keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Lo-lo-lo-lo-lomalle...

Kolmea viikkoa jäljellä "kesäloman" alkuun eli siihen kun pikkuneidin koulu loppuu ja me lähdemme lomalle, osa 1. Itse asiassa neidiltä jää ihan viimeiset koulupäivät väliin mutta kun puolison loma alkaa silloin niin pakkohan se on hyödyntää jotta ehtii kaikki lomasuunnitelmat toteuttaa. Eikä tässä vaiheessa noilla viimeisillä päivillä ole edes mitään merkitystä koska mitään todistuksia tai virallisia kevätjuhlia ei ole luvassa. 

Niin se on vierähtänyt neljä vuotta pikkuneidillä Montessori-koulun esikoulussa. Reilun 2-vuoden iässä hän siellä aloitti ja nyt ikää on 6 vuotta. Upeita muistoja jää kyllä tuolta ajalta - kertaakaan ei ole tarvinut katua, että tuon valinnan aikoinaan teimme. Tulevaisuudessa luvassa ihan erillinen kirjoitus siitä, että mitä noista neljästä Montessori vuodesta on jäänyt takataskuun. 

Nyt kuitenkin edessä on kohta ansaittu kesäloma ja syksyllä alkaa sitten "virallinen" koulu eli primaria-alakoulu. Mutta mitä kesäloma sitten tuo tullessaan? 

Vielä viikko sitten meillä ei ollut mitään varauksia tehtynä mutta tämän viikon aikana puoliso on ollut iltavuorossa joten olen ehtinyt iltaisin tutkia vaihtoehtoja, vertailla hintoja ja vähitellen homma on alkanut muodostua. Täällä Kanarialla kun asuu niin lomalle lähtö ei ole aina mikään yksinkertainen juttu sillä usein pitää ensin päästä mantereelle koska suorien lentojen suhteen vaihtoehtoja on aika paljon vähemmän. Saksaan, Englantiin, Ranskaan ja Italiaan käytännössä pääsee mutta jos haluaa lomalle johonkin muualle niin aina on edessä pysähdys mantereella ja usein myös yöpyminen. Ja tämä taas tietää aina lisäkuluja. Eli vaihtoehtojen vertailu on aikaa vievää - lentääkö Barcelonaan ja sieltä eteenpäin. Vai Madridiin, jossa on mahdollisuus yöpyä ilmaiseksi. Mutta sitten taas jatkolento maksaa enemmän tai aikataulut ovat huonompia. Aina on monta osaa, joiden pitää sopia yhteen. Mutta ennen matkaoppaaksi lähtemistä olin useamman vuoden töissä matkatoimistossa joten tuo lentojen ja parhaimpien yhdistelmien etsiminen on mukavaa puuhaa  :-) 

Ja niin ne lomasuunnitelmat ovat siis alkaneet hahmoittua. Loma nro 1 vietetään Espanjassa - ensin kesäkuussa suuntaamme entiselle kotisaarelle Fuerteventuralle, jossa on tarkoitus levätä ja nauttia, tavata ystäviä ja toivottavasti myös leijasurffata. Viettää laatuaikaa ihan perheen kera sillä kevät on ollut kiireinen ja monin puolin aika raskas. Puoliso on tehnyt paljon ylitöitä, paljon ilta- ja yövuoroja ja itse puolestani olen ollut käytännössä kokonaan vastuussa kodista, kotitöistä, ruokaostoksista sekä pikkuneidistä ja hänen kuljetuksistaan. Mutta kohta onneksi alkaa helpottaa kun koulu Las Palmasissa loppuu ja päivittäiset ajelut sinne. 

Toivottavasti luvassa on hyviä tuulia sillä viimeiset kaksi kertaa olemme lomailleet Fuerteventuralla niin että tuulista ei ole ollut juurikaan tietoa... Joten viimeisestä kitesurf kerrasta alkaa olla jo aikaa - mieli tekee vesille! 
Fuerteventuralta jatkamme suoraan Madridiin, Espanjan isovanhempien luokse. Siellä on tarkoitus viettää neljä päivää. Ajatuksena on leikkiä myös vähän "turistia" eli näyttää pikkuneidille Madridia. Vaikka olemme käyneet kymmeniä kertoja siellä niin kertaakaan pikkuneiti ei ole päässyt keskustaan asti. Nyt pitää asia korjata!  Myös johonkin teema/huvipuistoon aiomme suunnata. Ja tietysti iltaisin puolison kanssa käymme hoitamassa parisuhdetta illallisilla kun kerrankin on lastenhoitajat tarjolla. 

Ehkä saatamme piipahtaa myös Madridin Snowzone sisähiihtokeskuksessa jossa kävimme myös viime kesänä vilvoittelemassa Madridin kesähelteiden keskellä. 


 


Sieltä sitten takaisin heinäkuun alussa kotisaarelle kolmeksi viikoksi ja 24.7. on sitten itselle ja pikkuneidille lennot Suomeen varattuna. Valitettavasti puolisolla ei ole lomaa silloin eli häneltä jää tänä kesänä Suomi-reissu väliin. Sen kummempia suunnitelmia Suomi-lomalle emme ole tehneet - mennään fiilispohjalla ja säiden mukaan. Pikkuneidille tärkeintä on kuitenkin se, että ollaan Suomessa ja elämykseksi riittävät ihan arkipäiväiset jutut. Mutta jokunen pikkureissu on varmasti edessä - ehkäpä Puuhamaa, Ähtärin eläinpuisto tmv. 

Tässä muistoja viime kesän Suomi-reissulta! 

Elokuun puolessa välissä palaamme sitten taas takaisin kotisaarelle pariksi viikoksi kunnes  kuun lopussa alkaa puolisolla taas yksi lomajakso ja silloin suuntaamme sitten koko perheen kesken pienelle kiertomatkalle. Lennämme Roomaan kolmeksi päiväksi ja sieltä matka jatkuu Montenegroon sekä Kroatian Dubrovnikiin. 

Miksi moinen yhdistelmä? Alunperin on suunnitelmissa matka Dubrovnikiin koska olen ollut siellä aikoinani töissä useamman kesän ajan ja itselleni kohde on erittäin rakas. Olen jo pitkään suunnitellut, että saisin viedä perheeni sinne ja nyt siihen sitten tuli mahdollisuus. Kroatia on tällä hetkellä tosi suosittu espanjalaisten keskuudessa ja suoria lentoja on nykyään niin Madridista kuin Barcelonasta. Mutta tällä kertaa menemme kuitenkin Rooman kautta koska pikkuneiti halusi matkustaa Italiaan. Ja kohteeksi valikoitui siellä Rooma lähinnä sopivien lentoyhteyksien takia. Mutta Roomaan on aina kiva mennä! 


Edellinen Rooman reissu vuodelta 2010 
Italiasta jatkamme sitten Adrianmeren toiselle puolelle eli lennämme Dubrovnikiin.  Tosin emme jää sinne vaan lentokentältä ajamme suoraan Montenegron puolelle ja vietämme siellä muutaman päivä. Myös se on tuttu parilta työvuodelta joten kivaa päästä sielläkin taas käymään. Viimeinen kesä Balkanilla tuli vietettyä tasan 10 vuotta sitten - mielenkiintoista nähdä, että miten ovat paikat muuttuneet tuossa ajassa. 

Montenegrossa on ihan huikeita maisemia ja siellä saisi helposti viikon vietettyä jo yksistään mutta tällä kertaa joudumme tyytymään vain muutamaan päivään. Itselle kuitenkin maa on tuttu joten pystyn suunnittelemaan kaikki etukäteen niin että ehdimme näkemään siinä ajassa mahdollisimman paljon. Ja reissu huipentuu sitten neljään päivään Dubrovnikissa - joka on sinne ihan riittävä aika kun ei tarkoituksena ole lähteä sieltä enää pohjoisemmaksi. 

                                                      Oi Dubrovnik, kaunis Dubrovnik.... 
Ja Dubrovnikista sitten  Barcelonan kautta takaisin kotisaarelle syyskuun alussa juuri ennen koulun alkua. Melkoinen reissukesä on siis tiedossa ja lentoja tulee ihan kiitettävästi. Mutta onneksi neiti on kokenut reissaaja ja hänen kanssaan on helppo matkustaa. ´

Mitä nämä kaikki reissut sitten tulevat oikein kustantamaan? Paljon rahaa niihin toki palaa mutta pitkäjänteisellä ja järkevällä suunnittelulla kustannukset pysyvät mielestäni kohtuullisina. Emme majaile missään 4 tähden all inclusive -hotelleissa vaan pääasiassa yksityisiltä vuokratuissa asunnoissa tai kohtuuhintaisissa hotelleissa. Lennot lennetään vaikka halpisyhtiöillä ja reissuun lähdetään vain käsimatkalaukkujen kanssa. Riittävät muuten ihan täysin lapsen kanssakin matkustaessa useamman viikonkin lomalle - testattu on, useampaan kertaan! 

Tässä vähän kululaskelmia (kaikki hinnat on yhteishintoja koko porukalle): 

loma, osa 1. 
Lennot Gran Canaria- Fuerteventura       50 €  Canaryfly
Majoitus Fuerteventuralla, 5 yötä           250 € 
Lennot Fuerteventura-Madrid                 135 €  Ryanair
Majoitus Madridissa isovanhempien luona
Lennot Madrid - Gran Canaria               190 €   Ryanair
_________________________________________________
Loman hinta 208 €/ henkilö

Loma, osa 2. 
Lennot GC-Malaga-Suomi                     350 €   Norwegian
Majoitus Suomessa isovanhempien luona
Lennot Pori-Tukholma                            150 €   Nextjet
Lennot Tukholma-Gran Canaria             220 €   Norwegian
_________________________________________________
Loman hinta 360 € / henkilö  

Loma, osa 3. 
Lennot Gran Canaria-Rooma                 250 €  Norwegian
hotelli Rooma 3 yötä                              270 € 
Lennot Rooma-Dubrovnik                      140 €  Vueling
majoitus Budva, Montenegro 2yötä        200 € 
majoitus Dubrovnik  4 yötä                     440 € 
lennot Dubrovnik-Barcelona-G.Canaria  530 € Vueling
_________________________________________________
Loman hinta 610 €/ henkilö. 
Tämä on suhteellisen kallis reissu mutta elokuu on suosittu lomakuu joten lennot ovat kalliimpia ja myös hotellit. Dubrovnikista ei tahdo hyvää majoitusta löytää alle 100 €/ yö. Tai löytyisi jos olisi valmis tinkimään sijainnista mutta lyhyellä reissulla keskeisestä sijainnista kannattaa maksaa - etenkin lapsen kanssa reissatessa. 

Eli koko kesän reissuihin (lennot ja majoitus)  menee yhteensä n. 3200 €. Onhan tuo aika summa ja samalla rahalla pääsisi lomalle vähän kauemmaksikin. Mutta näillä mennään nyt tällä kertaa. Halvemmalla olisi varmasti päässyt jos olisi varannut lentoja ja hotelleja vähän aikaisemmin mutta aina se ei vain ole mahdollista... 

Toisaalta... eilen tapasimme juuri täällä Gran Canarialla ystäväperheen, joka tuli Teneriffalta tänne viettämään lomaa. He maksoivat viikon lomastaan lähes 2500 € mutta majoittuvatkin saaren parhaassa hotellissa. Nämä ovat niitä valintakysymyksiä - haluaako maata viikon 5 tähden hotellissa eikä liikkua sieltä mihinkään vai tekeekö kesässä kolme eri reissua? Meille jälkimmäinen on oikeastaan ainoa mahdollinen vaihtoehto - löhölomat hotellissa eivät ole meitä varten. Varsinkin kun kotona paistaa aurinko melkeinpä ympäri vuoden, taloyhtiön pihasta löytyy uima-allas ja rannalle on matkaa 10 minuuttia niin ei tarvitse lomalla enää rantoja ja aurinkoa hakea... eikä muuten haittaa vaikka Suomessakaan ei olisi mitään helteitä - ei me sinne mennä aurinkoa ottamaan :-) Kunhan nyt ei vaakatasossa sada kolmea viikkoa... 

Tällaisia lomasuunnitelmia tällä kertaa. Loppuvuodelle olisi pari lomapätkää puolisolla vielä tiedossa eli jotain reissuja varmasti teemme myös silloin. Mutta niitä suunnitellaan vasta sitten kesälomien jälkeen.

Mukavaa kesäkuun alkua kaikille! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti