tiistai 4. heinäkuuta 2017

Kesäloma ja lapset - miten Kanarialla?

Täällä Espanjassa koulujen loma-ajat ovat usein melkoisia painajaisia vanhemmille. Minne laitetaan lapset jos vanhempien lomat eivät osu yhteen koulujen loma-aikojen kanssa. Täällä kun monet perheet elävät sen todellisuuden kanssa, että lomia ei pidetä välttämättä lasten loma-aikaan vaan esim. matkailualueilla lomat ovat silloin kun on low season. Taikka sitten kaikilla yhtä aikaa esim. elokuussa kuten on monissa paikoissa tapana suuremmissa kaupungeissa, esim. Madridissa. 

Mitä lapset sitten tekevät sen ajan kun vanhemmat ovat töissä? Täällä kun ei ole tapana jättää lapsia yksin kotiin, ei ainakaan alakouluikäisiä. No, monilla on onneksi isovanhemmat apuna joten he ottavat lapset hoitoonsa. Mikäli isovanhemmat asuvat kaukana, niin silloin lapset saatetaan lähettää heidän luokseen pidemmäksi. aikaa. Meillä esim. naapurin lapset lähtevät viikon päästä pohjois-Espanjaan ja ovat siellä käytännössä elokuun loppun asti. Vanhemmilla kun ei ole muuta kuin viikko lomaa koko kesän aikana.

Mutta kaikilla ei kuitenkaan ole tällaista mahdollisuutta. No, siinä tapauksessa tarjolla on erilaisia kesäleirejä, jotka ovat monien lapsiperheiden pelastus. En tiedä, että onko muissa maissa tapana järjestää erilaisia kesäleirejä lapsille mutta ainakin täällä Espanjassa ne ovat todella suosittuja. Niitä on tarjolla kesäkuusta syyskuulle eli käytännössä läpi koulujen loma-ajan. 

Käytännössä "kaikki" yli 3-vuotiaat osallistuvat näille leireille ellei vanhemmilla ole lomaa tai hoitajia tarjolla. Täällä kun ei ole mitään päiväkoteja yli 3-vuotiaille vaan he ovat jo koulussa. Ja kun kouluissa on lomaa niin sitten pitää keksiä jokin muu hoitopaikka. 


Näitä päiväleirejä järjestävät mm. koulut, erilaiset urheiluseurat, järjestöt jne. ja hinnat vaihtelevat ihan "sisällön" ja järjestäjän mukaan. Edullisimmat maksavat n. 50 €/ viikko (ilman ruokailua)  mutta kalleimmat jopa useita satoja euroja. 
Leirejä on tarjolla kaiken ikäisille ja kaikenlaisia. On ns. yleisleirejä, joissa yleensä leikitään, pelataan, askarrellaan, pelataan jne. ilman mitään kummallisempaa teemaa. Nämä ovat yleensä kaikista edullisimpia. Mutta sitten on myös tarjolla kielileirejä, koripalloleirejä, surffileirejä, erilaisia liikuntaleirejä. Niihin on sitten mahdollisuus osallistua viikoksi, kahdeksi tai vaikkapa kahdeksi kuukaudeksi. Osa on leirejä, joissa myös yövytään mutta suurin osa on kuitenkin ns. päiväleirejä eli aamulla mennään ja iltapäivällä palataan kotiin. 

Tarjolla on jopa Masterchef- leiri. Kyseessä on aina viikon kerrallaan kestävä leiri, jossa myös yövytään. Hinnat alkaen 750 €/ viikko. 

Masterchef campamento - mainos: 
https://www.youtube.com/embed/_pWOnZ1-vc4?rel=0?iframe=true&width=800&height=450&frameborder=1

Kalleimmasta päästä on esim. mantereella järjestettävä FC Barcelonan leiri, jossa viikosta saa pulittaa 1800€. Tosin sillä hinnalla ei sentään teltassa joudu nukkumaan vaan pääsee Yliopiston campus-rakennukseen, kahden hengen huoneeseen.

Leirien ohjelma riippuu sitten paljolti siitä, että minkälaisesta leiristä on kyse. Jalkapalloleirillä tietysti pääasiassa pelataan jalkapalloa ja koripalloleirillä korista mutta toki aina muutakin oheisohjelmaa on aina tarjolla. Yleisleireillä ohjelmaa on sitten laidasta laitaan mutta ohjelmassa voi olla esim. urheilua, askartelua, erilaisia vierailuja, uintia, leikkejä, pelejä jne. Eli kaikenlaista mukavaa puuhaa, ei siis mitään kesäkoulua. 

Monissa perheissä lapset osallistuvat kesäleireille vaikka vanhemmat olisivatkin lomalla. Eivät ehkä koko kesän ajan mutta jonkun viikon kuitenkin. Tämä lähinnä siitä syystä, että lapsilla olisi mukavaa puuhaa ja seuraa. Eli aika tyypillistä kesäpuuhaa nämä leirit täällä. Myös puolisoni on nuoruudessaan viettänyt lukuisia kesiä leireillä - niin päiväleireillä kuin myös useamman viikon telttaleireilläkin. Ja hauskaa oli kuulemma aina! 

Meidän pikkuneitimme osallistui viime kesänä ensimmäistä kertaa leirille ja silloin kyseessä oli tanssileiri. Sen järjesti sama opettaja, jossa neiti käy tanssitunneilla. Neiti tykkäsi kovasti ja tänäkin vuonna olisi halunnut mennä samaan paikkaan. 

Mutta valitsimme kuitenkin pikkuneidin tulevan koulun kesäleirin. Ihan siitä syystä, että paikka tulisi tutuksi ja neiti saisi uusia ystäviä jo ennen koulun alkua. Eilen oli ensimmäinen päivä ja neiti meni ihan innoissaan ja tosi kivaa oli kuulemma ollut. Olivat päivän aikana leikkineet, piirtäneet, pelailleet ja käyneet uimassa. Ja yksi uusi ystäväkin on jo saatu. Tänään vuorossa on merirosvojuhla ja huomenan menevät retkelle krokotiilipuistoon. 

Leirillä on eri teema joka viikko - viime viikko oli teemalla "building future" eli tulevaisuutta rakentamassa. Silloin ohjelmassa on ollut mm. Legorobot -juttuja, robottien rakentamista, ohjelmoinnin alkeita ja retki Las Palmasin tiede- ja teknologiamuseoon. Tällä viikolla on puolestaan teemana merirosvoseikkailu ja ensi viikolla  tutkitaan unversumia, sen jälken on vuorossa urheiluviikko ja viimeisenä näytelmäviikko.

Leikkien, pelien, askartelun ja muiden aktiviteettien lisäksi lapset käyvät melkeinpä päivittäin myös uimassa ja kerran viikossa on ohjelmassa retki. Päivän aikataulu on klo 8-16 ruokailun kanssa ja ilman ruokailua klo 13.30 asti. 

Koko viiden viikon päiväleiri maksaa ilman ruokailua 366 € ja ruokailun kanssa 550 €. Mutta esim. yhden viikon hinta ilman ruokailua on 83 € ja ruokailun kanssa 43 €.


Meidän pikkuneiti osallistuu leirille vain kahden viikon ajan ja ilman ruokailua eli pelkästään aamupäivällä klo 13.30 asti. Meillä ei periaatteessa olisi tarvetta "hoidolle" eli olen itse kotosalla edelleen. Mutta koska naapuruston lapset ovat pääasiassa poissa koko kesän niin leikkiseuraa ei juurikaan olisi tarjolla. Parempi siis viettää aamupäivät paikassa, jossa saa touhuta ja leikkiä muiden lasten kanssa. 

Noudan pikkuneidin siinä vaiheessä kun muut lapset menevät syömään eli lounaan syömme aina  kotona yhdessä. Ja sitten iltapäivät vietämme todennäköisesti altaalla tai rannalla. 

Kahden viikon jälkeen sitten katsomme, että haluaako neiti jatkaa vielä kolmannen viikon. Jos haluaa, niin totta kai mutta jos ei halua niin sitten vietämme sen viikon kotosalla. Ja kolmen viikon päästä suuntaammekin sitten taas lomareissulle - tällä kertaa vuorossa on Suomi, jonne suuntaamme pikkuneidin kanssa kaksistaan kolmeksi viikoksi. Ja kun sieltä palaamme niin peräti 10 päivää ehdimme olla kotona ja sitten on vuorossa koko perheen lomareissu Italia-Kroatia-Montenegro. Josta palaamme vasta syyskuun alussa, muutama päivä ennen koulun alkua. Eli varsin vauhdikas kesä on meillä tänä vuonna!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti