keskiviikko 23. elokuuta 2017

Meidän naapurit

Aina kun ostaa asunnon taloyhtiöstä tai miksei omakotitalonkin, niin yksi asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota ovat naapurit. Luonnollisesti taloyhtiössä niitä naapureita on paljon enemmän kuin omakotitalossa joten riski siitä, että naapurustossa on joku vähemmän mukava naapuri on aina olemassa. Ja ikävät naapurit voivat pilata elämisen unelmien kodissa...  Kodin sisustusta voi aina muuttaa mutta naapureista ei niin vain pääse eroon. Koti, jossa tällä hetkellä asumme, on ensimmäinen omistusasuntomme. Ja ennen kauppoja kävimme asuntoa katsomassa useampaan kertaan ja jopa kerran vietimme yhden kokonaisen päivän taloyhtiön altaalla. Näin pääsimme vähän näkemään, että millaista väkeä taloyhtiössä on ja luonnollisesti haastattelimme vähän naapureita. Jututimme myös taloyhtiön presidenttiä sekä talonmiestä. Näin saimme kuvan siitä, että kyseessä on rauhallinen taloyhtiö eikä naapurustossa ole koskaan ollut mitään suurempia ongelmia. Tokihan kukaan ei pysty takaamaan, että minkälaisia naapureita tulevaisuudessa tänne muuttaa mutta ainakin tällä hetkellä saamme viettää mukavaa elämää eikä naapureista ole juurikaan häiriötä. 

Taloyhtiömme "keskuskatu", joka johtaa portilta allasalueelle. Tämähän on siinä mielessä vähän erilainen taloyhtiöä, että taloyhtiössä on vakituisia asukkaita vain noin kymmenessä asunnossa. Kyseessä on 40 asunnon aidattu kompleksi ja talot ovat ikäänkuin rivitaloja - yhdessä rivissä on aina 2-4 asuntoa. Meidän asuntomme on sikäli hyvällä paikalla, että olemme viimeisessä rivissä eikä seinänaapureita ole kuin yksi. Eli kukaan ei juurikaan kulje meidän nurkilla ja naapuritkaan eivät kauheasti häiritse sillä he käyvät täällä vain yleensä kesäviikonloppuisin ja loma-aikoina. 

Monet näistä asunnoista ovatkin ns. kakkosasuntoja - joko ulkomaalaisten omistamia tai sitten Las Palmasin asukkaiden "kesäasuntoja". Talvella on siis hiljaisempaa mutta kesällä, etenkin heinä- ja elokuussa on vilkkaampaa, kun monet saapuvat tänne pidemmäksi aikaa. Mutta ei silloinkaan voi sanoa, että väkeä olisi liiaksi vaan näin elokuussakin altaalla on tilaa ihan mukavasti ja usein saa olla jopa yksikseen. 

Jopa näin elokuun helteillä altaalla voi olla täysin autiota!                         

Talvisin näitä loma-asuntoja paikalliset vuokraavat esim. skandeille, jotka tulevat tänne viettämään talvikuukausia. Skandit ovat suosittuja koska ovat yleisesti rauhallista väkeä ja pitävät asunnot hyvässä kunnossa. Mutta Airbnb ja muut vastaavat vuokraukset ovat kiellettyjä eli asuntoja saa vuokrata eteenpäin vain pidemmäksi aikaa. Tosin muutaman naapurin tiedän harrastavan myös viikkovuokrausta mutta toistaiseksi taloyhtiö ei ole siihen puuttunut koska mitään ongelmia ei ole esiintynyt. 

                                 

Kun naapurustossa asuu varsin "sekalaista" sakkia niin voisi sanoa, että asumme omassa pienessä kylässä. Meidän naapurimme ovat Las Palmasissa asuva vanhempi pariskunta mutta he yleensä käyvät vain viikonloppuisin. Vastaavia pariskuntia on taloyhtiössä ehkä kymmenen muuta asuntoa - kaikki ovat ostaneet asuntonsa jo vuosikymmeniä sitten ja käyttävät asuntoa vain loma-aikoina. Ja tietysti myös heidän lapsensa ja lastenlapsensa käyttävät asuntoja silloin tällöin.

Ulkomaalaisia on luonnollisesti myös asukkaina mutta pääasiassa iäkkäämpää väkeä. Heitä on vähän joka puolelta - norjalainen pariskunta, islantilainen perhe, hollantilaiset sisarukset, ruotsalainen eläkeläinen, saksalaisia pariskuntia on useampia. Ja sitten on myös espanjalaisia perheitä, jotka asuvat täällä vakituisesti aivan kuten me. Melkoisen kirjavaa sakkia siis ja elämä täällä on kuin Serranonen perheestä. Etenkin nyt kun puoliso on taloyhtiön varapresidentti niin olemme päässeet "lähemmin" tutustumaan taloyhtiön elämään. 

Kaikkia naapureita tervehdin kyllä aina, osan kanssa saatan jäädä juttelemaankin mutta nimeltä en tunne kuin pienen osan naapureista. Mutta aika usein heistä käytämme kaikenlaisia lempinimiä, kuten "el loco" eli hullu. Kanarialainen mies perheensä kera, molemmat sairaseläkkeellä vaikka ikää on tuskin 50 vuotta. Viettävät 99 % ajasta sisätiloissa, perheen tytär valkoinen kuin lakana. Taloyhtiön yleismiesjantusen mukaan mies makaa sohvalla ja katsoo "aikuisviihdettä" kaiket päivät. Tai ainakin silloin kun tytär on koulussa. Toivottavasti...

Meidän asuntomme takana on puolestaan persaukinen Pedro, joka ei koskaan maksa vastikkeita ajoissa ja valittaa aina kun taloyhtiössä pitäisi jotain korjauksia tai parannuksia tehdä. Hän ei asu täällä vakituisesti joten jokainen ylimääräinen kulu on hänen mielestään hukkaan heitettyä rahaa. Siitä huolimatta hän kyllä käyttää taloyhtiön faciliteetteja suurella ahkeruudella ja suuri suku valloittaakin uima-altaan yleensä kesäisin melkeinpä joka päivä ja talvisinkin joka ikinen pitkä viikonloppu. Heitä on parhaimmillaan paikalla jopa parikymmentä. Naiset ovat kokoa XXXXXL mutta altaalla ollaan stringit jalassa ja yläosattomissa.  Suku on saanut lempinimen The Addams family. 

Sitten on se hullu saksalainen nainen, la alemana,  joka on aina valmiina soittamaan poliisille jos jotain epäilyttävää on tapahtunut. Oli se sitten naapurin väärin parkattu auto tai jonkun asunnon remontti - luvat on syytä olla kunnossa tai muuten voi joutua vaikeuksiin tämän rouvan ansiosta. Hänen kanssaan jouduin heti alussa väittelyyn kun olimme parkanneet auton hetkeksi "invapaikalle" muuttotavaroiden purkamista varten. Hän oli jo soittamassa poliiseja paikalle. Kunnes ystävällisesti kerroin hänelle, että kyseinen invapaikka on muuten laiton. Poliisit olivat nimittäin juuri pari päivää aikaisemmin minulta tivanneet että kuka on kyseisen parkkipaikan maalannut sillä se ei kuulunut kaupungin invalupien piiriin. No, se väittely loppui lyhyeen ja seuraavana päivänä joku oli käynyt maalamassa parkkipaikan invamerkit mustalla... 

Nykyään taloyhtiötämme valvoo useampi videokamera ja puolisoni tehtäviin kuuluu nauhoitteiden tarkistus aina jos jotain on sattunut. Melkoisia juttuja olemme saaneet jo todistaa. Taloyhtiön entisen presidentin lapsenlapsi on esim. käynyt hoitamassa asiansa mm. kukkapurkkeihin, uima-altaan huolto-oven eteen, taloyhtiön nurmikolle jne. Viisi kertaa nyt viimeisen kuukauden aikana. No, pökäleet on myöhemmin käynyt siivoamassa tämän kyseisen lapsukaisen isoisä, joka on ollut hoitovuorossa kun nämä pikku onnettomuudet ovat sattuneet. Ymmärtäisin, jos kyseessä olisi pikkulapsi mutta kun kyseessä on 11-vuotias poika niin ei kauheasti ymmärrystä enää käytökselle löydy. Kerran puolestaan yksi parkkipaikan valvontakameroista löytyi rikkinäisenä maasta. Aluksi luulimme, että joku on tehnyt ilkivaltaa tai jotkut varkaat ovat käyneet tuhoamassa kameran että pääsevät myöhemmin ryöstämään jonkun asunnon. No, videonauhoilta sitten näkyi miten joku humalainen yrittää kiivetä taloyhtiön aidan yli tuota valvontakameran tikkua pitkin, siinä onnistumatta. Sitten se yrittää kiivetä portin yli, pudoten aika monta kertaa alas. Kunnes loppujen lopuksi katoaa kuvista. Mutta yleismiesjantunen onneksi tunnisti tyypin - oli jonkun asunnonomistajan kaveri joka oli ollut täällä lomailemassa. Joten lasku korjauksesta lähti kyseiselle asunnonomistajalle, maksettu on. 

Taloyhtiömme yleismiesjantunen Peter on muuten melkoinen "aarre" sillä hän tuntee kaikki asukkaat ja asunnot. Hän on nähnyt melkeinpä kaikki asunnot ja seurannut remontteja, joita niihin on tehty. Vaikka hän ei asukaan taloyhtiössä niin hän on kuin suomalaisessa kerrostalossa se yläkerran mummeli, joka seuraa taloyhtiön ja naapureiden elämää ja tietää kaikkien liikkeet ja aikataulut.  Hän hoitaa rikkimenneet kastelujärjestelmät, putket ja muut ongelmat, korjaa putoavat seinärappaukset ja maalaa uudelleen, pitää taloyhtiön puutarhan kunnossa ja uima-altaan puhtaana. Muun muassa...  


Peter kierroksella... 


Töitä puutarhanhoidossa riittää sillä koko taloyhtiön piha-alue on käytännössä nurmikkoa ja se kasvaa aika vauhdilla. Eli kun toisesta päästä saat urakan loppuun niin toisesta pitää taas aloittaa.. 
                                       

Vaikka täällä välillä sattuu ja tapahtuu niin kaiken kaikkiaan tämä on onneksi rauhallinen taloyhtiö. Onneksi. Ja kaikkien kanssa olemme ihan hyvissä väleissä. Puoliso ehkä vieläkin paremmin - hän kun jaksaa lörpötellä kaikkien kanssa. Ja välillä matka parkkipaikalta asunnolle viekin aikaa kun pitää jokaisen kanssa vaihtaa kuulumisia. 

Mutta enemmän olemme tekemisissä oikeastaan vain kahden perheen kanssa. Toisessa perheessä on neljä lasta, joista nuorin on 9-vuotias tyttö ja hän käy usein meillä leikkimässä pikkuneidin kanssa. Tämän perheen kanssa olemme muutaman kerran syöneet lounasta yhdessä ja välillä rouva käy meillä kahvittelemassa sillä hän on taloyhtiön presidentti. 
Ja sitten on toinen parhe, jossa on kaksi poikaa - toinen 6-vuotias ja toinen 5-vuotias. Näiden poikien kanssa pikkuneiti taas leikkii usein uima-altaalla. Ja tulevaisuudessa ehkä enemmänkin sillä molemmat pojat ovat pikkuneidin tulevassa koulussa ja 6-vuotias tulee olemaan jopa samalla luokalla. Eli kivaa kun uudessa koulussa ja luokassa on jo yksi kaveri valmiina. Heidän kanssaan emme ole olleet vielä toistaiseksi sen enempää tekemisissä mutta ehkäpä koulun alkamisen myötä teemme paremmin sitten tuttavuutta. 

Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä naapurustoon. . 
1 kommentti: