lauantai 30. joulukuuta 2017

Tekemistä lapsiperheille Gran Canarialla

Valtaosa lapsiperheistä haluaa yleensä viettää lomaansa vain leppoisasti hotellialueella, auringosta ja altaista nauttien. Ruoka syödään hotellin noutopöydästä ja elämän pitää olla helppoa ja vaivatonta. Nykyään nämä all inclusive-lomat ovatkin äärimmäisen suosittuja lapsiperheiden keskuudessa. 

Mutta toki suosittelen, että lomalta haettaisiin muitakin elämyksiä kuin hotellin noutopöydän tarjonta ja uima-allasalueen aktiviteetit. Toki niillekin pitää aikaa jättää, sitä en kiellä.  Mutta tärkeää on myös, että lapset oppivat pienestä pitäen tutustumaan erilaisiin asioihin, ruokiin, kulttuureihin, ihmisiin jne. Näin maailmankatsomus kummasti avartuu.. Eikä aina tarvitse lähteä maailman toiselle puolelle seikkailemaan vaan elämyksiä voi lähteä hakemaan myös lähempää - jopa ihan tällaisesta perusturistikohteesta kuin Gran Canaria löytyy paljon ihan mielenkiintoista näkemistä ja tekemistä kunhan vain jaksaa lähteä niitä etsimään. 

Jos edes lomasta malttaa päivän tai pari käyttää siihen, että käy katsomassa elämää ns. turistialueiden ulkopuolella niin saa lomasta varmasti enemmän irti. Moni suomalainen kammoaa nykyisin retkiä koska niiden koetaan olevan vähän junttimaisia - istua nyt jossakin turistibussissa kuuntelemassa jonkun oppaan tarinoita ja kiertää sen samaisen oppaan perässä jotain nähtävyyttä katsomaan. No, onneksi vaihtoehtojakin on olemassa. Ei muuta kuin vuokra-auto alle ja seikkailemaan. Täällä Kanarialla autonvuokraus on pääosin hyvin edullista ja kelpo menopelin saa alle noin 20 eurolla / päivä. Eikä bensiinikään ole kauhean kallista. Näin voi kiertää saarta oman aikataulun mukaan ja pysähtyä siellä, mikä sitten itseä eniten kiinnostaa. 
Lapsiperheiden vierailupaikat ovat monesti vähän toisenlaisia kuin aikuisten pariskuntien ja muutenkin lasten tarpeet ovat hyvä autoretkilläkin ottaa huomioon. Koska muuten voi käydä niin, että takapenkin tyytymättömät ipanat tekevät retkipäivästä kaikkea muuta kuin mukavan. Mutta kun muistaa pysähtyä tasaisin väliajoin ja varaa pientä välipalaa niin pienetkin ipanat viihtyvät hyvin pitkilläkin autoretkillä. 

                          

Monesti ne suurimmat muistot ja elämykset syntyvät ihan pienistäkin asioista... vaikkapa siitä, että on käyty keräämässä simpukoita ja kiviä rannalla. Eli yksi pysähdys automatkalla on hyvä varata jollekin tällaiselle pikkurannalle. Kiireetön leikkihetkin rannalla tuo hyvän tauon ja sen jälkeen lapset jaksavat taas istua.  Täällä Gran Canariallahan näitä rantoja riittää - tuo alapuolen kuva on otettu Agaeten kylän rannalta, länsirannikolta.  


Täällä Gran Canarialla on  kaikenlaista tekemistä ja näkemistä lapsiperheille - on erilaisia teemapuistoja, veneretkiä, aktiviteetteja jne. Ja lisää rakennetaan koko ajan - Las Palmasiin ollaan juuri avaamassa Poema del Mar- akvaariota, joka tulee olemaan varmasti todella mielenkiintoinen lisä saaren tarjontaan. Myös uutta vesipuistoa rakennetaan Playa del Ingelsiin. Gran Canaria tarjoaa paljon mielenkiintoista tekemistä myös lapsiperheille ja tietysti saaren monipuolinen luonto on ainutlaatuinen. 

Tässä muutamia vinkkejä, joita voi kokeilla Gran Canarian lomalla:

1. autonvuokraus ja saaren kiertäminen ympäri
Gran Canariaa kutsutaan minimantereeksi ja se pitää kyllä aika hyvin paikkansa. Nimittäin maisemat, ilmasto ja kasvallisuus muuttuvat valtavasti riippuen siitä, että missä päin saarta seikkailee. Saaren eteläosassa on usein aurinkoista ja kuumaa eli maasto on aika karua. Muistuttaa lähinnä erämaata kasvillisuuden osalta. Mutta kun suuntaa sisämaan vuoristoon, niin sieltä löytää jopa metsiä! Saaren pohjoisosa on vehreä ja länsirannikkoa taas koristavat jylhät maisemat. Kannattaa suunnitella reitti etukäteen, varata aikaa pysähdyksiin matkan varrella ja nauttia lounasta esim. sisämaan pienissä kylissä. 

