perjantai 10. marraskuuta 2017

Kylläpä potuttaa

Blogeissa on pyörinyt noita kiitollisuushaasteita viime aikoina mutta en ole vielä sellaiseen tarttunut vaikka toki monta syytä varmasti olisi. Tällä viikolla fiilikset ovat kuitenkin olleet vähän päinvastaisia eli aika monta asiaa on ottanut pattiin. 

Tässäpä muutamia viikon ärsytyksen aiheita. 

Calima eli hiekkatuuli
Viikkoakaan ei ole kulunut siitä kun viimeksi saimme niellä hiekkaa ja taas olisi tarjolla. Kukaan ei oikein edes muista, että milloin olisi ollut pidempi tauko (vaikkapa edes pari viikkoa) tästä riesasta. Ja nyt eletään jo sentään marraskuun alkua!  Kesä oli historiallisen lämmin, siihen perään historiallisen lämmin syyskuu ja vielä lokakuukin. Riittäisi jo vähitellen tämä lämpö ja hiekka. 

Toki lämmöstä tykkään mutta silleen sopivassa määrin. Ja nyt alkaa olla jo kiintiö täynnä. Tänään taas lämpötilat kohosivat päivällä reilusti yli 30 asteeseen - tosi syksyistä :-) 


 


Koulupuku ja säännöt
Pari viikkoa sitten tuli koulusta viesti, että marraskuun alusta siirrytään sitten ns. viralliseen kouluasuun. Täällä kun ei kauheasti katsota ulos tai lämpömittariin - kun on marraskuu niin pitää siirtyä ns. "talvivaatteisiin". Eli ei muuta kuin pojille kouluun tummat pitkät suorat housut jalkaan, tummat sukat ja tummansiniset, nahkaiset kävelykengät. Mahdollisimman lämmintä ja epämukavaa. Eikä tämä nyt ärsytä pelkästään sen takia, että on lämmin ja täällä Gran Canarian eteläosassa järkevämpi asuste olisi ehdottomasti shortsit mutta homma ottaa päähän myös siitä syystä, että koulupuku ei todellakaan ole mukava eikä sitä ole suunniteltu pienten lasten käytettäväksi.

Tytöillä asu on hame ja siinäpä on sitten pohtimista, että mitä kaikkea sen hameen kanssa voi tehdä välitunnilla. Voiko tehdä kärrynpyöriä? Ei voi, pikkarit näkyy.  Voiko tehdä käsilläseisontaa? Ei voi, pikkarit näkyy.  Voiko kiipeillä? Ei voi, pikkarit näkyy. No, keksimme ratkaisuksi lyhyet jumppatrikoot, jotka laitetaan hameen alle. Vähän toki ovat varmasti epämukavat ja kuumat mutta minkäs teet, jos lapsi haluaa liikkua..  No, eipä pojilla ole paljon mukavampaa pitkät, suorat housut jalassa. Yritä siinä sitten pelata jalkapalloa. 

Lapsia ei siis haluta kannustaa liikkumaan. Lapsia ei haluta kasvattaa tasa-arvoisiksi. Lapsille taidetaan vain opettaa, että tärkeintä maailmassa on näyttää nätiltä / hyvältä.
Ja sitten vielä jalkaan mukavat ja ei yhtään hiostavat tummansiniset tai mustat nahkaiset koulukengät, joita pidetään koko 7 tuntia jalassa niin mikäs siinä on lasten ollessa. 

Halvimmillan koulukengät maksavat joku 20 € mutta sillä rahalla saa varsin epämukavan kovat ja hengittämättömät tekonahkaiset kengät. Me ostimme törkeän kalliit (55 € ) Geoxin kengät, jotka ovat vähän pehmeämmät ja ainakin mainoksen mukaan hengittävät paremmin. Ja urheilukengiksi puolestaan saman firman lenkkarit, jotka taisivat maksaa lähes saman verran. Halpaa lystiä :-) 

  

Järki hoi, älä jätä - sanon minä! 

Toki olen koulupukujen kannalla koska ne vain ovat niin kätevät eikä aamulla tarvitse miettiä, että mitä kouluun pukea. Mutta se sporttiasu (tytöillä shortsihame/verkkarihousut ja t-paita, pojilla shorsit/verkkarihousut ja t-paita) olisi kyllä ihan sopiva asu jokaiselle päivälle. 
Varsinkin kun koulupuvut ovat monissa kouluissa melkoinen bisnes. Esim. yksityiskouluissa on yleensä omat pukunsa koulun logolla eli vaatteet on pakko ostaa sieltä missä niitä myydään ja hinnat ovat aika hurjia. Urheilupuvun kanssa käytettävä t-paita maksaa 11 € / kpl, veryttelypuku 51 €, urheilupuvun shortsihame 17 €, virallinen kouluhame 36 €, hameen kanssa käytettävä pikeepaita 18 € ja neuletakki taisi olla lähes 30 €. Ja kun hameita, shortsihameita ja paitoja pitää olla usempi kappale (jos ei halua joka koulupäivän jälkeen olla niitä pesemässä) niin vaatteisiin menee satoja euroja. Ja ne kengät siihen päälle - joita näin kasvuiässä menee helposti parit vuodessa. Kyllä ihan pikkuisen ärsyttää... 


Postin kulku
Aikaisemminkin olen tainnut mainita siitä, että postin kulku tänne periferialle on aika tuuripeliä. Joskus tulee nopeasti, joskus hitaasti, yleensä todella hitaasti ja välillä jää tulematta. Nyt olen odotellut 2 kk pakettia, jonka tilasin manner-Espanjasta ja se on roikkunut  tullissa nyt lähes sen 2 kk. Kenelläkään ei ole tietoa, että milloinkohan he luovuttavat sen. Olen jo luopunut toivosta, että tuleeko koskaan. 

Myös Suomesta olen odotellut kirjelähetystä n. 1.5 kk ajan. Ei ole näkynyt eikä kuulunut. Ja harmittaa ihan älyttömästi koska kirjeessä oli pikkuneidin kesällä Suomessa valokuvaamossa otetut 6-vuotias kuvat jotka eivät olleet mitään halpoja... Olisi myös ihana tilata esim. Suomikaupasta lahjoja espanjan sukulaisilla mutta eihän tänne mitään arvokasta uskalla tilata. 

Mutta niin vain taas otin riskin ja tilasin Amazonin kautta joululahjoja. Jostain syystä sieltä paketit ovat tulleet perille ongelmitta - ainakin tähän asti.  Saa nähdä miten käy tällä kertaa ja ehtivätkö lahjat jouluksi :-) 
Kanarialaisten parkkitaidot
Täällä on hyvin yleistä se, että autot parkkeerataan juuri siihen mihin se halutaan jättää. Välittämättä siitä, että onko kyseinen paikka parkkipaikka tai mahtuuko auto edes kyseiseen koloon, edes osittain. Myös ns. kakkosriviin parkkeeraaminen on enemmän yleinen tapa kuin poikkeus. Kukaan ei siis välitä vähääkään parkkisäännöistä. Arvaappa vaan että harmittaako kun pitäisi kiireellä lähteä johonkin ja autosi takana on toinen auto parkissa vailla kuljettajaa ja hätävilkut päällä... 
Ja sitten löydät täyteen ahdetulla parkkipaikalla auton, joka on parkattu keskelle kahta ruutua. Yes - ei kyllä yhtään harmita... 

Joulu lähestyy.. 

Vaikka talvisista taikka edes syksyisistä säistä ei ole tietokaan niin joulu se tulla jolkottaa ja niinpä kaupat ja ostoskeskukset alkavat olla jo täynnä joulukoristeita. Joululaulut eivät sentään vielä soineet...  Siis ihan oikeasti, marraskuun alussa! 


 

Itsekin olen kyllä jouluihminen ja rakastan sitä, että voin ajoissa koristaa kodin joulukuntoon sillä joulussa parasta on nimenomaan se joulun odotus ja tunnelma. Mutta ihan vielä tässä vaiheessa en lähtisi koristeita varaston uumenista kaivamaan. 

Ja jotta ei pelkästään Kanarian jutut ärsytä niin loppuun vielä yksi ärsytyksen aihe Suomesta :- ) Olen nimittäin odotellut erään tenttini lopputulosta tässä nyt yli kuukauden päivät. Alunperin tulos piti tulla neljän viikon sisällä mutta nyt on kulunut jo yli kuukausi eikä tuloksia näy eikä kuulu. Ensi viikon alussa lupailtiin.. Ja uusintatentti olisi sitten myös ensi viikolla. Tosi kivaa, on hyvin aikaa valmistautua. Niin sitä kuvittelisi, että Suomessa tällaiset kouluhommat toimisivat hyvin mutta niin ne sielläkin oppineet nämä mañana -tavat :-) 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti