perjantai 22. syyskuuta 2017

Syksy tulee - oletko valmis?

Syksy on virallisesti täällä! Tänään nimittäin siirrytään täällä päin maapalloa virallisesti syksyyn. Ja etenkin monille espanjalaisille tämä on hyvin rakas vuodenaika. Kesä helteineen alkaa vihdoin helpottaa mutta etenkin näin syyskuussa lämpötilat ovat usein vielä mukavan lämpimät joka puolella Espanjaa.

                                                  Marraskuun alku viime vuonna vuorilla 
 
  

Täällä Kanarialla ei syksyn saapumista vielä kauheasti huomaa. Ainakaan täällä Gran Canarian eteläosassa, jossa päivälämpötilat kohoavat edelleen lähes 30 asteeseen. Tosin auringon laskettua lämpö helpottaa ja yöllä lämpötilat laskevat tuonne 23 asteen tuntumaan. Lämpimien kesäöiden jälkeen tämä on jo ihan mukavaa vaihtelua eikä enää tarvitse edes nukkua ikkuna auki. Ja jopa ohut peitto (meillä pelkkä pussilakana peittona) on yöllä mukava vetää päälle. Tosin täälläkin säät ovat aika erilaiset saaren toisella puolella ja pohjoisessa on ollut jo pilvistä ja sateitakin saatu. 

Juuri julkaistujen tilastojen mukaan kulunut kesä on ollut kuumin 30 vuoteen täällä Gran Canarialla. Ja siltä se on kyllä tuntunutkin. Välillä oli muutama ihan "normaali" päivä mutta sitten taas iskivät Afrikan tuulet ja lämpötilat ovatkin lähes koko kesän 35 asteen molemmin puolin. Tilastollisesti lämpötilat olivat 1.5 astetta keskimääräistä korkeammat ja tämä on vaikuttanut myös meriveden lämpötilaan, jotka ovat olleet poikkeuksellisen lämpimät tänä kesänä. 

Varjopaikka on kesällä paras paikka! 


Onni on tänä kesänä ollut taloyhtiön uima-allas. Ilman sitä olisi kesä ollut aika paljon tukalampi. Ja vesi on itse asiassa vieläkin ihan uimalämpöistä ja pysyvät sellaisina kunhan yölämpötilat pysyvät 20 asteen paremmalla puolen. Mutta varmaankin tuossa joulukuussa alkavat uimakelit olla lopullisesti ohitse. 


Kuuma ja kuiva kesä ei ole paikallisten mielestä kovin mukavaa. Tärkeät vedenkeruualtaat ovat minimilukemissa eikä kasteluvettä ole enää riittänyt kaikille viljelyksille. Ja sitten se pahin. Maastopalot. Pari päivää sitten roihahti ja pahasti onkin saaren sisäosa palanut. Tällä hetkelläkin ylhäällä vielä roihuaa ja metsää on tuhoutunut ainakin 2700 hehtaarin edestä. Myös rakennukset ovat kärsineet jonkin verran vaurioita ja tärkeä Parador -hotelli sai myös osansa - allasalue, terassit ja 14 huonetta kärsi pahoja vaurioita. Myös yksi kuolonuhri on löydetty - ruotsalainen eläkeläisrouva, joka ei noudattanut evakuointikäskyä vaan jäi kotiinsa suojelemaan eläimiään. Surullista. Ja surullisia ovat myös kuvat vuorilta. 

(kuvat La Provincia -sanomalehti) 

Onni onnettomuudessa on ollut se, että syksy ja sateet saapuivat juuri tällä viikolla. Tämä helpotti kovasti sammutustöitä. Jos päivät olisivat olleet kuumia ja tuulisia niin tuhot olisivat olleet huomattavasti isommat. Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä mutta eiköhän ihmisten huolimattomuus ole taas ollut syynä. 

Mitä syksyn saapuminen täällä sitten tarkoittaa? 
Lapsiperheissä syksy tietysti tarkoittaa koulujen ja harrastusten alkamista. Täällä yleensä koulut alkavat syyskuun alkupuolella ja harrastukset monesti lokakuun alussa. Näin perheet saavat vähän "tottumisaikaa" arkirutiineihin. Meilläkin pikkuneidin tanssitunnit alkavat lokakuun ekalla viikolla.

                              

Syksy tarkoittaa myös matkailukauden muuttumista kesäturisteista talvituristeiksi. Kesällähän täällä Kanarialla lomailee mm. paljon espanjalaisia ja italialaisia mutta talven tulleen katukuvaan ilmestyvät suomalaiset ja skandit. Tämän huomaa etenkin täällä Gran Canarian eteläosassa - huhtikuun jälkeen ei suomalaisia ole kauheasti tullut vastaan mutta lokakuun koittaessa pitää taas alkaa miettiä, että mitä suustaan päästää :-) Lokakuussa myös saaren suomiravintolat, -kahvilat ja -baarit avaavat taas ovensa. Vaikka eipä niissä kauheasti tule kyllä käytyä... Suomikauppa olisi kyllä ihan tervetullut tänne - sinne voisin lupautua vakioasiakkaaksi. Etenkin kun pikkuneiti rakastaa karjalanpiirakoita, ruisleipää, salmiakkia, lakritsia, xylitol-purkkaa ja muita suomijuttuja. 


Syksyn kohokohta lapsille on halloween, jota täällä vietetään nykyään ihan jopa kouluissa. Myös meillä on laitettu jo monster high-naamaispuku tilaukseen :-) Meidän pikkuneidin koulussa ei ole mitään virallista syyslomaa mutta yksi pitkä viikonloppu osuu lokakuun puoleen väliin ja silloin on koulusta pari päivää vapaata + viikonloppu. Meillä tosin puoliso on silloin töissä eli reissuja ei ole suunnitelmissa. Puolisolla lomaa olisi lokakuun lopussa mutta silloin taas pikkuneidillä on koulua. Mutta ehkäpä jonkun viikonloppureissun silloin teemme johonkin lähisaarelle. Joulukuun alussa on myös miniloma tiedossa sillä täällä 6. ja 8.12. ovat pyhäpäiviä joten koulu on järjestänyt siihen lapsille pitkän vapaan - viikonloppu mukaan lukien peräti kuusi päivää vapaata. Ja siihen sentään osuuu puolisonkin lomaviikko eli jotain lumilomaa on silloin suunnitelmissa. Paikasta ei vielä tietoa - riippuen siitä, että missä on paras lumitilanne ja minne on lentoja tarjolla sopivaan hintaan. Onneksi ei ole mikään high season-aika eli majoitusta tuolloin saa yleensä viime hetkelläkin vielä kohtuuhintaan. 

Jouluun on aikaa vielä kolme kuukautta mutta vähitellen alkavat ajatukset siirtyä sinnekin. Tänä vuonna joulua meillä vietetään ihan täällä kotosalla sillä puolisolla eivät lomat osuneet tuohon ajankohtaan. Onneksi saamme Suomesta mummun, papan ja isomummun tänne jouluksi eli sukujoulu suomalaisella twistillä on luvassa. Espanjan suvun joulunvietosta ei ole vielä tietoa - heillä kun suunnitelmia tehdään yleensä vasta pari viikkoa eteenpäin... 


Meillä ekat joulupiparit on jo leivottu (ja syöty) - pikkuneidin toiveesta. Myös kesäiset valkoviinit ovat vaihtuneet punaviineihin. Viime viikollahan vietettiin "viinintasauspäivää". 

Vaikka pidänkin kesästä ja lämmöstä niin täytyy myöntää, että odotan syksyn tuloa ja ilmojen viilentymistä. Sitä että voi vihdoin ja viimein laittaa päälle muutakin kuin toppia ja shortseja. Ja sitä, että voi illalla kääriytyä peiton alle nauttimaan lasillisen punaviiniä ja palan tummaa suklaata. Sitä kun elää täällä Kanarialla niin syksy ja talvi ovat vain ihan positiivisia asioita! 

Hyvää alkavaa syksyä kaikille - pitäkää mielet positiivisina! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti