lauantai 23. joulukuuta 2017

1.luokkalaisen syyslukukausi Espanjassa

Eilen perjantaina oli pikkuneidin viimeinen koulupäivä. Ei ollut koulussa tonttuja, eivät kaikuneet joululaulut, eikä päivä muutenkaan ollut mitenkään jouluinen. Ohjelmassa oli retki elokuvateatteriin ja todistuksetkin lähtivät koteihin suljetuissa kirjekuorissa koulukalenterin välissä. En tiedä, että onko muissa kouluissa enemmän joulujuttuja mutta koska pikkuneidin koulussa ei opeteta uskontoa niin eivät ilmeisesti halua jouluakaan sen enempää juhlia. 

No kyllähän me vanhemmat sentään pääsimme yhtä lasten tekemää näytelmää seuraamaan sillä tiistaina meidät oli kutsuttu koulun jälkeen klo 16.30 vajaan tunnin mittaiseen näytelmäsessioon, jossa esiintyivät 2 x 1.luokka ja 2 x 5.luokka. Mutta sielläkään eivät joululaulut kaikuneet vaan luokat vuorollaan vetivät vain esityksensä läpi.  Mutta kyllä tuli vähän suomalaista joulujuhlaa ikävä... 

 

Ja tosiaan, todistus jaettiin suljetussa kirjekuoressa jonka lapset sitten toimittivat kotiin. Ja lisäksi se tuli sähköpostitse. Nykyaikaa. No, hyvä puoli tässä on se että lapset eivät pääse näkemään arvosanoja eli mikäli vanhemmat haluavat niin aihetta ei tarvitse ottaa edes sen enempää esille. Espanjassa laki vaatii, että arvosanat on annettava joten siksi pikkuneidinkin koulussa ne annetaan jo näille pienille 6-vuotiaille 1.luokkalaisillekin.

Eikä muuten olekaan mikä tahansa todistus - ihan 2-sivuinen tarkka selvitys neidin osaamisesta. Jokaisesta oppiaineesta arvosana ja lisäksi vielä jokainen aine oli jaettu eri osioihin, jotka arvosteltiin kaikki erikseen. En nyt tiedä, että ovatko tällaiset tarpeellisia vielä tässä vaiheessa mutta onneksi tosiaan ovat vain vanhempien tiedoksi. Meidän pikkuneidille emme aio sanaakaan mainita koko aiheesta. 

Tässä muutama esimerkki, että mitä todistuksessa arvioitiin: 

EDUCACIÓN EMOCIONAL Y PARA LA CREATIVIDAD - suomeksi tunneäly ja luovuus? 
Participar activamente en las actividades propuestas - aktiivinen osallistuminen tehtäviin
Respetar las normas de convivencia - sääntöjen noudattaminen
Asimilar adecuadamente los contenidos impartidos - asioiden omaksuminen 

NATURAL SCIENCE (englanninkielinen opetus) - suomeksi luonnontieteet 
General Criterion - oppimisherkkyys
Content Acquisition - asioiden omaksuminen 
Vocabulary Implementation - oikeanlaisen sanaston käyttö 

SOCIAL STUDIES  (englanninkielinen opetus) - suomeksi yhteiskuntaoppi 
General Criterion - oppimisherkkyys
Content Acquisition - asioiden omaksuminen 
Implementation of Vocabulary - oikeanlaisen sanaston käyttö 

L.CASTELLANA Y LITERATURA - espanjankieli 
Predisposición al aprendizaje - oppimisherkkyys
Lectura - lukeminen 
Expresión escrita - kirjoittaminen 
Gramática y vocabulario - kielioppi ja sanasto 

LENGUA EXTRANJERA - 1. vieras kieli englanti 
General Criterion - oppimisherkkyys
Listening Comprehesion - kuullun ymmärtäminen 
Reading Comprehesion - luetun ymmärtäminen 
Speaking Skills - puhetaito
Writing Skills - kirjoitustaito 

MATEMÁTICAS
Predisposición al aprendizaje - oppimisherkkyys
Razonamiento matemático - matemaattinen päättelykyky
Numeración - numerot 
Operaciones - matemaattiset tehtävät 
Conceptos matemáticos - matemaattiset käsitteet (esim. eri sijainnit, muodot jne) 

Näiden aineiden lisäksi arvosteltiin valores sociales y civios (etiikka ja arvot), educacion fisica (liikunta), educacion artistica (kuvataiteet), aleman (saksa), musica (musiikki). 

Miltä todistus sitten näytti?

                                     

Kaikin puolin muuten siis hyvä mutta lukeminen on vain vähän tyydyttävällä tasolla. En tiedä, että millaisia romaaneja muut 1.luokkalaiset mahtavat lukea mutta mielestäni pikkuneiti lukee ihan kohtalaisen sujuvasti. Esim. tällaiset tekstit eivät tuota mitään vaikeuksia. No, onneksi pikkuneidillä riittää kiinnostusta kuitenkin lukemiseen eli homma ei ole siitä kiinni. Ja kaiken lisäksi lukee yhtä sujuvasti myös suomeksi joten en ole yhtään huolestunut asian suhteen. Enkä kyllä muutenkaan. 

Miten syyslukukausi on sitten muuten mennyt? Pikkuneiti on ollut ihan tyytyväinen kouluun ja hänellä on siellä paljon ystäviä. Myös rinnakkaisluokalla. Hän menee kouluun aina hyvällä mielellä ja myös lähtee sieltä. Myös opettajilta saatu palaute henkilökohtaisissa tapaamisissa on ollut pelkästään positiivista. 

Syyslukukausi on kuitenkin ollut aika pitkä ja loppuvaiheessa oli jo pientä väsymystä huomattavissa - esim. aamuherätykset olivat aikaisempaa vaikeampia. Eli joululoma tuli tarpeeseen. Onneksi keväällä on pieniä taukoja vähän enemmän. 

Läksyjä on ollut kaiken kaikkiaan ihan kohtuullisesti. Varsinkin kun pari viikkoa sitten juttelin yhden ystävän kanssa, jonka tytär on british schoolissa eli enkkukoulussa. Siellä läksyjä on paljon ja melkeinpä joka päivä. 1.luokalla oleva ystävän tytär on välillä aivan kypsä koska ei ole enää aikaa leikkiä. Joten en siis valita sen enempää läksyistä toistaiseksi. Muutaman kerran toki viikonlopuksi annettiin mielestäni vähän turhan paljon ja sunnuntaina niitä sitten tehtiin pienen kiukuttelun kera koska viikonloppu oli ollut täynnä muuta ohjelmaa. Mutta toki parempi olisi, jos läksyjä ei tässä vaiheessa olisi muuta kuin esim. lukuläksyt. Kun nuo koulupäivät nyt ovat muutenkin jo niin pitkiä (8.45-15.45 ja päivän aikana vain kaksi välituntia).Myös joululomaksi oli annettu pieni tehtävänippu matematiikan tehtäviä sekä lisäksi lukuläksyjä. 

Heti kevätlukukauden alkaessa homma ilmeisesti sitten vähän kiristyy ja mukaan tulevat esim. viikottaiset sanakokeet. Vielä en tiedä, että tulevatko vain espanjan kielessä vain myös englannissa. Saa siis nähdä, että tuleeko silloin läksyistä jo päivittäinen "riesa". 

Koulu on siis lähtenyt käyntiin varsin hyvin. Paremmin kuin mitä syyskuun alussa osasimme odottaa. Muutos pienestä perhemäisestä Montessori-koulusta valtavaan, useita satoja lapsia käsittävään ns. normikouluun on valtava. On asioita, jotka todellakin tekisin eri tavalla kuin mitä koulussa tehdään mutta minkäs teet... Tärkeintä kuitenkin on, että pikkuneiti on viihtynyt siellä hyvin ja saanut ystäviä.

Nyt lataamme akkuja seuraavat 2.5 viikkoa ja sitten tammikuun 9.päivä on edessä paluu arkeen. Onneksi silloin on tiedossa vain 3.5 viikkoa aherrusta ja helmikuun alussa on sitten jo lumiloma odottamassa. Sitä odotellessa... Ei kommentteja:

Lähetä kommentti