perjantai 7. heinäkuuta 2017

Täydellinen kesäruoka: lohiceviche


Näin kesällä meillä syödään paljon salaatteja koska näin helteellä ei kauheasti tee mieli kuumia ruokia. Eikä niiden valmistaminenkään näin kuumalla ole mitään mukavaa puuhaa varsinkaan kun meillä ei ole ilmastointia eikä keittiöön saa läpivetoa. Uunia en kesällä käytä juuri lainkaan vaikka sillä muuten tykkään valmistaa ruokia. Mutta näin kesällä kun sisälämpötilat ovat vähintään 28 asteen luokkaa (ja ulkona saman verran) niin lisälämpöä ei oikein tarvita. 

Salaatit ovat kyllä oikein monipuolisia ja nopeita kesäruokia mutta välillä sitä kaipaa vähän vaihtelua. Silloin hyvä vaihtoehto on esim. lohiceviche - tai mikä tahansa muu ceviche. 

                                             

Cevichehän on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva, limetillä raakakypsytetty liharuoka. Niitä voi valmistaa vaikkapa lohesta, tonnikalasta tai äyriäisistä. Itse tykkään etenkin lohesta valmistetusta sillä lohen rasvaisuus sopii hyvin limen tuoman kirpeyden sekä chilien kera. Tonnikalasta olen tehnyt enemmänkin aasialaistyylisiä raakaruokia, joita olen kypsyttänyt myös limemehussa ja mausteena käyttänyt avokadoa, chiliää, inkivääriä, seesamöljyä, kookosmaitoa, seesamin siemeniä, korianterin lehtiä ja soijaa. Mutta bluefin-tonnikalaa on täällä aika harvoin myynnissä. 

                                                 

Lohta sen sijaan on myynnissä aina ja siksi sitä meillä usein syödäänkin. Lohicevichessä kala siis marinoidaan eli kypsytetään happamassa limemehussa. Yleensä annan lohen marinoitua vähintään 1.5 tuntia. Yleensä ostan lohen tuoreena ja pakastan sen sitten. En tiedä, että auttaako se mahdollisiin loisiin mutta tällaisen ohjeen olen joskus kalamestarilta saanut. 

Tästä lohipalasta riittää reilusti meille sillä lisäksi tulee muita "härpäkkeitä". 

Lohi leikataan noin sormenpään kokoisiksi palasiksi. Ja sitten kulhoon lisätään limemehua niin paljon, että kalat peittyvät kunnolla. Itse käytän yleensä tuoreista limeistä puristettua mehua mutta jos niitä ei kotona satu olemaan, niin valmiiksi puristettukin käy. 


Lisäksi leikkaan joukkoon vähän sipulia, mangoa ja avokado. Sipuleista paras on mielestäni punasipuli mutta jos sitä ei kotona ole niin esim. salottisipuli ja makea sipuli käyvät myös. Ja sitten chiliä maun mukaan. Jos on tuoretta chiliä niin sitä mutta sitä meiltä ei aina kaupasta löydy joten käytän usein valmista chilisosetta. Mango antaa mukavasti makeutta. Jos tuoretta mangoa on saatavilla niin käytän sitä mutta pakastettu ja sulatettu käy myös. Ja olenpa välillä käyttänyt myös persimonia / kakia jos mangoa ei ole sattunut olemaan tarjolla. Se ei ole ehkä ihan yhtä makeaa mutta toimii yhtä lailla hyvin. Ja sitten avokadoa palasina. Kannattaa valita sellainen avokado, joka ei ole vielä aivan pehmeä jotta rakenne ei mene ihan soseeksi vaan pysyy palasina. Ja sitten lopuksi vähän vielä Thai sweet chili -kastiketta, joka antaa vielä lisämaketta ja potkua. Kaikki ainekset sekaisin ja ei muuta kuin jääkaappiin "kypsymään". Lopuksi joukkoon vielä reilusti pilpottua korianteria ja ei muuta kuin nautimaan. 
Usein tarjoilen tämän cevichen kanssa esim. nacholastuja - joko ihan kaupan versioita taikka sitten itse tehtyjä. 


Buen provecho - hyvää ruokahalua! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti