perjantai 29. syyskuuta 2017

Lasten harrastukset

Syksy on saatu jo hyvää vauhtiin vaikka syksyisistä keleistä ei ole vielä tietoakaan. Edelleen Gran Canarian eteläosassa helle hellii ja päivisin lämpötilat nousevat tuonne 30 asteen tuntumaan. Pikkuneidin koulustakin tuli juuri viesti, että lapset saavat jatkaa vielä urheilupukujen (shortsit / shortsimekko + t-paita) käyttöä vaikka  normaalisti lokakuussa siirrytään viralliseen uniformuun. 

Koulua on takana nyt kolmisen viikkoa ja tässä ajassa perheissä ja luokissa on päästy jo rutiineiden pariin. Ekalla luokallakin ns. tutustumisaika on ohitse ja tästä eteenpäin käynnistyy homma sitten kunnolla. Lukuläksyjä on ainakin luvassa ensi viikosta lähtien. 

Myös harrastukset käynnistyvät ensi viikolla. Täällä Espanjassahan on hyvin yleistä se, että koulut tarjoavat paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia lapsille. Yleensä ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että täällä aikuisten työpäivät venyvät kovin pitkiksi ja näin ollen lapsille on kehitettävä joku hoitopaikka taikka sitten jotain muuta ohjelmaa normaalin koulupäivän jälkeiseksi ajaksi. Mutta osittain tämä on myös ihan logistinen kysymys eli ei tarvitse ajella lapsia edestakaisin eri harrastuksiin, etenkin jos perheessä on useampia eri lajeja harrastavia lapsia. 


                                   

Koulut tarjoavat siis mahdollisuuden osallistua tällaisiin vapaaehtoisiin "extra escolar" -harrastuksiin, joita on tarjolla heti koulun jälkeen koulun tiloissa. Harrastusmahdollisuudet riippuvat aina sitten koulusta ja sen mahdollisuuksista mutta lähes kaikissa kouluissa on esim. tarjolla koripalloa, jalkapalloa, judoa, lentopalloa, voimistelua, kitara/huilu tmv. tunteja, taidetta jne. Eli aika laidasta laitaan ja tietysti koulun resurssien mukaan.  Osa harrastuksista on maksuttomia, osa maksullisia - vähän koulusta riippuen. 

Meidän pikkuneidin koulussa on tarjolla esim. seuraavanlaisia aktiviteetteja alakouluikäisille:
maanantai: uinti 
                   karate (3-6.luokka)
                   koripallo 
                   jalkapallo 
                   rytminen kilpavoimistelu 
                   musiikki

tiistai:          uinti 
                   liikuntakerho (2-6.luokka)
                   draama ja teatteri (3-6.luokka)
                   jalkapallo
                   musiikki (1-2.luokka) 

keskiviikko: karate (3-6.luokka)
                   koripallo 
                   uinti (3-6.luokka)
                   jalkapallo
                   rytminen kilpavoimistleu
                   perinnepelit ja -leikit (1-2.luokk) 

torstai:        liikuntakerho (2-6.luokka)
                   tiedekerho (1-5.luokka)
                   jalkapallo
                   uinti 

perjantai:    shakki (1-6.luokka)
                   jalkapallo
                   uinti 
                   robotiikka (3-6.luokka)
                   taidekerho (5-6.luokka)
                   padel (4-6.luokka) 
                   
Näistä jalkapallo, koripallo, uinti ja teatteriryhmä ovat maksullisia, muut maksuttomia. Esim. 1-2 luokkalaisille jalkapallo maksaa 215 € / vuosi + 80 € varustemaksu. Uinti maksaa  100 € / kolme kuukautta, sisältäen tunnit neljä kertaa viikossa. Koripallo maksaa 35 €/ kuukausi + 55 euron varustemaksu. Teatteriryhmä maksaa 30 € / kolme kuukautta. Varsin kohtuullisia kustannuksia siis. No, yleensäkin täällä harrastusmaksut ovat aika kohtuullisia ja esim. meidän pikkuneidin  tanssitunnit maksoivat viime vuonna 25 € kuukaudessa, sisältäen kaksi tuntia viikossa. 

Meidän pikkuneidin koulussa harrastukset ovat aika perinteisiä mutta esim. Las Palmasin amerikkalaisessa koulussa on tarjolla mm. baseballia, judoa, surffausta ja cheerleadingia. Täällä on hyvin yleistä se, että lapsilla on joka arki-ilta koulunjälkeisiä aktiviteetteja. Sen lisäksi, että lapsilla on muutenkin ihan hurjan pitkät koulupäivät (8.45-15.45) ja usein myös valtavasti kotiläksyjä. Mutta ongelma tulee yhteiskunnasta ja sen tavoita. Kun vanhemmilla työpäivät kestävät monesti ainakin klo 19 asti, osalla jopa myöhempään, niin on normaalia tarjota lapsille jotain tekemistä iltapäivän / illan tunneiksi. Täällä ei lapsia haluta jättää yksin kotiin, ei edes vanhempia lapsia. 

Itse monesti mietin sitä, että milloin nämä lapset saavat olla "lapsia". Kun koulu alkaa jo 3-vuotiaana ja koulupäivät kestävät harrastuksien kanssa jopa  klo 17.30 asti. Sen päälle sitten vielä  kotiläksyt. Eipä sitä viikolla enää vietetä aikaa erikseen ystävien kanssa tai leikitä. No, onneksi on sentään viikonloput.  
Toki sitä voisi jättää harrastukset pois ja viettää vain aikaa kotosalla leikkien. Mutta sitäkään emme halua koska liikunnan harrastaminen on äärimmäisen tärkeää terveydelle ja lapsen kehitykselle. Suositusten mukaanhan lasten tulisi harrastaa liikuntaa vähintään tunnin päivässä. Ja mielellään mahdollisimman monipuolista liikuntaa niin että luusto ja lihakset pääsevät kehittymään mahdollisemman monipuolisesti. Valitettavasti koulupäivän aikana täällä ei tuota liikunta-aikaa kauheasti kerry sillä valitunteja on vain kaksi päivässä ja niistäkin iso osa kuluu syöden - ensin välipala ja sitten lounas. Eikä liikuntaakaan ole kuin kaksi tuntia viikossa ja nekin tällä hetkellä samana päivänä eli keskiviikkona - ensin tunti uintia ja sitten myöhemmin tunti liikuntaa. Toivottavasti tämä muuttuu sitten kun uimakausi loppuu ja näin liikunta jakaantuisi edes vähän tasaisemmin viikolle. 

Omat harrastukset ovat siis aika lailla "pakollisia" jos liikuntaa haluaa harrastaa aktiivisesti. Meidän pikkuneiti aloitti jo neljä vuotta sitten tanssiharrastuksen edellisessä koulussaan ja jatkoi sitä pari vuotta sitten ihan tanssikoulussa. Tunteja oli molemmissa paikoissa kaksi viikossa. Tänä vuonna tanssi vaihtuu nyt sitten balettiin ja sitäkin on luvassa kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Nämä tunnit ovat tosin vähän huonoon aikaan sillä alkavat heti koulupäivän jälkeen klo 16 eli suoraan koulusta pitää mennä. Eli ajatus siitä, että saisi hetken olla kotona ja kerätä energiaa ei tänä vuonna toteudu. Mutta kaikkea ei voi saada...
Kia on nauttinut  tanssiharrastuskestaan ihan valtavasti. Lajin valinta oli aikoinaan hänen oma valintansa. Tosin hän halusi aloittaa baletin ja kävikin sitä kokeilemassa mutta touhu oli aika totista eikä neiti oikein viihtynyt siellä joten aika nopeasti vaihdoimme sitten alkeistanssiin ja se olikin hyvä valinta. 

 

Tähän asti  neiti on siis käynyt alkeistanssissa, jossa ei ole erikoistuttu vielä mihinkään tanssilajiin mutta tästä eteenpäin pitää valinta sitten jo tehdä. Iso osa ryhmän tytöistä jatkoi urban dance- ryhmään mutta me emme halunneet sitä. Joten vaihdoimme tanssiryhmää ja nyt neiti aloittaa sitten klassisen tanssin eli baletin. 

Lisäksi haluamme jotain vähän aktiivisempaa ja ehkä neiti lähtee kokeilemaan erityisesti lapsille suunnattua muay thai -tyylistä kamppailutreeniä. Nämä tunnit tulevat olemaan crossfit-salilla, jossa käyn itsekin treenamassa eli monipuolista treeniä koko vartalolle on varmasti luvassa. Uskoisin tämän olevan hyvä lisä neidin harrastuksiin. 

Jooga olisi kerran viikossa ehkä ihan hyvä lisä meidän aktiiviselle ja vilkkaalle neidille mutta toistaiseksi emme ole sitä vielä aloittaneet. Tarkoituksena olisi etsiä joogaopettaja, joka voisi tulla tänne kotiin tuntia vetämään ja myös naapurin pojat ovat kiinnostuneita tulemaan tunnille. Eli jos vain löydämme sopivan opettajan niin ehkäpä vielä joogallekin pitää löytää tilaa jostain välistä. Neidin entisessä koulussa harrastivat joogaa ihan koulupäivien aikana pari kertaa viikossa ja neiti kovasti tykkää lajista. 


Tai ehkäpä pitää itse kouluttautua lapsijoogaohjaajaksi... mikä ei itse asiassa ole ollenkaan huono idea :-) 


Itse olen ollut siinä suhteessa onnekas, että olen lapsena & nuorena saanut kokeilla ja harrastaa mitä erilaisempia lajeja - balettia, voimistelua, taitoluistelua, kilpatanssia, ratsastusta, ringetteä, kaukalopalloa, salibandyä ja monta muuta lajia. Näin on luotu hyvä ja monipuolinen pohja aikuisiän liikunnalle. Olen koko elämäni harrastanut liikuntaa enkä voisi kuvitellakaan elämääni ilman sitä. Ja kun tietää, että miten tärkeää liikunta on myös aikuisiässä niin luustolle, lihaksille kuin koko elimistölle niin toivon pystyväni harrastaa sitä myös tulevaisuudessa. Ja tästä syystä haluan myös lapseni harrastavan - onneksi hän on saanut sporttigeenit vanhemmiltaan :-) 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti