keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Uusi vuosi Espanjassa

Uutta vuotta meidän perheessä vietetään hyvin samaan tapaan kuin monissa muissakin espanjalaisissa perheissä eli uusivuosi otetaan vastaan ihan kotosalla. Tai sitten ystävien kera. Illallinen on yleensä ruokien puolesta normaalia juhlallisempi ja siihen kuuluvat jouluaaton tapaan esim. erilaiset äyriäiset ja merenelävät sekä hyvälaatuinen ilmakuivattu kinkku eli jamon serrano. Mitään perunasalaatti, nakki ja lihapullasettiä ei täällä syödä - edes opiskelijabileissä :-) 


Illallista voidaan nauttia kotona mutta myös monet ravintolat ravintolat tarjoavat uudenvuoden erikoisillallisia ja niiden hinta on helposti 50 eurosta ylöspäin. Menu on valmis ja sisältää yleesä alkuruoan, pääruoan, jälkiruoan sekä ruokajuomat, jotka on etukäteen menussa ilmoitettu. 


 

                      

Erikseen järjestetään sitten uudenvuoden "juhlia", joihin paikkojen pitää anoa lupa etukäteen ja lisenssejä ei myönnetä kuin tietty määrä.  Lippu pitää lunastaa etukäteen. Näiden hinnat vaihtelevat riippuen siitä, että mitä sisäänpääsy sisältää. Mutta täyden palvelun bileet sisältävät vapaiden juomien lisäksi jotain suolapalaa ja jopa kuljetukset. 
Nämä juhlat ovat etenkin nuorempien (mutta täysi-ikäisten) keskuudessa erittäin suosittuja, dj:t soittavat musiikkia aamuun asti. 

Juhlimaan ei täällä uudenvuodenyönä (kuten ei oikeastaan muutenkaan) kannata suunnata ennen puoltayötä. Eli suurin osa yökerhoista, klubeista ja muista yöpaikoista avaa ovensa vasta klo 00.30 eli voi ihan rauhassa nauttia ne rypäleet kotona ja sitten suunnataan vasta yöelämään. 

 


Me emme ole puolison kanssa näitä juhlia testanneet. Meidän perheessä uuttavuotta juhlitaan yleensä aina ihan rauhallisesti kotosalla. Tai ystävien kera, kuten tänä vuonna. Olemme suuntaamassa Las Palmasiin ystävien luokse ja sinne tulee myös muitakin meidän perhetuttuja. Ja ihan nyyttarimenetelmällä mennään. Isäntäperhe on luvannut valmistaa grillattuja jättikatkarapuja, yksi perhe tuo juusto- ja leikketarjottimen, yksi jotain makeaa. Itse valmistan jonkun suolaisen piirakan ja lisäksi jonkun ruokaisan salaatin. 

Ja tietysti viinirypäleet pitää pakata mukaan - ilman niitä ei vaihdu vuosi Espanjassa! 

Mitään sen kummempaa ohjelmaa ei yleensä kuulu uudenvuoden viettämiseen mutta "huumoripitoiset" erikoisohjelmat kuuluvat eri televisiokanavien ohjelmistoon uudenvuoden aattona. Ja näitä ohjelmia kodeissa sitten seurataan. Ohjelmat tietysti seuraavat myös vuodenvaihtumista eri paikoissa ja esim. Madridissa perinteinen kokoontumispaikka on Puerta del Sol-aukio, jonne väki kerääntyy ennen puoltayötä ja sieltä kajahtaa ilmoille 12 kellonlyömää tasan puoliltaöin. Ja silloin tarvitaan sitten niitä viinirypäleitä. Nimittäin tehtävänä on popsia yksi viinirypäle kutakin kajahdusta kohden ja jos onnistuu hommassa ennen vuoden vaihtumista, on uusi vuosi onnea täynnä. Kannattaa muuten tätä puuhaa varten ostaa siemenettömiä rypäleitä ja valita niistä ne pienimmät - muuten käy puuha hankalaksi... 

Ja oikein laiskoille on tarjolla myös ihan valmiita paketteja, joissa on 12 kpl pestyjä ja siemenettömiä rypäleitä - ostin, myönnetään :-) Rakettejakin ammutaan joissakin paikoissa mutta ei missään nimessä siinä määrin kuin Suomessa. Myös jotkut perheet saattavat ostaa raketteja mutta eivät ole nekään yhtä suosittuja kuin Suomessa. Isommissa kaupungeissa toki ilotulitukset ovat näyttäviä mutta pienemmissä kaupungeissa tietysti sitten vaatimattomampia. Joskus olemme Suomesta tuoneet mukanamme tinakenkiä mutta niitä ei ilmeisesti enää saa edes myydä, joten siitäkin tavasta pitänee luopua. 

Hauska yksityiskohta täällä Kanarialla on se, että vuosi periaatteessa vaihtuu kahteen otteeseen eli ensin seurataan vuoden vaihtumista mantereella ja sitten tuntia myöhemmin vaihtuu vuosi vasta Kanarialla. 

Täällä uudenvuoden perinteihin kuuluu mm. se, että  ihmiset pistävät päälle punaiset alusvaatteet - sen uskotaan tuovan paljon rakkautta alkavalle vuodelle. Jotkut pudottavat myös kultasormuksen cava- eli kuohuviinilasiin ja sen uskotaan tuovan paljon rahaa tulevalle vuodelle. Joskus olen kuullut myös sellaisesta, että uusi vuosi pitäisi ottaa vastaan uusissa vaateissa ja tämä toisi sitten vaurautta tulevalle vuodelle. Mutta tämä taitaa olla enemmän vaatekauppojen propagandaa... Vuoden ensimmäinen aamupala on monille juhlijoille churros con chocolate eli paikalliset pitkulamunkit, jotka nautitaan paksun suklaakastikkeen kera. Me taidamme jättää ne väliin sillä nyt joulunaikaan on tullut syötyä jo sen verran suklaata että huomisen jälkeen on herkut pistettävä vähäksi ajaksi pannaan. Uudenvuoden yötä kutsutaan muuten Espanjassa nimellä nochevieja eli vanha yö kun taas jouluyö on puolestaan nochebuena eli hyvä yö. 

Nyt kuohuvat kylmenemään - hyvää vuodenvaihdetta kaikille! 
    
                                         

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti