torstai 17. elokuuta 2017

Milloin puhelin lapselle?

Suomessa kävi kännykkäkauppa vilkkaana kun heinä-elokuun vaihteessa siellä lomailin. Asiakkaina oli lähinnä perheitä ja puhelinta valittiin uudelle ekaluokkalaiselle. Lähes kaikki tuntuivat päätyvän älypuhelimeen.  Suomessa 7-vuoden ikä ja koulunalku olevan se hetki kun lapselle viimeistään hankitaan oma puhelin. 

Toki Suomessa asia on aika ymmärrettävä koska iso osa lapsista joutuu kulkemaan koulutiensä itsenäisesti ja moni viettää aikaa myös yksin kotona. Varmasti itsekin hankkisin lapselleni puhelimen, jos samassa tilanteessa olisin. Pohdin kyllä sitäkin, että onko se puhelin täysin "must", onnistuisiko elämä ilman sitä. Kyllähän mekin lapsuudessa pärjäsimme ihan hyvin vaikka moisia ei vielä ollut edes keksitty. Tosin maailma oli 80-luvun alussa aika erilainen... Täällä Kanarialla tilanne on aika toinenlainen. Lapsilla ei juurikaan puhelimia näe ja mitä olen jutellut ystävien ja tuttujen kanssa niin moni on sitä mieltä, että 11-12 vuoden ikä on sopiva hetki hankkia lapselle puhelin. Meidän ystävä- ja tuttavapiirissä yhdelläkään alle 10-vuotiaalla ei ole omaa puhelinta. Eikä edes kaikilla sitä vanhemmilla. Ja sama koskee muuten muitakin laitteita - ipadeja, pelikonsoleita, tietokoneita jne. Kun lapset joudutaan viemään ja hakemaan koulusta aikuisen toimesta niin puhelimia ei tarvita siihen puuhaan. Eikä lapset kauheasti omatoimisesti liiku vapaa-ajallakaan, jotta puhelimia tarvittaisiin yhteydenpitoon tmv. No, ehkä jossain pienemmillä paikkakunnilla moinen voisi onnistua täällä Kanariallakin mutta ainakaan nykyisessä asuinpaikassa lapsilla ei ole kauheasti mahdollisuuksia omatoimiseen liikkumiseen. Pyörillä ei kauheasti pääse liikkumaan, sopivia paikkoja kokoontumiseen ei kauheasti ole ja tietysti matkailu on tuonut mukanaan sellaisia ikävämpiä ilmiöitä, jotka eivät välttämättä sovi lasten ja nuorten elämään. Eihän täällä esim. kauheasti lapsia ole viime vuosina kaapattu tai kadonnut mutta joitain kuitenkin ja ehkäpä tästä syystä paikalliset täällä kovasti pelkäävät. Eli lapsia tai nuoria ei kauheasti näe vapaana liikkuvan. Myös harrastuksiin lapset yleensä kuljetetaan  tai saatetaan aikuisten toimesta. 

Mitä haittaa siitä omasta puhelimesta sitten olisi? No, ei ehkä mitään muuta kuin vähän ylimääräisiä kuluja. Ainakin jos kyseessä olisi vain aika peruspuhelin ilman mitään nettiliittymiä. Enkä ehkä sellaista myöskään omalle lapselleni hankkisi, jos olisin Suomessa asuvan ekaluokkalaisen äiti. 

Oman kokemukseni mukaan Suomessa lapset ovat paljon enemmän tekniikka-addiktoituneita. Ei riitä että lapsilla on omat puhelimet vaan pitää olla tablettia, pelikonsolia jne. Ja usein jo hyvin nuorilla lapsilla. Ja niiden parissa vietetään paljon aikaa. Paljon enemmän kuin täällä Kanarialla. Toki olen myös sitä mieltä, että kaikki ruutuaika ei missään nimessä ole huonoa mutta säännöt laitteiden käytöstä pitäisi olla jokaisella perheellä tai muuten homma voi lähteä helposti käsistä... Ja kun se lähtee käsistä niin siihen on jo vaikeampi puuttua. 
                                       
Täällä monissa yksityiskouluissa tietokone/ipad tulee yleensä hankittavaksi n. 4- 5-luokalla eli silloin pitää hankkia sitten viimeistään se oma laite lapselle. Ja se tosiaan pitää itse hankkia, sitä ei koulu tai kaupunki lahjoita. Toki kouluissa sitä ennenkin koneita toki käytetään mutta ei vielä säännöllisesti ja koneet tulevat koulun puolesta. Esim. pikkuneidin tulevassa koulussa jo esikoululaiset (4-vuotiaasta lähtien) käyttävät ipadeja esim. matematiikan harjoittelussa. 

Suomessakin monissa kouluissa lapset saavat omat tabletit opiskelukäyttöön. Esim. synnyinkaupungissani Porissa jaetaan kaupungin puolesta omat tabletit kaikille peruskoululaisille 4.luokasta ylöspäin. Siis tabletit kaupungin toimesta, ihan oikeesti. Ei taida olla mahdollista täällä Kanarialla vielä pitkään, pitkään aikaan.  

Mutta mietinpä vain, että paljonko ruutuaikaa mahtaa näille nuorille oikein tulla päivässä? Varsinkin kun puhelimet, ipadit ja pelikonsolit tuntuvat lapsilla ja nuorilla vievän myös ison osan vapaa-ajasta. Täällä kun lapset menevät toistensa luokse leikkimään, niin silloin leikitään ihan fyysisesti. Ei tulisi mieleenkään, että silloin kaivettaisiin ipadit tai pelikonsolit esille. Ehkä jossain teini-iässä mutta ei paljon aikaisemmin. 

Maailma on muuttunut paljon siitä kun itse olimme lapsia ja  nuoria. Ja muuttuu edelleen kovaa vauhtia. Eikä voi edellyttää, että lapset leikkisivät ja käyttäytyisivät samalla tapaa kuin lapset leikkivät vaikkapa 20 vuotta sitten. Olen sitä mieltä, että laitteet ovat mahtavia olemassa mutta silti niiden käyttöä pitäisi kyllä kontrolloida. Meidän 6-vuotiaalla pikkuneidillä ei ole vielä omaa puhelinta eikä hän ole sellaista pyytänyt. Eikä tule sellaista saamaankaan vielä moneen vuoteen. Ei ole myöskään omaa tablettia saatikka pelikonsolia. Toki hän saa ipadilla pelailla aina joskus, etenkin auto- ja lentomatkoilla ovat olleet hyvässä käytössä.  Myös lastenohjelmia ja elokuvia hän saa ipadilta katsoa aina silloin tällöin. Mutta ei missään nimessä tuntikausia eikä mihin aikaan tahansa. Esim. illallisella hän saa joskus katsoa lastenohjelmia jos puoliso on esim. iltavuorossa emmekä syö koko perhe yhdessä mutta nukkumaan hän ei esim. koskaan saa mennä ipadin kanssa. 

Joskus koulupäivien jälkeen olen antanut esim. 30-45  "lepoaikaa" jolloin hän on saanut katsoa ipadilta lastenohjelmia. Mutta silloinkin vain ihan "kunnon" ohjelmia, esim. youtubeen hänellä ei ole lupaa mennä ilman vanhempien valvontaa. Vaikka sieltäkään hän ei juuri muuta halua nähdä kuin musiikkivideoita. 

Hankala aihe... Jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa ja ehkäpä se usean tunnin päivittäin ruutuaika ei olekaan niin pahasta kuin olen ajatellut. Mutta ehkäpä se nähdään joskus 5-10 vuoden päästä. Lisääntyvätkö erilaiset käytös- ja keskittymisongelmat, silmähäiriöt, selkä-hartia-päänsäryt jne. 

Miten on muualla maailmalla? Minkä ikäisillä lapsilla on omia puhelimia ja tabletteja? Käytetäänkö niitä paljon vai leikkivätkö lapset vielä perinteisiä leikkejä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti