perjantai 1. joulukuuta 2017

Suuri Suomi 100-ulkosuomalaisuusvisa

Housefive-blogissa oli hauska Suomi 100-haaste tai ulkosuomalaisuus-visa ja koska  haasteet ovat aina hauskoja niin totta kai niihin pitää osallistua. Varsinkin nyt kuin itsenäisyyspäivä ja Suomi 100-päivä ovat aivan nurkan takana. Itse asiassa huomenna vietämme omaa juhlaamme täällä Gran Canarialla Suomi-koulun voimin. Siitä juttua sitten myöhemmin.

Täältä voi lukea Housefive-blogin alkuperäisen Suomi 100-ulkosuomalaisuusvisan jutun:
https://housefive2.blogspot.com.es/2017/11/suuri-suomi-100-ulkosuomalaisuus-visa.html 
Ja tässäpä puolestaan minun vastaukseni visaisiin kysymyksiin:

Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?
Asun Gran Canarialla, jossa olen asunut vuodesta 2013. Suomesta olen kuitenkin lähtenyt jo vuonna 2001 eli 16 vuotta sitten. Koko tuota aikaa en ole asunut Espanjassa vaan ensimmäiset 6 vuotta asuin Kanarialla vain talvet (Fuerteventuran saarella) ja kesät vietin eri paikoissa, mm. Italiassa, Kroatiassa ja Montenegrossa. Vuodesta 2008 olen asunut täällä Kanarialla ihan vakituisesti. 

Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?
Yleensä käyn 2-3 kertaa vuodessa. Viimeksi kävin elokuussa ja seuraava reissu on todennäköisesti maalikuussa, pääsiäisen aikaan. Kivaa olisi käydä useamminkin mutta olemme iloisia näistäkin reissuista. Reissut kestävät näin talvella yleensä 10-14 päivää, kesällä yritämme olla kolme viikkoa. 

Mitä kaipaat Suomesta?
Ystäviä ja sukulaisia. Kotikaupunki Poria ja sen "hulluutta". Suomen erilaisia vuodenaikoja - ei haitttaa sataako vai paistaako. Kaikki on ihanaa vaihtelua tähän ympärivuotiseen kesään. Kaipaan metsiä ja luontoa, juoksulenkkejä raikkaassa ilmassa. Suomalaisia leikkipuistoja ja pyöräteitä. 


Lempimaisemasi Suomessa?
Syntymäkaupunki Porissa parasta on Kokemäenjoenranta ja Yyteri. Mutta yleisesti kaikki Suomen maisemat käyvät - etenkin metsät ja järvet. Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä?
Juhlimme jo etukäteen tulevana viikonloppuna Suomi-koulun kanssa Suomi 100-juhlaa. Ohjelmassa on Maamme-laulu, Finlandia, Sininen ja valkoinen sekä muita suomalaisia lauluja, suomalaista ruokaa ja muutakin mukavaa ohjelmaa. Varsinaisen itsenäisyyspäivän vietämme reissussa joten juhliminen jää silloin väliin. 

Mutta Suomi-koulun juhlaa varten toin jopa Suomesta mukanani perinnepuvun, jonka laitan ylpeänä lauantaina päälle. Mitä muotoilua teiltä löytyy ja onko jokin esine tai astia, minkä haluaisit tuoda Suomesta?
Meiltä löytyy paljon Iittalan laseja niin juomalaseja kuin viinilaseja, on Mariskooli, Arabian Taika-kahvikuppeja, Hackamanin aterimia, Pentikin erilaisia purkkeja, Aalto-tuikkulyhtyjä, Muumi-mukeja sekä Marimekon kankaasta tehty taulu. 


Haluaisin kotiini vielä toisen Marimekon kankaasta tehdyn seinätaulun, joka tulisi makuuhuoneeseen. Olemme yrittäneet löytää sopivaa kangasta jo pari vuotta mutta vielä ei ole löytynyt. 

Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta?
Mikään yksittäinen esine ei ole kauhean rakas - en oikein osaa kiintyä esineisiin. Tällä hetkellä tärkeimpiä asioita ovat kuitenkin suomalaiset lastenkirjat - ilman niitä en voisi kuvitella eläväni. Päivän huipennus on aina se kun saa kääriytyä pikkuneidin viereen sänkyyn ja lukea hänelle suomalaista iltasatua. 

Mitä suomalaista ruokaa rakastat?
Aikaisemmin rakastin ruisleipää, salmiakkia ja lakritsia mutta nykyään niistä tulee vain vatsa kipeäksi. Pikkuneiti rakastaa niitä kaikkia ja lisäksi karjalanpiirakoita. Niitä onkin pitänyt opetella itse leipomaan kun ei kerran kaupasta saa. Ja kyllähän ne paistuvat uunituoreena myös itselle :-) 


Entä mitä suomalaista ruokaa inhoat? 
En voisi kuvitella syöväni kesäkeittoa tai kalakeittoa enkä valkokastiketta - inhoan maitopohjaisia ruokia. Myöskään lipeäkala, sillit, silakat eikä nahkiaiset maistu. Myös maksalaatikko ja hernekeitto kuuluvat inhokeihin. 

Minkälaista elämää viettäisitte, jos asuisitte Suomessa? 
Tähän on vaikea vastata koska emme ole koskaan asuneet Suomessa ja tuskin tulemme sinne ikinä muuttamaan. Toivon, että pikkuneiti haluaisi joskus asua Suomessa edes jonkun vuoden, vaikkapa opiskelijavaihdossa. Jos silloin olemme jo eläkeiässä niin ehkä saattaisimme lyhyeksi aikaa muuttaa myös Suomeen. Mutta tällä hetkellä elämä on niin vahvasti täällä että en osaa kuvitella elämää Suomessa. 

Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tuliaisiksi Suomesta?
En yleensä pyydä mitään mutta xylitol-purkka on aina tervetullutta. Pikkuneiti toivoo lakupiippuja.

Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?
Asioiden hoitamisen helppoutta ja sitä, että on olemassa keskusjärjestelmät joiden kautta tiedot kulkevat eri paikkoihin. Suomalaista tasa-arvoista, maksutonta koulujärjestelmää ja hyvää opettajakoulutusta. Työehtosopimuksia, joita myös hyvin laajalti noudatetaan. Erilaisia lapsiperheiden tukia. Puhdasta luontoa ja raikasta ilmaa. 

Mikä Suomessa ärsyttää eniten?
Elämisen kalleus. Pitkä, pimeä talvi sekä kylmät & sateiset kesät. Tai eivät ne varsinaisesti itseä ärsytä koska siellä ei tarvitse asua mutta ärsyttää Suomessa asuvien puolesta :-) 

Mikä taas Suomessa on ihanampaa kuin missään muualla? 
Yötön yöSuomalaisinta minussa on.... 
Kun suomalainen sanoo ei kiitos, se tarkoittaa todellakin että ei kiitos. Eli se, että asiat sanotaan suoraan, rehellisesti. Oli se sitten hyvää tai pahaa. Ja se, että sanomisista pidetään kiinni - ei lupailla turhia. 

Puolisoni mielestä suomalaisinta minussa on..
Se, että minulla ei ole tarvetta olla koko ajan äänessä ja puhua vain puhumisen vuoksi. Espanjalaiset kun eivät osaa olla hiljaa vaan puhuvat ihan vain puhumisen vuoksi. Myös sellainen sisäinen rauha on kuulemma hyvin suomalaista minussa. 

Olen hävennyt Suomea / suomalaisia... 
Työskennellessäni matkaoppaana tuli suomalaisia hävettyä useammankin kerran mutta sen jälkeen harvemmin. Ehkä suomalainen viinankäyttö ja örveltäminen kännissä yleisesti hävettää, etenkin jos puoliso on sitä todistamassa. 

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta?
Yleensä Suomesta tiedetään se, että siellä kylmä ja luminen talvi. Lappi ja revontulet. Karhunkierros on yllättäen myös tosi suosittu espanjalaisten keskuudessa. Suomalainen koulujärjestelmä sekä pitkä äitiysloma ovat myös kuuluisia. 

Kerron aina Suomesta... 
Miten upea Lappi on talvella - siinä on jotain maagista, mikä pitää kokea kerran elämässä. Myös kaamos ja yötön yö kiehtovat espanjalaisia. Sekä tietysti juttuja suomalaisesta koulusta - ilmaisista kirjoista ja ruokailusta, välitunneista, lyhyistä koulupäivistä jne.  


Kuinka usein puhut Suomea?
Lapsen kanssa joka päivä. Lisäksi Suomi-koululaisten kanssa kerran kahdessa viikossa. Satunnaisesti myös muiden suomalaisten kanssa. 

Mikä on mielestäsi Suomen kielen kaunein sana?
Kutsun puolisoa aina nimellä rakas ja se huvittaa espanjalaisia. 

Entä rumin?
En oikein osaa sanoa, että mikä on rumin. Mutta inhoan sitä kun asioista käytetään jotain lapsellisia nimiä. Hampaat ovat hampaat ei vaikkapa hampulit, yöpuku on yöpuku ei mikään yöppäri tai yökkäri. 

Mikä on lempimusiikkiasi Suomesta? Lempi-laulusi?
Itse en kauheasti enää kuuntele mutta toki suomimusiikista tykkään. Pikkuneiti tykkää kovasti ja hänen suosikkejaan ovat mm. Antti Tuisku, JVG, Elastinen, Mikael Gabriel, Robin ja muu nuorisomusiikki. Ja ihan hauska niitä on kyllä kuunnella! 

Entisellä crossfit-salilla joskus oli soittolistalla myös suomimusaa kuten Bomfunk MC:n Freestyler, Rasmuksen Falling tai Daruden Sandstorm niin silloin kyllä tehot nousivat heti kymppiin. 

Jotenkin osuva on myös Lauri Tähkän ja Elastisen yhteinen kappale Lempo. 

Mitä suomalaista perinnettä teillä vaalitaan?
Meillä joulua vietetään enemmän suomalaisittain kuin espanjalaisittain. Joulun tärkein päivä meillä on jouluaatto ja silloin jaetaan myös lahjat. Ei loppiaisena kuten Espanjassa on tapana. Meillä syödään myös suomalaisia jouluruokia, tosin vain aattona. Lapsellekin joulupukki on tärkeämpi kuin itämaan tietäjät. Mitä terveisiä lähetät 100-vuotiaalle Suomelle?
Olen kiitollinen, että olen saanut syntyä ja kasvaa Suomessa. Nykypäivän Suomi ei kuitenkaan ole enää se sama paikka, josta 16 vuotta sitten lähdin eikä kehitys ole ollut välttämättä positiivista. Toivoisin, että suomalaiset oppisivat arvostamaan Suomea ja kaikkia niitä asioita, joita tuo pieni maa pystyy asukkailleen tarjoamaan. Ja että suomalaiset pysyisivät rehtinä ja rehellisenä kansana, suoraselkäisinä ja sisukkaina. 

1 kommentti:

  1. Tosi kiva oli lukea vastauksia ja löytää blogisi :) Itseasiassa voisin sanoa samaa noista suomenkielisistä lastenkirjoista. Ne on meillekin tosi tärkeitä.

    VastaaPoista