torstai 4. toukokuuta 2017

Nyt se on sitten koulu valittu

Taas vaihteeksi kouluaiheinen kirjoitus. Ja ihan siitä syystä, että taas on se aika vuodesta kun monissa perheissä pähkäillään kouluasioita. Viime viikolla nimittäin päättyivät hakuajat julkisiin kouluihin ja myös yksityiskouluissa prosessit ovat käynnissä. 

Espanjassahan ei ole mitään yhtenäistä menetelmää, jolla koulut määräytyvät vaan jokaisella alueella on omat kriteerinsä. Joissakin paikoissa koulu määräytyy suoraan asuinpaikan mukaan mutta monilla alueilla on nykyään käytössä ns. zona unica - järjestelmä eli vanhemmat voivat hakea mihin tahansa kouluun. Eli kaikki lapset ovat samalla viivalla riippumatta asuinpaikan läheisyydestä.  Miten oppilaat sitten valitaan? Yleisesti käytössä on jonkinlainen pistejärjestelmä, jossa eri asiat ovat eri pisteiden arvoisia. Niitä saattaa saada koulun läheisyydestä, vanhempien tuloista, onko lapsella sisaruksia koulussa, onko perhe ns. monilapsinen perhe, onko lapsi ollut koulussa edellisenä vuonna jne. Ja tietysti sekin vaikuttaa, että montako paikkaa koulussa on tarjolla. Esim. jos ensi syksynä haluaisimme meidän pikkuneidin julkiseen kouluun niin lähimmässä koulussa ei ole yhtään paikkaa edes tarjolla. Eli lähin koulu ei välttämättä ole se koulu, josta paikka irtoaa. Monet lapset ovat aloittaneet kouluissa jo 3-vuotiaana ja jatkavat sitten 6-vuotiaana primarian eli alakoulun puolelle. Ja koska he ovat olleet jo kyseisessä koulussa niin heillä on yleensä etuoikeus päästä kyseiseen kouluun. Jos sitten ylimääräisiä paikkoja jää jäljelle niin niitä on tarjolla. Jonkin verran "muuttoliikettä" tapahtuu juuri tässä vaiheessa kun primaria alkaa - osa lapsista on ollut esim. yksityisessä esikoulussa tai jotkut vaihtavat taas toisinpäin eli ovat olleet julkisessa esikoulussa mutta "virallisen" koulun alkaessa vaihtavat lapset yksityiskouluun.  Mutta aika monet toki jatkavat samassa koulussa, jossa ovat jo 3-vuotiaana aloittaneet esikoulun. 

Täällä Espanjassahan esikoulu on käytännössä kolmevuotinen eli alkaa 3-vuotiaana. Tämä educacion infantil -vaihe ei ole pakollinen mutta käytännössä lähes kaikki laittavat lapsensa esikouluun jo 3-vuotiaana koska mitään päiväkoteja (guarderia) ei ole yli 3-vuotiaille. Heidän paikkansa on jo esikoulussa - joko julkisessa tai yksityisessä. Valtaosa lapsista osaa jo lukea, kirjoittaa ja laskea kun pakollinen koulu alkaa 6-vuotiaana ja näitä taitoja lapsilta myös odotetaan jo tässä vaiheessa. Monet perheet valitsevat koulun ihan käytännön syiden perusteella - koulun läheisyys ja ruokailun mahdollisuus ovat yleensä tärkeimpiä kriteereitä. Harva tutustuu paremmin esim. koulujen noudattamiin opetusmenetelmiin tai projekteihin.  Myös koulujen tarjoama varhaisaamu/iltapäiväohjelma saattaa vaikuttaa valintaan sillä monissa perheissä mennään vanhempien työaikojen perusteella. Etenkin, jos isovanhempia ei ole käytettävissä. Täällä kun lapset eivät kulje itsekseen kouluun saatikka vietä aikaa yksin kotona esim. koulun jälkeen. 

Julkisissa kouluissa päivät loppuvat yleensä klo 13 aikaan eli monille perheille on äärimmäisen tärkeää se, että lapsi voi koulupäivän jälkeen syödä koulussa sekä osallistua koulunjälkeisiin aktiviteetteihin. Näin koulupäivää saadaan venytettyä esim. klo 16 asti. Yksityiskouluissa taas koulupäivä loppuu vasta klo 16 aikaan ja tämän jälkeen on sitten vuorossa vielä erilaiset aktiviteetit. Ja kun koulupäivä alkaa yleensä klo 8.30-8.45 niin pitkiä ovat koulupäivät monille lapsille. Ja voitte vain kuvitella, että kun tuohon lykätään päälle vielä kotiläksyt (joita Espanjassa on perinteisesti annettu ihan reilulla kädellä) niin käytännössä monilla lapsilla ei yhtään vapaa-aikaa. 

Tässä yksi vanhempi juttu espanjalaisen ja suomalaisen koulujärjestelmän eroista:

http://mylifeingc.blogspot.com.es/2014/06/ajatuksia-espanjalaisesta-ja.html

Täällä tosiaan hyödynnetään paljon noita koulujen tarjoamia harrastusmahdollisuuksia juurikin käytännön syistä. Näin lapsia ei tarvitse hakea koulusta niin aikaisin eikä sitten erikseen kuskata ympäri kaupunkia harrastuksia varten. Harrastusmahdollisuudet kouluissa ovat yleensä myös hyvin monipuolisia. 

Tässä vanhempi juttu koulujen tarjoamista harrastusmahdollisuuksista:
http://mylifeingc.blogspot.com.es/2015/10/koulun-tarjoamia-harrastuksia.html


Monesti tietysti koulun valinnassa raha on se asia mikä ratkaisee. Kaikilla ei ole varaa kalliisiin yksityiskouluihin eikä edes valtion tukemiin vaikka ne ovatkin monesti paljon yksityisiä edullisempia. Eli julkinen koulu on monissa perheissä ainoa vaihtoehto. Niissä opiskelu on sentään maksutonta vaikka esim. kirjat, ruokailu, koulupuvut ja koulutarvikkeet niissäkin tulee perheiden kustantaa itse. Esim. koulujen alkaessa kirjojen ja koulupukujen hankinta on usein satojen eurojen satsaus. Toki aivan köyhimmät perheet saavat niihin avustusta. Myös kouluruokailu on aina maksullinen ja sen hinta Kanarialla keskimäärin 3.30€ päivässä. Ruokailu ei ole pakollinen sillä koulupäivä loppuu julkisissa kouluissa ennen ruokailua. Aikaisemmin yksityiskoulut olivat täällä Gran Canariallakin erityisen suosittuja mutta talouskriisi aiheutti sen, että yksityiskoulujen suosi romahti melkoisesti. Monissa perheissä ei yksinkertaisesti ollut enää varaa kalliisiin koulumaksuihin. Huippuvuosina tyyli oli se, että lapset oli laitettava jo 3-vuotiaana yksityiskouluun jotta koulupaikka olisi varma myös primarian (alakoulun) alkaessa 6-vuotiaana. Kysyntää oli enemmän kuin tarjontaa. Tällä hetkellä paikkoja on tarjolla paljon paremmin vaikkakin edelleen on kouluja, joihin on erittäin vaikea päästä sisälle. 

Jos raha ei ole ongelma niin valinnanvaraa riittää. Esim. Las Palmasissa on tarjolla kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja: julkisten koulujen lisäksi valtion tukemat puoliyksityiset koulut (usein uskonnollisten järjestöjen ylläpitämiä) ja niiden päälle vielä yksityiskoulut joita on mieletön määrä. On englantilaista koulujärjestelmää noudattavia (British, Oakley, Canterbury), kaksikielisiä (Arenas, Heidelberg, Hispano Ingles, Anita Conrad, Brains), saksalainen (colegio Aleman), amerikkalainen ( American school), ranskalainen (Lycee francais) ja näiden lisäksi vielä sitten Montessori-koulu sekä Waldorf (Steiner). Näiden lisäksi saarelta löytyy myös ruotsalainen koulu sekä norjalainen koulu.

Vaikka saaret ovat olleet pitkään talouskriisin kurittamia ja työttömyys on edelleen iso ongelma saarilla niin monissa perheissä ollaan valmiita säästämään muista asioista, jotta lapsi saadaan edes valtion tukemaan yksityiskouluun. Monet kanarialaiset uskovat, että opetus on näissä kouluissa laadukkaampaa kuin julkisissa kouluissa. Miksi nämä sitten ovat parempia? No lähinnä siksi, että nämä koulut pystyvät itse vaikuttamaan siihen, että ketä kouluun pääsee. Käytännössä näillä kouluilla on yleensä tietyt pisteytykset, joiden mukaan kouluun pitäisi päästä mutta aika usein muut "kriteerit" saattavat vaikuttaa valintaan. Esim. Claret on yksi tällaisista uskonnollisista kouluista, joihin on todella vaikea päästä sisälle. Periaatteessa pisteitä pitäisi tulla esim. siitä, että asuuko lähellä ja mitkä ovat perheen tulot mutta usein asian ratkaisevat muut jutut. Esim. se, että on muita sisaruksia koulussa tai että vanhemmat ovat olleet kyseisessä koulussa. Joka tapauksessa nämä valtion tukemat uskonnolliset koulut ovat todella suosittuja täällä. Näissä maksut ovat inhimillisemmät ( n. 150-200€/kk, sisältäen ruokailun) kuin täysin yksityiskouluissa. Luonnollisesti näissä uskonnollisissa koulussa opetetaan uskontoa ja usein myös vanhempien odotetaan käyvän säännöllisesti esim. messussa. Suurimmalle osalle tämä ei kuitenkaan ole ongelma sillä iso osa kanarialaista on perin uskonnollista väkeä. 

Miksi sitten pitäisi valita yksityiskoulu, jossa maksut ovat vuodessa tuhansien eurojen luokkaa? Monet pitävät opetuksen tasoa parempana sillä pystyväthän koulut itse valitsemaan niin oppilaat kuin opettajat. Yksityiskouluissa päivät ovat myös pidempiä eli tunteja on enemmän ja myös aineita, joita ei julkisissa kouluissa opeteta. Eli opetus on monipuolisempaa. Ja etenkin kielien opiskeluun panostetaan yksityiskouluissa aivan eri tavalla kuin julkisissa kouluissa. Monet yksityiskoulut ovat vähintään kaksikielisiä eli tunneista puolet on espanjaksi ja puolet englanniksi, monet jopa täysin englanninkielisiä.  
Julkisissa kouluissa englantia opiskellaan 2-3 tuntia viikossa - tosin heti ensimmäisestä luokasta lähtien. Ja tulevaisuudessa englantia opiskellaan julkisissa kouluissa ehkä jo enemmänkin sillä seuraavien vuosien aikana Kanarialla panostetaan miljoonia euroja nimenomaan kielten opiskelun parantamiseen ja esim. ensimmäiset kaksikieliset julkiset koulut ovat jo tosiasia. Eli parempaan suuntaan ollaan menossa. 

Yksityiskouluista olen kirjoittanut aikaisemmin erikseen ja niistä voi lukea täältä: 
http://mylifeingc.blogspot.com.es/2017/03/vertailua-yksityiskouluista-gran.html
http://mylifeingc.blogspot.com.es/search/label/montessori
http://mylifeingc.blogspot.com.es/2016/03/lisaa-asiaa-kouluista-gran-canarialla.html

Me olemme siinä suhteessa onnekkaita että pystymme valitsemaan tarjolla olevista yksityiskouluista ja kaiken lisäksi kaikissa lähellä olevissa yksityiskouluissa on paikkoja tarjolla. Eli voimme valita juuri sen, jonka koemme meidän pikkuneidille parhaaksi. Täydellistä koulua ei ole löytynyt enkä tiedä, että onko sellaista edes olemassa. Mutta jos tarjolla olisi englanninkielinen / kaksikielinen Montessori-koulu esim. 20 min ajomatkan päässä kodistamme ja vielä sellainen, joka olisi toiminnassa jo vuosien ajan niin sellaisen olisimme varmasti valinneet. Mutta sellaista nyt ei valitettavasti ole. 

Päätös on nyt tehty ja olemme päätyneet Arenas -yksityiskouluun, joka sijaitsee n. 10 min ajomatkan päässä. Valintaan vaikuttivat monet tekijät mutta päätös ei missään nimessä ollut selvä. Olisimme halunneet jatkaa Montessori-koulussa pitkästä ajomatkasta huolimatta mutta englannin- ja muiden kielien puute käänsi voiton Arenakselle. Siellä opetus tapahtuu kaksikielisesti (englanti ja espanja) ja niiden lisäksi 1.luokalta lähtien opiskellaan saksaa sekä myös kiinaa. Päivät ovat valitettavan pitkiä (klo 8.45-16) ja välitunteja vähän (vain pari kpl päivän aikana) mutta näin se vain täällä menee. Hyvää kuitenkin on se, että koulussa panostetaan paljon myös liikuntaan ja muutenkin pyrkivät jatkuvasti kehittämään koulua. 
                                                   (kuvat Arenas Sur -koulun facebook sivulta) 

Katsomme nyt alkuun yhden vuoden ja tutkimme sitten tilannetta uudelleen, jos tarvetta on. Mikäli emme ole tyytyväisiä, niin aina voimme palata takaisin Montessori-kouluun. Toki toivomme, että neiti viihtyisi koulussa vaikka se onkin kovin erilainen kuin hänen tähänastinen koulunsa. Edessä on hyppy pienestä perhekoulusta valtavan kokoiseen "laitokseen", jossa on oppilaita vauvasta täysi-ikäisiin. Hyvä puoli on kuitenkin se, että naapurin poika on samassa koulussa ja tulee olemaan samalla luokalla eli joku tuttu on jo sentään valmiiksi koulussa. Ja naapurit ovat todella tyytyväisiä kouluun joten senkin puolesta valinta tuntuu järkevältä. 


Tänään kävimme haastattelussa, jossa koulun opintovastaava haastatteli sekä meitä vanhempia että teki pikkuneidin kanssa erilaisia tehtäviä. Niillä he kuulemma selvittävät, että onko lapsella riittävä oppimiskapasiteetti ja kyky omaksua uusia asioita. Meidän vanhempien haastattelussa kyseltiin mm. erilaisia juttuja lapsesta ja hänen luonteestaan skeä perheen tavoista (ruokailu, nukkuminen, harrastukset). Kaikkiaan sellainen reilun tunnin kestävä juttu. Hyvin meni ja meidän pikkuneiti "hyväksyttiin" kouluun. Ei muuta kuin 1300 € varausmaksu maksamaan samantien ja nyt on sitten koulupaikka ensi vuodelle varattu. Tämän lisäksi sitten maksettavaksi tulee kuukausimaksu, joka on syyskuussa 492 € ja siitä eteenpäin 380 €/ kk. ja näiden lisäksi jotain maksuja kuten koulupuvut, materiaalit, vakuutus jne. 

Yllättävn hyvin pikkuneiti on ottanut tämän tulevan kouluvaihdoksen vaikka aluksi olikin sitä mieltä, että hän haluaa ehdottomasti jatkaa vanhassa koulussaan vaikka ajomatkaa olisi miten paljon. Mutta nyt kun olemme käyneet koulussa muutamia kertoja ja siellä on jo muutamia tuttuja niin ilmeisesti vaihdos ei tunnu enää niin pahalta ajatukselta. 


Ja ennen syyskuussa alkavaa koulua meillä on vielä mahdollisuus tutustua kouluun paremmin sillä heinäkuun aikana kyseisessä koulussa on aina ns. campus de verano eli kesäkoulu. Lisämaksua (83 €/ viikko + mahd. ruokailu 43 € / viikko) vastaan lapset voivat viettää siellä joko viikon tai useamman aina heinäkuun loppuun asti. Ja monet lapset näin myös tekevät koska vanhempien loma on usein vasta elokuussa. Nämä kesäkoulut toki poikkeavat paljon ns. normaalista koulusta eli päivät ovat rennompia ja ohjelma perustuu lähinnä leikkeihin, askarteluun, liikuntaan sekä muihin hauskoihin puuhiin. Ehkäpä tänä kesänä meidän pikkuneiti viettää muutaman viikon siellä ja pääsee näin tutustumaan alueeseen jo ennen koulun alkua. Ja ehkäpä saa sitä kautta myös muutaman ystävän lisää. 2 kommenttia:

  1. Onnea kouluvalinnasta. Kuulostaa hyvältä. Meinasin kysyä kun, että onko siellä noita kesäkouluja (Serranon perhe-sarjasta mieleeni pätkähti jakso, jossa menivät sellaiseen), mutta olitkin niistä kirjoittanut.

    Nämä sinun kirjoitukset ovat mahtavan pitkiä tietopaketteja. Sain kirjoituksistasi myöskin hyvän pohjan, kun keskustelin Espanjasta Suomeen muuttaneen kanssa näistä kouluasioista.Kiitos 😃

    VastaaPoista
  2. Toivotaan, että kaikki menee hyvin. Niinhan se usein on, että lapset sopeutuvat loistavasti mutta meille vanhemmille tilanne on haastavampi :-)

    Kiva juttu, jos kirjoituksista on jollekin hyötyä.

    VastaaPoista