keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Ekalle luokalle Espanjassa

Kyllä on suomalaisen ja espanjalaisen ekaluokkalaisen elämä aika erilaista. Olen päässyt seuraamaan koulun aloitusta elokuussa Suomessa kun ystäväni poika lähti elokuun alussa koulutielle. Lisäksi luen aktiviisesti alkuopettajien blogeja, joten aika hyvä käsitys on siitä että mitä Suomessa ekaluokkaisille nykyään opetetaan ja miten. Ja nyt tänään alkoi sitten meidän 6-vuotiaan pikkuneidin virallinen koulu-ura primariassa eli espanjalaisessa alakoulussa. 

Lähtökohdat pitkälle koulu-uralle ovat aika erilaiset. Suomessa lapset saavat 7-vuoteen asti viettää aikaa huoletonta, päiväkotilapsen elämää. Täällä taas koulun alkaessa on lapsilla takana jo 3-vuotta esikoulua, jossa on sosiaalisten taitojen lisäksi opeteltu jo lukemista, kirjoittamista ja matematiikkaa. Päiväkotielämän espanjalaiset lapset ovat jättäneet taakseen jo 3-vuotiaana. 

Kumpi on sitten parempi, niin siitä voidaan olla montaa mieltä. Tiedän, että Suomessa moni on ylpeä kun heidän 5-vuotiaansa osaa jo lukea ja kirjoittaa vaikka näitä taitoja aletaan käytännössä vasta harjoittelemaan esikoulussa ja aakkosetkin käydään läpi vielä alakoulun ekalla luokalla eli kyseiseisiä taitoja ei todellakaan lapsilta edellytetä koulun alkaessa. Täällä taas käytännössä lasten tulee osata vähintään kirjoittaa, lukea ja laskea / vähentää koulun alkaessa eli perustaidot pitäisi olla jo hallussa. Ja esim. lapset, jotka ovat olleet esikoulussa yksityiskoulussa ovat aloittaneet jo englannin ja saksankin opiskelun vuosia sitten. Eli Espanjassa kiire oppia on kova. Itse olen kyllä suomalaisen järjestelmän kannalla vaikka siinäkin on omat heikkoutensa. Esim. kielten opiskelu pitäisi mielestäni ehdottomasti Suomessakin aloittaa kaikilla lapsilla viimeistään 1.luokalla, mielummin jo aikaisemmin. Kielellinen herkkyys nimittäin alkaa heiketä siinä 9-10 vuotiaana kun Suomessa vasta aloitetaan vieraiden kielten opiskelu. Mutta muutenhan suomalainen koulujärjestelmä on aika eri planeetalta kuin täällä Espanjassa. Valitettavasti. 

Miten espanjalainen ekaluokkalainen sitten eroaa suomalaisesta muuten kuin siinä, että ikää on vuosi vähemmän? No, tässäpä muutama huomio. 

Ystäväni poika on saanut olla villi, vapaa ja huoleton melkeinpä 7 vuoden ajan. Vielä hetki sitten hän eli päiväkotilapsen elämää, jossa hänet vietiin ja haettiin vanhempien toimesta, päiväkodissa odotti aamiainen ja elämä oli pääasiassa leikkiä ja touhuamista. Mutta nyt yhtäkkiä hänen pitääkin olla jo "iso" ja tulla toimeen omillaan. Pitää osata herätä aamulla, huolehtia oikeanlaiset vaatteet ja varusteet päälle, syödä aamupalaa ja lähteä kouluun ajoissa. Ja muistaa vielä ottaa se koulureppukin mukaan. Ja kulkea itsenäisesti matka koululle. Aika paljon vastuuta noin yhtäkkiä annettuna. Toisaalta, vastuu kasvattaa. Ja näin on Suomessa aina tehty ja hyvin on pärjätty. Ja hyvin se ystäväni poika kuulemma aamurutiineista suoriutuu ihan itsekseen. 

Oma lapseni taas on kuljetettu koululle ja haettu sieltä jo koko kolmevuotisen esikoulun ajan ja sama meno jatkuu tulevaisuudessa. Meilläpäin alakouluikäiset eivät saa kulkea koulumatkojaan itsekseen vaan aikuisen on vietävä ja haettava lapsi koululta. Muutos esikoulun ja koulun välillä ei ole niin valtava kuin Suomessa. Täällä varmasti saisi poliisit kannoilleen jos antaisi alakouluikäisen lapsen kulkea yksinään koulumatkat! Niin vain ei täällä tehdä. Ja kuten aikaisemmin totesin, niin vaadittavien taitojen puolesta mennään erilaista "kaavaa". Täällä ei ekalla luokalla todellakaan aloiteta aakkosten opiskelusta vaan mennään suoraan asiaan. 

Koulukirjathan pitää aina itse ostaa niin julkisissa kuin yksityisissä koulussa. Ja niihin ekaluokkalaisen osalta menee sellaiset 200-300 €, koulusta riippuen. Meillä lasku oli 268 €. Ensi vuonna summa on todennäköisesti samaa luokkaa mutta siitä se sitten alkaa vähitellen nousemaan. En edes halua miettiä, että mitä kirjat maksavat vaikkapa yläkoulussa... Kirjoja ei kierrätetä vaan ne ovat kertakäyttöisiä. Melkoinen bisnes siis..

Tässä vähän esimakua pikkuneidin kirjoista


 Englannin kirjat - mitä nopeasti selailin, niin aika hyvät perustiedot oletetaan lapsilla jo olevan. Kirja ei todellakaan ala mistään Hello, my name is Jack -tyylisistä jutuista vaan ihan täyttä asiaa ja lisäksi on englanninkielisiä kirjoja luettavaksi. 


 Natural science ja Social science -oppiaineiden kirjat ovat englanniksi ja vastaavat Suomessa varmaankin ympäristö- ja yhteiskuntaoppia. 
Koska koulu on kaksikielinen niin espanjan ja englannin lisäksi tunnit on tosiaan jaettu niin että osa aineista opiskellaan englanniksi ja osa espanjaksi. Esim. matematiikka näyttää ainakin ensimmäisellä luokalla olevan espanjaksi. 


Espanjan kielessä lapsilla on erilaisia kirjoitus- ja lukukirjoja sekä luetunymmärtämiskirjoja. Kaikki kirjoittaminen tapahtuu kaunolla, vasta myöhemmin opetellaan tekstauskirjaimet.  

Saksan oppikirja ei ala myöskään ihan alkeista koska koulun omassa esikoulussa opiskelleet lapset ovat jo saksaa opiskelleet parin vuoden ajan. En tiedä, että miten ryhmä sitten jaetaan koska luokassa on kuitenkin myös ihan uusiakin oppilaita.  Englannin, espanjan ja saksan lisäksi ekaluokkalaiset pääsevät tutustumaan myös kiinankieleen. Heti tänään neiti tulikin kotiin ja esitteli kiinankielentaitoaan. Wǒ jiào - minun nimeni on... 

Näiden lisäksi myös musiikissa sekä arts&crafts -aineissa on omat oppikirjat. Kirjoja on paljon, painoa yhteensä 5 kg. Ei siis mikään ihme, että koulureppu ei saa olla selässä kannettavaa mallia vaan ns. perässä vedettävä. Entäpä sitten koulupäivän pituus. Suomessa lapset menevät kouluun joskus 9-10 aikaan ja pääsevät koulusta joskus klo 13-14 aikaan. Ja siinä ajassa on jo ehditty syömään lounasta! Espanjassa koulu alkaa joka päivä samaan aikaan, yleensä koulusta riippuen klo 8.30-9.00 välillä. Meidän pikkuneidin päivä alkaa klo 8.45 joka ikinen päivä. Ja päivä päättyy klo 15.45 joka ikinen päivä. Siinä välissä on ollut  yksi 45 minuutin lounas+välitunti. Ja ehkä joku muu lyhyt tauko. Suomessahan lapset pääsevät ulkoilemaan 15 min ajaksi joka tunnin päätteeksi. Ei Espanjassa.

Myös koulujen piha-alueet ovat aika erilaisia. Alakouluikäisille ei ole enää mitään leikki- ja kiipeilyjuttuja tarjolla vaan piha-alue on aika pelkistetty. No, eipä niitä taukojakaan ole niin kauheasti...


Luokkahuoneet eivät ole mitään kovin viihtyisiä mutta vuoden aikana toki seinät saavat vähän väriä kun lasten töitä laitetaan seiniä koristamaan. Liitutaulua ei sentään luokissa enää ole vaan digitaaliset taulut ovat ne jo korvanneet ainakin meidän pikkuneidin koulussa.Kouluruokailu on vuorossa klo 13.40-14.25 eli siinä vaiheessa kun Suomessa valtaosa ekaluokkalaista  lapsista on jo päättänyt koulupäivänsä. Koska ruokailu on myöhään niin jokainen lapsi ottaa jonkun pieneen evään kouluun, joka syödään klo 10.15 välitunnilla. Eli se siitä tauosta ja mahdollisesta leikkimisestä ja liikkumisesta... Kouluruoka syödään tarjottimelta, jonne ruoka laitetaan henkilökunnan toimesta valmiiksi. Vasta kolmannella luokalla syövät astioista. Tämä kuulemma siksi että eivät lapset osaa astioita käsitellä. Julkisissa kouluissa ruokailu ei muuten edes kuulu "palveluun" vaan koulupäivä loppuu sitä ennen. Maksua vastaan on sitten mahdollisuus ruokailla.

                                      

Koulun loppumisen jälkeen on mahdollisuus osallistua koulunjälkeisiin aktiviteetteihin, joita on tarjolla joka päivä ja erilaisia. Osa maksuttomia, osa maksullisia. Riippuen koulusta. Pääasiassa nämä ovat erilaisia liikunnallisia juttuja mutta myös muita aktiviteetteja on yleensä tarjolla. Näitä on tarjolla ilmeisesti jopa klo 18 asti. 

Meidän pikkuneidin koulu on melkoinen laitos eli siellä on satoja oppilaita - vauvasta aina täysikäisiin asti. Eli kaikki on todella tarkasti organisoitua ja järjestettyä. Lapset pitää tuoda aamulla tiettyyn aikaan ja tietylle paikalle sekä heidät noudetaan iltapäivällä tietystä paikasta ja tiettyyn aikaan. Lapset pääsevät välitunnilla leikkimään vain omalle pihalleen eli alue on hyvinkin rajattu. Ja yleensäkin koko koulu on aidattu ja tarkasti vartioitu. 

Lapsilla on koulupuvut ja niiden käyttö on tarkasti määrättyä. Urheiluasua valkoisten urheilukenkien kanssa käytetään lokakuun puoleen väliin asti, sen jälkeen käytetään virallista koulupukua helmikuun puoleen väliin asti ja sen kanssa käytetään ballerinoja tmv. Pojilla puolestaan suorat housut. Ja sitten taas keväällä hetkeksi vaihdetaan urheiluasuihin ja sitten taas viralliseen koulupukuun. Paitsi tietysti urheilupäivinä (3 x vko) pitää olla urheilupuku mukana. Ja melkoinen bisnes myös nuo koulupuvut. Meidän pikkuneidin vaatevarasto (näin alkuun..) tuli maksamaan 338 €, sisältäen urheiluasun (verryttelytakki ja housut, urheilumallinen shortsihame 3 kpl + t-paidat 3 kpl) ja virallisen asun (2 kpl hameita, 3 kpl pikeepaitoja ja neuletakki). Ja sitten vielä ne kengät eli valkoiset urheilukengät ja siniset ballerinat tmv. 

Eli pelkästään kirjoihin ja vaatteisiin meni mukavat  606 € ja siihen sitten muut koulumaksut vielä päälle. 

Muuten koulumaksut ovat seuraavanlaiset:

Koulunvarausmaksu 901 € (maksetaan kerran) ja lisäksi vuosittain varausmaksu 391,85 €. Kuukausimaksu on syyskuussa 491,90 € ja tämän jälkeen lokakuu-kesäkuu 379,55 €/ kuukausi. Näiden lisäksi maksetaan kouluvakuutus kerran vuodessa, joka on 26,50 € ja muita kuluja 88 €. 


Tällaisina hetkinä todellakin käy kateeksi suomalaista koulujärjestelmää, sen tasa-arvoisuutta, maksuttomuutta ja hyvää tasoa. Toki täälläkin varmasti on hyviä julkisia kouluja ja iso osa kanarialaisista laittaakin lapsensa ihan julkiseen kouluun. Osaksi luonnollisesti siitä syystä, että eihän tuollaisiin koulumaksuihin ole kaikilla perheillä millään varaa. 

No, onneksi sillä rahalla toivottavasti saa myös sitten vähän vastiketta. Ainakin koulun tarjoamat mahdollisuudet ovat ihan hienot ja esim. uimaan lapset pääsevät usean kuukauden ajan ainakin kerran viikossa. 
Olen myös erittäin tyytyväinen pikkuneidin tämänvuotiseen opettajaan. Ainakin näin alkuun vaikuttaa, että kyseessä on mukava ja rauhallinen nuori opettajatar. Tosin tämä ns. luokanopettaja opettaa vain aineet, joita opetetaan englanniksi. Toinen opettaja vastaa espanjankielisistä aineista ja lisäksi saksassa, kiinassa, liikunnassa ja taideaineissa on omat opettajansa. Luokka on myös tänä vuonna sopivan pieni, olisiko lapsia joku 15-18 kpl. Eli tämä on ihan paras juttu! 

Tärkeintä on kuitenkin se, että pikkuneiti on tyytyväinen. Ensimmäisenä aamuna kouluun lähti hieman hermostunut tyttö mutta koulusta haimme todella iloisen pikkuneidin. Hän on samalla luokalla naapurinpojan kanssa, joka on ollut koulussa jo useamman vuoden ajan ja he tulevat tosi hyvin toimeen. Eli yksin ei ole tarvinut olla. Ja opettajankin mukaan päivä sujui hyvin ja neiti on kuulemma todella sosiaalinen. Eli uskoisin hänen sopeutuvan kouluun varsin hyvin. Äidille paikka taitaa olla kovempi... Toki on odotettavissa, että varmasti jossain vaiheessa tulee entistä koulua ja koulukavereita ikävä mutta onneksi heitä voi käydä tapaamassa sitten vapaa-ajalla. 

Hyvää koulunaloitusta kaikille ekaluokkalaisille (ja tietysti myös muillekin) ympäri maailmaa! 

3 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista lukea eroista.

  Tässä vähän ekaluokkalaisen arkea ruotsista, meillä oli esikoulu jo koulun tiloissa, joten nyt oli vain luokkahuoneen ja käytävän vaihto. Kouluun mennään äidin kyydillä, koska pikkusisko on päiväkodissa ihan vieressä.

  Kouluussa (tai siis fritids = vapaa-ajankerho (?)) tarjotaan aamupala, joten siellä ollaan 7:30 aamupalalla ja varsinainen koulu alkaa klo 8 joka aamu. Maanantaina ja tiistaina on koulua klo 13:30 asti, muut päivät loppuvat lounastaukoon. Lounas syödään klo 11:30. Välitunteja on yksi päivässä 09:30-10, sen lapset ovat useimmiten ulkona. Koulun loputtua alkaa fritids, ja hänet haen kotiin n klo 16. Niin ja sitä välipalaa tarjoillaa kl 14:45. Koulusta saadaan kynät yms tarvikkeet sekä kaikille oma tietokone. Tiistaisin on säästä riippumatta metsäretki, jolloin ekaluokkalaiset menevät eskarilaisten kanssa kävelen metsään (n 1,5 km yhteen suuntaan), siellä sitten tekevät erilaisia tehtäviä.

  Meidän kuolu on onneksi jaettu kolmeen eri "osastoon", jokaisessa on esikoulusta kolmanteen luokkaan asti. Nejäs, viides ja kuudesluokkalaiset ovat yhdistettynä. Tämän takia luokkakoot ovat pienempiä, esikoulussa oli 15 lasta, nyt ekalla on 16 lasta.

  Olen kysynyt haluaisiko hän pyöräillä yksin kouluun ja takaisin (niin että lähdetään ja tullaan kotiin kuitenkin samaan aikaan) matka on tuttu ja turvallinen, muttei hän sitä halua. Olen huomannut että täällä menevät harvoin ekaluokkalaiset (tai isommatkaan) yksin kotiin niin ettei siellä ole vanhempia paikalla.

  Kun vertaan meidän arkea sisaren ekaluokkalaiseen, niin onhan siinä iso ero. Minusta on todella kiva ettei 7 vuotiaan tarvitse pärjäta itse aamulla ja muistaa reppua, vaatteita ja laittaa ovea lukkoon avaimella.....

  - Sirpa

  VastaaPoista
 2. Niin, unohdin mainita että jo esikoulussa opeteltiin lukemaan ja kirjoittamaan. Sekä matematiikka on ollut vahvasti mukana jo sieltä asti.

  -Sirpa

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva lukea, että millaista on ekaluokkalaisen arki Ruotsissa. Ihanan leppoisalta vaikuttaa - lyhyet koulupäivät ja vielä metsäretkikin joka viikko. Olisipa täälläkin tuollaista tarjolla... Tai no, olisihan meillä Montessori mutta sinne ajomatka kestäisi sen 45 min suuntaansa eikä siellä ole tarjolla juurikan minkäänlaista kieltenopetusta. Välillä äitiä harmittaa, että pieni koululailen joutuu istumaan pitkiä päiviä koulussa ja opiskelu on täällä tosi teoreettista mutta minkäs teet kun valinnanvaraa ei kauheasti ole.

  VastaaPoista