se on täällä jo päivälämpötilana kylmä. Pohjoisempana oli vielä kylmempää, esim. 850 metrin korkeudella sijaitsevassa San Mateossa lämpöä oli ollut vain pari astetta. Ja tuolla ylhäällä vuorilla siis ihan pakkastakin. Täällä tuollaiset lämpötilat eivät ole ihan normaaleita eikä sellaisiin ole varustauduttu. Kodeissa ei ole eristyksiä eli asunnot ovat aika kylmiä. Jopa meillä täällä etelässä. Nyt oli pakko kaivaa jo pistorasiaan kiinnitettävät patterit esille kun sisälämpötila laski jo 18 asteeseen. Sateen eli kosteuden kanssa tuntuu vielä vähän viileämmältä. Emme halua kosteusvaurioita joten paras lämmittää siihen asti kunnes lämpötilat taas nousevat.

Mutta mitä siis tällaiset vähän harvinaisemmat kelit saavat täällä aikaan. No, tässäpä muutama fakta:

Sateen takia teitä poikki kun kiviä putoilee tielle.


Järkyttävät ruuhkat teillä runsaan sateen takia. Ihmiset eivät ole tottuneet ajamaan sateessa ja sen huomaa. Onnettomuuksia valtavasti.Vuorilla teitä suljettu koska on lunta ja liukasta. Autoissa ei ole talvirenkaita ja harva omistaa edes lumiketjuja, jotka voi laittaa renkaisiin. Eli tällaisen sään sattuessa paras sulkea tiet etteivät ihmiset lähde seikkailemaan ja ihmettelemään lunta.Tai no... lähteväthän ne.. eilen illalla vuorilta pelastettu 40 ihmistä, mukana lapsia, pari raskaana olevaa ja vanhuksia, jotka ovat lähteneet kävellen ylös lunta katsomaan mutta eivät sitten enää päässeetkään takaisin. Väsymys ja kylmyys iski.. Eihän näistä paikallisista suurin osa omista edes kunnon talvivaatteita.

 

Saa nähdä, että joutuvatko maksamaan jotain tuosta reissusta sillä ainakin autoilijoita uhkailtiin 200 € sakoilla, mikäli joku lähtee ajamaan suljetuille teille. Sen verran harvinaista herkkua lumi täällä Gran Canarialla on, että pakkohan sitä ihmisten on lähteä ihmettelemään. Kielloista ja heikoista varusteista huolimatta. Pikkuneidinkin luokalla pari lasta oli jättänyt koulupäivän väliin ja olivat lähteneet vuorille lunta ihmettelemään. Monille kerta oli ensimmäinen elämässä. (kuvat La Provincia) 

Ja ilmeisesti lisää sateita on luvassa.  No, ainakin täällä etelässä aamu on valjennut jo aurinkoisena. Tosin aika kylmänä, 11 astetta. Mutta eiköhän nämä kelit tästä lähde taas paranemaan. Me tosin lähdemme ylihuomenna sinne Andorraan, jossa lunta on toivottavasti aika paljon enemmän :-) 


4 kommenttia:

 1. Vau! Meidän ensimmäisenä talvena Barcelonassa, 2009-2010, satoi myös lunta ihan kaupunkiin asti, ja sitä tuli paljon! Koko kaupunki meni aivan sekaisin :D. Koulu suljettiin, julkista liikennettä ei ollut, oli ihan kummallinen päivä. Sittemminkin on joinakin talvina tullut lunta, mutta ei enää niin paljon kuin silloin meidän ekana talvena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin uskoa, että Barcelonassa lumi saa aikaan melkoisen kaaoksen. Mutta nämä erikoiset sääilmiöt ovat kovasti lisääntyneet joten voi olla, että sielläkin vielä päästään joku kunnon lumipyry kokemaan. Täällä Kanarialla kaaoksen aiheuttaa jo vähän reilumpi vesisade.

   Poista
 2. Voi nyt oli tuuria meillä. Tulimme kotiin lauantaina ja takana on kaksi lämmintä ja aurinkoista viikkoa siellä saarellanne.
  Olin nimenomaan lämpöä ja valoa hakemassa, sillä talvi täällä Norjan lounaisrannikolla on ollut todella sateinen.
  Mielenkiintoista nähdä lumikuvia sieltä!

  Löysin blogisi siellä lomaillessani ja pidän kovasti :)
  Hyvää helmikuuta!

  VastaaPoista
 3. Tosiaan viime viikot olivat ihan kauniita ja itsekin parina päivänä otin terassilla vähän aurinkoa. Mutta nyt vähän toinen meno. Teillä oli hyvä tuuri. Näillä keleillä täällä ei kauheasti ole matkailijoille tekemistä.

  VastaaPoista