Vuorilta avautuvat myös upeat näköalat auringonlaskun ihailemiseen ja pimeän aikaan tähtien ihailu ylhäällä vuorilla on ainutlaatuinen kokemus. Suosittelen kokeilemaan - mutta näin talvella kannattaa vaatetta varata reilusti päälle sillä auringon laskettua lämpötilat laskevat nopeasti. Ja itse asiassa päivälläkin saattaa lämpötila ylhäällä vuorilla olla vain muutaman plusastetta! 

Auringonlaskun ihailuun sopii esim. Mirador el Mulato, saaren eteläosassa. Sinne ajaa Moganin pikkukylästä vuoristotietä n. 15-20 minuuttia. 2. Yöretki vuorille tähtitaivasta ihailemaan
Kanarian saaret ovat erinomainen paikka tähtitaivaan ja avaruuden tutkimiseen. Monien mielestä yksi maailman parhaita paikkoja. Öinen tähtitaivas on sykähdyttävä näky ja tunnelma vuorilla yönpimeydessä on ainutlaatuinen. Teneriffa ja La Palma ovat taivasbongareiden ykköspaikkoja mutta upeat ovat yönäkymät myös Gran Canarialla. 

Ja jos mukana on avaruudesta kiinnostuneita isompia lapsia niin heidän kanssaan voi osallistua vaikka ikimuistoiselle tähtien bongaus -retkelle. Me testasimme tämän firman:  https://www.astrogc.com/ ja aika ainutlaatuinen oli kyllä kokemus. 3. Las Palmas
Saaren ja provinssin pääkaupunki Las Palmas on  suurkaupunki sillä asukkaita on lähes 400 000. Kaupunki on kuitenkin kompaktin kokoinen ja kävellen pääsee näkemään paljon. Kannattaa suunnata Veguetan vanhaan kaupunginosaan ja sieltä jatkaa matkaa Trianan ostoskadulle. Näillä seuduilla kaupungin rakennukset henkivät vanhan ajan tunnelmaa!  Triana on mukavaa aluetta liikkua myös lasten kanssa sillä kyseessä on kävelykatualue. Trianan vieressä on Veguetan vanha kaupunginosa ja sieltä löytyy esim. kauppahalli. Nämä ovat aina lasten kanssa hauskoja vierailupaikkoja - esim. paikallisten kalojen ja merenelävien ihmettely kauppahallissa on usein kiinnostavaa puuhaa lasten kanssa. 

Kaupunki sykkii myös Canterasin- rantakadulla, jonka varrella on paljon kahviloita ja ravintoloita. Sitä pitkin pääsee kävelemään useamman kilometrin verran hienoissa rantamaisemissa. Canterasin alue on mukava paikka myös lasten kanssa koska kävelykadulla ei tarvitse pelätä liikennettä vaan lapset voivat kulkea rauhassa. 

Saaren parhaat ostosmahdollisuudet ovat luonnollisesti myös Las Palmasissa. Ja täällä kaupat ovat monesti avoinna jopa klo 21-22 asti eli ostoksille pääsee vielä illallakin! Trianan kävelykadulla on paljon yksittäisiä kauppoja ja ostoskeskuksista paras on ehdottomasti Arenas, joka sijaitsee Canterasin rannan länsipäässä. Kaupungin ulkopuolella (moottoritien varrella matkalla etelään) on puolestaan El Mirador ja La Terrazzas -ostoskeskukset. Ja uusi Alisios on puolestaan Tamarceiten alueella, josta löytyy myös iso urheilukauppa Decathlon. 

Yleensä shoppailu ei kuulu pienten lasten suosikkipuuhiin mutta monista ostoskeskuksista löytyy myös maksullisia leikkipaikkoja (hoplopin tyyliin) jonne voi viedä lapset purkamaan energiaa. Nämä tosin ovat loma-aikojen ulkopuolella avoinna vain iltaisin. 

Las Palmasissa on myös tiede- ja teknologiakeskus Museo Elder, joka on kuin Suomen Heureka mutta hieman pienempi. Ehdottomasit mielenkiintoinen paikka vierailla lasten kanssa - niin pienten kuin isojen. 

Luonnonystäville sopii puolestaan Jardin Botanico Viera y Clavijo, joka on kaunis & vehreä puutarhapuisto hieman kaupungin ulkopuolella (Tafiran alueella). 


 

Myös leikkipuistoja löytyy kaupungista valtava määrä - kannattaa kokeilla esim. San Telmon puistoa, Parque Romano -puistoa, Juan Pablo -puistoa, Doramas- puistoa tai Las Canterasin ihan hiekkarannalla olevaa leikkipuistoa. 
4. Maspalomasin "teemapuistot" Aqualand-vesipuisto & Palmitos Park 
Vesipuisto ei ehkä ole Euroopan suurin ja hienoin mutta hyvä puoli on se, että väkeä on myös vähemmän kuin niin isoissa ja hienoissa vesipuistossa. Eli jonottaminen jää vähemmälle ja erilaisista aktiviteeteista pääsee nauttimaan huomattavasti nopeammin. Talvisin vesi on kyllä aika viileää sillä sitä ei käytännössä lämmitetä eli turha odottaa mitään +25 asteisia altaita...

Palmitos park  ei myöskään vedä vertoja Euroopan isoille ja hienoille eläinpuistoille mutta etenkin pienten lasten kanssa ihan mukava vierailupaikka. Paljon perhosia ja muita pieneläimiä mutta aluella voi myös ihastella delfiini- ja papukaijaesityksiä. 

Näihin puistoihin voi myös ostaa ns. tuplalipun eli tulee edullisemmaksi kuin lippujen ostaminen erikseen molempiin puistoihin. Molempiin puistoihin pääsee bussikuljetuksella saaren eteläosan lomakohteista. 

5. Sioux city - lännenkylä 
Saaren eteläosassa, San Agustinin kupeessa, sijaitsee villi länsi-aiheinen teemapuisto, jossa on myös erilaisia esityksiä ja aktiviteetteja tarjolla. Tämä paikka on jo hieman parhaat päivänsä nähnyt mutta pienet pojat viihtyvät varmasti. Mikseivät myös tytötkin :-) Paikalle kannattaa suunnata heti aamupäivällä jotta ehtii näkemään kaikki päivän esitykset. 


 

 


6. Holiday World -tivoli 
Saaren eteläosassa, Maspalomasin alueella, sijaitsee pieni Holiday world-tivoli, joka on avoinna pääasiassa iltaisin. Tarjolla ei ole suurta valikoimaa laitteita mutta ihan kiva vierailupaikka kun kaipaa jotain aktiviteettia iltapäivään/iltaan. Tarjolla myös kivasti laitteita ihan pienille lapsille. Samassa rakennuksessa myös keilahalli.


 

7. Angry Bird- park
Saaren eteläosassa, Puerto Ricon lomakohteessa, sijaitsee Angry Bird-aiheinen aktiviteettipuisto. Siellä saa helposti hien pintaan erilaisten kiipeily- ja hyppelylaitteiden parissa. Myös aikuiset saavat kiipeillä vapaasti eli puuhaa löytyy koko perheelle. Alueella on myös erillinen osio aivan pienille lapsille. 


 

8. Cocodrilo park

Aguimesin kylässä (lähellä lentokenttää) sijaitsee pieni krokotiilipuisto, jossa toki on myös muita eläimiä kuin niitä krokotiileja. Alueelle kannattaa suunnata jo aamupäivällä sillä siellä vierähtää helposti useampi tunti. Etenkin apinoitten syöttöhetki on hauska kokemus kaikenikäisille! Puistoon on bussikuljetus saaren eteläosasta. 


 9. Karting

Saarelta löytyy parikin kunnollista karting-rataa. Saaren eteläosassa, lähellä Bahia Felizin lomakylää, on Gran Kartingin ulkoilmarata ja Las Palmasin kupeessa, Jinamarin kaupunginosassa, on puolestaan World Karting Centerin sisärata. 


10. Erilaiset vene- ja sukellusveneretket, joiden mukaan voi lähteä kaloja ja delfiineitä bongaamaan. Nämä starttaavat saaren etelääosasta, esim. Puerto Ricosta tai Moganista. Esim. sukellusveneretki Puerto Moganista oli aika mieleenjäävä elämys pikkuneidille vaikka nähtävää ei kummoisesti ollutkaan. 
Patikoinnista pitäville perheille täältä löytyy myös useita, lapsille sopivia patikointireittejä. Aina muutaman kilometrin pituisesta pidempiin. Reittejä löytyy esim. täältä (espanjaksi)
http://www.elmundodemagec.com/senderismo-con-ninos-en-gran-canaria/


Muutamia juttuja, joita kannattaa myös huomioida pienten lasten kanssa täällä reissatessa:

- lasten purkkiruokivalikoima on todella pieni kun vertaa esim. Suomen vastaavaan. Ja tämä koskee niin varsinaisia ruokia kuin myös hedelmäsoseita. Mutta toki niitä aina löytyy paikallisista ruokakaupoista ainakin muutamaa lajia. Myös apteekeissa on jonkin verran niitä myynnissä.

- lasten vaippoja myydään ihan kaikissa marketeissa. Esim. dodot on hyvälaatuinen merkki.

- ravintoloissa on lähes aina tarjolla syöttötuoleja kuten myös lasten menu, vähän isommille lapsille. Tosin valikoima on yleensä aika niukka, tyyliin kananugetit+ranskalaiset, spaghetti bolognese-kastikkeella, kalapuikot+ranskalaiset ja hampurilainen+ranskalaiset. Ei siis mitään terveysruokaa... Ja muutenkin aika turha odottaa, että lautaselta löytyisi jotain "vihreää" - ehkä kurkunpala ja tomaattilohko, hyvällä tuurilla.. Toki ravintoloista kannattaa aina kysyä, että pystyvätkö valmistamaan jotain muuta. Lähes aina onnistuu esim. kana-  tai kalafilee (ruodoton) vaikkapa riisin kera vaikka sitä listalla ei olisikaan. 

- lapsiin suhtaudutaan positiivisesti lähes kaikkialla, myös ravintoloissa. Ja ravintoloihin ovat lapset tervetulleita myös illalla. Tosin oman ja muiden asiakkaiden viihtyvyyden takia on hyvä itse varata aina mukaan jotain puuhaa lapsille, esim. värikynät + paperia ja ipad. Näin kaikkien ravintolakokemus on miellyttävämpi.

- takseissa ja linja-autoissa ei ole lastenistuimia mutta takseissa yleensä toki on koroke tarjolla

- omat rattaat kannattaa varata mukaan mikäli vähänkään miettii, että onko niille tarvetta. Valtaosa lentoyhtiöstä kuljettaa ne maksutta. Näin pikkulomalainen voi tarvittaessa levätä hetken muun lomanvieton ohessa eikä sitä varten tarvitse hotellille lähteä. Mukaan kuitenkin kannattaa varata mielummin kevyet matkarattaat kuin painavat yhdistelmärattaat, ihan oman mukavuuden tähden.. Pienillä ja kevyemmillä kun pääsee aika paljon näppärämmin liikkumaan eivätkä hotellissakaan vie turhaa tilaa. 

- Hanavesi on puhdasta mutta ei välttämättä juomavedeksi sopivaa. Sillä voi huoletta pestä hampaat ja käyttää ruoanlaitossa. Mutta juomavesi kannattaa ostaa pullotettuna. Isoja 5l. ja 8 l. kanistereita myydään kaikissa marketeissa.

- Hygieniataso on täysin eurooppalainen eli ei tarvitse missään nimessä kulkea käsidesi-pullo koko ajan mukana. Vaikka ei siitä varmaan haittaakaan ole. Ja kannattaa muistaa, että etenkin lentomatkan aikana kaikki pöpöt kulkeutuvat helposti kanssamatkustajiin eli mahdollisesti perillä sairastettu virustauti ei välttämättä ole peräisin kohteesta vaan se on saatu jo tuliaisena lentokoneessa. 

- Etenkin talvikuukausina sää voi olla joskus oikukas, jopa saaren eteläosassa. Eli mukaan kannattaa aina pakata myös muita kuin pelkkiä hellevaatteita. Etenkin iltasella pitkähihaiset ja -punttiset ovat täysin sopiva vaatetus jopa saaren eteläosassa. Jopa tuulen pitävä takki.

- Vesi uima-altaissa ja meressä on talvikuukausina (n. joulukuusta-huhtikuulle) viileää. Eli turha odottaa mitään +25 asteisia vesiä ellei sitten majoitu vähintään 4 tähden hotellissa. Niissä yleensä uima-altaita lämmitetään talvikuukausien aikana. 

- Vaikka sää olisi pilvinen niin aurinkorasvaa ei kannata unohtaa. Aurinko osaa olla täällä petollinen! 

-Ja se tärkein: älä ota asioita turhan vakavasti. Nauti. Heittäydy seikkailuun. Unohda hetkeksi minuuttiaikataulut. Ota lomaa :-)


 

Mikäli olet suunnittelemassa perhelomaa Gran Canarialla ja kaipaat lisää vinkkejä, niin laitahan viestiä! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti