sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Joulu Espanjassa

Espanjalainen joulu ja sen vietto poikkea aika paljon hiljaisesta ja lähes hartaasta suomalaisesta joulusta. Täällä joulu on äänekäs, värikäs ja iloinen. Eikä välttämättä mitenkään perinteinen - tai ainakaan jouluaaton viettoon harvemmin liittyy perheissä mitään suuria traditioita. 

Monille täällä Espanjassa  jouluaatto on aivan tavallinen päivä. Mutta illalla saatetaan sitten kokoontua yhteisen illallispöydän ääreen. Ja siis todellakin illalla eli jouluaaton pääateriaa syödään yleensä vasta klo 21 jälkeen. Jopa puolilta öin. Jouluaattoiltaa vietetään lähes aina suuremmassa porukassa esim. sukulaisten tai ystävien (tai molempien) kesken. Jouluaaton tyypillisiä ruokia ovat esim. erilaiset äyriäiset, joiden hinta kohoaa joulun ajaksi pilviin. Joulupukkia ei käy kodeissa vierailemassa eikä joululahjoja juurikaan jaeta. Jos joulupukki jotain tuo niin yleensä lahjat odottavat jouluaamuna. Nykyään lapset saattavat saada joulupukilta jonkun lahjan mutta edelleen suurin osa lahjoista tulee vasta itämaan tietäjiltä Loppiaisena. Täällä Espanjassa loppiainen onkin se joulun tärkein pyhä. 

 Tässä muutamia muita erikoispiirteitä espanjalaisesta joulusta:


1. 

Joulun ehkä odotetuin tapahtuma on aina joululotto, joka näytetään suorana televisiosta 22.12. usean tunnin ajan. Arvonnan suorittavat lapset ja arvonnan suoritettuaan he laulavat tuloksen yleisölle. Sitä on vaikea selittää - se pitää nähdä. Arvan kymmenys eli yksi loteria de Navidad-arpa maksaa 20 euroa ja jos voitto osuu kohdalle, niin se tietysti jaetaan kaikkien saman numeron ostaneiden kesken.Joulun lottoarvonta aloittaa epävirallisesti joulun vieton täällä Espanjassa! 

2.
Espanjalaisissa kodeissa tärkein joulukoriste on belen-seimiasetelma, joka laitetaan esille kodin aitiopaikalle. Seimikuvaelman hahmoja ja rakennuksia löytyy lähes joka kaupasta ja hintaluokasta - kiinalaisesta kaupasta saa varsin mukavankokoisen asetelman jo 10 eurolla kun taas kalleimmat versiot maksavat jopa satoja euroja. Mutta tärkeintä on tietysti Maria, Josef, Jeesus-lapsi ja itämaantietäjät.Myös valtavat belenit kuuluvat katukuvaan ja niitä löytyy yleensä ainakin kaupungin pääaukiolta sekä ostoskeskuksista. 


Toki joulukuusikin löytyy nykyään monesta kodista. Valtaosassa kodeista se on tietysti muovinen mutta toki oikeitakin kuusia myydään joissakin paikoissa.

                                                

3. 

Espanjalaiset joululaulut, villancicos, ovat yleensä iloisia lauluja. Ja niitä rallatellaan läpi joulun, etenkin jouluillallisella. Esimerkkejä voi hakea vaikkapa youtubesta. Esim. https://www.youtube.com/watch?v=Pa0PVkEfJio

4.
Espanjalaiseen jouluun kuuluvat myös makeat herkut, lähinnä turronit ja polvorones-leivonnaiset. Nämä ovat lähes pakollisia paikallisessa joulupöydässä. Suomalaiseen makuun ne ovat monesti ihan liian makeita. Suklaakonvehteja syödään jonkin verran mutta ei missään nimessä sellaisia määriä kuin Suomessa.

5. 
Jouluaattona ei lahjoja yleensä jaeta eivätkä lapset kirjoita kirjetta joulupukille vaan itämaan tietäjille. Jos pukki jotain lahjoja tuo, niin se saattaa olla jotain pientä tai jotain pehmeää. Kalliimmat lahjat annetaan aina vasta loppiaisena itämaantietäjien toimesta. 

Loppiaisaattona järjestetään itämaan tietäjien kulkueita. Isommissa kaupungeissa saattaa olla todella suuria ja näyttäviä kulkueita mutta pienemmissä tietysti sitten pienempiä. Mutta käytännössä jokainen kaupunki omansa yleensä järjestää. 

 

 


Täältä voi lukea paremmin vielä Itämaan tietäjien perinteestä: 

http://mylifeingc.blogspot.com.es/2016/12/joulupukki-vai-itamaan-tietajat.html

6. 
Jouluaattona on myös suosittua lähteä baariin viettämään iltaa. Monet ravintolat ovat kiinni illan mutta avaavat klo 24 eli illallisen jälkeen etenkin nuoret lähtevät yöelämään.
7.  

Suomalaistyylistä joulukinkkua ei täällä yleensä löydy joulupöydästä mutta toki saman tyylistä pata asada-kinkkua myydään täällä Kanarialla ihan ympäri vuoden. Ainoa ero on se, että yleensä kinkku on suolaton! Joissakin kodeissa se kuuluu joulupöytään mutta hyvin usein sen korvaa tietysti ilmakuivattu kinkku eli jamon serrano. Monet ostavat jouluksi kokonaisen potkan kotiin ja siitä sitten siivutellaan ohuenohuita siivuja pitkin joulua. Parhaimmat kinkut maksavat jopa satoja euroja mutta halvemmallakin sitä kaupasta saa.

8.
Joulukuun 28.päivä on täällä dia de los Santos Inocentes eli viattomien lasten päivä, paikallinen aprillipäivä. Hauska pikkukepponen on esim. tyhjentää Oreo-keksit täytteestä ja laittaa sisälle hammastahnaa :-) 
9.
Uusivuosi otetaan monissa perheissä vastaan joko kotona perheen / ystävien kanssa tai ravintolassa. Ja yleensä aina vähän juhlavamman illallisen merkeissä. Ravintoloissa on melkeinpä aina valmis uudenvuoden menu, joka on yleensä aika arvokas - helposti yli 50 € / hlö  Mutta toisaalta, uudenvuoden aterialla arvokkaat äyriäiset ja merenelävät ovat tärkeässä asemassa. 

Toki vaikkapa kiinalaisessa ravintolassa voi syödä vähän edullisemmin, jos siellä haluaa ottaa vastaan uuden vuoden :-) Vuodenvaihteen kruunaavat erilaiset  televisio-lähetykset, joita sitten kodeissa seurataan. Ja kun kello lyö 12 kertaa niin nautitaan 12 viinirypälettä - yksi jokaisella kellonlyömällä. Näin on onnea luvassa tulevalle vuodelle. Täällä Kanarialla rypäleitä voidaan nauttia jopa kahteen otteeseen sillä mantereella klo on tuntia enemmän eli rypäleet voi nauttia kun vuosi vaihtuu mantereella ja toisen kerran kun vuosi vaihtuu täällä Kanarialla. 10. 

Joulunvietto jatkuu loppiaiseen asti sillä vasta loppiainen on täällä se joulun "tärkein" päivä.  Loppiaisaattona kaupat ovat avoinna yömyöhään asti, jotta mattimyöhäiset ehtivät lahjostoksille. Loppiaisaamuna itämaantietäjät ovat sitten vihdoin tuoneet lahjat ja lapset pääsevät niitä yöpuvuissaan avaamaan.  Aamiaiseksi nautitaan roscon de reyes- nimistä leivonnaista, joka on ilmavasta pullataikina tehty rengas. Sisällä saattaa olla esim. kermavaahtoa, mantelimassa tai suklaamoussea. Ja rosconin kera tietysti juodaan lämmintä suklaajuomaa.

                                                     Roscon de reyes 


Reyes magos eli itämaantietäjät 

Joulunaika päättyy loppiaispäivän jälkeen ja arki & alennusmyynnit alkavat. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti