keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Lastenohjelmista ja vähän leluistakin

Muutama päivä sitten tuli suomiystävien kanssa puhetta lastenohjelmista nykypäivänä sekä omassa lapsuudessa. Kaikki kun olemme 70-luvulla syntyneitä lapsia joten lapsuudessa seuratut ohjelmat olivat aika lailla samoja. Tosin eipä sitä valinnanvaraakaan ollut silloin ihan samalla tavalla kuin nykypäivänä. 

Itse muistan lapsuudesta ehkä parhaiten:
Tao Tao (pieni pandakarhu, jonka äitimuorilta löytyi aina opettavainen tarina)
Maija Mehiläinen (pyörii tv:ssä edelleen, tosin huomattavasti parempana versiona...) 
Histamiini (tämä liittyi etenkin jouluihin, jolloin histamiinin joulukalenteri oli ihan ykkönen)
Matka maailman ympäri 80 päivässä (kukapa ei haluisi kiertää maailmaa ympäri...) 
Sirkuspelle Hermanni (yksi Pikku Kakkosen suosikeista, oli joskus jopa vähän pelottava..)
Nalle Luppakorva (toinen Pikku Kakkosen suosikeista) 
Tohtori Sykerö
Karhuherra Paddington (tämä oli yksi lemppareista, omistin jopa itseäni isomman nallen, jonka nimi oli Paddington) 
Katto-Kassinen (se ihan näytelty versio, tosin en muista että oliko elokuva vai tuliko sarjana)
Barbababat
Peukaloisen retket
Peppi Pitkätossu (se ihan alkuperäinen näytelty versio)
Myöhemmin tulivat sitten smurffit, fragglit, my little ponyt jne. 

Omista leluista muista ehkä parhaiten juuri nuo my little ponyt, joille askartelimme äidin kanssa tallin ja laitumen. Siihen aikaan ei tainnut olla valmiita edes myynnissä. Myös barbeilla leikin todella paljon mutta mitään barbitaloa tmv. en omistanut. Barbeja oli kyllä paljon ja vaatteita niille (pääasiassa itse tehtyjä, kiitos mummulleni joka niitä ompeli) joten barbeille leikittiin usein esim. missikilpailuja :-)   Myös paperinuket olivat ahkerassa käytössä ja itse asiassa niitä on vieläkin jäljellä kassilinen vanhempieni luona mutta valitettavasti meidän pikkuneiti ei ole niistä ollenkaan innostunut. Mutta barbeilla pikkuneiti leikkii kyllä ahkerasti. Barbeilla on myös mahtavan kokoinen koti, jonka saimme käytettynä naapureilta. Ja se onkin ollut kovassa käytössä myös meillä! Barbie-auton pikkuneiti sai viime jouluna lahjaksi Espanjan isovanhemmilta. 

                              

Barbeja pikkuneidillä on varmasti vähemmän kuin mitä minulla oli lapsuudessa ja vaatteita ei juurikaan. Paitsi ne, jotka ovat barbien mukana tulleet. Näiden lisäksi pikkuneiti leikkii paljon myös samantyylisillä monster high- nukeilla, jotka ovat tosi "in" hänellä tällä hetkellä vaikka yleisesti monster high-villitys on tainnut mennä ohitse jo pari vuotta sitten. Näiden lisäksi pienemmä barriguitas-nuket ja pinypon-nuket ovat hänellä olleet suosittuja leikkijuttuja, joista etenkin nuo pinypon-jutut ovat suosittuja suihkuleluja. Jos vain vettä riittäisi niin pikkuneiti saattaisi istua tunninkin suihkun alla leikkimässä näillä nukeilla. 

Tällaiselta näyttää pikkuneidin kylpyhuoneen suihkunurkkaus :-) Omasta lapsuudesta muistan myös kauppaleikit, joita tuli leikittyä paljon. Mitään valmista kauppaa minulla ei ollut vaan ihan itse kehittelin kauppaan myytäviä juttuja. Myös meidän pikkuneiti on pitkään tykännyt kauppaleikeistä mutta nyt ne alkavat olla jo unohdettu juttu.
Myös legot ja ennen kaikkea lego friends -jutut ovat olleet mieluisia mutta niitäkään ei enää kovin usein kaiveta esille. 

Suosittu on myös meidän leikkinurkkaus terassilla, jossa on pieni leikkimökki. Sisällä minikeittiö ja kaikkea siihen liittyvää sekä ulkona pieni myyntitiski. Tosin nämä leikit ovat jo vähän unohtuneet ja ehkä vuoden päästä voimmekin lahjoittaa nämä eteenpäin ja tehdä näin tilaa muille jutuille. Esim. puolapuut olisivat kova juttu jo nykyisten temppuilujuttujen lisäksi. Olen kuitenkin iloinen, että meidän 6-vuotias pikkuneiti tykkää vielä tosi paljon leikkiä eikä esim. tietokonepelit tai ipadin pelit kiinnosta niin kauhean paljon. Toki ipadissa on erilaisia pelejä mutta niitä pelaillaan lähinnä matkoilla. Ja kotona korkeintaan viikonloppuna voi hetken aikaa pelailla. Yleensäkin tuota ipad-aikaa yritämme rajoittaa ja esim. nykyään neiti saa  katsoa sitä vain aamupalalla ja joskus illallisella eli jos emme syös illallista koko perhe yhdessä. Kavereidenkin kanssa leikitään ihan oikeasti, ei vain tuijoteta ruutua. 

Pikkuneidin kanssa olemme pienestä pitäen kuitenkin katselleet lastenohjelmia. Lähinnä siksi, että ovat olleet pelastus lukuisilla reissuilla, joita olemme tehneet. Ipad on todellakin ollut hintansa arvoinen sillä se on pelastanut monen monta lento- ja junamatkaa... Neiti oli pitkään myös todella huono syömään ja valitettavasti otimme siinä helpoimman linjan eli lastenohjelmat ipadilta päälle ja niin ruoka menei edes jotenkin alas. Nykyään onneksi neiti syö jo paremmin ja ipadista on päästy aika hyvin irti. 

Alussa katselimme ihan pienille lapsille sopivia Baby Einstein -ohjelmia. Ne eivät ole varsinaisesti mitään lastenohjelmia vaan enemmänkin lapsia stimuloivia ohjelmia. Taustalla soi klassinen musiikki ja koko väri- ja muotomaailma on kehitetty lasten mieltä kehittävällä tavalla. Hahmoina toimivat pääasiassa eläimet. Hyvin simppeliä mutta pikkuneiti ainakin seurasi näitä jo vuoden ikäisestä alkaen hyvinkin mielenkiinnolla. Myöhemmin kuvioihin tuli Pocoyo, Peppa Pig (suomeksi Pipsa possu) sekä Little Kingdom of Ben & Holly, Caillou (suomeksi Kaapo), Mickey Mouse Clubhouse (Mikki Hiiren kerhotalo) Chloes closet ja Dora the Explorer (seikkailija Dora). Lastenohjelmat olemme aina katsoneet lähes 100 % englanniksi ja niin olemme tehneet ihan alusta lähtien. Tämän ansiosta neidillä onkin huikea sanavarasto ja ääntäminen hallussa. 

Elokuvien katselun aloitimme joskus 2-3 vuoden iässä. Ensimmäinen elokuva oli Dumbo, jonka neiti jaksoi helposti katsoa loppuun asti. Elokuva on toki hieman surullinen monessa kohtaa ja siksipä sitä neiti on katsellut vain meidän seurassa. Dumbon jälkeen katsoimme Kaunotar ja Kulkuri -elokuvan, joka sekin oli vähän turhan melankolinen. Kuten aika moni muukin vanhempi Disney -elokuva. Vasta myöhemmin kuulin, että uudemmat Disney-elokuvat ovat huomattavasti parempia ja iloisempia joten unohdimme nuo vanhat klassikot suosiolla. Ensimmäisenä näistä uudemmista elokuvista katsoimme Arielin, josta pikkuneiti pitikin kovasti. Sen jälkeen alkoi Helinä-keijun suosio ja tämän jälkeen tuli Frozen. Nyt tuo prinsessavaihe on kuitenkin jo ohitettu ja tällä hetkellä pikkuneiti ei voi sietää mitään prinsessajuttuja. 

Nykyiset tv-sarja / elokuvasuosikit ovat esim. Lego friends, Barbie ja Monster High. Suomalaisista elokuvista hän tykkää mm. Risto Räppääjistä, Onneli & Anneli-elokuvista sekä Heinähattu & Vilttitossu -elokuvasta, jota tosin taitaa olla vain yksi tehtynä. Mutta ilmeisesti parin päivän päästä toinen elokuva saa Suomessa ensi-iltansa. Eli se pitää ehdottomasti hankkia kunhan vain DVD tulee myyntiin! 

Myös Yle Areenan kautta pikkuneiti katselee lastenohjelmia, tai paremminkin nuorten ohjelmia. Nimittäin hänen suosikkinsa on Onks noloo, jossa selvitetään että onko tietyt jutut noloja. Tosin osa niistä ei ehkä ihan tuollaista 6-vuotiaan katsottavaa mutta onneksi äiti on aina vieressä ja tarkkailee, että mitä katsotaan :-) Mutta kyllä huomaa, että lapsuus taitaa olla jo pikkuhiljaa taaksejäänyttä aikaa ja meidän pikkuneidistä on kasvamassa jo isompi neiti. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti