keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Meidän kodin ääniä

Murehtija- blogissa oli hauska juttu kodin äänimaailmasta ja samalla haastettiin mukaan bloggaajia. Tykkään näistä jutuista, joissa pääsee hetkeksi piipahtaa muualle - oli se sitten kanssabloggaajan koti taikka jokin muu juttu. Tässä linkki alkuperäiseen juttuun https://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/murehtija. Itse ainakin pääsin heti mukaan "tunnelmaan" . 

Äänethän ovat sellainen juttu, että niihin ei aina kiinnitä huomiota. Vasta sitten kun hetkeksi itse malttaa hiljentää tahtia ja pysähtyä kuuntelemaan niin vähitellen niitä ääniä alkaa erottumaan. Tai sekin taitaa riippua siitä, että minkälainen joukko väkeä on siellä kotona ääntä pitämässä. Yksin kun olen, niin meillä on hyvinkin hiljaista mutta puoliso taas tykkää pitää televisiota päällä kun on kotona vaikka ei sitä välttämättä katsoisikaan. Itse en tykkää mistään taustametelistä - jos olen yksin kotona niin päällä ei ole televisiota eikä radiota. Tykkään hiljaisuudesta tai ihan luonnon äänistä - tykkään kun linnut laulavat meidän lähipuissa tai kun tuuli puhaltelee palmun lehtiä. 
Entisessä kodissamme Las Palmasissa äänimaailma oli aika erilainen. Asuimme vilkkaan moottoritien lähellä joten tasainen liikenteenmeteli oli päällä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Vieressämme oli myös yliopistollinen sairaala joten ambulanssit olivat ympärivuorokautinen taustaääni. Sekä myös ambulanssihelikopterit. Alussa tuohon meteliin oli vaikea tottua sillä ennen Las Palmasia muuttoa asuimme todella rauhallisella paikalla omakotitalossa pienessä kaupungissa, jossa esim. liikenteen ääniä kuulunut. Siellä saatoimme jopa yöllä kuulla nousuveden pauhun vaikka merenrantaan oli matkaa vajaa kilometri. Vaikka Las Palmasissa ääniin totuimme niin loppujen lopuksi liikenteen tuomat saasteet sekä meteli olivat yhtenä syynä muuttoon pois Las Palmasista. 

Periaatteessa Las Palmasin koti näytti ihan hyvältä - terassi ja allasnäkymä. Mutta kun tuon allasalueen takana kulkee heti vilkaliikenteinen 4-kaistainen tie ja sen takana moottoritie niin todellisuus olikin toisenlainen. Eipä tullut terassia kauheasti käytettyä... 
Nykyinen kotimme onkin aika vastakohta Las Palmasille. Tänne ei liikenteen ääniä kuulu - taloyhtiö sijaitsee rauhallisella alueella ja kaiken lisäksi päättyvän tien päässä. Lähellä ei ole minkäänlaista läpikulkuliikennettä mihinkään suuntaan ja jopa taloyhtiön parkkipaikalta on kotiimme n. 150 m kävelymatka joten edes sieltä ei kuulu meteliä. Kun taloyhtiön portista astuu sisälle niin rauha ja hiljaisuus ovat ensimmäinen asia, johon kiinnittää huomion. Tämä olikin yksi niistä syistä miksi ihastuimme tähän taloyhtiöön. 

Koska taloyhtiömme on melko pieni (vain 40 asuntoa) ja suurin osa asunnoista on vain viikonloppu/kesäkäytössä niin tunnelma on todella rauhallinen. Vakituiset asukkaatkin ovat pääasiassa vanhempia pariskuntia. Meidän lisäksemme vain muutama muu lapsiperhe asuu naapurustossa ja itse asiassa meidän pikkuneiti sekä hänen ystävänsä, naapurinpojat 5- ja 6-vuotta, taitavat olla koko taloyhtiön suurin "meluhaitta". No, ei heillä sentään ole tapana juosta ympäriinsä meteliä pitäen vaan ehkä koulusta tultaessa saattavat vähän innostua juoksemaan ja samalla saattaa muutama riemunkiljahdus kuulua. Eli naapureilla klo 16 on tietynlainen "aikamerkki" kun lapset saapuvat koulusta :-) 

Tässä kolmikossa riittää energiaa (ja myös ääntä)... 


Uima-altaalla lapset tietysti myös kesällä leikkivät mutta toki silloinkin yritämme pitää desipelit kurissa. Ihan vain siitä syystä, että emme häiritsisi muita asukkaita. Toki varmasti valtaosa ymmärtää, että lapset ovat lapsia mutta taloyhtiön tunnelma on kuitenkin sen verran rauhallinen että emme halua sitä rauhaa kauheasti rikkoa. 
Uima-altaalla ei talvella juurikaan näe väkeä muuta kuin ehkä satunnaisesti joku aurinkoa ottamassa. Kesällä väkeä on enemmän mutta silloinkaan sieltä ei juurikaan meteliä. Kukaan ei kanna allasalueelle musiikkilaitteita tmv. 

Periaatteessa taloyhtiön säännöt kieltävät asuntojen vuokraamisen ns. lomakäyttään eli airbnb-tyyliset vuokraukset eivät ole sallittuja. Mutta toki muutamat sitä harjoittavat. Tähän asti taloyhtiö ei ole asiaan puuttunut koska ongelmia ei ole ollut.  Monissa taloyhtiöissä nämä lomavuokraukset ovat kuitenkin aikamoinen riesa sillä ihmiset eivät tunnu ymmärtävän sitä, että ovat vuokranneet asunnon paikasta, joka ei ole hotelli vaan jossa ihmiset asuvat ja käyvät töissä. No, toivotaan että tällaisia ongelmia ei tänne meidän taloyhtiöön tule. 

Yleensä saamme siis nauttia kotona varsin rauhallisesta tunnelmasta ja luonnon äänistä. Linnut laulavat ja jos tuuli saattaa heilutella palmujen lehtiä. Paitsi mitä nyt puutarhuri välillä leikkaa taloyhtiön nurmikkoa mutta sen metelin kestää koska vastapainona on sitten tuoreen leikatun ruohon tuoksu :-) Ainoastaan kerran vuodessa meteliä riittää läpi yön sillä karnevaalikulkue päättyy tuohon lähelle ja monet kulkueessa olevat rekka-autot jäävät sinne parkkiin yön ajaksi ja ihmiset juhlivat sitten siellä omalla porukallaan. Autoissa on melkoiset poppivehkeet ja silloin tosiaan musiikki kuuluu meillekin asti. Mutta senkin kestää kun sitä on vain sen yhden yön verran. Ja ehkä satunnaisesti saattaa jotain ääntä kuulua iltaisin lähellä olevasta Holiday World-tivolista mutta silloinkin ovat lähinnä ihmisten kiljumista :-) Ja joskus joku helikopteri saattaa kierrellä tuossa yläpuolella eli pelastus- ja polisiihelikopterit välillä hoitavat hommiaan. 

Kuten aikaisemmin totesin, niin kotona meillä ei yleensä ole mitään mölylaitetta päällä - ainakaan jos olen yksin kotona. Eli meillä pienetkin äänet "ottavat" korviin. Tällaisia on esim. jääkaapin hurina, joka häiritsee etenkin puolisoa. Jostain syystä säilytimme vanhan jääkaapin, joka tässä asunnossa oli ostettaessa ja vaikka muuten teimme täysremontin niin jääkaappi jäi. Puoliso luuli jo, että jääkaappi olisi tullut tiensä päähän kun pitää tuota meteliä mutta korjaajan mukaan laite on täysissä voimissaan ja meteli johtuu ns. no frost- toiminnosta eli pakastimesta. Tiedä sitten.. Joka tapauksessa varmaan tulevan talven aikana laite menee vaihtoon ja tilalle tulee hiljaisempi versio. Ja toinen kodin ääni ajoittuu sitten iltaan. Tai paremminkin siihen hetkeen kun on menossa nukkumaan. Sirkat, pienet heinäsirkat. Ei ulkona vaan sisällä. Jostain ne löytävät tiensä ja päätyvät sitten asumaan johonkin nurkkaan, taulun taakse, kaapin alle tai muuten vain suojaiseen paikkaan. Ja sillä hetkellä kun sammutat valot ja haluat alkaa nukkumaan niin alkaa sirkkojen konsertti. No, puoliso nukkuu nappikuulokkeet korvilla ja itse kyllä nukahdan sirinästä huolimatta. Eli sirkat saavat jatkaa eloaan :-) Eikä niistä kyllä taitaisi eroonkaan päästä... Ei kommentteja:

Lähetä kommentti