sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Löhölomalle vai aktiviteettilomalle?

Monelle all inclusive-loma on synonyymi täydelliselle lomalle. Ei tarvitse kuin maata aurinkovuoteella, kääntää välillä kylkeä, pulahtaa hetkeksi altaaseen, tilata parit piña coladat baarista ja täyttää vatsaa tasaiseen tahtiin ravintolan herkuilla. Ja kaikki kuitataan värikästä ranneketta näyttämällä. Näiden lomien suosiot ovat kasvaneet huomaa tahtia viimeisten 10 vuoden aikana, eikä pelkästään suomalaisten keskuudessa. Täällä Kanarialla vielä 10 vuotta sitten ei all inclusivea ollut tarjolla kuin ehkä muutamassa RIU-ketjun hotellissa mutta nykyään kaikki 2 ja 3 tähden puljutkin tarjoavat jo tätä mahdollisuutta asiakkailleen ja aika moni sen vallitseekin. Valitettavasti. 

Itse en tykkää kauheasti tästä nykysuuntauksesta mutta ymmärrän toki, että monet perheet haluavat lomaltaan helppoutta. Ja myös kulujen hallinta on näin helpompaa etenkin jos lapsia on useita. Ja toki sitten erikseen ovat ne lomakohteet, joissa ei muuta edes ole tarjolla. Mutta muuten en jaksa ymmärtää että miksi joku tällaisen loman haluaa. Itse koen tärkeäksi tukea paikallisia ja parhaiten se onnistuu käyttämällä paikallisia palveluita. Nuo all inclusive hotellit kun ovat lähes aina ketjuhotelleja ja rahat virtaavat pääasiassa muualle. Vaikka tosin työpaikkoja totta kai tuovat myös paikallisille. Mutta siitä huolimatta tykkään suosia pelkkää majoitusta ja syödä ateriani hotellin ulkopuolella. Päivittäisen lounas- ja illallisravintolan etsintä/suunnittelu on yksi lomapäivän kohokohtia. Miksi en sitten tykkää näistä AI-paikoista. No, ensinnäkin niissä tulee syötyä yleensä aivan liikaa. Kun tarjolla on paljon kaikenlaisia juttuja niin mieli tekee niitä maistaa. No, sehän on tietysti täysin oma vika! Voisihan sitä ottaa ihan vain sen kalafileen ja salaattia& kasviksia. Mutta toisaalta - jos haluan vain kalafilettä ja kasviksia niin menen mielummin kunnon kalaravintolaan sitä syömään! Saan taatusti parempaa ja laadukkaampaa kalaa kuin siellä hotellin buffetravintolassa. Eli siinä toinen syy miksi en niistä tykkää - laatu. Ruoka on usein mautonta, edullisista raaka-aineista tehtyä ruokaa suurelle massalle. Ei, en tykkää... Toki 4-5 tähden hotellit ovat sitten jo eri juttu mutta ei niissäkään aina mitään gourmetruokaa ole tarjolla. Ainakaan Kanarialla. Kolmas syy on ehkä se ympäristö. Tykkään syödä pienissä, persoonallisissa ravintoloissa ja hotellien satoja ihmisiä vetävät syöttölät eivät oikein vastaa ajatusta viihtyisästä ruokapaikasta. 

Tämä maisema ei yleensä avaudu all inclusive-ravintolan pöydästä..


Tällaista ruokaa ei yleensä löydy all inclusiven valikoimista..

Olemme tasan kaksi kertaa viettäneet all inclusive-lomaa ja silloinkin vain muutaman päivän ajan. Eikä kummallakaan kerralla ollut oikeastaan harkittu valinta vaan pakon sanelema juttu. Ensimmäinen kerta oli Mauritiuksella kun halusimme leijasurffata pari päivää kuuluisalla Le Mornen spotilla ja ainoa majoitusmahdollisuus oli all inclusive loistohotelli, joka sijaitsi kyseisellä rannalla. Mutta kauheasti emme silloinkaan tuosta nauttineet sillä suurimman osan päivästä olimme rannalla. Toinen kerta oli noin vuosi sitten Fuerteventuralla, jossa hotelli antoi meille all inclusiven maksutta. Silloinkaan emme kauheasti palvelua käyttäneet koska halpisviinit kertakäyttölasista nautittuna tai noutopöydän mauton ruoka eivät oikein houkutelleet...

Tässä alla vanhempi juttuni kanarialaisesta all inclusivesta..

Itse yritän myös lomalla pitää kiinni tutuista ruokarutiineista eli jälkiruokaa ei nautita joka aterialla, aamiaiseeni eivät kuulu leivonnaiset, coctaileja ei nauti pitkin päivää jne. Tosin sen verran lomalla nautiskelen että käymme syömässä kaksi kertaa päivässä ravintolassa, illallisen kanssa tilaan lasin viiniä ihan hyvillä mielin ja joskus sen jäätelönkin saatan ostaa. Mutta vastapainona yritän myös liikkua. Normaali treeni ei lomalla ole mahdollinen mutta aina on muita keinoja liikkua. Juoksuvarusteet kulkevat aina mukana ja niille on myös käyttöä. Tälläkin lomalla olen joka päivä harrastanut jotain liikuntaa - käynyt juoksemassa, vetänyt treenejä hotellin kuntosalissa ja yhden päivän vietimme rannalla leijasurffaten. Hotellien kuntosalit eivät välttämättä ole kovin kummoisia mutta hyvällä suunnittelulla niissäkin saa treenit vedettyä. Nyt esim. käytössä oli käsipainot eli suunnittelin treenit niitä hyödyntäen. Ja tarvittaessa aina voi vetää vaikka ihan kehonpainotreenejä, jos ei mitään kunnon välineitä ole tarjolla. 

Vaikkapa tällaisen pikkutreenin voi vetäistä melkeinpä missä tahansa:
1.5 km juoksu
100 punnerrusta
100 dippiä
200 vatsalihasliikettä 
300 jalkakyykkyä 
-> liikkeet voi tehdä noin tai sitten jakaa pienempiin sarjoihin, esim. 10+10+20+30 toiston setteihin.
1.5 km juoksu
Ja kun tuon tekee aikaa vastaan eli mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti niin taatusti tulee hiki eikä aikaakaan kulu kuin max. tunnin verran.

Näin pysyy tasapaino syömisen ja liikunnan välillä eivätkä vaatteet kiristä loman loputtua. Eikä paluu treeneihin loman jälkeen ole niin rankka kuin mitä se olisi kahden viikon täydellisen laiskottelun jälkeen...

Meidän lomamme ovat siis enemmänkin aktiviteettipainotteisia sillä pelkkä rannalla tai altaalla makaaminen ei todellakaan jaksa houkutella. No, ehkä johtuu siitä että siitä voimme nauttia kotonakin. Ymmärrän hyvin, että monet lomailijat haluavat lomaltaan vain juurikin vain sitä aurinkoa ja rannalla/altaalla löhöilyä jos sitä ei kotipuolessa ole tarjolla. Mutta onneksi nykyään monet haluavat lomaltaan myös muutakin ja esim. monet matkanjärjestäjätkin tarjoavat nykyään erilaisia liikunta-aktiviteetteja. Meidän lomakohteemme valikoituvat usein sen mukaan, että siellä pystyy harrastamaan jotain lempilajeistamme( lumilautailu, leijasurffaus, Crossfit, sukellus/snorklaus) ja siihen kun vielä pystyy yhdistämään jotain mielenkiintoista näkemistä, pikkuneidille mukavaa tekemistä ja hyviä ruokapaikkoja niin täydellisen loman avaimet ovat valmiina.

Meidän lomamme "rantaosuus" on nyt takana ja ehdimme viidessä päivässä tekemään kaikkia asioita, joita täydelliseen lomaan kuuluu. Näimme ystäviä, söimme hyvin, harrastimme leijasurffausta, kävin treenaamassa, rentouduimme rannalla ja altaalla. Enempää ei voisi toivoa. 


Nyt vuorossa on cityloma Madridissa. Ekan aamun juoksulenkki on jo takana ja nyt suunta parque Warner -teemapuistoon. Huomenna palacio real eli kuninkaallinen palatsi ja torstaille varattuna liput koko perheelle Joutsenlampi-balettiin. Lisäksi ohjelmassa ystävien tapaamista, ravintolaillallisia ja ehkä vähän shoppailua. Ja tietysti aamuiset juoksulenkit.. 


No, tärkeintä kuitenkin lomalla on se, että pystyy irtaantumaan arkirutiineista, rentoutumaan ja viettämään laatuaikaa perheen kanssa. Viettipä sitä lomaa sitten liikkuen tai löhöillen... Hyviä lomia kaikille - nauttikaa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti