lauantai 2. joulukuuta 2017

Suomi 100-juhla Gran Canarian Suomi-koulussa

Suomen synttäreitä vietettiin Gran Canarian Suomi-koulussa tänä vuonna vähän normaalia juhlallisemmin - järjestimme nimittäin kunnon itsenäisyyspäivänjuhlan Suomi 100- teemalla. Itse asiassa Suomi 100-tunnelmissa on oltu jo koko syksy - on tanssittu hulahulaa Robinin johdolla, askarreltu Suomen kansallistunnuksia, harjoiteltu Maamme-laulua ja kättelyä sekä tietysti itse juhlaa varten on valmisteltu esityksiä. Vihdoin ja viimein tuo odotettu päivä koitti!

Juhlapaikkana meillä oli Apilaniitty-ravintola, joka on täällä Playa del Inglesissä toimiva suomalainen ravintola. Suurkiitos vain heille, että saimme ravintolaa käyttää tätä juhlaa varten. Paikka oli juuri passeli - pieni lava, jossa onnistui puheiden pitäminen ja sen edessä iso tila esityksiä ja kuoroa varten. 
Juhlan aloitimme toivottamalla kaikki tervetulleiksi juhlaan sekä kohottamalla malja 100-vuotiaalle Suomelle. Ja tämän jälkeen kajahti Maamme-laulu. Kunniavarakonsuli Maritta Kettunen piti puheen, jossa hän kertoi presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen ulkosuomalaisille. Saimme myös koululle mukavia tuliaisia - Suomi 100-pinssejä, kynttilöitä, pipareita ja suklaata. Kiitos paljon! 


Koulumme opettajat sekä kunniavarakonsuli Maritta Kettunen (toinen vasemmalta) 

Tämän jälkeen ääneen pääsi Gran Canarian Suomikerhon kuoro,  johtajanaan Altti Makkonen. He lauloivat meille upeasti Suomen laulun. Kyllä oli upeaa kuunneltavaa - suurkiitos kuorolle, että he tulivat esiintymään juhlaamme! Sitten vuorossa oli suomalaisen seurakunnan tervehdys, jonka piti Playa del Inglesin turistipappi Pertti Hell.  Hän on lapsille tuttu sillä aina ennen Suomi-koulun alkua hän pitää lapsille lyhyen pyhäkouluhetken. Ja ilmeisen paljon lapset hänestä pitävä sillä oma pikkuneitini halusi ehdottomasti syömään papin ja hänen vaimonsa viereen :-) Ja näin kävi myös viime vuonna joulujuhlassa. Mukana meillä oli seurakunnan edustajina myös Las Palmasin turistipappi sekä kanttori Sinikka Honkanen, joka toimi säestäjänä musiikkiesityksissä. Kiitos paljon! 
Seurakunnan puheen jälkeen Suomi-kerhon kuoro jatkoi Sininen ja valkoinen -laululla. Siinä vaiheessa taidettiin jossain pöydissä kaivaa jo nenäliinoja esille ensimmästä kertaa. 

Tämän jälkeen olivat vuorossa lasten tekemät onnitteluviestit 100-vuotiaalle Suomelle. Näihin saimme idean Ainon blogista: 
https://suomikoulussa.wordpress.com/2017/11/02/kirje-100-vuotiaalle-suomelle/Näistä tuli muuten tosi hauskoja ja hyvät naurut saimme monista vastauksista. 


Väliin taas vähän laulua ja tällä kertaa esittäjän Jonna Järvinen, yhden reippaan suomikoululaisen äiti. Sitten nautittiin isompien koululaisten runoesityksestä, jossa jokainen sai luettavaksi / esitettäväksi yhden osuuden. Tässä runo kokonaisuudessaan:


Suomi on…
Suomi on suota, kuokka ja sisu. Suomi on pettu, pottu ja nisu.
Suomi on kuusi, koivu ja petäjä, punainen tupa, polku ja veräjä.
Suomi on sauna ja lauantai-ilta. Suomi on järvi ja kuutamon silta.
Suomi on hyttyset, makkara ja grilli. Suomi on suodatinkahvi ja silli.
Suomi on perkele, puukko ja Alko, sininen risti ja valkoinen salko. OPETTAJA LUKI. 
Suomi on itä, etelä, länsi ja pohjoinen. Suomi on kylmä, sateinen ja sohjoinen.
 Suomi on sininen taivas ja revontuli. Suomi on yötön yö, juhannus ja nuotiotuli.
Suomi on hevi, jenkka ja humppa. Suomi on avantouinti, suunnistus ja satujumppa.
Suomi on kaukana, Suomi on liki. Suomi on globaali ja Suomi on digi.
Suomi on netti, mese ja tsätti. Ihqu, fantsu, namu ja nätti. 
 Suomi on pesis ja jääkiekkohalli. Suomi on keihäs, formula ja ralli.
Suomi on Elmo ja voitto toivoo, eukkoa kantaa ja suksitta sauvoo. 
 Suomi on äiti, isä ja koulu. Suomi on Muumi, Rölli ja joulu.
Suomi on lapsi ja kehtolaulu. Suomi on mökki, rantasauna ja tikkataulu. 
Suomi on finska ja Suomi on svenska. Suomi on saami ja också fingelska. 
Suomi on kaino ja puhdas ja rehti. Suomi on kirja ja kotiin kannettu sanomalehti. 
      Kaikki yhdessä:  
      Suomi on nuori, vanha ja vaka, vieläkin neito vaikka jo sata.
'
      Alunperin halusimme tehdä jonkun vähän hienomman esityksen mutta eipä ollut aikaa ja  energiaa. Ongelmana on se, että kaikki lapset eivät ole ikinä yhtä aikaa paikalla eli kunnon  esityksen valmistelu olisi pitänyt aloittaa heti vuoden alussa emmekä silloin vielä edes tienneet, että millaisen juhlan tulemme järjestämään. Mutta kiva runoesitys oli, vanhemmat tykkäsivät ja lapset lausuivat kaikki tosi reippaasti. Idea tuohon runoon löytyi netistä ja niitä sanoja sitten vähän muokkasimme ja keksimme omia lisäksi. 

     Koululaisten esityksen jälkeen oli vuorossa Jonnan toinen lauluesitys ja tällä kertaa lauluna oli upea Finlandia. Kaunista laulua, kiitos Jonna! 


     
     Ja loppuun vedimme vielä lasten kanssa tanssiesityksen.  Tämän kehitimme aivan viime hetkellä mutta ihan hauska siitä tuli. Eli muokkasimme musiikkia niin, että alkuun vedimme pari säkeistöä piiri pieni pyörii - laulua. Mutta sitten kun laulussa tuli kohta: sitten paikoillensa jää, niin musiikki pysähtyi ja vaihtuikin yllättäen vähän vauhdikkaampaan eli Robinin hulahula-biisiin. Se on ollut tänä kesänä tosi suosittu Suomi 100-kappale, jonka mukaan on tanssittu ympäri Suomea. Ja me vedimme tietysti oman versiomme. Ihan koko kappaletta emme tanssineet koska sanat eivät välttämättä ole kovinkaan pikkulapsi-aiheisia mutta kertosäe on hauska. Eikä esitys vielä siihen loppunut vaan hulahulan loppuessa musiikki vaihtui letkajenkkaan, jota sitten vedimme ympäri salia. Hauska ja vauhdikas päätös! 

   

Virallisen osuuden jälkeen halukkaat jäivät vielä nauttimaan lounasta, joka oli tietysti hyvin suomalainen. Tarjolla oli perunoita, perunamuusia, karjalanpaistia, lihapullia, uunilohta, kylmäsavulohta, salaattia jne. Nam, nam. Ja jälkkäriksi vielä täytekakkukahvit. Kiitos ravintola Apilaniitty ja henkilökunta!      Ja tietysti vieraat kävivät ihailemassa upeaa taidenäyttelyä, jonka kaikki askartelut olivat lasten syksyn aikana tekemiä ja aiheina olivat erilaiset Suomen kansallistunnukset. Valitettavasti kuvani eivät tee oikeutta näille teoksille. 

     Valitettavasti en ehtinyt itse kuvamaan ollenkaan varsinaisen juhlan aikana joten kuvia on tällä hetkellä vähän rajoitetusti. Mutta kunhan saan haltuuni muiden ottamia kuvia niin lisäilen niitä sitten.

     Meillä oli todella upea juhla. Lapset käyttäytyivät hienosti, ohjelmat sujuivat hienosti, ruoka oli maukasta, tunnelma huipussaan ja vieraat pitivät kovasti. Onnea 100-vuotias Suomi! 


      
e
2 kommenttia:

  1. Ihanan juhlan olette sinne järjestäneet. Kiitos, kun jaoit sen tunnelmia tännekin. Ja hyvää reissua, taisit fb-kommentissa mainita jotain sellaisesta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Oli tosiaan hieno juhla. Ja onneksi tuli juhlittua etukäteen sillä varsinainen juhlapäivä on tosiaan mennyt reissussa. Josta juttua kunhan palaamme kotiin...

    VastaaPoista