lauantai 20. toukokuuta 2017

Suomikoulussa aiheena tänään: kesä Suomessa

Minulta ulkosuomalaisena kysellään usein vinkkejä Suomeen - mikä on parasta, milloin kannattaa matkustaa jne. Itse rakastan lunta ja Lappi on ainutlaatuinen paikka mutta siitä huolimatta vastaukseni on aina Suomen kesä. Satoi tai paistoi. Varsinkin kun elää ympäri vuoden kesäisissä olosuhteissa niin Suomi-lomalta ei välttämättä kaipaa mitään aurinkoa ja hellettä. Kunhan nyt ei koko kahta viikkoa sada vettä vaakatasossa...Pieni sade silloin tällöin ei haittaa - se tuo sitä paljon kaivattua vaihtelua tähän ympärivuotiseen aurinkoon ja lämpöön. Itse kaipaa Suomen kesästä juurikin sitä raikasta ilmaa, aamuisia juoksulenkkejä metsässä ja pyöräilyä yöttömän yön valossa kaupungilta kotiin. Asioita, joista ei täällä Kanarialla pääse nauttimaan. Toki suomalaiset mansikat ovat maailman parhaita ja herneitä voisin syödä vaikka kilokaupalla. 

Mutta mikä ulkosuomalaiselle lapselle on sitten parasta kesäisessä Suomessa? Lapselle, joka ei ole koskaan asunut Suomessa vaan muistot koostuvat lyhyistä tai pidemmistä vierailuista esim. isovanhempien ja muiden sukulaisten luokse. Ensimmäisinä lasten mieleen tulivat mm. uinti järvessä, kalastus mato-ongella, jäätelön osto jätskikioskilta, marjojen ostaminen torilta, ystävän kanssa leikkiminen ja pyöräily. 

Omia kesäjuttuja työstettiin ensin juttelemalla aiheesta ja sitten piirtämällä eli jokainen sai piirtää omat kesäsuunnitelmansa - olivat ne sitten kesäjuttuja täällä kotisaarella tai Suomessa.Tänään meillä Suomi-koulussa oli siis aiheena kesä (Suomessa). Osa lapsista käy säännöllisesti Suomessa joka kesä ja heillä riittää muistoja ja kokemuksia kesäisestä Suomesta. Mutta valitettavasti löytyy myös lapsia, jotka eivät ole koskaan edes käyneet Suomessa. Mutta onneksi kesä on kesä, oli sitten täällä Kanarialla tai Suomessa. 

Teimme myös kesätehtävän, jossa piti yhdistellä sanoja ja kuvia. Näin lapset pääsivät harjoittelemaan myös lukemista. Harjoittelimme myös ensi kerran kevätjuhlaa varten suvivirtta sekä pientä kesäistä runoa, jonka lapset pääsevät lukemaan äideille. Välillä kävimme pihalla purkamassa energiaa ja pelaamassa "kuka pelkää kesämiestä" -hippaa. Tämän jälkeen oli vuorossa tehtävä, jossa pussista nostettiin vuorotellen kortteja ja niihin oli kirjattu erilaisia kesäisiä lauseita ja lasten piti sitten lukea se ja täydentää lause. 

Näitä lauseita olivat mm. 
- Paras kesäherkkuni on...
- Kesällä haluaisin... 
- Paras kesätuoksu on... 
- Kunpa kesällä ei olisi .... 
- Kesäpäivän paras hetki on... 
- Kesähelteellä parhaiten viilentää..
- Parasta kesässä on...
- Paras grilliherkku on.. 
- Kesän paras urheilulaji on..
- Kesätorilta ostan mieluiten...
- Kesällä pukeudun mieluiten...
- Tänä kesänä haluan matkustaa... 
- Paras kesäpuuha on 

Näitähän voi keksiä vaikka miten paljon. Pienemmät voivat kertoa sanallisesti ja isommat kirjoittaa.


 
Valmiina oli myös pari kesäistä kirjaa, joita oli tarkoitus lukea mutta tällä kertaa emme ehtineet niihin tarttua. Lopuksi tutkimme suomalaisia perhosia ja jokainen sai askarrella oman kesäperhosen. Samalla kuuntelimme kesä-aiheisia lauluja.

Valmiita juttuja oli myös paljon lisää mutta niihin emme ehtineet tällä kertaa tarttua. Ensi vuonna sitten... Näitä olivat mm. 

Kesäbingo (opettaja nostaa tekstikortin ja jokaisella oma kesäkuvin varustettu bingolappu)Sanojen yhdistely tehtävä (1. korttiin kirjoitetaan jokaisen lapsen nimi ja sitten jokainen vuorollaan nosta yhden kortin jokaisesta korista 1 + 2 + 3 + 4 ja näin muodostuu joku hauska kesäinen lause. Esim. minä ja opettaja Miia tyhjennämme evärkoria kärpästen pörrätessä huristelevassa traktorissa). 


Kahden viikon päästä on sitten tämän lukuvuoden päätös eli kevätjuhla, jossa raikaa perinteisesti myös suvivirsi. Lisäksi lapset pääsevät esittämään kesäisen runon äideille. Ja tietysti todistusten jako on luvassa. Sen enempää ohjelmaa ei ole tällä kertaa tiedossa. Lisäksi valmistamme täytekakkuja yhdessä lasten kanssa ja äidit kutsutaan kahvipöytään niitä nauttimaan. 

Hyvää kesää kaikille! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti