sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Suomen TOP 10 -lista espanjalaisen puolisoni mielestä

Viime aikoina kaverit, tuttavat, naapurit ja jotkut tuttujen tututkin ovat kyselleet matkavinkkejä Suomeen. Tällä hetkellä tuntuu, että kaukainen kotimaani on kovasti suosittu matkakohde täällä Espanjassa. En tiedä, että mistä tämä tarkalleen voisi johtua sillä mitään Suomi-mainontaa tai uutisia ei täällä ole näkynyt tai kuulunut. Ehkäpä ihmiset vain kaipaavat tällä hetkellä rauhaa, hiljaisuutta, luontoa ja jotain erilaista. 

Osa haluaa matkustaa Suomeen kesällä nähdäkseen yöttömän yön, lukuisat järvet sekä vehreän luonnon ja sen tarjoaman hiljaisuuden ja rauhan. Karhunkierros on tunnettu myös Espanjassa ja tiedän lukuisia jotka ovat sen myös käyneet vaeltamassa. Mutta eniten minulta on kuitenkin kyselty vinkkejä mökin vuokraamisen - espanjalaiset tuttavamme haluavat kokea mahdollisimman autenttisen suomalaisen kesämökkikulttuurin. Monelle kuitenkin Suomen talvi on se juttu, jonka he haluavat nähdä ja kokea. Lappi, joulupukki, porot, kaamos, pakkanen sekä lumi ovat sitä eksotiikkaa joka vetoaa. Esim. Kian koulussaan pitämän Suomi-esitelmän jälkeen opettaja sekä kolme perhettä ovat jo kysyneet minulta matkustusvinkkejä. Ehkäpä pitäisi perustaa Suomeen matkoja järjestävä matkatoimisto :-) Oma puolisoni on Suomi-fani ja jaksaa myös mainostaa kaikille aina sitä, että miten mielenkiintoinen maa on kyseessä. Etenkin Lappi on hänen mielestään aivan mieletön paikka. Hänen suosikki vuodenaikansa Suomessa on tietysti talvi ja suurin osa hänen suosikkijutuistaan liittyykin talveen.


Lumen luonti ja potkukelkkailu - talvista eksotiikkaa espanjalaiselle..Mutta mikä Suomessa sitten espanjalaista viehättää? Kysyin asiaa puolisoltani ja tässäpä hänen top10 lista siitä, että mitä Suomessa pitää kokea. Lista ei ole missään tietyssä järjestyksessä vaan ihan siinä, missä hän ne minulle luetteli.

Hysky- ja moottorikelkka-ajelu Lapissa
Näitä on toki tarjolla monissa paikoissa mutta ei vastaavissa maisemissa. Revontulet
Puolisoni ei ole vielä koskaan nähnyt mutta yrityksen puutteesta ei voi häntä syyttää. Jokaisella Lapin reissulla on valvottu hälytyksiä siltä varalta että revontulet ilmestyisivät. Viime vuoden syyskuussa menetimme mahtavan mahdollisuuden kun eteläisessä Suomessa oli eräänä yönä aivan mielettömät revontulet mutta ne jäivät meiltä bongaamatta vaikka olimme jopa yöllä pyörällä liikenteessä. Mutta vasta seuraavana päivänä luimme niistä sanomalehdestä. Mikä pettymys...
Revontulien metsästys siis jatkuu edelleen! 


Sauna, lumessa kieriskely ja paljuilu
Puolisoni on kovempi saunomaan kuin minä. Ja parasta on, mikäli hän pääsee saunasta pulahtamaan kylmään veteen tai lumeen kieriskelemään. Avantoa hän ei ole päässyt vielä kokeilemaan mutta sitäkin varmasti hän testaa kunhan mahdollisuus siihen tulee.

Myös palju on ainutlaatuinen juttu sillä vastaavaa ei täällä Espanjassa tunneta. 


Poronkäristys
Puolisoni tykkää lihasta ja etenkin poronkäristys on hänen mieleensä. Kaikin lisukkein. Hän jaksaa mainostaa kirpeänmakeata puolukkahilloa ja suolakurkkuja - täkäläisittäin varsin eksoottisia lisukkeita lihan kanssa.


Joulupukki
Joulupukin kylä Rovaniemellä on puolison mielestä ihan must vierailukohde vaikka kysesssä onkin melkoinen turistirysä. Mutta se tunnelma vain siellä on jotain ainutlaatuista. Ja kaiken lisäksi joulupukkia pääsee näkemään maksutta - sekin puolisoa ihmetyttää. 


Jääkiekko ottelu
Yksi ensimmäisistä Suomi-jutuista, joita puolisoni pääsi kokemaan oli jääkiekko-ottelu. Ja kyseessä oli tietysti Ässien matsi Porissa. Kokemukseen kuului tietysti väliajalla nautittu höyrymakkara. Jääkiekossa puolisoa viehättää pelin ja tapahtumien nopeus joka on aivan toisenlaista kuin jalkapallossa. No, jalkapallo on edelleen tietysti puolison suosikkilaji mutta jääkiekko tulee hyvänä kakkosena ja puoliso on tietysti myös Ässien kannattaja. Häneltä löytyy jopa pelipaita..


Luonnon jäällä luistelu
Puoliso on muutaman kerran päässyt luistelemaan mutta vielä hänen unelmansa luonnonjäällä luistelusta ei ole toteutunut. Kunhan taidot vähän karttuvat niin ehkä suuntaamme myös sitä kokeilemaan. Siihen asti tyydymme jäähallissa tai tekojäällä luisteluun.Suomalainen siideri
Puolisoni ei kauheasti juo mutta suomalainen siideri on poikkeus. Espanjassakin tehdään siideriä mutta se poikkeaa täysin suomalaisesta. Toki vastaavaa siideriä ( esim. Kopparberg) myydään nykyään myös Kanarialla ja näin ollen myös paikalliset ystävämme ovat päässeet sitä maistamaan ja siitä myös tykänneet. Myös suomalainen lonkero on ollut ystäviemme mieleen ja sitäkin myydään nykyään Kanarialla! 

Kesämökki ja ulkohuussi
Espanjassa ei ole rannalla sijaitsevia kesämökkejä tmv. koska rannat eivät voi olla kenenkään yksityisomaisuutta. Niinpä puolisolle on ainutlaatuista se, että jollakin voi olla pala omaa rantaa, sauna siinä kupeessa ja kesämökki. Tai ehkäpä jopa oma saari! Mutta sitten siellä omalla saarella tönöttää mökki ilman sähköä, juoksevaa vettä ja sisävessaa. Siinä on eksotiikkaa kerrakseen! Suomalaiset kylpylät 
Täällä Espanjassa kylpylät ovat pääasiassa aikuisille tarkoitettuja hyvinvointikylpylöitä. Suomessa kylpylät taas ovat koko perheelle tarkoitettuja viihdekylpylöitä. En tiedä, että kumpi on parempi - riippuu täysin seurueesta. Pariskuntana nautin enemmän espanjalaisesta kylpylästä mutta perheellisenä suomalaiset kylpylät ovat huippujuttu ja espanjalaisille harvinaista huvia. Ja saunominen yleisösaunassa nakuna on espanjalaiselle jo todella extremeä! Extrana on vielä lumihotelli mutta ihan vain päivävierailuna. Yöpymistä siellä puolisoni ei suosittele. Se oli sen verran extremekokemus jopa hänelle...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti