keskiviikko 16. elokuuta 2017

Mun keittiö ja suosituimmat reseptit

Ulkosuomalaisten blogeissa on viime aikoina esitelty keittiöitä ympäri maailmaa. Olen piipahtanut mm. ranskalaisessa keittiössä http://chezhelena.com/2017/08/06/meidan-ranskalainen-keittiomme/, tsekkiläisessä keittiössä http://www.preppycontinental.com/meidan-tsekkilaisessa-keittiossa/ sekä englantilaisessa keittiössä https://blogit.kaksplus.fi/meriannenmielessa/2017/07/09/esittelyssa-englantilainen-keittio/. Sen verran utelias luonne taidan olla, että on aina mielenkiintoista nähdä että minkälaisia ovat kodit eri puolilla maailmaa. 

Keittiö ja yleensäkin koti ei aina kerro välttämättä kaikkea maasta tai käyttäjästään koska harvalla sitä on käytössään mitään unelmiensa keittiötä ja kotia. Sitä on itsekin tullut asuttua lukuisissa väliaikaisissa ja vuokra-asunnoissa, joissa ei keittiö ole todellakaan ollut sellainen kuin itse olisi halunnut. Mutta hyvin niissä on aina ruokaa saanut laitettua. 

Nykyinen kotimme on vihdoin ja viimein ihan "oma" koti ja kaiken lisäksi saimme remontin myötä tehtyä siitä hyvinkin meidän näköisemme. Mutta toki kompromissejakin jouduimme tekemään. Tilaa on esim. vähemmän kuin edellisissä kodeissamme mutta neliöt on kuitenkin hyvin hyödynnetty eli koti on meille sen puolesta ihan sopiva. Ensimmäistä kertaa meillä on myös avokeittiö sillä niitä ei täällä Kanarialla kauheasti suosita vaan yleensä keittiö on pieni ja suljettava tila joka on tarkoitettu vain sitä ruoan laittamista varten. Ja yleensä tilaa on yhdelle hengelle. Eikä sinne ainakaan mitään kunnon ruokapöytää mahdu. 

Meidänkin kodissamme keittiö oli alunperin pieni, seinin suljettu tila. Mutta heti ensimmäisenä kaatuivat seinät kun remontti alkoi. Eikä ole kaduttanut. Nyt keittiö, olohuone ja ruokahuone/työtila ovat yhtä suurta tilaa. Tämä onkin tila, jossa vietämme suurimman osan ajasta. Kotimme sydän, oikea monitoimitila. 

Tältä keittiö näytti alunperin 
 Ja tällainen se on nykyään 
Kompromissi on tietysti se, että keittiöstä ei ole suoraa näkymää ulos eli ikkuna puuttuu. Mutta onneksi isot tuplaovet olohuoneen puolella tuovat sen verran paljon valoa, että ikkunan puuttuminen ei sen puolesta haittaa. Tosin näin kesällä olisi ihanaa saada läpiveto, jotta kokkailu ei olisi niin kuumaa puuhaa... Mutta ehkäpä joskus hankimme sen ilmastointilaitteen niin sitten sekin ongelma on ratkaistu. 

Ruokapöytä meillä on erikseen  mutta sitä emme ole ruokailuun juurikaan käyttäneet. Ehkä pari, kolme kertaa olemme syöneet sen ääressä. Lähes aina syömme saarekkeella taikka sitten terassilla. Parasta meidän keittiössämme tällä hetkellä on ehdottomasti se, että ruoanlaittajaa (99.9 % minä) ei ole suljettu minnekään koppiin vaan saan ruokaa laittaessani osallistua myös muuhun elämään. Puoliso pelkästi alunperin, että tuleeko paha ruoanhaju koko taloon mutta meillähän ei juuri esim. uppopaisteta mitään (kuten Espanjassa hyvin usein) eli käryjäkään ei kauhasti tule ja onneksi en vähät mitä tulee häviävät pääasiassa liesituulettimen kautta. 

Toinen huippujuttu meidän keittiössä on astianpesukone, joka on sijoitettu ylös. Suomessa niin tuikitavallinen juttu mutta täällä kukaan ei ole vielä tähän mennessä nähnyt moista. Siis ei ketään meidän ystävä- ja tuttavapiirissä. Ei myöskään kukaan remonttifirman miehistä, ei edes putkimies. Ja jopa keittiön valmistanut puuseppä halusi ottaa siitä kuvia, jotta voisi myös muille suositella. Heh. Tietysti kun itse on päässyt suunnittelemaan niin kaikki on tehty meidän toiveiden mukaan. Esim. huonetila hyödynnettiin kattoon asti koska inhoan standardikaappien päälle jäävää tyhjää tilaa, joka kerää vain pölyä ja likaa. Kun puuseppä teki kaapit, niin saatiin kaikki tila hyödynnettyä. Pienessä kodissa tärkeä asia! Ja meiltä löytyy jopa sellainen harvinaisuus kuin astiakaappi. Ei muuten tunneta juurikaan täällä Kanarialla. Vaikka meillä ei astioita kauheasti käsin pestä niin silti arkimukit, lautaset ja lasit säilytetään tuossa kaapissa. Ne on niin näppärä siihen laittaa suoraan tiskinpesukoneesta. 

Tuo nurkkaus on meillä myös sellainen aamupalanurkkaus eli kaikki tarvittava löytyy siitä. Vedenkeitin, kahvinkeitin, öljy/suola/paperilaatikko (täällä aamiaisleivät nautitaan yleensä oliiviöljyn ja suolan kera) ja tiskinpesukoneen päällä olevassa kaapissa on puolestaan kahvit, teet ja muut tarvittavat jutut. Sitten vain saarekkeen ääreen aamupalaa nauttimaan - ja leivät saa paahdettua siinä samalla :-) 


Tuo saarekkessa oleva pistorasia on muuten tosi näppärä. Siihen siirrän yleensä myös yleiskoneen kun leivon jotain. Näin työskentelytilaa riittää koko saarekkeen leveydeltä. Edellisessä kodissa ärsytti nimenomaan se, että kaikki pöytätila oli täynnä ja kun halusi leipoa niin piti aina tavaroita siirrellä pois pöytätasoilta. 


Kaappien sisältö on aika normaalia - astioita, kattiloita, pannuja, melkoinen valikoima kaikenlaisia leivontaan liittyviä juttuja (yksi kokonainen kaappi täynnä...), kippoja ja kuppeja. Sitä normikamaa. 

Mutta kaikki on tietyssä järjestyksessä - tykkään siitä, että kaikella on oma paikkansa. Mausteet ovat keittotason ja uunin vieressä olevassa laatikossa tietyssä järjestyksessä ja jopa kaikenlaisilla muovirasioilla on oma tietty järjestyksensä. Yksi tyypillinen asia kanarialaisissa keittiössä on vesikanisterit sillä hanavesi ei ole juotavaa. Niitä sitten roudataan kaupasta kädet verillä taikka sitten tilataan vesifirmalta, joka näppärästi kantaa ne kotiovelle asti. Meillä menee yleensä viikossa juomavetenä sellaiset 6 kappaletta 8l kanistereita ja ne maksavat joku 1.20 € / kappale. Onneksi ruoanlaittoon, hampaiden pesuun jne voi hanavettä sentään käyttää eli kanistereita tarvitaan vain juomavedeksi. Yleensä täällä säilytetään ihan noita muovikanistereita pöydällä mutta itse en tykkää. Niinpä ostin lasisen vesiastian, josta on näppärä sitten ottaa vettä. Ja onhan se vähän kauniimpikin.Tyhjiä muovipulloja tulee siis aika paljon ja siitä syystä meillä on erilliset kierrätysroskikset. Niin muoville kuin paperille. Myös lasia täällä kierrätetään. Nämä kierrätysroskikset ovat meillä rappusten alla olevassa tilassa ja sieltä ne kannetaan aina aika ajoin taloyhtiön pihassa oleviin isoihin kierrätysastioihin. Roskis meillä on näppärästi ovessa ja tämän vekottimen löysin Leroy Merlinin rautakaupasta. Taisi maksaa 10 €. Tosi näppärä eli kansi avautuu automaattisesti kun oven avaa. 

Suomalaisia astioita meiltä löytyy jonkin verran. Iittalan erilaisia laseja on erilaisia ja näiden lisäksi muutama Arabian Taika-muki sekä ne pakolliset muumi-mukit :-) Myös pari isoa settiä meillä on Hackmanin aterimia mutta niitä ei käytetä arkisin vaan ainoastaan silloin kun on vieraita. Vanhasta keittiöstä ei jäänyt jäljelle kuin jääkaappi enkä oikeastaan ihan täysin ymmärrä, että miksi ihmeessä sen halusimme säilyttää. No, olihan se ihan hyväkuntoinen ja siisti mutta niin olivat muutkin kodinkoneet ja ne lähtivät kierrätykseen heti remontin alettua. Mutta jostain syystä jääkaapin säilytimme. Ja kyllähän se ihan hyvin toimii, mitä nyt välillä pitää vähän turhan kovaa meteliä puolison mielestä. Eli ehkäpä sekin lähtee kohta sinne kierrätykseen... 

No, mitä meidän keittiössä sitten kokkaillaan? No, ei ainakaan mitään kanarialaista ruokaa. Ja ei edes juurikaan mitään espanjalaista. Ei kyllä kauheasti suomalaistakaan. Pääasiassa meillä on sellainen fuusiokeittiö eli yhdistelen makuja eri puolelta maailmaa. Puoliso onneksi rakastaa myös kaikkea vähän eksoottisempaa. Niinpä aika usein meillä haetaan vaikutteita aasiasta, intiasta, lähi-idästä, perusta ja meksikosta. Tällä hetkellä ruoanlaitto on aika sellaista perusjuttua eli tyyliin 30 min valmista. Tykkään kyllä laittaa ruokaa ja ihanaa olisi käyttää tuntikausia sen valmistamiseen mutta siihen ei nyt tällä hetkellä aika vain riitä. 

Lihaa en kauheasti käytä ruoanlaitossa mutta kanaa, kalaa ja kasviksia käytämme senkin edestä. Ruoan pitää olla suht terveellistä mutta myös maistuvaa. Mielummin sitten liikun sen verran enemmän että voin nauttia ruoasta. 

Tässäpä muutama meidän arjen pelastaja eli tyyliin 30 min pikaruokaa. 

Lohta sweetchili -kastikkeellaLohifilee (itse ostan valmiiksi fileerattua ja puhdistettua)
-> poista kalasta nahka
-> suolaa lohi ja laita uunin kestävälle pannulle
-> päälle valmista sweetchili-kastiketta ja kookoskermaa
-> uuniin n. 175 astetta ja 15-20 minuuttia niin kala on valmis nautittavaksi. 
-> uunissa olon aikana sweetchiliä ja kookoskermaa voi vähän sekoittaa ja kauhoa kalan päälle niin se ei pääse kuivumaan
-> sitten vain korianterisilppua ja rouhittuja cashwe-pähkinöitä kalan päälle ja ei kun nauttimaan. 

Tämä kalaruoka meillä nautitaan ihan vain salaatin kera mutta toki sen kanssa voi vaikka riisiäkin valmistaa. Tai quinoaa. 

Lohiceviche 

Resepti löytyy täältä:
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5122910445481625452#editor/target=post;postID=1095371892224915061;onPublishedMenu=template;onClosedMenu=template;postNum=0;src=postname

KylmäsavulohipastaJa resepti löytyy täältä:
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5122910445481625452#editor/target=post;postID=5561948700866788953;onPublishedMenu=template;onClosedMenu=template;postNum=19;src=postname

Uunilohi

Uunilohta voi tehdä mitä erilaisimmilla "täytteillä". Itse käytän aina valmiiksi fileroitua ja puhdistettua lohta, näin pääsee vähän helpommalla. Ja päälle esim.
- sinappia + hapankorppumurskaa, ensin kala kuorrutetaan ohuesti sinapilla ja sitten hapankorppumurska vain päälle 
- tuorejuustoa + pestoa sekaisin ja sitten vain kalan päälle
- hunaja+wasabi + tuorejuusto + seesam eli kalan päälle ensin hieman juoksevaa hunajaa ja sitten wasabi-tuorejuustosekoitus ja lopuksi päälle seesaminsiemeniä
- aasialainen "tahna", johon tulee inkivääriä, chiliä, valkosipulia,hunajaa ja vähän öljyä. Tee aineksista tahna ja levitä kalan päälle. Lisäksi murskattuja pähkinöitä (esim. cashew tai maapähkinä) ja tuoretta korianteria. 

Tahitilainen kana 
->Kanafilesuikaleita korkeaan uunivuokaan
-> päälle sipulikeitto-pussiainekset ja ripaus kurkumaa väriä antamaan
-> mangoa palasina
-> mango- tai ananasmehua niin että kanat peittyvät
-> Ainekset sekaisin ja uuniin 175 astetta noin 20 minuuttia (kunnes kanat kypsiä)
-> Kypsennyksen aikana voi sekoittaa pari kertaa ja jälkimmäisellä kerralla voi lisätä
joukkoon hieman ruokakermaa tai kookoskermaa


Kanaa punaisessa pestokastikkeessa
-> korkeaan paistinpannuun punaista pestoa ja ruokakermaa tmv. sekaisin
-> lämmitä ja lisää kanafilesuikaleet. Anna "hautua" kunnes kanapalat ovat kypsiä. 

Marokkolainen kikhernekastike

Resepti löytyy täältä: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti