lauantai 10. kesäkuuta 2017

Lasten synttärit espanjalaiseen tapaan.

Helposti voisi ajatella, että lasten synttärit nyt ovat aika lailla samanlaisia joka puolella maapalloa - sokerihumalassa kiljuvia ja riehuvia lapsia, puoliksi syötyjä kakkulautasia, sotkua ja pientä nahistelua muun toiminnan ohessa. No, varmasti tätä on tarjolla ihan joka puolella mutta toki myös paljon muuta. Riippuu paljon siitä, että missä synttäreitä vietetään. Esim. suomalaiset ja espanjalaiset lasten synttärit voivat poiketa paljonkin toisistaan. Tai ainakin omat kokemukseni suomalaisista ja espanjalaisista lasten synttäreistä ovat varsin erilaisia.

No, miten ne sitten eroavat toisistaan. Suomessa olen nähnyt vain suhteellisen "rauhallisia" synttäreitä - väkeä on vähemmän ja meteliä on vähemmän. Toki lapset leikkivät ja riehuvatkin mutta kuitenkin desipelit pysyvät yleensä varsin alhaisina. Aikuiset istuvat rauhallisesti kahvipöydän ääressä ja lapset leikkivät. Välillä on joku leikki tai muuta ohjelmaa. Tunnelma ei ehkä ole niin harras kuin monissa muissa suomalasissa perhejuhlissa mutta kuitenkin melko rauhallinen. Ainakin jos vertaa menoon täällä Espanjassa. Täällä lasten synttärit ovat todella sosiaalinen tapahtuma ja lasten synttäreille kutsutaan mukaan myös lasten vanhemmat, ehkä tuodaan mukana myös kylässä olevat isovanhemmat ja ohipiipahtavat muut tutut. Naapuritkin ovat tervetulleita, ihan kohteliaisuudesta vaikka heistä ei niin pidettäisiinkään. Synttäreitä juhlitaan yleensä isolla joukolla ja etenkin pienten lasten synttäreillä ovat mukana aina myös lasten vanhemmat - olivat he sitten ennestään tuttuja tai eivät. Synttäreitä harvoin järjestetään täällä kotona sillä kodit ovat yleensä pieniä tuollaiselle väkijoukolle. Eli synttäreitä järjestetään puistoissa tai sisäleikkipuistoissa. Niitähän täällä riittää - jo pelkästään Las Palmasin ostoskeskuksissa on tällaisia paikkoja kymmeniä ja siihen vielä päälle paikat, jotka sijaitsevat omissa liiketiloissaan. Nämä paikat ovat siis sellaisia HopLop-tyylisiä mutta sillä erotuksella, että vanhemmat eivät ole "mukana"  vaan paikalla on omat valvojat. Aikuisille saattaa sitten olla erillinen tila, jossa voivat rauhassa istua ja seurustella sillä aikaa kun vetäjät järjestävät ohjelmaa ja huolehtivat lapsista. Näissä paikoissa on sitten tarjoilut otettava kyseisestä paikasta eikä paikalle saa tuoda omia eväitä, juomia tai muita juttuja. Aikuisille on yleensä tarjolla pikkupurtavaa kuten oliiveja, perunamunakasta, perunalastuja ja jotain muuta vastaavaa. Ja lapsille sitten yleensä esim. kananugetteja, hampurilainen, hot dog ja sitten kakku. Kiireisimpinä päivinä juhlinta näissä paikoissa on aika lailla liukuhihnatouhua sillä isoimmissa paikoissa saattaa saamaan aikaan olla jopa viidet muut synttärit menossa. Eli väkeä ja meteliä siis riittää... 

Tällaiset synttärit eivät ole mitään hirmukalliita ja maksavat useimmiten n. 10-12 €/ lapsi, sisältäen leikkipaikan, ruokatarjoilun, juoman sekä kakun. Aikuisten ruoat tulevat sitten vielä lisäksi. Monet valitsevat mielellään tällaisen helpon vaihtoehdon - ei tarvitse itse huolehtia mistään eikä edes siivousurakka odota synttäreiden loputtua. Lahjat vain mukaan ja kotiin. Tarjoiluthan noissa paikoissa ovat melkoista roskaruokaa mutta eipä niistäkään kukaan valita sillä niihin on niin totuttu. Harva täällä jaksaa vääntää lasten synttäreille mitään herkkupöytiä kuten Suomessa. Edes kakkua harva viitsii valmistaa koska kaupasta saa sellaisenkin halvimmillaan ihan 10 eurolla. 

Jos sitten perheellä sattuu olemaan isompi tila käytössä niin synttärit voidaan järjestää myös siellä. Esim. täällä Kanarialla monilla suvuilla on jonkinlainen "finca" eli maatila, jossa viljelevät hedelmiä, vihanneksia jne. Mitään varsinaista asuintaloa ei välttämättä ole mutta joku huoltorakennus vessoineen kuitenkin. Eli tällaisissa paikoissa monet myös juhlivat jos haluavat omissa tiloissaan järjestää. Täällä kun sää yleensä suosii ulkoilmajuhlintaa. Tällaisilla synttäreillä on sitten yleensä jotain pikkupurtavaa tarjolla (perunamunakasta, leikkeleitä, juustoa, ryppyperunoita, perunalastuja ja jotain muita pikkutapaksia) ja sitten aika usein myös grillataan tai valmistetaan iso paella. Ohjelmana saattaa lapsille olla vaikkapa pomppulinna, poniratsastus, kasvomaalausta tai taikuri. Synttärit puistossa ovat myös yksi erittäin suosittu vaihtoehto - eväät kylmälaukkuihin, taitettavat pöydät mukaan, katos pystyyn ja ei muuta kuin synttäreitä juhlimaan. 

Mutta yksi asia on varma - suomalaistyylisiä kakkukahvisynttäreitä ei täällä juurikaan juhlita. Kahvia harvemmin on synttäreillä edes tarjolla vaan juomatarjoilu on enemmänkin olutta  ja viiniä virvoitusjuomien ohella. Täällä ei todellakaan katsota mitenkään kieroon jos lasten synttäreillä on aikuisille alkoholijuomia tarjolla. Aivan normaalia toimintaa - harvinaisempaa taitaa olla, että niitä ei olisi tarjolla. 

Meilläkin synttäreitä on vietetty aina enemmän espanjalaiseen kuin suomalaiseen tapaan - tosin sillä erotuksella, että ystäväperheet olemme kutsuneet yleensä kotiin. Väkeä on ollut synttäreillä aina paljon, parhaimmillaan jopa 50 henkeä ja parhaimmillaan juhlat kestivät koko päivän - osa tuli lounaalle, osa illalliselle ja osa vietti koko päivän. Esim. 2-vuotissynttäreille valmistin muiden herkkujen lisäksi mm. 200 minihampurilaista (myös leivät tein itse). Ensimmäisinä vuosina vieraat olivat pääasiassa ystäväperheitä lapsineen mutta myöhemmin on sitten juhlittu erikseen ystäväperheiden ja kouluystävien kanssa. Esim. tänä vuonna juhlittiin peräti kolmeen otteeseen - ensin perheen ja naapureiden kera, sitten ystäväperheiden kanssa ja vielä kolmannet koulukavereiden kanssa. Sen verran meno on kuitenkin muuttunut, että nykyään en viitsi enää ruokia valmistaa itse vaan otan ne valmiina catering-palvelusta. Mutta kakut sentään yleensä valmistan itse...  Aika usein meillä on kaikenlaisia pieniä tapaksia tarjolla ja sitten makeat herkut myöhemmin. Pelkkää makeaa emme ole koskaan tarjonneet - ei kuulu tapoihin täällä :-) Tänä vuonna juhlimme siis ensin kotosalla oman perheen, espanjan isovanhempien ja muutamien naapurien kanssa. Tämä oli virallisena syntymäpäivänä, joka osui perjantaille. Kävimme ensin oman perheen kera syömässä lounasta pikkuneidin lempiravintolassa ja myöhemmin sitten kakkua kotosalla, jolloin muutamat naapurit tulivat myös paikalle. Ne harvat lapsiperheet, joita tässä taloyhtiössä asustelee. 


Toiset synttärit vietettiin sitten sunnuntaina ja silloin ystäväperheet tulivat lounaalle kotiin. Tarjolla oli erilaisia tapaksia ja myöhemmin nautimme kakkua.

Ja kolmannet synttärit vietimme eilen. Kyseessä oli koulukaverisynttärit, jotka järjestimme yhdessä pikkuneidin kahden ystävän kanssa. Nämä kolme neitiä ovat syntyneet parin viikon sisällä eli yhteiset synttärit olivat loistoratkaisu. Näin saimme lähes kaikki luokkakaverit paikalle eikä vanhempien tarvitse joka viikonloppu juosta synttäreillä. 

Paikaksi valitsimme Juan Pablo -puiston Las Palmasissa, joka osoittautui loistavaksi ratkaisuksi. Paljon tilaa lapsilla juosta ja aidattu alue eli lapset saivat aika vapaasti temmeltää ja touhuta. Synttärit alkoivat klo 16.30 ja klo 21.30 lähdimme kotia kohti. Tarjolla oli tietysti erilaisia suolapaloja ja myöhemmin sitten vielä synttärikakku. Mitään ohjelmaa lapset eivät tarvinneet koska ovat luokkakavereita eli leikit sujuivat tuttuun tapaan. 

Synttärisankarit - Aroa, Kia ja Claudia 6 vuotta! 


Lahjoja varten olimme sopineet niin, että jokainen vanhemmista ostaa yhden kirjan omalle lapselleen ja sitten kaikille yhdessä samanlaiset t-paidat. Ja synttäreille tulevat lapset laittavat 5 € säästöpossuun, joista sitten otetaan lahjojen summa pois ja loput rahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. 
Ainoa ohjelma oli piñata eli kaikinelaisilla pikkukrääsällä täytetty pahvipussukka, joka sitten revitään auki ja lapset saavat kerätä piñatan sisältä putoavat krääsät itselleen. 

 

 

Kakkuina olivat suklaakakku sekä sitruuna-juustokakku. Muita makeita herkkuja ei ollut tarjolla eikä kukaan lapsista sellaisia edes kaivannut. 


Lapsia oli paikalla 20 ja vanhemmat siihen päälle eli yhteensä meitä taisi olla lähes 50 henkilöä. Hauska iltapäivä ja ilta - kiva päätös myös kouluvuodelle! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti