lauantai 23. syyskuuta 2017

Suomi-koulussa tänään: kesän kuulumiset ja tutustumisleikit

Niin se on kesäloma takana myös Suomi-koulussa ja uusi lukuvuosi alkamassa. Itselläni on nyt alkamassa neljäs vuosi opettajana ja tänä vuonna opetusvuorossa on isompien ryhmä. 

Ihan tarkkaa lapsimäärää meillä ei ole vielä tiedossa sillä syksyn aikana tulee ilmeisesti vielä jotain lapsia lisää mutta tällä hetkellä lapsukaisia on vajaa 30 kpl, joista nuorimmat hieman alle 3-vuotiaita ja vanhin 13- vuotias. Tosin tuo vanhin toimii ainakin tämän syksyn ajan avustajana pienten ryhmässä.  Viime vuoden isojen ryhmästä jäi pois aika monta lasta koska muut harrastukset alkavat viedä aikaa. Mutta onneksi uusia lapsia on myös tullut joukkoon - ainakin viisi uutta lasta on tulossa mukaan. Tämä on sitä luontaista kiertoa. 

Tämän vuoden aloitamme kahdella ryhmällä mutta tarvittaessa voimme jakaa pienten ryhmän kahtia.. On nimittäin aika haastavaa keksiä sopivaa tekemistä lapsille, joista nuorimmat ovat alle 3-vuotiaita eivätkä edes välttämättä puhu vielä kunnolla ja muutenkin kaipaavat paljon apua monissa askareissa. Kun taas 6-vuotiaat ovat jo aloittaneet täällä koulussa ja heidän oletetaan  osaavan jo lukea ja kirjoittaa. Ja muutenkin lasten kielellinen osaaminen on tosi vaihtelevaa. Mutta tämähän on ihan normijuttu Suomi-kouluissa. 

Omassa ryhmässäni on tällä hetkellä 10 lasta, joista tosin yksi on syyskauden poissa vaihto-oppilasvuoden takia ja kaksi poikaa tulevat vain silloin kun jalkapallopelit eivät osu samalle päivälle. Kaikki onneksi ymmärtävät ja puhuvat suomea sujuvasti ja pääasiassa myös lukevat ja kirjoittavat. Ja oli tosi mahtavaa huomata, että miten muutaman lapsen kielitaito oli kehittynyt ihan valtavasti kesän aikana kun olivat saaneet viettää pitkiä aikoja Suomessa. Ihan huippua! Muutama lapsista oli viettänyt peräti koko kesän Suomessa isovanhempien luona, serkkujen seurassa jne. Se jos jokin on parasta mahdollista kielikylpyä lapselle! 


Koska kyseessä oli lukuvuoden ensimmäinen koulupäivä niin halusimme aloittaa koulupäivän erilaisilla tutumisleikeillä ja näitä teimme yhteisinä molempien ryhmien kanssa. Näitä jatketaan varmasti myös seuraavilla kerroilla koska uusia lapsia tulee varmasti vielä parina kertana lisää. 

Alussa heittelimme palloa ja jokainen pääsi esittelemään itsensä kun pallo tuli kohdalle. Sitten pelasimme niin, että ennen kuin heitti toiselle niin piti kertoa sen henkilön nimi, jolle heittää. 


Lasten suosikki on aina "kuka piilossa" leikki eli lapset kulkevat vapaasti ympäri luokkaa (esim. musiikin tahdissa) ja kun opettaja sanoo stop, niin kaikki menevät sykkyrälle ja silmät kiinni. Sitten yksi lapsista peitetään peiton alle ja kun opettaja antaa luvan, niin lapset saavat arvuutella että kuka on peiton alla. 


 

Lisäksi päivän ohjelmaan kuului tietysti kesäloman kuulumiset. Jokainen sai kertoa vuorollaan omasta kesästään. Kuulimme mm. hyvin perusteellisen selostuksen yhden pojan kesälomareissusta Suomeen - hän kertoi tasan päivälleen, että montako päivää vietti missäkin kaupungissa ja kenet hän siellä tapasi. Kaikilla riitti juttua ja tänään mukana olleesta kuudesta lapsesta neljä oli päässyt Suomeen kesän aikana. Muuten kesän highlight-juttuja olivat olleet mm. mökkiloma Suomessa serkun kanssa, kalastus, oman majan rakentaminen, reissu Ranskaan ja rajaton pleikkarin pelaaminen....  

Lapset pääsivät täyttämään itsestään "jos olisin" -sivun ja sitten ne esiteltiin muille ryhmäläisille. Aika hauskoja juttuja tuli ja hyvät naurut saimme aikaiseksi. Yksi mm. kirjoitti, että jos olisi ruoka niin olisi Rafael Nadalin banaani. Ja toinen taas kirjoitti, että jos olisi vaate niin olisi Fröbelin palikat t-paita. 


Kuuntelimme myös kesäisen Riippumatto -kappaleen (Mikael Gabriel) - ensin silmät kiinni, sitten katselimme musiikkivideon kera ja lopuksi paperin kera, jossa oli sanat. Tosin niin, että osa sanoista puuttui ja lapset joutuivat kuuntelemalla selvittämään puuttuvat sanat. Tosin hyvin jaksoivat kuunnella ja saivat sanat selville. 


Ja lopuksi teimme hauskan sanaleikin, jossa taululla oli sanoja "suomeksi" ja sitten piposta sai nostaa lappusia, joista löytyi sana jollakin murteella tai muuten synonyymi kyseiselle sanalle. Eli lasten piti sitten tunnistaa, että mitkä kuuluvat yhteen. Tyyliin: kesä - suvi, juhannus - jussi, polkupyörä - fillari, jäätelö - jätski, saunavihta - vasta, alaston - naku, hyttynen - sääski, sateenvarjo - sontikka, peruna - pottu. Tästä tykkäsivät tosi paljon! 


Lopuksi sitten halukkaat saivat askarrella joutsen-aiheisen askartelun. Nämä ja kaikki syksyn askartelut tulevat olemaan osa meidän itsenäisyyspäiväjuhlan "taidenäyttelyä". 

 


Lopuksi juttelimme äitien kanssa vähän Suomi 100-teemasta ja tulevasta itsenäisyyspäivänjuhlasta. Tänä vuonna jätämme perinteisen joulujuhlan väliin ja juhlimme Itsenäisyyspäivänjuhlaa Suomi 100-tunnelmissa. Toivottavasti saamme hienon ja ikimuistoisen juhlan aikaiseksi! 
3 kommenttia:

 1. Teillä on ollut niin mukavan kuuloista, että toivoisinpa olleeni mukana:) Pitääkö Suomi-koulun opettajalla oli joku tietty koulutus hommaan? Ja pääsettekö joskus koulutuksiin. Ihan mahtavaa, että näitä Suomi-kouluja on. Ja oon kyllä aktiivisesti lukenut blogiasi, vaikka kommentointi on kyllä jäänyt. Koitan parantaa tapani. Blogisi on mukava.

  VastaaPoista
 2. Teillä on ollut niin mukavan kuuloista, että toivoisinpa olleeni mukana:) Pitääkö Suomi-koulun opettajalla oli joku tietty koulutus hommaan? Ja pääsettekö joskus koulutuksiin. Ihan mahtavaa, että näitä Suomi-kouluja on. Ja oon kyllä aktiivisesti lukenut blogiasi, vaikka kommentointi on kyllä jäänyt. Koitan parantaa tapani. Blogisi on mukava.

  VastaaPoista
 3. Monilla on opettajankoulutus mutta ei se mikään pakollinen ole. Etenkin tällaisissa pienissä kouluissa yleensä opettajina on joku äideistä - tietysti sellainen, jolla kiinnostusta ja aikaa riittää. Itselläni ei ole koulutusta, vain kiinnostusta. Vähän harmittaa, että kiinnostus alaa kohtaan heräsi vasta oman tyttären syntymän myötä mutta onneksi pääsen edes näin kyseisiin hommiin.
  Koulutusta järjestetään Suomessa aina kesällä parin päivän verran ja se on ihan maksutonta. Mutta toki matkat ja majoitus pitää itse maksaa. Itse en ole vielä kertaakaan päässyt paikan päälle. Ehkäpä sitten ensi kesänä...

  Suomi-koulut valittiin muuten tänä vuonna vuoden "ulkosuomalaisiksi" eli pientä tunnustusta työlle jota tehdään käytännössä vapaaehtoisvoimin ympäri maailmaa.

  Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista