lauantai 4. marraskuuta 2017

Suomi-koulussa tänään: isänpäivä, perhe ja suku

Viikon päästä vietetään Suomessa isänpäivää - tai vietetään siellä missä vietetään...  Silmiini nimittäin osui joku päivä sitten, että joissakin päiväkodeissa ja  kouluissa oli isänpäivä korvattu läheispäivällä. Kuulostaa juuri joltain suomalaiselta hömpältä. Mielestäni isiä on voitava juhlia iloisesti siitäkin huolimatta, että kaikilla ei ole lapsuudessa ollut isää kasvua tukemassa. Isänpäivällä mielestäni osoitetaan, että isyyttä arvostetaan yhteiskunnassa ja isien on oltava äitien kanssa samalla viivalla. 

Täällä Espanjassa isänpäivää vietetään keväällä eikä meidän suomi-koululaisten joukossa ole edes montaa lasta, jolla on suomalainen isä mutta siitä huolimatta isänpäivä oli yhtenä päivän teemana. Ja halukkaat saivat askarrella isälle kortin - siitäkin huolimatta, että se espanjalainen isänpäivä on 19.maaliskuuta eli San Josen päivänä. No,ainakin täällä isät ovat hyvin aktiivisesti mukana lasten kasvatuksessa joten ihan hyvin heitä voi muistaa vaikkapa kaksi kertaa vuodessa :-) 

 

                          

Muina päivän teemoina meillä oli sitten hyvin isänpäivän teemaan sopivat aiheet eli perhe ja suku. Pienet lukivat mm. saako isä suukon-kirjaa , lauloivat täti Monika ja Vaarilla on saari - lauluja ja askartelivat oman perhepuun. 


'

Isompien kanssa aloitimme keskustelemalla aiheesta: millainen on minun perheeni? Aika monilla perhe oli selvästi "espanjalainen" versio eli perheseen kuuluu lähes koko suku - ei vain ns. ydinperhe. Tädit, sedät, serkut, isovanhemmat ja lemmikit olivat osa perhettä. Teimme myös oman sukupuun ja lisäksi sijoitimme sukulaiset maailman ja Suomen kartoille. 

Isojen ryhmässä luimme myös Tatun ja Patu Suomi-kirjasta osan Virtasilla, jossa kerrotaan erilaisista perheistä. Jokainen lapsista pääsi lukemaan vuorollaan ja hienostihan nämä yli 7-vuotiaat täällä jo lukevat. Itse asiassa voisin hyvin ottaa ryhmääni myös muutaman nuoremman sillä pienempien ryhmässä on parikin 5-6 vuotiasta, jotka lukevat jo ihan sujuvasti lyhyitä tekstejä. 


Isompien ryhmässä teimme myös aiheeseen liittyvän tehtävän, jossa pohdittiin eri sukulaisten nimiä. 


Lopuksi askartelimme kansalliskukka kieloja, jotka päätyvät Suomi 100-juhlamme taidenäyttelyyn aikaisemmin tehtyjen kansallissymbolien (koivu, joutsen, ahven) rinnalle. Ja itse asiassa vielä yhden ehdimme valmistaa ennen varsinaista juhlaa. 
Saamme kyllä todella hienon näyttelyn näistä syksyn aikana tehdyistä askarteluista. 
Ja lopuksi harjoittelimme vielä Maamme-laulua sekä Suomi100 - itsenäisyyspäivän juhlan esitystä sillä jäljellä on enää yksi koulupäivä ennen tuota hienoa juhlapäivää. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti