sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Citylomalle Espanjaan

Tällä hetkellä citylomat ovat kovasti suosittuja ja täällä Espanjassakin on useita upeita kaupunkilomakohteita. Barcelona on tietysti kaikista suosituin ja tunnetuin - paikka, jossa voi viettää yhdistettyä kulttuuri- ja rantalomaa. Vaikka Barcelona ei nyt itsessään olekaan mikään varsinainen rantalomakohde niin kaupungin Barceloneta-ranta on todella suosittu ja lisäksi kaupungin laitamilta ja lähikaupungeista niitä löytyy lisää. Barcelonassa nähtävää riittää useammaksi päiväksi - tärkeimpinä nähtävyyksinä tietysti La Sagrada Familia -kirkko sekä muut Gaudin rakennukset. Urheiluhullut suuntaavat tietysti katsomaan FC Barcelonan peliä tai vähintään stadion tour- kierrokselle. La Ramblan kävelykatu ja sen vieressä sijaitseva barrio Gotic-kaupunginosa ovat täynnä elämää. Ja tietysti kaupungin shoppailumahdollisuudet ovat huippuluokkaa. 

Kesällä kaupunki on yleensä aika täynnä väkeä ja parasta aikaa vierailulle ovatkin kevät ja syksy. Mutta myös talvi on ihan hyvä vaihtoehto sillä talvet rannikolla ovat leudompia kuin sisämaassa ja kaiken huipuksi Barcelonan citylomaan voi yhdistää vaikka hiihtoreissun. Muutaman tunnin ajomatkan päästä löytyy useita laskettelukeskuksia! 

Mikäli haluaa yhdistää citylomaan myös rantaelämää eikä halua suunnata Barcelonaan niin silloin kannattaa valita kohteeksi Malaga. Se on kerta kaikkiaan täydellinen yhdistelmä ranta- ja kulttuurilomaa - kaupungista löytyy lukuisia museoita, hieno vanhakaupunki kapeine kujineen, mielettömiä ravintoloita, aitoa espanjalaista elämää sekä tietysti upeat rannat. Andalucian kaupungit ovat kuuluisia myös vilkkaasta ilta- ja yöelämästään ja parasta on se, että juhlijoista suurin osa on ihan espanjalaisia, ei ulkomaalaisia nuoria. 

Loistavaa on myös se, että kulkuyhteydet lähialueelle toimivat erinomaisesti ja viikon lomalla voi vierailla vaikka missä. Koko Andalucian rannikko, Granada, Sevilla, Jerez, Cordoba, Gibraltar, Sierra Nevadan vuoristo - kaikki nämä ovat päivämatkan päässä! Eli aikaa alueella saa kulumaan vaikka pari viikkoa... Helpointa alueella liikkuminen on tietysti vuokra-autolla mutta toki matkustaminen onnistuu myös junilla ja busseilla. 
Granada ja upea Alhambra

Sevilla ja maailman suurin katolinen katedraali Jerez, viinitilat ja hevoset Jos lomaltaan puolestaan haluaa vielä enemmän alkuperäisyyttä ja sen lisäksi upeita rantoja niin silloin kannattaa suunnata lomalle Cadizin kaupunkiin. Jostain ihmeen syystä matkanjärjestäjät eivät ole tätä upeaa pikkukaupunkia vielä kunnolla bonganneet ja näin olleen sieltä löytyy runsain määrin sitä ihan aidointa andalucialaista tunnelmaa. Vanhakaupunki on täynnä tunnelmallisia aukioita, kapeita kujia, kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja sitä paikallista elämää. 


Uudemmasta osasta puolestaan löytyy paikallisasutusta sekä suurin osa hotelleista sekä kerta kaikkiaan upea, kilometrien mittainen hienohiekkainen ranta. Siellä on yleensä riittävästi tilaa kaikille ja suurin osa lomailijoista on espanjalaisia. 


Cadizin ainoa ehkä negatiivinen puoli on se, että siellä ei ole lentokenttää vaan lähin löytyy n. 50 km päässä Jerezin kaupungista. Mutta toisaalta tässä on hyvän yhdistelmäloman mahdollisuus - voi viettää osan viikosta Cadizissa, muutaman päivän vaikka Sevillassa ja sitten päivän Jerezissä. Kaikista löytyy näkemistä ja tekemistä. Tosin kuumimpia kesäkuukausia kannattaa välttää sillä heinä-elokuussa lämpötilat sisämaan kaupungeissa nousevat todella korkeiksi. Sen sijaan Cadizissa tuuli yleensä vähän viilentää ilmaa eli siellä on mukavat lämpötilat läpi kesän. Nähtävää riittää myös paljon lähialueella sillä ns. valkoiset kylät eli pueblos blancos ovat vierailun arvoisia. 

Pueblos blancos 
Pohjoisrannikon kaupungit tarjoavat puolestaan täydellisen vastakohdan etelärannikolle ja Välimeren rannikolle. Luonto, historia, kulttuuri, ihmiset, rakennukset - kaikki ovat aivan erilaista. Voisi kuvitella olevan toisessa maassa... Jopa alueella puhuttavat "murteet" poikkeavat castellano-espanjasta.  

Täällä ei yleensä kesälläkään helteet vaivaa kuten Välimeren rannikolla tai sisämaan kaupungeissa vaan lämpötilat pysyvät miellyttävinä. Joskin sateetkin ovat kesällä ihan mahdollisia. Eli jos ei kaipaa lomaltaan kuumuutta vaan lähinnä mukavia, lempeitä kesäkelejä niin silloin kannattaa suunnata citylomalle Espanjan pohjoisrannikolle. Talvi on alueella sen sijaan varsin sateinen ja kylmä eli paras matkustusajankohta onkin yleensä kesäsesonki. Omat suosikkini pohjoisessa ovat Bilbao sekä San Sebastian, baskikielellä Donostia. Näistä jälkimmäisessä voi hyvällä säällä viettää myös rantalomaa mutta ennen kaikkea siellä voi viettää kulinaristista lomaa sillä kaupunki on tunnettu loistavasta ruokakulttuuristaan ja ravintoloistaan. Kaupungissa on lukuisia Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita, mm. kolme kolmen tähden ravintolaa, mutta myös edullisimmissakin ravintoloissa voi syödä todella laadukkaasti. 


Samaan reissuun kannattaa yhdistää myös Bilbaon sillä se sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä. Kuten San Sebastianissa niin myös Bilbaossa voi viettää kulinaristista lomaa ja samalla nauttia kulttuurista. Unohtamatta tietenkään vierailua Guggenheim-museossa. 
Samalla reissulla voi myös piipahtaa naapurimaa Ranskan puolelle sillä Biarritz  sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä. Itse en ole siellä käynyt mutta ehdottomasti se on lähivuosien to do -listalla. 

Ruokahifistelijöille pohjoisrannikkolle on siis ehdottomasti se paikka, jonne kannattaa matkustaa kaupunkilomalle Espanjassa. Rannikolla kala ja äyriäiset ovat pääosissa, sisämaassa puolestaan liha ja erilaiset juustot. Niin ja tietysti viinit ja siiderit... 

Huono puoli on se, että Suomesta ei noihin pohjoisrannikon helmiin pääse toistaiseksi lentämään suoraan vaan ensin pitää lentää esim. pääkaupunki Madridiin. No, samallahan voi sitten viettää pienen kaupunkiloman myös Madridissa! 

Keskikesällä Madrid ei kuitenkaan ole kovinkaan mukava paikka vierailla ellei sitten satu nauttimaan kuivasta kuumuudesta. Näin kesällä lämpötilan Espanjan pääkaupungissa kun nousevat tuonne 30 asteen paremmalle puolelle ja heinä-elokuussa 40 astetta on aika normaali lämpö. Eli jos kesällä haluaa vierailla Madridissa niin on syytä pitää kuumuudesta tai toinen vaihtoehto on, että eläminen keskittyy iltaan ja yöhön. Kesäyöt ovat nimittäin aika täydellisiä kun lämpö hellii yölläkin ja terassit täyttyvät ihmisistä. Mutta silloin on hyvä majoittua ilmastoidussa huoneessa tai muuten ei nukkumisesta tahdo tulla mitään.. 
Kevät ja syksy ovat suosituimpia aikoja vierailla Madridissa sillä silloin lämpötila on yleensä mukava mutta ei kuitenkaan liian kuuma tai kylmä. 

Madridissa pari päivää sujuu kuin siivillä - kaupungin upeat taidemuseot Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza ja Prado ovat taiteen ystäville aivan must-paikkoja. Urheiluhullut puolestaan suuntaavat Real Madridin stadionille ottelua seuraamaan tai edes opastetulle kierrokselle jos peliä ei satu olemaan tarjolla. Ja Retiro-puisto tarjoaa hetkeksi hengähdystä suurkaupungin sykkeeltä. 

Näiden kaupunkien lisäksi on toki monta muutakin mielenkiintoista kohdetta - Valencia, Santiago de Compostela, Toledo, Las Palmas jne. Monet espanjalaiskaupungit jäävät usein Barcelonan varjoon mutta mielestäni kaupunkeja ei kannata verrata keskenään sillä kaikilla on omat vahvuutensa. Barcelona on ehkä kaupungeista kansainvälisin ja tunnetuin mutta muut taas aidommin espanjalaisia. Ja meni minne tahansa niin joka paikassa vanhat talot, upeat palatsit & linnat, kauniit aukiot ja viihtyisät puistot luovat taatusti sellaisen  ympäristön, jossa viihtyy. Ja näkemistä ja tekemistä riittää kaikissa kaupungeissa. Espanjalaiset osaavat nauttia elämästä ja tästä syystä kahviloita, baareja ja ravintoloita on joka kulmalla ja ne myös täyttyvä tihmisistä. Sangriaa, olutta ja viiniä nautitaan pitkin päivää mutta kuitenkin kohtuudella. Ja elämä jatkuu vielä pitkälle yöhön, etenkin kesäkuukausina. Tervetuloa nauttimaan Espanjasta! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti