maanantai 18. joulukuuta 2017

espanjalaiset jouluherkut vs. suomalaiset jouluherkut

Joulunajan herkut voivat olla hyvinkin erilaisia eri maissa ja kulttuureissa. Siinä missä jossakin syödään toffeemaista fudgea niin toisaalla taas tahmeaa pudding-kohokasta, kolmannessa paikassa taas suklaatryffeleitä ja jossakin taas kilokaupalla suklaakonvehteja. Suklaiset kääretorttumaiset jouluhalut ovat yleisiä monissakin paikoissa ja esim. Karibialla maistuu rommimausteinen kakku. Suomesta tutut joulupiparien mausteet inkivääri ja kaneli maustavat jouluherkkuja muissakin maissa mutta hieman eri leivonnaisten muodossa. 

Piparit ovat ilmestyneet myös espanjalaisiin kauppoihin sillä Mercadona -ketju myy galletas de jengibre- pipareita, jotka maistuvat ihan suomalaisilta pipareilta. Kelpaa ainakin mulle! Espanjalaisten tyypillinen joulusuklaa on esim. Ferrero Rocher. 
Minkälaisia tyypillisiä jouluherkkuja täällä Espanjassa sitten syödään? No, ainakin hyvin erilaisia kuin Suomessa. Jo viikkoja ennen joulun alkua kauppoihin tulee hyllykaupalla myyntiin erilaisia joulumakeisia, joita myydään kilokaupalla ja myös kilohinnalla eli herkuttelu alkaa monissa perheissä jo ennen joulua. Ja jouluna näitä ylimakeita herkkuja on tarjolla käytännössä aina, ei pelkästään jälkiruokana. Mutta toisaalta näidä herkkuja syödään yleensä vain näin joulunaikaan. 

                                 

Tässäpä pieni "kattaus" tyypillisiä espanjalaisia joulunajan herkkuja:

turron
Yksi tyypillisimmistä joulun ajan makeisista, joka yksinkertaisimmillaan valmistetaan hunajasta/sokerista, manteleista ja munista. Mutta nykyään markkinoilta löytyy varmasti satoja erilaisia versioita, joista osalla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen turronin kanssa. 

                                                 Turron de crema catalana 


Lasten suosikkeja ovat yleensä suklaiset turronit, joista kuuluisin lienee Suchard - merkkinen. Alunperin tämä suklaa on peräisin Sveitsistä mutta Espanjassa se tuli suosituksi 1960-luvulla, jolloin nykyinen turronversio keksittiin. Kyseessä on siis käytännössä eräänlainen versio riisisuklaasta. Pääraaka-aineet ovat sokeri, mantelit, hasselpähkinät, riisimurot ja suklaa. Eihän noista huonoa voi tulla.... 

Etenkin monet vanhemmat suosivat perinteisen turronin nimiin. Ja esim. kova almendras -turron on puolison vanhempien mieleen. 

No, yleensäkin nuo turronit ovat sellaisia että en niistä niin kauheasti välitä. Voin pienen palan ottaa jos tarjotaan mutta itselleni en lähtisi ostamaan. Paitsi tuota Suchardin suklaaturronia - se on kyllä ihan hyvää. 

trufas 
Pyöreät suklaatryffelit eivät alunperin ole espanjalainen juttu vaan belgialainen herkku mutta ovat nykyään myös suosittu jouluherkku täällä. Muistuttavat hieman suklaakonvehteja mutta yleensä päällä on kaakaokerros, joten ovat vähän suttaavia syödä. Espanjalaisista jouluherkuista nämä ovat sellaisia, joita saatan itsekin joskus syödä. Tosin ovat sen verran makeita, että yksi riittää vaikka muuten makean ystävä olenkin. 
mantecados ja polvorones
Nämä ovat toinen hyvin perinteinen jouluherkku Espanjassa ja niiden alkuperä on Andaluciassa. Mantecadot valmistetaan hyvin yksinkertaisista raaka-aineista: sian silavaa, jauhoja, sokeria ja seesamia. Polvoronesit ovat hyvin samanlaisia mutta niissä on myös mantelia joukossa. Makuvaihtoehtoja ovat yleensä kaneli, suklaa, manteli tai sitruuna. 

Näistä en tykkää ollenkaan, eivät vain ole minun makuuni... 


mazapan
Mazapan eli marsipaani on myös suosittuja joulumakeisia ja ne valmistetaan mantelista, sokerista ja munista. Espanjalaiset ovat "omineet" tämän alunperin arabialaista alkuperää olevan makean herkun itselleen sillä sen väitetään syntyneen San Clementen luostarissa. 

Liian makeaa, en tykkää. 

bolitas de coco eli kookospallot
Kookos ja suklaa ovatyleensä hyvä yhdistelmä. Mieleen tulee heti Bounty-suklaapatukka, josta olen aina tykännyt. Mutta nämä espanjan kookossuklaapallot eivät kyllä mielestäni maistu samalta. roscon de reyes
Espanjalainen loppiaispulla on nimeltään roscon de reyes ja sitä nautitaan loppiaisaamuna. Yleensä kuuman suklaajuoman kera. Näyttää suomalaiselta pullalta mutta ei maistu siltä eikä suutuntumakaan ole samanlainen. Rinkulan muotoinen leivonnainen, jossa on sisällä esim. mantelimassaa, kermavaahtoa tai suklaavaahtoa. Tai sitten ilman mitään täytettä.  Leivonnaisen sisälle on leivottu kuiva papu ja/tai lelu ja näiden saajalle on luvassa "yllätys". Nämä perinteet vähän vaihtelevat - jossakin pavun saaja on päivän "kuningas" ja saa leivonnaisen mukana tulevan kruunun. Joskus taas pavun saaja joutuu maksajaksi ja lelun saaja on kingi. 

Miltä nämä espanjalaiset herkut maistuvat sitten supisuomalaisten mielestä? Laitoin kahden hengen testiryhmän asialle.  Toiselle maistuivat kaikki suurin piirtein ja toisen mielestä suklaaturron oli syötävä ja tryffeli myös mutta muut eivät maistuneet. No, espanjalaisen puolison ja espanjalais-suomalaisen pikkuneidin mielestä suklaaturron ja tryffeli ovat myös parhaita joten lienevät sellaisia yleismaailmallisia suosikkeja. 

Mutta miten maistuvat suomalaiset jouluherkut espanjalaisille? Piparit jakavat yleensä mielipiteitä - osa tykkää, osa ei tykkää. Mutta suomalainen tapa syödä homejuustoa piparien kanssa tuntuu monista vähän oudolta. Jotkut kuitenkin pitävät - esim. puolison veli tykkää tosi paljon tuosta yhdistelmästä. Glögi on myös toinen mielipiteiden jakaja mutta siihen ovat kyllä aika monet ystävämme ihastuneet.  Suomalaiset joulutortut eivät ole olleet kovinkaan suosittuja espanjalaisten keskuudessa - luumuhillo taitaa olla turhan eksoottisen näköistä :-)

Suomalaiset suklaat maistuvat aina kaikille, Fazer vain on niin hyvää. Ja myös Pandan juhlapöydän konvehdit maistuvat kaikille. Suomalaisten konvehtien täytteitä on aina kehuttu vaikka esim. ananas- tai karpalotäyte suklaakonvehdeissa on espanjalaisille uusi kokemus. Myös legendaariset vihreät kuulat maistuvat espanjalaisille.Mutta parasta on Fazerin joulusuklaa - se on jouluherkkujen kunkku! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti