maanantai 17. heinäkuuta 2017

Madrid lasten kanssa

Madrid on mukava kaupunkikohde ja sopiva kaupunkikohde myös lapsiperheille. Vaikka kyseessä on miljoonakaupunki niin silti kyseessä on varsin rauhallinen ja keskustan osalta aika kompakti kaupunki. Toki Gran Vian ja Puerta del Solin alue on vilkas melkeinpä mihin vuorokauden aikaan tahansa mutta keskustasta löytää myös rauhallisempia katuja, aukioita ja puistoja. 

Mutta ihan kuumimpina kesäkuukausina kaupunkia kannattaa välttää sillä heinä-elokuussa lämpötilat nousevat helposti 40 asteeseen ja ylikin. Mutta jos kesällä haluaa Madridiin mennä niin suosittelen liikkeelle lähtemistä aamuvarhain ja sellaisen hotellin valitsemista, jossa on uima-allas pihalla sekä ilmastointi huoneessa. Auringon laskettua voi taas lähteä liikkelle ja illasta voi nauttia myöhäänkin.  Espanjassa kun on ihan normaalia, että lapsetkin ovat kesällä liikkeellä vielä yömyöhään. Yöunien puutetta voi sitten kompensoida hyvin vaikka siestaunilla siellä viileässä hotellihuoneessa.  Me emme ole hotelleissa juurikaan majoittuneet koska meillä on ollut lähes aina joko puolison vanhempien tai veljen asunto käytössä. Mutta kerran majoituimme kivaan, tosi rauhalliseen hotelliin Alameda de Osunan kaupunginosassa. Kyseessä oli Petit palace Madrid aeropuerto -hotelli ja hintaa oli vajaa 100 €/ yö. Sillä saimme perhehuoneen, loistavan aamiaisen ja uima-allaskin oli käytössä (kesällä). Tuo kaupunginosa on aika tuntematon matkustajille mutta toisaalta hyvä vaihtoehto etenkin perheellisille sillä hinnat edullisemmat kuin keskustassa ja vierestä kulkee metrolinja keskustaan. Näistä tämän alueen hotelleista on yleensä myös kuljetus lentokentälle sillä ne sijaitsevat vain 5-10 min ajomatkan päässä Barajasin lentokentästä. Eli jos haluaa välttää keskustan ruuhkia ja majoittua kauemmaksi niin esim. Alameda de Osuna on hyvä vaihtoehto. Kyseessä on tosi rauhallinen, puutarhamainen kaupunginosa ja lähellä (kävelymatkan päässä) on mm. parque Capricho ja parque Juan Carlos -puistot. Alueella on myös hyvä valikoima ravintoloita ja lähellä (n. 10 min ajomatkan päässä) on myös Plenilunio-ostoskeskus. 


Mutta jos on valmis sijoittamaan enemmän rahaa hotelliin, niin totta kai silloin kannattaa majoittua keskustaan ja välttyy näin turhilta siirtymisiltä metrolla. 

Paras aika matkustaa Madridiin on ehdottomasti joko keväällä ja syksyllä kun sää on miellyttävän lämmin mutta ei liian kuuma. Sydäntalvella sää saattaa olla epävakainen ja kylmä eli parhain vierailuaika on ehdottomasti maaliskuulta kesäkuun alkuun ja syyskuun puolesta välistä joulukuulle. Tai tuuristahan nuo säät ovat aina kiinni. Meillä on ollut aina yleensä tuuria ja esim. talvivierailuidenkin aikana on pärjätty ihan ilman talvitakkeja. Mikä Madridista sitten tekee lapsiperheelle sopivan kaupunkikohteen? No, ensinnäkin se tosiasia, että espanjalaiset rakastavat lapsia joten lapsiperhe tuntee taatusti olonsa kotoisaksi. Se, että kaikissa ravintoloissa ei ehkä ole tarjolla syöttötuolia tai vaipanvaihtopaikkaa jää mielestäni toissijaiseksi asiaksi kun ympäristö muuten suhtautuu lapsiin ja lapsiperheisiin myönteisesti. Lapset ovat tervetulleita kaikkiin ravintoloihin eikä itkevää lasta tai hänen vanhempiaan katsota pahalla vaan korkeintaan myötätuntoisesti.Madridissa on myös paljon mukavia vierailupaikkoja lapsiperheille eli aika ei tule pitkäksi. Pakollisia nähtävyyksiä ei ole liiaksi joten aikataulut on helppo pitää lapsiystävällisinä. Ja aina voi piipahtaa välillä vaikkapa Retiron-puiston rauhaan leikkimään luonnon keskelle. 
Retiro on valtava kaupunkipuisto aivan Madridin keskustassa ja sinne pääsee seikkailemaan ihan ilmaiseksi. Kasvillisuuden lisäksi siellä on upeita rakennuksia, leikkipaikkoja sekä tekojärvi soutuveneineen. Sunnuntai aamupäivisin puisto on erityisen suosittu ja silloin siellä on mm. paljon ihan maksuttomia ex-tempore musiikkiesityksiä, nukketeatteriesityksiä jne. Mutta museovierailuitakaan ei kannata lasten kanssa pelätä. Ainakin meidän pikkuneiti on aina ollut tosi kiinnostunut museoista ja olemme käyneet niin luonnontieteellisessä museossa, tiedemuseossa, taidemuseossa kuin monessa muussakin paikassa. Ja aina neiti on ollut tosi innoissaan. Etenkin kun saa oman audiokuulokken ja voi itse kuunnella selityksiä. 

                                              

Madridissahan on kolmea upeaa taidemuseota (Prado, Reina Sofia ja Thyssen-Bornemisza) ja näissä on aika ajoin aktiviteetteja myös lapsille. Koska museot ovat valtavia niin vierailu kannattaa suunnitella etukäteen tarkkaan ja valita jo valmiiksi ne teoksest, joita haluaa käydä katsomassa. Näin ei lasten aika käy turhan pitkäksi ja he jaksavat innolla keskittyä vierailuun. Liput kannattaa lunastaa etukäteen netistä ja näin välttyy turhalta jonotukselta. Ja lapset pääsevät näihin museoihin maksutta! Museo Thyssen puolestaan järjestää lapsille jopa omia kierroksia viikonloppuisin ja tarjolla on myös audio-oppaita ja tabletteja perheille. Tosin suomenkielellä näitä ei löydy mutta ainakin englantia, saksaa ja ranskaa on tarjolla espanjan lisäksi. 


Lapsille sopiva museo on puolestaan Casita museo de Raton Perez eli espanjalaisen hammashiiren museo. Se sijaitsee aivan keskustassa, Puerta del Solin kupeessa. Paikalliset tavat kiinnostavat paljon pieniäkin lapsia ja siinä missä Suomessa hampaat vie hammaskeiju niin Espanjassa homman hoitaa Ratoncito Perez, pikkuinen hammashiiri. Lippujen hinnat 3 € / hlö.


Lapsille mielenkiintoisia museoita ovat myös Museo Nacional de Ciencias Naturales eli luonnontieteellinen museo sekä Museo Nacional de Ciencias  y Tecnologia. Näistä ensimmäinen eli luonnontieteellinen sijaitsee keskustassa mutta jälkimmäinen Alcobendasin kaupunginosassa, kauempana keskustasta. Mutta molempiin pääsee kuitenkin kätevästi metrolla. 


Meidän pikkuneiti tykkäsi molemmista mutta etenkin tuo tiede- ja teknologia museo oli ihan huippu koska siellä pääse itse kokeilemaan kaikenlaisia juttuja. Myös planetaarion esitys oli todella huippuluokkaa - suosittelen! Museoon on maksuton sisäänpääsy mutta planetaario esitys maksoi 3 €/ hlö. Koska esityksiä on vain muutama päivässä niin vierailu kannattaa suunnitella etukäteen ja tarkistaa esitysten ajat netistä. 


Urheiluhullut puolestaan suuntaavat Real Madridin stadionille ottelua seuraamaan tai edes opastetulle kierrokselle jos peliä ei satu olemaan tarjolla. Jo pelkkä stadion- ja museokierroskin on mielenkiintoinen. Liput kierrokselle voi ostaa etukäteen netistä ja niiden hinta on aikuisille 24 € ja lapsille 18 € (alle 14v.) ja alle 4-vuotiaat pääsevät maksutta. Hauska päiväohjelma lasten kanssa on myös el Teleferico eli maisemahissi, jonka avulla saa kaupungista erilaisen kuvan. Hissi lähtee keskustan tuntumasta ja sillä pääsee ylös Casa de Campolle, jossa on näköalapaikka, eläinpuisto ja huvipuisto. Etenkin auringonlaskun aikaan hississä pääsee nauttimaan upeista maisemista. Menopaluulippu maksaa 5.90 € ja alle 3-vuotiaat pääsevät maksutta. 

                                        

Hissin yläasemalta löytyy tosi kiva elänpuisto Zoo Aquarium de Madrid. Se on siitä kiva eläinpuisto, että siellä voi näin kesällä vierailla myös illalla sillä paikka on parhaimmillaan avoinna jopa puoleen yöhön asti! Tosin eläinesityksiä on tarjolla vain päivällä. 

Ja jos ei kävely maita niin eläinpuistosta voi vuokrata käyttöön myös näppärän golfauton ;-)


Puistossa on hyvä valikoima eläimiä, jotka vaikuttivat hyväkuntoisilta ja muutenkin eläinpuisto oli hyvin pidetty. Vierailu kannattaa suunnitella etukäteen ja lähteä paikalle ajoissa sillä nähtävää riittää ja esitysten ajat kannattaa tarkistaa netistä.Liput voi ostaa etukäteen netistä tai lipputiskiltä paikan päällä - aikuisilta sisäänpääsy on 17.90 €, lapsilta 15.90 € (3-7 vuotta) ja alle 3-vuotiaat pääsevät maksutta. Toki paikan päälle pääsee myös ihan metrolla :-) 

Läheltä löytyy myös toinen mielenkiintoinen vierailupaikka lapsiperheille eli Parque de Atracciones de Madrid - huvipuisto. Myös tämä paikka on kesällä auki jopa puoleen yöhön asti. Muuten aukioloajat kannattaa selvittää etukäteen sillä ne vaihtelevat vuodenaikojen mukaan ja kesäkauden ulkopuolella paikka on usein avoinna vain viikonloppuisin. 


Liput kannattaa ostaa ehdottomasti etukäteen netistä sillä näin ne ovat paljon halvemmat (etukäteen aikuiset 19.90 €, portilta 31.90 €, lapset 100-140 cm etukäteen 19.90 €, portilta 24.90 €). Lapset alle 100 cm pääsevät alueelle maksutta. 

Madridista löytyy toinenkin huvipuisto eli Parque Warner, joka sijaitsee kauempana keskustasta ja sinne kulkeminen on vähän hankalampaa mutta juna+bussi vie perille tai parilla paikallisbussilla pääsee myös. Mutta on ihan vierailun arvoinen paikka sillä Warner on kuin Disneyland pienoiskoossa. Alueella on huvipuistolaitteita, erilaisia esityksiä sekä vesipuistojuttuja eli siellä menee taatusti koko päivä! 


Puisto onkin avoinna kesäkuukaisina aamusta puoleenyöhön mutta muina aikoina aukiolo kannattaa tarkistaa etukäteen. Liput suosittelen ostamaan etukäteen sillä ne ovat edullisemmat kuin paikan päältä ostettuna ja lisäksi välttyy jonottamiselta. Liput + 140 cm maksavat etukäteen 25.90 € (portilta 39.90 €), juniorit 100-140 cm maksavat 25.90 € etukäteen (portilta 29.90 €) ja alle 100 cm pääsevät puistoon maksutta. Lisämaksusta (19.90 €)  on myös mahdollista hankkia pase correcaminos -passi, jolla pääsee laitteisiin jonojen ohitse. 
Kesällä uikkarit ja pyyhe mukaan ehdottomasti! 
 

Madridissa on myös kaksi vesipuistoa, jotka sijaitsevat keskustan ulkopuolella. Aquapolis Villaneuva ja Aquapolis San Fernando de Henares. Näissä emme ole käyneet mutta kaveriperheet ovat suositelleet. Eli jos kesäkuumalla vierailee Madridissa niin näissä paikoissa on kiva käydä viilentymässä. 

Kaupungista löytyy myös pienempi eläintarha Faunia, jonne pääsee myös metrolla. Siellä emme ole käyneet mutta ystäväperheet ovat kertoneet, että sekin on ihan kiva vierailupaikka ja etenkin pienten lasten kanssa ehkä mukavampi. Etukäteen liput maksavat aikusilta 26.45 € ja lapsilta 3-7 vuotta 19.95€, portilta ostettuna liput ovat kalliimmat. 


Toki Madridissa on paljon muutakin nähtävää ja monta muuta museota sekä teemapuistoa, joissa voi vierailla eli tekeminen ei kaupungissa ihan helposti lopu. Ja sen lisäksi tietysti on puistoja, leikkipuistoja, tunnelmallisia aukioita, kävelykatuja, ostoskeskuksia, loputon määrä kauppoja, ravintoloita, baareja, kahviloita ja kesällä viihtyisiä terassiravintoloita jne. Myös kultturitarjonta kaupungissa on vertaansa vailla ja lasten kanssa voi suunnata vaikka musikaaliin tai balettiesitykseen! Madrid on monipuolinen ja aito espanjalainen kaupunki! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti