lauantai 7. lokakuuta 2017

Suomi-koulussa tänään: Syksy Suomessa ja vuodenajat

Vuorossa syyskauden toinen Suomi-koulupäivä ja nyt kun ollaan jo lokakuun puolella niin päivän aiheena oli tietysti syksy. Tai paremminkin syksy Suomessa ja yleensäkin vuodenajat. 
Koulupäivän aluksi leikimme parit tutustumisleikit yhdessä pienten ryhmän kanssa sillä uusia oppilaita oli taas mukana. Jatkoimme viime kerrasta tutulla pallon heitto -leikillä mutta vaihdoimme pallon Suomi-leijona pehmoleluun.  Menimme pari kierrosta niin että nimet tulivat tutuiksi. 

Tämän jälkeen uutena leikkinä oli kysymysten nosto piposta. Eli lapset nostivat vuorotellen lapun piposta ja siinä oli joku kysymys tyyliin, että mikä on lempiruokasi tai mikä on lempivärisi. Eli piti kertoa ensin oma nimi ja sitten vastata kysymykseen. Lukutaitoiset lukivat tietysti itse kysymykset ja pienten kanssa apuna olivat opettajat.  Reippaasti lapset olivat mukana. Vain yksi 3-vuotias ei suostunut edes nimeään kertomaan -  ujouden lisäksi syynä on todennäköisesti hyvin heikko suomenkielen taito eli hän kyllä ymmärtää suomea ainakin jotenkin mutta ei puhu sitä käytännössä ollenkaan. 


Tämän jälkeen jakauduimme ryhmiin mutta niin pienillä kuin isoilla oli sama aihe käsittelyssä. Pienten kanssahan enemmän lauletaan ja leikitään mutta isompien kanssa on jo esim. kirjoitus- ja lukutehtäviä. 

Alkuun kuuntelimme Syksy tulla saa- kappale, joka löytyy musiikkimatka.fi -sivulta. Näin pääsimme sujuvasti päivän aiheeseen. On syksy niin ihmeellinen olisi ollut myös aiheeseen sopiva laulu.  Tämän jälkeen pohdimme keskustelemalla ja kuvia katsomalla, että minkälainen on syksy Suomessa. Sehän poikkeaa aika paljon meidän Gran Canarian syksystä ;-)  Aika hyvin lapset keksivät juttuja ilman kuviakin mutta haastavammat jutut avautuivat paremmin kuvien avulla. 
Tämän jälkeen teimme erilaisia tehtäviä kuten syksyinen sanasokkelo, Suomen vuodenajat sekä oma lempivuodenaika piirustus/sana-tehtävä. Kielinuppu.fi -sivustolta puolestaan löytyi kiva neljä vuodenaikaa- laulu, jonka myös kuuntelimme.  

 


Pienten ryhmässä loruteltiin, laulettiin, leikittiin, väritettiin syksyinen kuva sekä tietysti luettiin syksyinen satu.              Rapakoiden Sankarit -loru

“Kumisaappaat jalassa on hieman raskas astella.
Hyppään, pomppaan lätäkköön,
vaatteet kastuu, mutta kastukoot.
Kumisaappaat jalassa on myös hauska astella,
rapakoiden sankarit, me sadekelin konkarit.”
Keksikää lasten kanssa yhdessä loruun sopivat liikkeet!Yhteisenä askarteluna molemmissa ryhmissä oli Suomen kansalliskala Ahven. Onhan syksy hyvää kalastusaikaa! Näin saimme jatkoa tämän syksyiselle Suomen kansallistunnukset-teema-askartelulle, joista keräämme sitten hienon näyttelyn itsenäisyyspäivänjuhlaan. 
Näin hienoja ahvenia valmistui ihan kierrätyspaperista! Pienille kalat oli leikattu, koottu ja täytetty valmiiksi mutta isommat tekivät koko homman itse. Kala piirrettiin mallin avulla kahden sanomalehtisivun päälle ja leikattiin. Sitten nitojalla kala kiinni, paitsi pyrstö. Sieltä kala täytetiin sanomalehtisilpulla ja lopuksi sitten pyrstökin nitojalla kiinni. Ja ei muuta kuin vesiväreillä mahtavat väritykset kaloille. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti