maanantai 23. lokakuuta 2017

Ruokailu- ja liikuntatottumukset Kanarialla

Ruokailutottumukset - siinäpä asia, josta riittää mielipiteitä moneen suuntaan. On niitä, jotka tietävät että tarkalleen että minkälaista on terveellinen ravinto ja mitä esim. kasvavan lapsen pitäisi ja ei pitäisi syödä. Sitten on niitä, jotka tietävät suurin piirtein mutta eivät niin kauheasti välitä. Ja sitten on niitä, joilla ei ole mitään hajua asiasta. Ja valitettavasti täällä Kanarialla aika usein törmää noihin jälkimmäisiin...

Sokerisuositus - mikä se on? Voisin veikata, että ehkä yksi sadasta kanarialaisesta (tai harvempi) osaa täällä kertoa, että mikä on suositus lasten ( tai aikuisten)  sokerinsaannista päivässä. WHO:n nykyinen suositushan on kertoo, että lisätyn sokerin osuus saisi olla enintään 10 % koko päivän energiansaannista. Ja itse asiassa suosittelevat, että hampaiden kannalta jopa pienempi 5 % määrä olisi parempi. Grammoina tuo 5 % tarkoittaa esim. 2000 kcal ruokatasolla alle 25 g tai vastaavasti 10 % enimmillään 50 g. 

Täältä voi lukea asiasta paremmin, jos kiinnostaa: 
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1

Tosin kyseinen ongelma ei taida olla pelkästään vain täällä Kanarialla vaan kyseessä taitaa enemmänkin olla ihan maanlaajuinen ongelma. Silmiini osui nimittäin tänään El Pais-lehden artikkeli, jossa kerrottiin 40 % madridilaisista 3-12 vuotiaista lapsista kärsivän liikapainosta. 
Ja huikeaa on se, että vanhemmat eivät edes tajua lastensa olevan ylipainoisia. 
https://elpais.com/ccaa/2017/10/03/madrid/1507042152_818606.amp.html?platform=hootsuite

Voi olla, että kyseessä on jopa ihan maailmanlaajuinen ongelma. Mutta kyllä sanoisin, että ainakin Suomessa suurimmalla osalla on edes jonkinlainen käsitys siitä, että mitä pienten lasten pitäisi ja ei pitäisi syödä. Eri asia on sitten, että noudatetaanko sitä terveellistä ruokavaliota kotona vai ei.  

Mutta paikassa, jossa jopa neuvolan täti pitää sokerimuroja terveellisenä aamupalana, on ehkä jotkut neuvot menneet ohi korvien. Todellakin - meillä lapsen 2-vuotis tarkastuksessa neuvolan täti suositteli antamaan lapselle terveellisenä aamiaisena esim. muroja tai keksejä. Voin kertoa, että emme hänen neuvojaan totelleet ;-) 


Neuvolan tätin mielestä nämä ovat ihan terveellistä jokapäiväistä aamupalaa  - eipä ole tainnut kauheasti lukea pakkausten ravintosisältöjä... 


Täällä Kanarialla ole niin monesti törmännyt siihen, että sokeria vedetään pienestä pitäen ihan kaksin käsin. Ei välttämättä karkkia koska sitä täällä syödään mielestäni vähemmän kuin Suomessa mutta kaikenlaista makeaa - teollisesti tuotettuja leivonnaisia, keksejä, sokerimuroja jne. Ja nämä ovat ihan jokapäiväinen aamupala ja välipala - kyse ei siis ole satunnaisista herkuista. 

Ja kyllähän se sitten jossain alkaa näkymään - tilastojen mukaan 27 % kanarialaisista 2-17 vuoden ikäisistä lapsista on ylipainoisia. Mutta voisin melkeinpä väittää, että tilastot ovat todellisuudessa samaa luokkaa kuin Madridissa eli päästään sinne 40 prosenttiin. 

Ja tähän kun vielä lisää todella vähäisen liikkumisen (esim. kouluissa on yleensä liikuntaa 2 x 45 min viikossa ja vain 1-2 välituntia per päivä) niin onhan se selvä, että päivässä ei päästä yleensä edes tunnin päivittäiseen liikuntaan. Saatikka kolmeen tuntiin, joka esim. Suomessa on tällä hetkellä alle 8-vuotiaiden liikuntasuositus.
http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/78924/OKM35.pdf

Esim. meidän pikkuneidin koulussa (yksityiskoulu) on liikuntaa kaksi oppituntia viikossa eli 2 x 45 min. Mutta nämä on näppärästi sitten laitettu samalle päivälle eli keskiviikolle. Katsos kun näin vältytään siltä, että lapset tulisivat urheiluvaatteissa kouluun useampana päivänä. Kyllähän se nyt kerran viikossa riittää... Ja muina päivinä sitten tullaan nätisti uniformussa: tytöillä hame ja pojilla pitkät, suorat housut sekä molemmilla jaloissa kävelykengät. Ettei vain tulisi liikuttua yhtään päivän aikana. Voi jösses, sanon minä! No, "onneksi" lapsilla ei ole kuin pari lyhyttä välituntia päivänä aikana niin eipä siinä mahdollisuuksiakaan liikkumiselle juurikaan ole. 

Eli jos haluat lapsesi liikkuvan niin siitä pitää huolehtia omatoimisesti koulun jälkeen. Sanoisin, että kolme tuntia on täysin mission impossible. Hyvä, jos tunti edes löytyisi liikkumiseen joka päivä vielä koulun jälkeen. Koulu kun loppuu klo 15.45, kotiin saavutaan klo 16, välipala, kotiläksyt, hetki vapaata leikkiaikaa, illallinen ja iltapuuhat niin eipä siinä kauheasti enää jää urheilulle aikaa. 

Toisena hyvänä esimerkkinä oli meidän pikkuneidin koulussa järjestetty "desayuno saludable" päivä, jossa ulkopuolinen ravintoneuvoja tuli kertomaan lapsille terveellisestä aamupalasta ja sitten koululla oli tarjolla esimerkki "terveellisestä" aamupalasta. Oli kahta eri lajia sokerimuroja, valkoista paahtoleipää ja valkoisia sämpylöitä, kinkkua, juustoa, margariinia,  hunajaa, kaakaota (pääraaka-aine sokeri, 65 g per 100 g),  erilaisia mehuja (ei  tuorepuristettuja). Ja koulu ylpeästi mainosti tätä terveellisenä aamupalana! 
Ja kun menin asiasta kommentoimaan niin vastaus oli, että normaalipainoiset lapset voivat ihan hyvin syödä kohtuudella kyseisiä sokeripitoisia tuotteita. Mikä sitten on se kohtuus? Se, että pelkästään aamiaisella saa jo enemmän sokeria kun olisi suositus koko päivälle? Enpä halua tietää, että paljonko kyseiset lapset vetävät sokeria päivässä... No, tokihan kouluna tarjoama "terveellinen" aamupala on varmasti terveellisempi kuin ne teollisesti tuotetut leivonnaiset ja keksit mutta varsinaisesti terveellisenä tuota en ehkä pitäisi. 

Mielenkiintoista on, että missä kohtaa ne ruokailutottumukset sitten alkavat vääristymään. Koska täällä esim. ruokien valmistamisessa nähdään paljon vaivaa ja valmisruokia on esim. tarjolla edelleen hyvin niukasti. Ja esim. purkkiruokia on lapsille tarjolla todella vähän sillä pääasiassa lasten soseet valmistetaan aina itse. Ja täällähän lapset kuitenkin syövät noita sosekeittoja hyvinkin pitkään - yleensä vähintään 6-vuotiaaksi asti. Esim. päiväkodeissa ja esikouluissa alkuruokana on lähes aina jonkinlainen kasvissosekeitto. 

Mutta toisaalta taas markkinoilla on kaikenlaista pikkulapsille tarkoitettua "potaskaa" kuten vauvajogurtteja, vauvakeksejä jne. Ja nämä eivät todellakaan täytä ravintosuosituksia millään mittakaavalla. Esim. 6 kk ikäisille vauvoille on tarjolla keksejä, joissa on vaatimattomat 25 % sokeria. Ja kaikki tällaiset tuotteet ovat todella suosittuja täällä! 
Myös erilaiset kasvavien lasten maitojuomat ovat esim. paljon yleisempiä kuin Suomessa ja hyvin harvat lapset siirtyvät ihan tavalliseen maitoon vuoden iässä. Näitä lasten maitojuomia nimittäin tarjotaan jopa kouluikäisille lapsille. Myös erilaiset valmiskaakot sekä todella sokeripitoiset valmispirtelöt (esim. mansikka ja vanilja) ovat todella yleisiä.

                                Yli 3- vuotiaille tarkoitettu vitaminoitu maitojuoma 
Täällä suklaakeksejä suosittelee jopa valtakunnallinen lastenlääkärienliitto. Ihan uskomatonta! 

Ainahan sanotaan, että välimeren ruokavalio on todella terveellinen ja espanjalaiset omasta mielestään syövätkin juuri sen mukaan ja terveellisesti. Mutta toisaalta esim. lihavuus ja lasten lihavuus on lisääntynyt huolestuttavaa vauhtia. Tutkimusten mukaan n. 30 prosenttia lapsista on lihavia ja liikalihaviakin löytyy ihan liian paljon. Mutta ihmekös tuo jos päivittäin syödään keksejä ja muroja niin aamu- kuin välipalaksi. Ja monet ruoat valmistetaan uppopaistamalla. Ja valtaosa perheistä käyttää pelkästään vaaleata leipää vaikka erilaisten täysjyvätuotteiden määrä onkin parin viime vuoden aikana lisääntynyt kauppojen hyllyillä. Täällä syödään paljon myös ravintoloissa koko perheen voimin mutta ruokalistoilla lasten menu koostuu lähes poikkeuksetta seuraavista: valmiit, uppopaistetut kananugetit ranskalaisten kera, valmiit uppopaistetut kroketit ranskalaisten kera, valmiit uppopaistetut kalapuikot ranskalaisten kera taikka sitten hampurilainen ja ranskalaiset. 

Toki oma ongelmansa on myös koululaisten ruokailu sillä täällä ei ole järjestetty maksutonta kouluruokailua kuten Suomessa. Kaikissa julkisissa kouluissa ei ole edes maksusta mahdollista saada lounasta vaan koulu loppuu esim. klo 14 ja sitten lapset suuntaavat koteihinsa syömään.  Jopa yksityiskouluissa ruokailusta veloitetaan erikseen normaalin koulumaksun lisäksi. Ja hinta vaihtelee 4-8 euron välillä / päivä. Usein lapset syövät koulussa myös itse tuodun välipalan  ja aika usein se on tietysti jotain helposti mukana kulkevaa ja säilyvää, kuten vaikkapa keskejä ja sipsejä. Toki kouluissa ruokailu on yleensä suht terveellisestä vaikka erojakin toki on. Esim. pikkuneidin entisessä koulussa ei todellakaan koskaan tarjottu lapsille esim. vanukasta, kaakota tai sokeripitoista jogurttia jälkiruoaksi vaan maustamatonta jogurttia taikka tuoretta hedelmää. 

Tässä esimerkki lokakuun parin viikon ruokalistasta: 

ma -  alkuruoka: makaronia tomaattikastikkeella, pääruoka: uunikanaa ja kasviksia, jälkiruoka: hedelmä

ti -  alkuruoka: linssikeitto, pääruoka: paneroitu kalafilee ja salaatti, jälkiruoka: jogurtti

ke -  alkuruoka: kurpitsakeitto, pääruoka: lihapullat ja riisi, jälkiruoka: hedelmä

to -  alkuruoka: salaatti, pääruoka: porsaanleike ja lohkoperunat, jälkiruoka: kaakao

pe - alkuruoka: lihakeitto, pääruoka: paella, jälkiruoka: hedelmä

ma - alkuruoka: potaje eli kanarialainen liha-kasvispata, pääruoka: kroketit ja ranskalaiset, jälkiruoka: hedelmä

ti - alkuruoka: pasta bolognese, pääruoka: uunikalaa ja salaattia, jälkiruoka: vanukas

ke - alkuruoka: kasvissosekeitto, pääruoka: lihapata, jälkiruoka: hedelmä

to - alkuruoka: salaatti, pääruoka: riisi ja nakit, jälkiruoka: jogurtti

pe - alkuruoka: lihakeitto, pääruoka: kalkkunaa ja ranskalaiset, jälkiruoka: hedelmä 

Itse en ole vielä ruokalan ruokia päässyt näkemään mutta sellaiseenkin ilmeisesti jossain vaiheessa tarjoutuu mahdollisuus. Pääpiirteittäin olen ihan tyytyväinen kouluruokiin vaikka toki muutamia juttuja voisi kyllä vaihtaa. 

Myös ruokailurytmihän on täällä toisenlainen kuin Suomessa. Lapset syövät aamupalan ja lounaan välissä ehkä jonkun välipalan, esim. koulussa klo 10.20-10.40 välitunti on tarkoitettu välipalan nauttimiseen. Lounasta koulussa nautitaan klo 13.20 . Ja sitten iltapäivällä n. klo 16-17 syödään jotain välipalaa ja illallinen joskus klo 19-21 välillä. 

Ja ihan rehellisesti voin kyllä todeta, että eipä aikuistenkaan ruokailutottumukset ole juurikaan parempia. Ainakin mitä olen vuosien aikana esim. ruokakaupassa ostoskärryjen sisältöjä katsellut. Eikä liikunta ole täällä mitenkään kovin suosittu vapaa-ajan viettotapa. Ja hyötyliikuntaa harrastetaan vielä vähemmän - niin lapset kuin aikuiset. 

Toki täällä on myös perheitä, joissa syödään terveellisesti ja jotka tietävät hyvin, että mikä on terveellisesti ja mikä ei. Ja kaikeksi onneksi erilaisten terveellisempien vaihtoehtojen tarjonta on lisääntynyt vähitellen viime vuosina. Mutta toki edelleen paljon pitää muuttua, että voitaisiin puhua terveellisistä ruokailu- ja liikuntatottumuksista. 

Onneksi jokainen voi pääosin tehdä omat valintansa. Meillä yritetään syödä hyvin, terveellisesti ja monipuolisesti. Toki kuitenkin niin, että elämä ei olisi pelkkiä kieltoja ja rajoituksia. Kun menemme synttäreille tai vierailulle jonnekin, niin emme kieltäydy herkuista vaan yritämme syödä niitä kohtuudella. Mutta toki meillä murot & keksit tulevat myös tulevaisuudessa olemaan "herkkuja", ei jokapäivisiä juttuja. 

Yritämme myös tarjota pikkuneidille mahdollisuuksia liikuntaan. Pari kertaa viikossa hän käy baletissa ja lisäksi sitten yritämme keksiä muuta liikunnallista ohjelmaa. Kuten vaikkapa kävelyä dyyneillä & rannalla, temppuilua kotosalla jne. Mutta näistä huolimatta tuo kolmen tunnin suositus valitettavasti jää aika kauas. Ja siitä olen aika surullinen...  Voisin mielihyvin vaihtaa muutamia pikkuneidin koulutunteja liikuntaan. Vaikkapa yksi tunti kiinaa viikossa -> yksi tunti lisää liikuntaa, kaksi tuntia abaco mental calculations (kiinalaisella helmitaululla) -ainetta viikossa -> kaksi tuntia lisää liikuntaa viikossa. Näin koulussa olisi joka päivä tunti liikuntaa. Mutta... eihän se nyt käy... koska täytyy näyttää nätiltä eikä urheiluvaatteissa sovi tulla kouluun joka päivä. 

Niin, että se siitä... Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin ;-) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti